Søk i stiler
 

Schindlers Liste


Litt om filmen Schindlers liste.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:07.06.2005
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hovedpersonene i Schindlers liste er Oskar Schindler, hans jødiske regnskaps fører Itzhak Stern og SS-mannen Amon Goeth, kommandant for tvangsarbeidsleiren Plaszow.

 

Schindler er kommet til Polen for å drive fabrikk i starten av den tyske invaderinga av Polen i 1939.
Schindler er en man som liker det gode liv, og går derfor ofte i selskaper sammen med de høyere offiserene i Wehrmacht, SS og Gestapo.

 

Oskar Schindler er ein heilt vanleg forretningsmann som gjer det han må for og tjene pengar. Han kommer til Polen uten og vite kva som skjer. Han «kjøper» seg inn i markedet med og spandere drinker på SS-offiserer. Han finner ein regnskapsfører med navn Itzhak Stern, som er jøde. Schindler får cirka 150 stk til og jobbe me han i starten.

 

Schindler blir fort vitne til hvordan tyskerne jager jødene ut av ghettoen på en brutal måte. Han skjønner etter hvert at disse menneskene er dødsdømte og bestemmer seg for å sikre livet til så mange som mulig. Ved hjelp av kontorsjefen Itzhak Stern begynner han å rekvirere tvangsarbeidere fra arbeidsleiren Plaszow.

 

De tyske offiserene skjønner ikke at Schindler driver et dobbeltspill. De tror han bruker disse arbeiderne til sitt eget beste, som en kynisk industrieier. Dette er selvfølgelig et vanskelig, og ikke minst farlig dobbeltspill. Mord og brutalitet hører med til dagsordenen, særlig morderisk er kommandant Goeth som bærer på et intens hat til jødene.

 

Ved hjelp av listene klarer Schindler og Stern å redde nærmere 1200 jøder fra en sikker død. Disse jødene får et navn som Schindler Jøder.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

milla
02.04.2006 13:25

Bra!
6
anbefalinger
kort og greit, men hvis du skal skrive anmeldelse må du jo gi din mening også da! du glemte også å skrive litt om personene i filmen og annen fakta som aldersgrense, regissør mm... dette har var mer som et kort og dårlig handlingreferat...  Confused :-\?

Silje
08.11.2005 12:14

Bra!
2
anbefalinger
Jeg bare lurer på hvorfor noe av anmeldelsen er på nynorsk?
3. avsnittet er på nynorsk og resta på bokmål. litt rart.. hmm

Ballerid
18.01.2006 13:07

Bra!
2
anbefalinger
Hvem bryr seg?


13.03.2006 13:27

Bra!
2
anbefalinger
ja ja hmmmm. bare lurte på om dere kan hjelpe meg litt på jøder historie??

...
28.08.2007 21:03

Bra!
1
anbefalinger
rett opp og/å feilene dine du!

haba haba
15.04.2015 10:22

Bra!
0
anbefalinger
kan noen plis gi meg en anmeldelse på engelsk om schindlers liste?
kl 20 Surprised :-o0


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews