Søk i stiler
 

"Appelsinpiken" av Jostein Gaarder


Anmeldelse av "Appelsinpiken" av Jostein Gaarder (10. klasse).
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:29.09.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Appelsinpiken
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Appelsinpiken er en bok av Jostein Gaarder, som ble gitt ut i år 2003 av Aschehoug forlag. Boka har 175 sider.

 

Denne boka handler om Georg som er 15 år, han bor sammen med moren Veronika, stefaren Jørgen og halvsøsteren Miriam. Georgs far døde av kreft da Georg var knapt 4 år, så Georg husker nesten ingen ting av han. Georg er 174cm høy, har blå øyne og lyst hår. Han spiller piano og er veldig interessert i universet, og han har nettopp skrevet en særoppgave om Hubble-teleskopet.

 

En dag kommer Georgs farmor og farfar på besøk og de har med et brev de har funnet, som Georgs far har skrevet til Georg like før han døde. Hovedtemaet i boka handler om det Georgs far forteller i dette brevet. I brevet skriver faren Jan Olav om hva han og Georg gjør sammen den siste tiden før han dør, han forteller om turer til hytta deres på fjellet, turer til barnehagen osv.

 

Etter hvert begynner han å fortelle om appelsinpiken som han traff når han studerte til lege i Oslo på slutten av 70-tallet. Første gang han ser appelsinpiken er på en trikk i Oslo. Hun skiller seg ut fordi hun har en oransje anorakk på seg og holder en stor papirpose med appelsiner. Hun ser omtrent like gammel ut som Jan Olav de får øyekontakt men sier ingenting. Han tenker at han aldri kommer til å glemme henne. Han går og leter etter henne i mange uker, men finner henne ikke.

 

Etter noen måneder møter han henne på en kafé og senere i domkirka på julaften, da snakker de litt sammen men han vet fremdeles ikke hvem hun er eller hva hun heter.

 

En dag får han et kort med et bilde av en appelsingård i Sevilla i Spania. Han skjønner at det er fra appelsinpiken, som han kaller henne. Han reiser til Spania og etter en stund finner han henne, og da forteller hun at hun er Veronika, og at de var venner da de var små, men da hun var 7 år flyttet hun til en annen del av byen. Da husker Jan Olav henne, og han får vite at hun går på maleskole i Spania og hun brukte å male appelsiner.

 

Etter dette ble de kjærester, og da de kom tilbake flyttet de sammen og senere fikk de Georg. Georg blir veldig oppslukt av det han leser, og han skjønner at faren ville at Georg skulle bli bedre kjent med han via dette brevet. Georgs far skriver veldig personlig, som om han sitter og prater med han, og han stiller Georg mange spørsmål om livet og døden.

 

Boka veksler mellom brevet fra faren og Georgs tanker om det han leser. Georg føler at han blir mye bedre kjent med faren. Både brevet og resten av boka er skrevet i jeg - form og da blir det mer personlig.

 

På slutten forteller faren om hvordan han og Georg sitter på terrassen en hel natt bare noen uker før han døde og faren forteller om universet, stjernene og Hubble-teleskopet. Da kommer Georg på at han husker denne natten, og han skjønner at det er faren som har fått han så interessert i universet.

 

Handlinga foregår til dels hjemme hos Georg og familien hans, vi hører mest om når Georg sitter å leser brevet fra faren. Vi får høre om farens liv på 70- og 80-tallet når han leter etter appelsinpiken rundt i Oslo.

 

Georg er en ganske vanlig gutt på 15 år, men etter han har lest brevet fra faren føler han seg mer voksen, og han tenker mer på forholdet mellom livet og døden. Han skjønner at faren er veldig trist på slutten fordi han vet han kommer til å dø fra familien, og da blir Georg også ganske trist. Faren stiller Georg mange spørsmål som gjør at Georg må tenke over de tingene faren tar opp, for eks. spør faren han om han ville valgt livet hvis han visste at han skulle dø fra alle han var glad i etter en kort stund.

 

Et av symbolene i boka er en død hvit due som Jan Olav og Veronika så da de var i Spania, på slutten da han fikk vite at han hadde kreft, tenkte han at duen hadde vært et varsel om at han skulle dø.

 

Boka er litt filosofisk, og jeg tror budskapet til Jostein Gaarder er at man skal ta vare på livet for man vet ikke hvor lenge man har det.

 

Jeg synes boka var ganske bra fordi den var ganske spennende for man viste ikke hvem appelsinpiken var før på slutten, og så var den litt trist, siden faren ofte pratet om hvor trist det var at han skulle dø.     

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Helene
24.04.2008 09:05

Bra!
20
anbefalinger
Lol til dere som syns den var ræva! Det er veldig vanskelig å skrive en bra bokanmeldelse. Jeg syns han har gjort en god jobb Smile :-\) Det med at han har skrevet lite om sine egne meninger er ikke så farlig, for det trenger man faktisk ikke å ha med! så burn(:


22.09.2006 22:02

Bra!
8
anbefalinger
Veldig bra!! Jeg har lest denne boka selv og synes den er fantastisk... du har skrevet en bra bokanmeldelse, og du fortjener ros.. det eneste jeg synes manglet litt var dine meninger.. det var ikke så mange av dem, og det var det jeg var mest spent på...! men men.. stå på videre.. p.s. hvilken karakter fikk du på den??? Wink ;-\)

Sigurd
06.11.2005 15:52

Bra!
6
anbefalinger
Ser at det er en 10. klassing som skriver. Det er jo nesten som et sammendrag av hele greia. Men siden det var et sammendrag jeg leita etter funka det bra. Men hvis du hadde levert noe sånt på vidergående hadde det blitt verre en 3

Caroline E
18.01.2006 18:31

Bra!
6
anbefalinger
SKIKKELIG FIN....Den hjelp meg masse...skrev ikke av da Razz :-P

Maria
04.04.2006 23:09

Bra!
6
anbefalinger
Jeg er enig m Sigurd. dette var ikke mye t bokrapport. Han har skrevet alt for lite om hva han selv syns om boken, og har heller ikke beskrevet hovedpersonene godt nok. På ungdomsskolenivå ligger vel dette på en 4-er.

Appelsinpiken
15.01.2006 21:14

Bra!
5
anbefalinger
Er enig med kkkkk, en utrolig bra bokanmeldelse, men den funker litt dårlig som bokrapport...derfor kunne jeg desverre ikke kopiere den...

Marita
19.01.2006 19:52

Bra!
5
anbefalinger
Synes den var flott  Wink ;-\) Og Sigurd : Du er bare sjalu !  Wink ;-\)

Jeton
08.09.2015 13:36

Bra!
5
anbefalinger
Enig med faren din


17.02.2017 10:48

Bra!
5
anbefalinger
Hei adrian!26.11.2005 20:16

Bra!
4
anbefalinger
har lest boka selv, og det er ei herlig bok med godt budskap  Very Happy :-D

Bilo
16.03.2016 08:06

Bra!
3
anbefalinger
Very good m8, keep it cool and grind


10.10.2009 19:42

Bra!
2
anbefalinger
meget bra, jeg har skaffet alt informasjon som var nyttig for meg for å lage en god presentasjon. KJEMPE FLOTT

EpicFaile007
29.01.2015 09:50

Bra!
2
anbefalinger
satlikatt så drid bokå e. me lese den nå. eg kjede rauå av meg

Pastachef
16.03.2016 08:09

Bra!
2
anbefalinger
this sux

Gutten bakerst
17.02.2017 10:51

Bra!
2
anbefalinger
Hei adrian...

Legit adrian
17.02.2017 10:54

Bra!
2
anbefalinger
Det var ikke meg

monica
25.03.2010 09:57

Bra!
1
anbefalinger
veldig godt skrevet, å kopiere fra darie.no er strengt forbudt på skolen vår

per
29.10.2018 13:38

Bra!
1
anbefalinger
Det var ein veldig bra anmeldelse om denne boka


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews