Søk i stiler
 

Piraja


Prosjekt om piraja og deres levemåte.

Karakter: 5+

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:02.06.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fisk
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHensynsløse mordere

Sekundet pirajaen klekker fra deres mikroskopiske egg, er de bevæpnet og farlig. Nyfødte pirajaer starter fort og forsyne seg av alt naturen har å by på, f. eks frukt, frø og vannplanter. Når de blir 3,81 tommer lang starter de å spise finnene og kjøttet til fisk som kommer for nært. Når de blir større starter de og svømme rundt i grupper(skoler) med ca.20 fisk i hver ”skole”, de varierer i jaktstrategier for å kunne drepe og spise bytte sitt. Oops, de dreper ikke bytte sitt først, de starter å spise bytte i live- det er det som gjør dem så glupsk. Voksne piraja er også kjent for og spise sine egne unger. SNAKK OM BRUTALITET!!!

 

Når en ”skole” med pirajaer spiser ser det ut som vannet koker av rødt blod. De angriper med slik glupskhet at noen har sett dem spise en annen fisk så fort at det bare er skallen igjen som gaper etter luft. Pirajaene biter ofte hverandre når de angriper ett bytte og er beryktet for deres kannibalisme. Voksne pirajaer spiser så å si alt f.eks. andre fisker, fugler og noen har til og med sett at de har tatt større bytter, som jaguarer og capybaras. De har til og med tatt biter av mennesker. Hvis ett dyr som er svakt, sykt eller skadet kommer til vannet for og drikke er pirajaene der på flekken, og dyret er borte på få minutter. Så sykt som det kanskje høres har pirajaen nyttig funksjon i Amasonas jungelen, akkurat som alle andre skapninger i villmarken. De er viktig en del av balansen nede i Amasonas jungelen.

 

Førsteklasses tenner

Pirajaer er verdensberømt for deres skylskarpe tenner. Noen mennesker i Sør-Amerika fanger pirajaen og bruker tennene til verktøy og våpen. Hvis en fisker fanger en piraja må han være forsiktig, for den kan bite tåen av ham for det om den ligger på land.

 

I 1914 introduserte president Theodor Roosevelt boka: Through the Brazilian Wilderness, som gjorde at pirajaene igjen ble berømt som skumle kjøttetere og en blodtørstig del av amasonas jungelen.

 

Det er ca. 20 forskjellige sorter piraja, også kjent som: caribe. Pirajaer lever ikke i alle vann i Sør-Amerika, og akkurat som haier i sjøen, og gå ut i vannet rett foran dem er ikke en garanti om at du kommer til å bli angrepet. Faktisk er det sjelden mennesker blir angrepet av piraja, noen innfødte indianere som ofte bader i pirajavann kan bli angrepet. ”Caribe” (en pirajasort) er en delikatesse blant lokalbefolkningen. Fiskere får ofte caribe i nettene sine uten og bli skadet.

 

Jakter blir bytte

Så glupsk og skremmende som pirajaen er, er de ikke uskadelig. Som ung er pirajaen en smakfull del av mange andres dyr diett. Som glupske voksne spiser pirajaene unge fugler som skal lære og fly, eller unge kaimaner(en liten type alligator) som er for små til og forsvare seg. Når elven i Amazonas tørker ut strander pirajaene i isolerte laguner, hvor de pines og dør av mangel på oksygen. De voksne fuglene vil da spise det som en gang spiste deres unger. Kaimanene vil spise det som siste deres unger. Det er livets sirkel.

 

Pirajaer som kjæledyr?

Tro det hvis du vil, men det er faktisk folk som har piraja som ”kjæledyr”. Pirajaer er ikke gode kjæledyr i den tradisjonelle sammenhengen fordi du ikke kan holde eller stryke de, og de er ikke kjærlig. Noen piraja eiere kan lære fiskene å gjøre triks, men de må fortsatt være veldig forsiktig pga fiskens skarpe tenner og aggressive natur. Hvis man gir pirajaene mye mat er det minst sjanse for og bli bitt.

 

Mennesker som har lyst på pirajaer som kjæledyr blir kanskje mer tiltrukket til den uhyggelige ryktet og aggressive manerer til disse verdens klasse kjøtteterne, kanskje noen har de pga underholdningsverdien. Det er ok. Det er av menneskelig natur og bli fascinert av grusomme skapninger. Men piraja er også en veldig vakker fisk. Den mest aggressive av alle piraja sortene er: Serrasalmus naterreri, den har en skinnende rød mage som gjør den veldig populær blant akvariumene. Så lenge noen vil ta en skapning ut fra villmarken og bringe den inn i fangenskap må de ta ansvaret med og behandle den med respekt og ta godt vare på den.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Erlend
26.10.2005 15:40

Bra!
8
anbefalinger
Dette var kjempe bra!!!!!!!!!!

olav
27.10.2005 14:43

Bra!
7
anbefalinger
bra

olav
27.10.2005 14:43

Bra!
7
anbefalinger
bra

harald
22.03.2006 22:53

Bra!
7
anbefalinger
pirajaene begynner å spise kjøtt og fisk lenge før de er 3,81 tommer.. (9,5cm) de starter med kjøtt på menyen så fort de er bytter som er litt mindre enn dem, er de flere individer spiser de aller rede i 2-3 cm størrelse hele stimer av annen småfisk. Caribe tror jeg ikke er en type piraja, klarer ikke finne noe om den noen plass. Skulle gjerne at du fortalte mer om "triksene" som noen lærer fiskene, det hørtes nesten litt for artig ut til å stemme...

Martin
08.05.2007 13:16

Bra!
7
anbefalinger
perfekt til a3-ark prosjektet mitt ; Smile :-\)


29.10.2007 19:26

Bra!
5
anbefalinger
Kjempe smaart..!! Jeg er bare 12 år.. =P
Men det var masse nyttig jeg kunne bruke i leksen miiin om piraja..  Smile :-\)
Tuusen takk for at duu er såå smart..!!  Smile :-\) Smile :-\)

c
29.03.2011 17:02

Bra!
5
anbefalinger
hvor lenge lever pirajaen?

samma d
30.10.2007 14:54

Bra!
4
anbefalinger
dette var bra

Anonym
15.06.2010 10:31

Bra!
4
anbefalinger
Hei jeg er sexy og vil ha en sex partner

annettee
04.06.2009 15:07

Bra!
3
anbefalinger
takktakk, leter etter fakta om pirajaen, vi har de i lekse, så det var bra att jeg kumme se på denne flotte piraja fakta sideen  Smile :-\)

D
06.04.2011 16:27

Bra!
3
anbefalinger
Du har vel egentlig bare oversatt denne siden: http://www.extremescience.com/zoom/index.php/animal-ki- ngdom-records/100-piranha
eller?

Didrik
14.09.2011 16:57

Bra!
3
anbefalinger
Bra faktatekst, men du har nok bare oversatt fra http://www.extremescience.com/zoom/index.php/animal-ki- ngdom-records/100-piranha


26.02.2013 21:15

Bra!
3
anbefalinger
Veeeeeeeeeeeeldig lærerikt

vossing
03.02.2009 17:09

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra! takk for hjelpen med leksene Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews