Søk i stiler
 

Krigen i det tidligere Jugoslavia


Tar for seg det tidligere Jugoslavia inkludert krigen.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Balkans historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Med denne oppgaven vil jeg ta for meg temaet -Krigen i det tidligere Jugoslavia

og fokusere på punkter som:

- Etter krigen.

- Kommunismen forsvinner og Jugoslavia oppløses.

- Etniske motsetninger.

- Beograd og Serbia i dag.

 

Landet Jugoslavia ble dannet etter første verdenskrig. Staten bestod av seks delstater med mange ulike folkeslag og språk med ulik historie og kultur. Jugoslavia hadde også to forskjellige alfabeter, det latinske som man bruker i blant annet Norge, og det kyrilliske som blant annet brukes i Russland.

 

Etter krigen

Jugoslavia ble okkupert av Tyskland under andre verdenskrig. Mannen som gikk i spissen for kampen mot de tyske nazistene var Josef Broz Tito. Stalin forsøkte å fjerne Tito gjennom et palasskupp i Beograd. Dette var mislykket, og han gikk over til andre metoder. Stalin innledet isteden en fullstendig økonomisk blokade og en rekke grenseprovokasjoner. Det sovjetiske propegandaaperatet fulgte opp med å kalle Tito for blant annet ” Kapitalistlakei” og ”Skitten Fascist”. Stalin grep likevel ikke til våpenmakt, han innså at et angrep på Beograd kunne bli en finsk vinterkrig i kjempeformat, der jugoslavene grep til våpen for å forsvare landet sitt. I mai 1955 kom Nikita Khrusjtsjov til Beograd med en offentlig unnskyldning. Etter krigen fikk han makten i Jugoslavia. Tito stammet fra Kroatia og var kommunist, men hav var ikke avhengig av Sovjetunionen. Så lenge president Tito var i live ble det Jugoslaviske samfunnet holdt sammen. Det kollektive lederskapet som etterfulgte han klarte også å bevare det minimum av nasjonal enhet som var nødvendig i en føderal stat som Jugoslavia.

 

Etterkrigstidens Jugoslavia var et interessant samfunnseksperiment gjennom forsøkene på å bygge opp et markedssosialistisk system med arbeidsstyrte fabrikker som spesielt synlige kjennetegn. Sett over lengre tid var veksttaksten høy, men økonomien måtte samtidig slite med høy arbeidsløshet. At Jugoslavia kunne bestå som stat skyltes blant annet en heldig utenrikspolitikk, landet hadde gode forbindelser både med øst som ble stadig viktigere eksportsmarked for Jugoslaviske produkter og med vest, som var det viktigste eksportmarkedet. I tillegg hadde Jugoslavia under Titos tid hatt en sterk stilling i den tredje verden særlig innenfor rammen av de såkalte alliansefrie landa. Tito døde i 1980.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Tito (1892-1980)

Kilde: (http://www.tlfq.ulaval.ca/axl/europe/ex-yougoslavie.htm)

 

 

Kommunismen forsvinner og Jugoslavia oppløses

Ved parlamentvalgene våren 1990 seiret borgerlige koalisjoner både i Slovenia og i Kroatia. Like før hadde det jugoslaviske kommunistpartiet offisielt frasagt seg sitt maktmonopol. Ved siden av de tradisjonelle skillelinjene i Jugoslavia – etniske, religiøse og kulturelle - hadde det i begynnelsen av 1990-årene utviklet seg en ny linje. De mer utviklede republikkene valgte først en demokratisk markedsøkonomisk linje, mens regimene i de mindre utviklede republikkene holdt fast ved planøkonomien. Den sterkeste støtten både til føderealismen og kommunismen fantes i Serbia.

 

Kommunismens fall i Øst Europa gjorde et sterkt inntrykk i Jugoslavia. Det kommunistiske partiet hadde bidratt til å holde Jugoslavia sammen, men så mistet kommunismen makten i flere av delstatene. Den første republikken som trakk seg ut var lille rike Slovenia helt i Nord, det skjedde i 1991. Dette foregikk uten kamper, for det bodde stort sett bare slovenere der. Det ble verre da også Kroatia trakk seg ut, for i Kroatia bodde det mange serbere, og de var i mot at Kroatia skulle bli selvstendig. Det ble en liten krig, men serberne var ikke i stand til å hindre kroatene i å løsrive seg. Mange serbere måtte flykte derfra. Så fulgte Bosnia-Hercegovina og Makedonia etter. I Bosnia-Hercegovina brøt det ut en voldsom borgerkrig som følge av dette. 200.000 mennesker omkom, og det ble først fred i 1995 etter at både FN og NATO hadde vert innblandet. Foruten Serbia var Montenegro den eneste av de gjenværende republikkene som fortsatt var innstilt på en Jugoslavisk løsning. I begge disse republikkene beholdt de omdøpte kommunistpartiene makten i de første frie valgene i 1990. Den viktigste kløften gikk etter denne tiden mellom Kroatia og Serbia. I første rekke var det på grunn av befolkningssituasjonen og de uklare grensene. Det serbiske mindretallet i Kroatia aksepterte ikke denne republikkens selvstendighet. Motsetningene ble raskt skjerpet i 1991 og utviklet seg til en blodig borgerkrig med omfattende materielle skader. Krigens voldsomhet og de mange overgrepene fra begge sider avspeilet en uforsonlig innstilling mellom partene. I 1992 opphørte Jugoslavia i virkeligheten å eksistere.

                                     

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kilde: (http://www.tte.ch/yugoslavia/maps/)

 

 

Etniske motsetninger

I Jugoslavia var det store etniske motsetninger. De seks republikkene Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Montenegro og Makedonia pluss de to provinsene innenfor Serbia, Kosovo og Vojvodina har alle hver for seg presentert regionale og etnisk baserte interesser, men identitetsgrunnlaget har samtidig variert fra område til område. Slovenia var etnisk og religiøst ensartet, med en høy økonomisk utviklingsgrad. Kroatia var langt fra like enhetlig og veldefinert.

 

Ved siden av den kroatiske flertallsbefolkningen fantes det i den kroatiske republikken en relativt høy andel serbere også i Slovenia var det sånn. I naborepublikken Bosnia-Hercegovina bodde det et stort antall katolske kroater. Deres erfaringer har ikke bare vert preget av sameksistensen med de serbiske ortodokse, men også en lang felles historie med muslimer. Serbere var den største folkegruppen i Jugoslavia, og hadde stor innflytelse på politikken og samfunnsutviklingen, og serberne ville gjøre Kosovo til en egen republikk. Dette mislikte albanerne sterkt. Serberne begynte så å frykte at det kunne føre til en sammenslutning med Albania. I 1980-årene vokste motsetningene helt til det i 1990 etter at Serbias president Slobodan Milosevic hadde redusert Kosovos rettigheter og innført direkte serbisk styre. Særbehandlingen utviklet seg senere til ren undertrykkelse.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Serbias x-president Slobodan Milosevic

Kilde: (http://www2.rnw.nl/assets/images/milo130202.jpg)

 

 

Beograd og Serbia i dag

Høsten 1998 gjorde NATO noe med problemet, de begynte å bombe Beograd og Serbia for å få Milosevic til å gå av. Men til tross for omverdenens fordømmelse, NATOs bombeangrep og internasjonale sanksjoner hadde Milosevic ikke vist noen tegn til å ville gi fra seg makten. Under presidentvalget i slutten av september 2000 ble Vojislav Kostuica valgt til ny president. Gjenoppbyggingen av landet ble startet, og de fikk mye hjelp. Milosevic ble til slutt arrestert og siktet for maktmisbruk og masseutryddelse av mennesker. Han er i dag i rettssak i Haag, Nederland. Det går lysere tider i møte for befolkningen i Midtøsten. Mange av flyktningene som kom til Norge har vendt tilbake, men noen velger å bli for de er fortsatt usikre på situasjonen der nede.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

<bilde>

Logg inn for å se bildet

NATO bomber Beograd og Serbia for å få Milosevic til å gå av.

 

 

Kilder:

(http://www.nhc.no/utspill/artikl/sloboppgjor.html)

Harris Nataniel ”Krigen i det tidligere Jugoslavia” Det 20.Århundre,Libretto forlag 2001. (Trondheim Folkebibliotek utlånsadresse: bq949.7 H )

Bilder: (http://www.balkanpeace.org/library/gallery/beograd/)

 

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


signtec
19.03.2006 17:45

Bra!
7
anbefalinger
det var bra men kanskje fortelle mere om bosnia, siden det er jo hovedpunktet i balkankrigen!

hm...
06.04.2006 16:38

Bra!
5
anbefalinger
den er litt utdatert...

BiH-girl
04.06.2006 20:53

Bra!
5
anbefalinger
Bra stoff, men burde ha mer om Bosnia og oppdater om at Makedonia har løsrivd seg fra Serbia...  Smile :-\)


09.11.2006 16:52

Bra!
5
anbefalinger
Forresten, her er MASSE stoff jeg trenger til prøve! Takk Gud for det Smile :-\)

hey
31.05.2006 10:34

Bra!
4
anbefalinger
det er bra stoff

BIH
19.05.2010 14:38

Bra!
4
anbefalinger
vell det er en god presentasjon men du kan kvitte deg med "sloavonia"... siden den ble fjernet under krigen. av Bosnia og Kroatia i operasjonen "Storm" Du mangler en del om Bosnia.. som er hovedpunktet i krigen. og Presidenten i Det tidligere Jugoslavia het Josip Broz Tito og ikke josef eller hva du nå skrev. Og (JNA) det amnger du det var selve hæren til Jugoslavia. Og Kroatia var på vei mot og tape hadde det ikke vært for Bosnia, som utførte store slag rundt Sarajevo og i Kroatia for og beskytte den kroatiske befolkningen. Serbia kunne overta hele Jugoslavia til og med Albania hvis de ønsket det, så stor hær hadde de! USA turte ikke og gjøre noe på 5 år til de hadde samlet flere land til og gjøre noeI Bosnia-Hercegovina brøt det ut en voldsom borgerkrig som følge av dette. 200.000 mennesker omkom, og 8.000 kvinner og barn ble drept i Srebrenica... 10.000 bare drept i Sarajevo mesteparten var barn 700 bare drept i Tuzla! og der var målet barn igjen. Og kommunismen i Serbia og Montenegro var borte for godt! lenge før krigen. ahahhahaaha midtøsten hvem skrev det ? det er i Europa... boze sakloni debila...):hahah

obi-wan
25.04.2007 23:43

Bra!
3
anbefalinger
serbia ligger ikke i midtøsten din idiot.  Smile :-\)


07.05.2008 21:08

Bra!
3
anbefalinger
TRIST DET SOM SKJEDDE...VERDENS BESTE LAND ER BORTE...FOLK ANER IKKE HVOR FINT DT VAR I JUGOSLAVIJA FØR I TIDEN ...ALLE VAR ETT..BRØDRE OG SØSTRE...MN SÅ KOM DE STYGGE PRESIDENTENE OG ØDELA LANDET ... TITO OG JUGOSLAVIJA ER BEST ....XD...SAVNER DET....EN DAG HÅPER JEG DE TIDENE KOMMER TILBAKE

hanja
27.08.2010 19:46

Bra!
2
anbefalinger
Nydelig men dårlig sorry  Sad :-\(

Zana
02.01.2007 19:03

Bra!
1
anbefalinger
Umm, greit nok.. skulle vært litt mer sammenheng i det du skriver. Men bra Smile :-\)!


07.06.2007 10:08

Bra!
1
anbefalinger
morn ja, sa meg faen meg ingenting -.-'

HANSEMANN
12.02.2018 16:08

Bra!
1
anbefalinger
Jeg liker Hans!!!!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews