Søk i stiler
 

Forfatterportrett av Arne Berggren


Forfatterportrett av Arne Berggren. Skrevet i 2002.

Karakter: 4+ (10. klasse)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:11.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Arne Berggren
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Fakta:

Født: 1960 i Oslo

Yrke: Forfatter, skribent, låtskriver og musiker

Bosted: Oslo

Sivil status: Gift med Ingeborg Magerøy, og har to barn.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bakgrunn:

Arne Berggren debuterte i 1991 med boka ”Frøken brenner! Og andre historier”. I 1992 fikk han kritikerprisen for ungdomsromanen ”Stillemannen”. I tillegg til forfatter er han også låtskriver og musiker i gruppa Dronning Mauds Land, sammen med sin kone Ingeborg Magerøy. Han har jobbet for reklamebyrået JBR, og han skriver også noveller og petiter for dagspressen. I 1998 begynte han som kreativ leder i det nystartede reklamebyrået Filadelfia.

 

Bibliografi:

1991: - Frøken brenner! Og andre historier (Noveller)

1992: - Stillemannen; historien om et drap   (Krimroman)

1993: - Vanessa: eller hvordan overleve på Hankø (Ungdomsroman)

1994: - Den ømme morderen   (Thriller for ungdom)

    - Instamatic      (Roman)

1995: - Hva avholder nordmenn fra biavl? (Essays)

    - Kornetten. Et rop om hjelp      (Ungdomsroman)

1996: - Dronningen     (Ungdomsroman)

1997: - Fisken: rotter i våtdrakt      (Ungdomsroman)

1998: - Weekend (Filmmanus)

    - Webers lov    (Roman)

1999: - Barnetimeboka 1999    (Første kapittel)

    - Meningen med livet    (Ungdom)

    - Du ser SÅ godt ut      (Skuespill)

2001: - 40 (Skuespill)

 

 

Slik ble han forfatter!

Da Arne Berggren var mindre elsket han å lese og han samlet på bøker. Han syntes at noe av det stiligste i verden måtte være å ha en bok med sit eget navn på ryggen. ”Det er ganske stilig ennå, men nå skriver jeg kanskje mer for og holde orden i livet mitt, forsøke og få litt orden i kaos. Det er umulig, men jeg prøver fortsatt. ” Sier Arne til avisa dagbladet.

 

Arne Berggrens beste leseropplevelse!

Hans beste leseropplevelse var Johan Borgens trilogi ”Lillelord”. Han var rundt femten da han oppdaget ordentlig litteratur. Arne hadde en norsklærer som ba han lese bøker av forfattere som Borgen, Sigurd Hoel og Agnar Mykle. Da han var sytten leste han alle bøker av Hamsun. Arne sier at han ikke vet hvor mye han likte eller skjønte, men han var i alle fall overbevist om at jenter likte gutter som leste mye.

 

Slik liker han og jobbe!

Når Arne skal skrive må det enten være svært tidlig om morgenen, når hjernen er klar som en fjellbekk. Eller så sent om kvelden at hele verden sover. Han må ha lest alle dagens aviser, og det må ikke være noe og se på tv. Helst skal det ikke være en tv på lang avstand heller. Arne sier at han er ganske rotete, og at rundt datamaskinen er den eneste plassen i livet hans der alt ligger nøyaktig. Her er hans beskrivelse på hvordan det skal se ut rundt datamaskinen: Kaffekoppen skal stå på venstre side av tastaturet og fyllepennen på høyre side. Noen notater passer nemlig best på papir, og han har alltid en egen bok og notere i. Det er sjelden han ser i den. Men han føler at den avlaster hodet hans. Som oftest fordriver han tiden med å vente på de rette øyeblikkene. Som han selv sier: ”De sekundene hvor dørene mellom alle bevisstheter står på gløtt og du kjenner deg i et med alt”. I følge Arne skjer det ikke så ofte, dessverre. Så i mellomtiden får man skrive en bok eller to.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Postmodernismen

Arne Berggren skriver i postmodernismen, som er 90-åra.

 

Postmodernismen kjennetegnes av en antipsykologisk holdning og av mangelen på subjektivitet. Fellestrekk i postmodernistisk litteratur kan man si er litteratur som kommenterer seg selv, og sin egen tilblivelse, ved hjelp av kommentarnivåer, bruk av ironi og parodi, ved innmontering av andre tekster, og ved dramatisering av leserrollen. Postmodernistisk litteratur kjennetegnes av en sterk vilje til å eksperimentere med det litterære formspråk, den stiller spørsmål ved forholdet mellom tekst og virkelighet, og tar avstand fra ”de store fortellingene”, som nye tekster i et intertekstuellt spill ofte bruker som underliggende struktur. Denne litteraturen blander gjerne gammelt og nytt, komisk og seriøst, og går inn for å avdekke og synliggjøre de litterære ”grepene”. Den bryter regularitet og målrettethet og avslører vanetenkning og konvensjoner. Den postmodernistiske litteraturen prøver også ofte å oppheve skillet mellom fiksjon, teori og kritikk. For og fortelle om postmodernistisk litteratur har man brukt begrep som tomhet, fravær, og stillhet.

 

 

Vanessa - eller hvordan overleve på Hankø

 

Sammendrag.

Denne boka handler om Arve som er en ganske vanlig gutt. Han går på en ganske vanlig skole, og lever et helt normalt liv, nesten. Arve har en venn som heter Alfred, Alfred er rik. Så en dag spør Alfred Arve om han vil bli med dem på sommerferie til Hankø, et feriested for de rike. Arve synes dette er en flott sjanse, og oppleve noe annet en den årlige campingturen til Magnor var det beste som kunne skje ham.

 

I begynnelsen liker Arve seg på Hankø, det er et ferieparadis. Alt er bra, alt er større, alt er penere enn det vanlige. Så etter hver møter Arve Vanessa, ei jente som er utenom det vanlige. Vanessa bruker store posete klær, militærklær i sommervarmen, hun banner, hun drikker, hun er ikke stolt av og være rik (enda hennes familie eier Hankø, de er de rikeste der), hun skiller seg rett og slett ut fra alle de andre på Hankø. Og fra første øyeblikk liker Vanessa Arve, den normale personen, som har ei mamma som jobber i kassa på Rimi. Det blir bråk, trøbbel og skandale. Politiet må slippe til, det må også Arves foreldre, men en ting blir det, en uforglemmelig sommer. Arve får lære alle fordeler og ulemper med og være rik.

 

Utdrag.

Wilbert og Kødda. De satt på bryggekanten og dinglet med beina. Wilbert hadde en sneip i kjeften. Begge reiste seg.

-   Heisean, sa Wilbert og holdt frem hånda. Nå har ikke jeg for vane å håndhilse med folk på min

egen alder, men det er noe som er ålreit med litt tradd høflighet. Bryter isen på en grei måte.

-    Hei, Sten heter jeg, sa Kødda.

-   Men vi kaller han Kødda, sa Wilbert.

-   Gi faen a’, sa Kødda.

-   Ikke kødd’a sa Wilbert.

-   Kødd sjæl, sa Kødda med et ansikt som fortalte at han innså nederlaget. Han var og ble Kødda.

Enkelt og greit. Punktum.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Camilla
18.04.2006 15:42

Bra!
23
anbefalinger
Hei! Hvis du som har skrvet denne artikkelen fikk 4 sterk, så er jo bra.. Selv om jeg synes at det var litt mye av skrift.. tips til neste gang!  Smile :-\) Jeg skjønner ikke hva det er dere tom skaller klager på!!... Her er det noen som er villige til å legge ut det de gjør på nettet så det blir enklere for andre å finne ut av ting....Hvor gamle er dere da?? Unger!! Nesten ingen av disse meldingen er saklige... Hvis dere er så jævlig feige at dere ikke tørr å skrive deres eget navn på meldingen, står dere heller ikke for det dere sier! Det er så jævlig dårlig gjort å skrive sånt piss.... Hvis dere ikke har noe fornuftig å si, så trenger dere ikke å dele det med resten av verden heller....

Arne
29.11.2005 17:11

Bra!
5
anbefalinger
veldig bra Smile :-\) Teksten trekkes veldig nær kilden du har funnet alt på....men ellers bra.

elas
10.03.2006 14:11

Bra!
5
anbefalinger
bra

linn
11.12.2006 16:53

Bra!
5
anbefalinger
Arne er en kjempe flink forfatter...har om han i tentamen oppgaven min.. Smile :-\). han er den flinke til å skrive...jeg liker spessielt kåseriet hans: "kjærligheten hos seven eleven". hilsen linn

natalie
30.05.2006 20:53

Bra!
4
anbefalinger
takk Smile :-\)
jeg hadde glemt boka på skolen og visste ikke åssen et forfatterpotrett skulle se ut, men så hadde du det forfatteportrettet her, som var et fint eksempel. tusen takk klem Smile :-\)

linn
11.12.2006 16:52

Bra!
4
anbefalinger
Arne er en kjempe flink forfatter...har om han i tentamen oppgaven min.. Smile :-\). han er den flinke til å skrive...jeg liker spessielt kåseriet hans: "kjærligheten hos seven eleven". hilsen linn

Unknown Mysterium
13.02.2008 16:42

Bra!
4
anbefalinger
flått at du har rippa denne av dagbladet!

marjaa
19.09.2008 13:50

Bra!
4
anbefalinger
Synes det er bra jeg, jeg får hjelp av dette : D

silje
16.09.2008 08:45

Bra!
3
anbefalinger
joda... sikker go du (A)

Alfred
17.11.2009 11:07

Bra!
2
anbefalinger
så ka han sir


13.09.2010 14:04

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra tekst, Jeg trenger denne teksten veldig mye... Fortsett sånn, men si hvor mange bøker han har skrevet foreksempel. lukke til videre

I helvete, Bjørn
14.07.2019 04:02

Bra!
2
anbefalinger
Du kan ikke kommentere på sånt 10 år etter det har blitt skrevet...

bjørn
16.03.2015 18:28

Bra!
1
anbefalinger
www.google.com

PP
14.07.2019 04:03

Bra!
0
anbefalinger
Penis.js


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews