Søk i stiler
 

"Det er typisk norsk å være god"


Kåseri rundt utsagnet "Det er typisk norsk å være god".

Karakter: 5 (VK2, norsk)

Sjanger:KåseriLastet opp:16.08.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Typisk norsk
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookVi nordmenn vet vi er best. Vi har mye penger, lavere arbeidsledighet enn store deler av Europa, gode eksportvarer og et flott land. Så klart vi da tenker: ”Vi er best”. Vi forstår ikke at det er mulig å bli bedre enn oss, eller å ha det bedre enn oss. Vi har jo alt! Skole for alle, oppegående helsevesen, ærlige politikere og store sportsutøvere.

 

Vi blir stadig minnet på hvor gode vi er. Nordmenn vinner støtt og stadig et renn, vi er visst veldig interesserte i sport. Faktisk så er vi best i verden i en del grener. Det sier jo alt om nordmenn. Når en vinner skirenn, betyr det at alle nordmenn er så gode til å stå og gå på ski. Det er jo i og for seg klart vi er gode på ski, vi ble jo født med ski på bena.

 

En gang var norsk film skikkelig, skikkelig dårlig. Det er nå så lenge siden, at det er det ingen som husker. Vi overgår de gode svenskene, vi vinner priser på internasjonale filmfestivaler. Det er ikke lenger bare Amanda som gir priser til norsk film. Filmer blir nominert til Oscar(jada, jeg vet det er noen år siden det skjedde sist), men det er dessverre lenge siden en Oscar-statuett kom med flyet til Norge. Amerikanerne har ikke oppdaget de gode norske filmene. Jeg sier Buddy, Uno og Bare Bea. En drøm for amerikanske ungdommer!

 

Vi har mange som viser frem hvor gode vi nordmenn er. Terje Rød-Larsen har gjort mye godt fredsarbeid i Midt-Østen(og mottatt noen kroner). Paris Hiltoen har norske aner, og viser frem hvor lykkelige, pene og vellykka vi egentlig er. Kathrine Sørland har vist fram sitt pene ytre, og engasjert seg i kvinnefiendtlige saker. Vi har gode musikere, som Lene Nystrøm og Christian Ingebrigtsen. Lene slo igjennom med vakker sang, noe Christian og gjorde. I tillegg kapret han tusenvis av pikehjerter, sammen med de andre medlemmene i A1. Wenche Myhre er Melodi Grand Prix-slager, hun har opptrådt i den europeiske finalen både for Norge og Tyskland. Selvsagt må vi heller ikke glemme alle de andre, strålende artistene som har representert Norge der. Vi har mange som viser hvor gode vi nordmenn egentlig er.

 

Det offentlige Norge er et godt eksempel på hvordan det gode Norge er. Vi har tannhelsetjenesten, som enhver nordmann besøker ofte. Alle elsker å gå til tannlegen, for å vise fram sin gode tannhelse. Ellers har man de offentlige skolene, som skal få frem den nye generasjonen gode nordmenn. Problemet ligger bare i at det gode mennesket, nordmannen må moderniseres og kvalitetssikres. Derfor må man teste elevene, for at alle skal vite hvilken skole som former de beste elevene. Norske elver har dårlige mattekunnskaper og er ikke så gode i språk(selv om vi er best i norsk) – noe som blir sett på som svært bekymringsverdig. Er vi best? Nei. Det må vi jo bli!

 

Siden det norske samfunnet har utviklet seg i takt med andre deler av verden, har vi fått barnehager og eldreomsorg. Barnehagene dekker godt over alle barna i Norge, og prisen er sånn at alle foreldre klarer å betale den. I tillegg blir det mye bedre når staten pålegger kommunene å senke barnehagesatsene, siden stramme kommunebudsjett alltid går i pluss når man reduserer inntekten og hever utgiftene.

 

Den norske oppførselen sier alt om hvor gode vi er. Vi elsker å stikke oss frem i media, ikke minst ute blant folk. Vi gjør alt vi kan for å være ulike, men samtidig best. Enhver nordmann bryr seg ikke om ”Janteloven”, få vet hva den innebærer. Ikke en eneste norsk jente tenker over slanking og skjønnhetsfremkallende midler, siden de vet godt at de er penest i verden. Det fins ingen norske gutter som vil ha større muskler, som finner ut at en lett måte å det på er ved hjelp av steroider og kosttilskudd. Vi vet hvor perfekte vi er. Vi er jo gode!

 

Nordmenn kan ikke alltid ha vært gode, siden uttrykket ”det er typisk norsk å være godt” oppsto på 1990-tallet. Vi må ha jobbet oss opp til dette. Det er ikke så lenge siden Norge ble en selvstendig stat. Før det hadde vi jo vært svensk-norske, og dansk-norske. Er det typisk svensk eller dansk og være god? Vi har jo våre vikingrøtter. Vi var noen hardbarka mennesker fra det høye nord, som skulle utvikle oss til å bli gode.

 

Så vi nordmenn har nok utviklet oss til å bli født gode. Jeg er god, du er god. Samfunnet vårt bygger rundt det å være best, så det er jammen bra vi alle er gode! Hva kunne ha skjedd hvis ikke enhver nordmann var så god? Noen kunne ha falt ut av samfunnet, blitt glemt av det offentlige. De beste ville ha blitt de beste, men det er jo sånn livet blir rettferdig-

 

Vi er altså 4,6 millioner gode mennesker. Ingen tenker mer over det, vi er jo gode. Vi er best. Er det ikke sånn det skal være?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

John
23.03.2006 23:41

Bra!
21
anbefalinger
Flott tekst! Dere andre har ingen ting å klage over! Dere er vel ikke lærere?


13.10.2006 20:36

Bra!
10
anbefalinger
oi oi oi Wink ;-\) dette var en god tekst.. mange gode poeng og joie... fem fortjener den ja! kanskje til og med 5+ Wink ;-\) Det er faktisk en ganske "komplisert" tekst. Det at teksten skal være et kåseri er jo å være sarkastisk/ironisk.. og humor kommer jo ann på hver enkel.. går selv på VK1, syntes teksten var super Wink ;-\) og de som måtte ha noe å klage på; SKRIV et kåseri selv! Så vet du hvor vanskelig det er å være både sakelig og ironisk på en gang! Stå på Wink ;-\) klemmer

moi
25.11.2005 23:54

Bra!
8
anbefalinger
5 i vk2? jo det var bra, men om det var ironi eller ikke kom ikke så godt fram synes jeg. men jeg sier ikke at det er en dårlig tekst! jeg bare trodde det skulle noe mer til for å få en femmer i vk2. men bra gjort uansett Smile :-\) stå på!

Lærer
27.03.2006 15:20

Bra!
8
anbefalinger
Jeg hadde gitt 4 på denne. Flott struktur og noen gode poeng. Litt småplukk her og der når det gjelder språk. Ellers synes jeg, som noen av de andre her at sjangeren ikke kommer godt nok frem. Til tider er også argumentasjonen litt "tynn".

truls
04.04.2006 20:41

Bra!
8
anbefalinger
5 !?
åssen skole går du på ? vil gjerne bytte

LilleMeg
15.10.2005 14:41

Bra!
7
anbefalinger
bra!

cathrine
06.11.2005 12:54

Bra!
7
anbefalinger
veldig bra skrevet!

meg
31.01.2006 18:13

Bra!
7
anbefalinger
det var bra....hvilken skole går du på?

Markus
23.03.2006 19:37

Bra!
7
anbefalinger
Dette synes jeg var en morsom tekst, men ironien var litt for godt skjult. Teksten var bra, det var en rød tråd som var lett å følge, men det var litt for enkelt språk. Ville gitt den 5 til en åttende klassing...

raring
30.03.2006 16:22

Bra!
6
anbefalinger
rart, vi har denne oppgaven i niende. Men bra tekst.

.l.
23.05.2006 20:20

Bra!
6
anbefalinger
Veldig bra! goy og morsom å lese.
Den beste jeg har lest!
Stå på!

Sylvia.
07.11.2006 22:39

Bra!
6
anbefalinger
Dette måler ikke opp til et ordentlig kåseri. For: Et kåseri skal være overdrevent, humoristisk, men samtidig på et saklig nivå. Sarkasme er et stikkord. Holder ikke til en femmer.

iselin
02.02.2006 17:16

Bra!
5
anbefalinger
Hehe.. skrev faktisk om nordmenn og slikt i dag jeg også, måtte bare lese din tekst Smile :-\) Bra den Smile :-\)

.l.
23.05.2006 20:21

Bra!
5
anbefalinger
*gøy

dsfdwf
24.10.2006 16:55

Bra!
5
anbefalinger
jeg synes denne var dritmorsom, og jeg skjønte ironine veldig godt....det var ikke "gjemt"

eddemann
28.11.2006 15:43

Bra!
5
anbefalinger
Et kåseri bør ha mye sarkasme, overdrivelser og humor.


13.02.2007 21:57

Bra!
5
anbefalinger
Syntes ikke det holdt helt til en klar femmer dette her. Iallefall ikke i VK2. Stilen hadde mange gode argumenter, men jeg syntes den var litt "barnslig" skrevet, om dere forstår meg rett.

elev
10.01.2008 16:05

Bra!
3
anbefalinger
jeg synes den var bra, men hva betyr det å vare typisk norsk da?

Mr. Mime
13.03.2008 21:24

Bra!
2
anbefalinger
Wenche Myhre har aldri deltatt i MGP for Norge, såvidt meg bekjent.


24.01.2011 09:42

Bra!
2
anbefalinger
Hei, jeg bare lurte på om det er noen som har et bra kåseri på nynorsk som ikke ligger på nettet???  Very Happy :-D

anonym
06.03.2011 11:38

Bra!
2
anbefalinger
dårlig. ikke underholdende

anonym
27.10.2013 12:37

Bra!
2
anbefalinger
hvis du fikk en 5'er på denne oppgaven bør du være takknemlig for at du har en såpass snill lærer, for den hadde utvilsomt vært en 4'er av de aller fleste andre lærere i landet. det er også mange poeng som overhodet ikke stemmer, og også mer eller mindre sjangerbom.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews