Søk i stiler
 

Hva er kjærlighet?


Litt om hva kjærlighet er og handler om...
Sjanger:ArtikkelLastet opp:31.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kjærlighet
Verktøy:Utskrift

Det er vanskelig å definere kjærlighet og beskrive hvordan kjærlighet føles. Vi må skille mellom kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet er en mye sterkere følelse enn forelskelse, og trenger litt tid for å komme frem. Forelskelse er noe man vil oppleve flere ganger i livet, men én gang vil mange oppleve en forelskelse som varer livet ut. Etter hvert omdannes denne forelskelsen til noe vi kaller kjærlighet.

 

Når vi kommer inn på dette temaet, knytter vi ofte begrepet kjærlighet til forhold mellom kjærester. Men også familie, venner, dyr, natur og en gud er gjenstand for kjærlighet. Uten at vi egentlig tenker så mye over det, opplever de aller fleste kjærlighet fra foreldre og søsken, og igjen føler kjærlighet for dem. Vi opplever hver dag en familiesituasjon fylt med glede, omsorg, samhold og respekt, men også savn, frustrasjoner, aggressivitet og skuffelser. Alle disse situasjonene er sider av kjærlighet.

 

Vi møter små og store konflikter og gleder også i andre sammenhenger. F. eks i venneflokken. Hvordan ville du ha reagert dersom en god venn av deg brøt en avtale mellom deg og han, for å heller tilbringe kvelden sammen med andre venner? Eller kanskje det motsatte, hva ville du følt om en venn sa hvor fint det var å tilbringe tiden sin i lag med deg? Her var det to situasjoner som enten kan skuffe eller glede deg, og et døme på kjærligheten mellom vennene dine. På samme måte kan slike situasjoner også oppstå i et kjæresteforhold.

 

Mennesker tenker forskjellig om kjærlighet, og derfor viser de sine følelser på ulike måter. I et kjæresteforhold forventer man ofte at partneren tenker på samme måte som en selv. Man har gjerne egne tanker om hva som er godt, hyggelig og fint, og hvis partene i forholdet ikke har noen felles forståelse av hva som oppleves som hyggelig og godt, kan det lett oppstå skuffelser. Derfor vil man oppdage hvor viktig det egentlig er å vite kjærestens behov, ønsker og drømmer. Det er viktig å støtte og forsøke å dekke behovet til kjæresten for å ta vare på kjærligheten. Det høres kanskje enkelt ut, men det er ikke alltid like lett å vite hva kjæresten tenker og ønsker.

 

I et dikt av Zinken Hopp forteller en dame fra en “diskusjon” hun hadde med sin mann. Diskusjonen utarter seg raskt til en litt amper stemning mellom de to. Hver gang hun tar opp en ting så begynner mannen å snakke om noe annet. F. eks da hun tar opp hvordan hun hadde hatt det i ferien i fjor, hvor hun måtte slite og streve dagen lang. Men da svarer mannen barskt at han husker at han hadde hentet ved. Med dette diktet kan mange kjenne seg igjen. Dette er et døme hvor viktig det er å lytte til sin partner for å unngå konflikter. Og i stedet for å snakke seg bort, er det kanskje lurest å komme med andre forslag for å gjøre ting i forholdet bedre.

 

En ting som er helt avhengig for at et godt samliv, er å formidle til hverandre hvilke behov de har. Å lære en person å kjenne og forstå bedre hvordan han eller hun tenker, handler om tid og ressurser. Kjærlighet er også tillit og vilje til å dele. Det å tørre å være tydelig, altså å utsette seg for “fare” i forhold til dem man elsker. Respekt er en viktig kvalitet innenfor kjærlighet. Det er ikke bare å vise høflighet, men å vise en holdning i forhold til andre mennesker, uansett om det vil føre til konflikter.

 

Samme hvilke mål vi setter oss i livet, er det i bunn og grunn kjærlighet vi ønsker oss mest av alt. Hverken penger, berømmelse, makt eller kunnskap vil tilfredsstille oss mere enn kjærlighet. Men selv om kjærlighet er noe av det viktigste vi kan tenke oss, så kan kjærlighet i flere tilfeller gjøre oss så utrolig vondt. Følelsen av å bli sveket og bedradd fører til håpløshet, som igjen kan føre til at noen prøver å hemme denne “lidelsen” ved alkohol- og stoffmisbruk, ja til og med at man tar sitt eget liv eller andres.

 

Mange har en helt feil oppfatningen av hva kjærlighet er. De innbiller seg at seksualitet utgjør kjærlighet. Vi hører mer om pornografi, seksuelle overgrep, pedofili og andre former for utnytting av mennesker, mye mer i dag enn før. Vi hører om flere tilfeller der mennesker ikke har kontroll over seksualitet sin. Seksualitet er en viktig del av livet, som skal nytes i likeverdige forhold. Det er mange oppfatninger av hva god seksualitet er. Dette er hva vi mener er "normal" seksualitet.

 

For at seksualitet skal bli en kjærlighetsbehandling, må man først ha lært seg å uttrykke kjærlighet. Det er mange som skryter av å ha hatt sex, allerede i tenårene. Hovedsakelig dreier ikke dette seg om kjærlighet for partneren, men om selvnytelse. Tidlige seksuelle opplevelser fører sjelden til noe annet enn falskhet og egoisme. Man kan forføre og leke med andres følelser og man utvikler en personlighet som er falsk.

 

Man kan sette opp noen punkter som er viktige for en sann kjærlighet: Respekt, ærlighet, forståelse, å gi seg selv og andre anledningen til å kunne leve et liv basert på ren kjærlighet, være 100% trofast mot ektefellen eller partneren. Men kjærligheten er kanskje et av livets vanskeligste, men også den viktigste kunsten å lære.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

veldig bra
05.01.2006 22:23

Bra!
21
anbefalinger
Det å tørre å være tydelig, altså å utsette seg for “fare” i forhold til dem man elsker.
erveldig enig med dette utsagnet, men jeg tror det er her vi bommer (eller jeg), det er ikke alltid man tør


22.05.2012 02:35

Bra!
12
anbefalinger
Det var prefekt skreva, fikk med meg utrolig mye!!


30.03.2006 17:34

Bra!
10
anbefalinger
jah jg syns dt var veldig bra skrevet der masse informasjon og veldig bra men dt jg savna litt var hva som skjer i kroppen når vi blir forelska?

simo
02.05.2006 01:17

Bra!
7
anbefalinger
må si at det var veldig godt skrevet, ikke alltid man finner folk som er flinke til p skrive det ned sånn som du har gjørt der. mange gode poeng og råd i teksten oxo.

innil
29.10.2012 18:40

Bra!
5
anbefalinger
jeg tror ingen i dag vet egentlig hva kjærlighet er i dette klatresamfunnet. den blir kvalt den dagen du blir født. mennesker frykter den og samfunnet ser den som fiendtlig. de som styrer verden dreper den for penger. kjærlighet blir sett på som djevelskap fordi mennesker blir lurt til og tro at mørket er lyset. det blir vanskelig og finne kjærligheten da og leve livet i kjærlighet og derfor blir den forlatt for å få et såkalt vellykket liv.

Anonym
26.11.2009 16:34

Bra!
4
anbefalinger
I belive this was wonderful  Very Happy :-D

Anwar
16.12.2013 18:21

Bra!
4
anbefalinger
Bra forklaring om dette temaet  Wink ;-\))
Vi opplever at det veldig få som utgjør ekte kjærlighet i dag, fordig hyklerig er blitt en del av dagens kjærlighet.
Jeg tror man føler ekte khærlighet den første gang når vi blir forelsket !

Perfect
21.08.2013 09:11

Bra!
3
anbefalinger
Det var beste forklaringen om Kjærlighet. Det er ikke alle som tør å si det. Og det er ikke alle som tåler å lytte eller høre på partneren sin. elsker den delen: "En ting som er helt avhengig for at et godt samliv, er å formidle til hverandre hvilke behov de har. Å lære en person å kjenne og forstå bedre hvordan han eller hun tenker, handler om tid og ressurser. Kjærlighet er også tillit og vilje til å dele". M Smile :-\)


=D=D
14.08.2006 20:00

Bra!
2
anbefalinger
Det var utrolig fint og skrevet  Smile :-\)

Anonym
08.03.2010 22:52

Bra!
2
anbefalinger
Det likte jeg virkelig  Smile :-\)

;)
19.03.2010 20:38

Bra!
2
anbefalinger
dette her var veldig godt skrevet det assa  Very Happy :-D du var utrolig flink  Smile :-\) dgvhdf

Madad
17.10.2012 22:14

Bra!
2
anbefalinger
Dette teamet er fantastisk skrevet initiativrike man


11.06.2013 11:11

Bra!
2
anbefalinger
Jeg er en romantiker, jeg bruker å tenne lys å strø roseblader på dyna selv om jeg er helt alene.

ida
01.07.2013 14:13

Bra!
2
anbefalinger
det er så vannselig å finne kjeærelighet  Wink ;-\) men verdens blir ståre og bli stor fatt for kjærligehet og sammfunn . Wink ;-\) f


23.11.2013 16:37

Bra!
2
anbefalinger
Så Sant! For at seksualitet skal bli en kjærlighetsbehandling, må man først ha lært seg å uttrykke kjærlighet. Det er mange som skryter av å ha hatt sex, allerede i tenårene. Hovedsakelig dreier ikke dette seg om kjærlighet for partneren, men om selvnytelse. Tidlige seksuelle opplevelser fører sjelden til noe annet enn falskhet og egoisme. Man kan forføre og leke med andres følelser og man utvikler en personlighet som er falsk.

Liv
11.02.2016 07:30

Bra!
2
anbefalinger
Dette hjalp meg så mye. Skal ha prøve muntlig eksamen i norsk, og tema er kjærlighet. Jeg var usikker på hvordan jeg skulle forklare hva kjærlighet er, men dette hjalp meg mye  Smile :-\)

Ivar
27.04.2017 16:38

Bra!
2
anbefalinger
kjærlighet er første og fremste er følelsen til du har med andre levende


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews