Søk i stiler
 

Årsaker til 1. verdenskrig


Innleveringsoppgave i historie. Temaoppgave om dypereliggende og utløsende årsaker til 1. verdenskrig og en drøfting om skilnaden mellom dypereliggende og utløsende faktorer.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:11.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:1. verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Dypereliggende årsaker til utbruddet av 1. verdenskrig

Det er mange dypereliggende årsaker til utbruddet av 1. vk. De kan kort ramses opp i 4 hovedårsaker, kapprusting, imperialisme, nasjonalisme og kamp om internasjonal status.

 

Stormaktene kjempet om kolonier, markeder og internasjonal status, samtidig som maktforholdene i Europa endret seg. Tyrkerne begynte og miste kontrollen over Balkanhalvøya, og andre land så sitt snitt til å få innpass der. Russland og Østerrike-Ungarn ville gjerne ha en del, mens på Balkanhalvøya drømte nasjonalistiske Serbere om å lage et Stor-Serbia.

 

I imperialismen ville stormaktene eie mest mulig land i verden, og de la under seg kolonier i alle verdensdeler. Dette skapte en spent situasjon mellom stormaktene, der alle forberedte seg på krig. Denne foreberedelsen skapte en kapprusting, der verneplikten i landene ble utvidet, og de startet en masseproduksjon av våpen. Et land alene ville mest sannsynlig ikke vinne en krig, derfor dannet de allianser. I 1882 dannet Tyskland, Østerrrike-Ungarn og Italia trippelalliansen, og i 1894 dannet Frankrike og Russland trippelententen, der Storbritannia senere ble medlem.

 

Nasjonalistisk propaganda ble brukt for og motivere befolkningen for å være forberedt på krig. I industrisamfunnene ble skolene bygd ut slik at flere lærte å lese. Soldatene ble påvirket systematisk og ensidig under verneplikten. Løssalgsaviser og det nye skolesystemet var viktig for å på virke sivilbefolkningen.

 

De fleste stormaktene hadde ønsker om å overta Balkanhalvøya etter tyrkerne. Russland ville ha den for å få kontroll over kystlinjene ved middelhavet og Svartehavet. Noe Storbritannia var bekymret for, siden det kunne føre til fare for Suezkanalen, som var deres viktigste forbindelse med deres kolonier i Asia.

Tyskland ville ha kontroll over Balkanhalvøya fordi de ville bygge en jernbane fra Berlin, gjennom Balkanhalvøya og til Bagdad, etter hvert ville de de bygge den videre til Persiabukta. Storbritannia fryktet dette også, siden det da ville være for nært en av deres viktigste koloniland, India.

 

Serbia ville ha kontroll over Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Slovenia, slik at de kunne bygge et Stor-Serbia. Dette bekymret Østerrike-Ungarn, siden en stor del av befolkningen i Østerrike-Ungarn var kroatere, serbere og slovenere. De ville ikke at et Stor-Serbia skulle kontrolleres av Russland, siden det kunne skape opptøyer i Østerrike-Ungarn.

 

I 1908 tok Østerrike-Ungarn kontroll over Bosnia-Hercegovina, noe som ødela Serbias plan om et Stor-Serbia.

 

I 1912-1913 var det to balkankriger, noe som resulterte i at Tyrkia mistet helt fotfestet på Balkanhalvøya, og at Serbia fikk Kosovo og Makedonia. Dette satte stopper for Østerrike-Ungarns planer om å utvikle landegrensene lenger sør. Østerrike-Ungarn ble også bekymret for at folk i Bosnia-Hercegovina ville gjøre opptøyer, og slå seg sammen med Serbia. Alt Østerrike-Ungarn nå ønsket var et påskudd for å gå til krig.

 

Utløsende årsaker til utbruddet av 1. verdenskrig

Den 28. juni 1914 var den østerrikske tronfølgeren, Fred Ferdinand, og hans kone, Sophie, på besøk i Sarajevo, Bosnia-Hercegovinas hovedstad, for å markere Østerrike-Ungarns overhøyhet. Da ble de skutt og drept av en 19 år gammel bosnisk-serbisk student, som hette Gavrilo Princip.

 

Dette er senere omtalt som ”skuddene i Sarajevo”, som altså var den utløsende årsaken til utbruddet av 1.vk. Dette gav Østerrike-Ungarn, støttet av Tyskland, det påskuddet de trengte for å gå til krig mot Serbia, som ble støttet av Russland. Etter hvert som krigen utviklet seg ble flere og flere land trukket med.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Dypereliggende og utløsende faktorer

Man bruker å skille mellom dypereliggende og utløsende faktorer til en hendelse. Dypereliggende årsaker er alt som har skjedd som kan ligge bak en avgjørelse eller en hendelse. Den utløsende årsaken er grunnen til at hendelsen el. avgjørelsen kom på akkurat det tidspunktet.

 

Hvis du fyller et glass med vann helt til randen, er det en dypereliggende årsak til at vannet kan renne over kanten, men vis du plutselig slipper bare en dråpe vann i glasset og det renner over, så er den ene dråpen den utløsende årsaken til at vannet rant over. Dette kan være en årsak til at man skiller mellom dypereliggende og utløsende faktorer.

 

Det var mange hendelser som lå til rette for at det kunne bli en krig, men det var også samtidig mange som drev med fredsarbeid, slik at det kunne hende at bare to land gikk til krig, eller at det ikke ble noen krig i det hele tatt. Men skuddene i Sarajevo utløste krigen, og var da den utløsende årsaken. Men samtidig spilte de dypereliggende årsakene inn på den utløsende årsaken. Fordi det var dannet allianser mellom forskjellige land, og hadde det ikke vært for de alliansene kunne det vært et annet utfall av skuddene i Sarajevo. Østerrike-Ungarn ventet bare på en grunn til å gå til krig mot Serbia, og fikk da sin grunn, men hvis Tyskland ikke hadde vært i en allianse med dem hadde de måtte gått alene i krig, og da hadde det kanskje ikke blitt en verdenskrig. Det kunne også hende at hvis Tyskland ikke hadde vært i en allianse med Østerrike-Ungarn så hadde de kanskje ikke erklært krig i frykt for tap, og krigen kunne vært unngått.

 

Det kunne også hende at den utløsende årsaken aldri hadde kommet, eller at den hadde kommet senere eller tidligere. Hvis den utløsende faktoren hadde kommet tidligere hadde kanskje ikke alle de dypereliggende faktorene vært der, og det kunne da vært et annet utfall av krigen.

 

Som oppsummering vil jeg mene at man skiller dypereliggende årsaker fra hverandre fordi de er avhengige av hverandre. Hvis man ikke skilte de fra hverandre kunne det vært vanskeligere å se hva som var årsaken til at verdenskrigen brøt ut.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Alfen
04.04.2006 16:06

Bra!
76
anbefalinger
Heilt grei oppgåve, men kunne vert litt grundigere. Frankrike si rolle er viktig å ha med, dei var revansjelyse på Tyskland etter tapet av den franske provinsen Alsace-Lorraine i 1871, og det var eit bredt hat blant det franske folket mot Storbritannia etter konflikten ved Fashoda 1878. Det republikanske frankrike gjekk også dårlig overeins med tsarstyret i Russland, men til tross for dette var det frykten for at dei ein dag skulle komme i ein einfrontskrig mot den mektige tyske hæren som førte til at dei fekk jobba fram ein allianse, først med Russland og deretter med Storbritannia. Det er også viktig å ha med at Storbrittania som så lenge hadde brukt isolasjonismen som politikk, ikkje hadde noko militært ansvar i trippelenteten. Både Frankrike og Tyskland var faktisk usikre på kva engelskmennene kom til å gjere ved krigens utbrot (det har vorte sagt at om Tyskland hadde visst med sikkerheit at Storbritannia kom til å delta i krigen så hadde det aldri vorte krig...veldig hypotetisk!!)Men flåtekapplaupet vart nok den avgjerande faktoren for Storbritannia si avgjerdsle. Når det gjeld utløysande årsakar, bør ein nok ha med at det ikkje var sjølve skotet i Sarajevo som var utløysande. Etter skotet den 28 juni 1914 fekk og etter blankofullmakta, stillte A/U serbarane eit ultimatum om at dei måtte få bli med på etterforskninga og straffeutmålinga av dei skyldige på attentatet. Serbarane spurte først Russland om støtte, noko dei fekk, og takka deretter nei til ultimatumet. Etter dette byrja russarane med store troppeforflyttningar mot den tyske grensa, Tyskland svarte med å erklære krig mot Russland 1 august 1914, og deretter mot Frankrike 3 august.

emil haarberg
06.02.2013 10:23

Bra!
48
anbefalinger
suppert
takk takk

LOL
15.01.2006 17:38

Bra!
38
anbefalinger
han het frans ferdinand ikke fred ferdinand

Anonym: Fra Svelvik 9E
10.01.2008 17:22

Bra!
32
anbefalinger
Siden er Bra og jg håper alt er riktig.
Har prøve på mandag (14.01.-200 Cool 8-\).
Håper på en 6.er.
Spm var:
Hva var den utløsende årsak til 1 VK??
SVARRRR:

Utløsende årsaker til utbruddet av 1. verdenskrig

Den 28. juni 1914 var den østerrikske tronfølgeren, Fred Ferdinand, og hans kone, Sophie, på besøk i Sarajevo, Bosnia-Hercegovinas hovedstad, for å markere Østerrike-Ungarns overhøyhet. Da ble de skutt og drept av en 19 år gammel bosnisk-serbisk student, som hette Gavrilo Princip.Dette er senere omtalt som ”skuddene i Sarajevo”, som altså var den utløsende årsaken til utbruddet av 1.vk. Dette gav Østerrike-Ungarn, støttet av Tyskland, det påskuddet de trengte for å gå til krig mot Serbia, som ble støttet av Russland. Etter hvert som krigen utviklet seg ble flere og flere land trukket med.

HÅPER det er riktig.  Very Happy :-D
 Surprised :-o  Very Happy :-D  Smile :-\) :9

chillMode
05.12.2005 16:16

Bra!
31
anbefalinger
kjempe bra stoff, takk.. dere noobs som svarte som nr 1 og2, dette va ÅRSAKENE TIL 1. VERDENSKRIG!! ikke om selve krigen!

Sexbooomb
16.11.2005 16:10

Bra!
25
anbefalinger
helt enig første verdenskrig ble jo faktisk kalt skyttergravskrigen og er dermed veldig viktig..kan ikke se at det står noe om det !!!

Line
07.12.2005 16:33

Bra!
23
anbefalinger
Dette var en grei og informativ oppgave som heller ikke bar for mye preg av å være kopiert fra en lærebok, om ÅRSAKENE til første verdenskrig! Les i det minste oppgaven før dere whiner da, folk.


10.01.2006 19:51

Bra!
18
anbefalinger
Brabra om bakgrunnen for krigen Wink ;-\) Takk for info'n Very Happy :-D

hihi
27.11.2005 19:03

Bra!
16
anbefalinger
syns du var kjempe flink og veldig søt-. iiiiiiiiiiiii

Meg
09.11.2005 21:18

Bra!
15
anbefalinger
Dette var en alt for tynn temaoppgave. Lite relevant, faglig innhold, altså. Beklager og måtte si det slik.

spøg
11.03.2006 13:51

Bra!
15
anbefalinger
I oppgaven din står det: "(...)I 1882 dannet Tyskland, Østerrrike-Ungarn og Italia trippelalliansen (...)"
Er det riktig at Italia var alliert med Tyskland og Ø.-U.? Trodde Italia ble med ententemaktene?? Eller tar jeg fullstendig feil her...??

jenny
15.10.2006 17:57

Bra!
14
anbefalinger
hvorfor står det ikke noe om at "freden inngåes" ? jeg trnger det virkelig til en prøve! takk takk.. kul side..

Jonas
17.11.2005 09:41

Bra!
13
anbefalinger
Detter er en oppgave om årsaken. Ikke selve krigen. Info om skyttergraver har ingen relevanse. Idioter


28.03.2006 09:19

Bra!
13
anbefalinger
Hei på dere..
Tusen Takk for de

Historiske Hanne
20.03.2006 07:22

Bra!
12
anbefalinger
Det stemmer at Italia etter hvert allierte seg med trippelententen, men før det var de altså alliert med Østerrike-Ungarn og Tyskland i mange år, de opprørske små luringene!

ida
03.12.2005 21:06

Bra!
11
anbefalinger
grei info,takk

spøg
20.03.2006 11:59

Bra!
10
anbefalinger
Ja, de var noen luringer de italienerne! Ville både ha i pose og sekk Razz :-P

Til Silje Hagen hvis du leser dette:
Husker du noen av de kildene du har brukt??
Har du brukt Spor i TId, verden etter 1850?

Irene Reante
08.01.2013 17:49

Bra!
10
anbefalinger
Takk for info Wink ;-\) Har en lang fremføring jeg ikke har fått jobbet med før idag om årsaker til 1.verdens krig. Lett forstålig og lesbart!!!!!!Klem fra Irene Renate. ps. veldig interessant tema!!


30.05.2013 16:03

Bra!
10
anbefalinger
hva var nasjonalismen og hvilke betydning hadde dette å si som en årsak til 1. verdenskrig?  Very Happy :-D

syver
29.03.2009 15:55

Bra!
9
anbefalinger
hei. veldig bra.

hei
29.03.2009 15:57

Bra!
9
anbefalinger
veldig bra 6

13 år gammel historiker
05.06.2014 19:07

Bra!
9
anbefalinger
Prinsen fra Østerrike som ble skutt i Sarajevo i Bosnia-Hercegovina het ikke Fred Ferdinand, men Franz Ferdinand.


03.12.2014 14:32

Bra!
9
anbefalinger
var det tyskland som ble beskyldt for å starte krigen?


18.09.2007 13:09

Bra!
8
anbefalinger
Dette var helt ok, men kanskje kunne vært litt mere informasjon..

:D
25.01.2008 11:55

Bra!
8
anbefalinger
Veldig bra fakta!  Smile :-\) Har prosjekt om det samme nå..  Smile :-\)

Great
09.09.2008 14:56

Bra!
8
anbefalinger
Noen som vet om noen nye land som vle til ETTER første verdenskrig ?  Smile :-\)


21.01.2010 21:34

Bra!
8
anbefalinger
Ska ha prøve i morra om 1.verdenskrig!!!! i Historie/ Samfunnsfag O_O ønsk meg lykke til

Peder
19.11.2013 18:29

Bra!
8
anbefalinger
Hei og takk for god informasjon! I kveld skal jeg se på the Walking Dead! Hade

pakkalakka
03.12.2014 14:46

Bra!
8
anbefalinger
På en skala fra en til ti, hvilken farge liker du best i alfabetet?

Gagan
22.12.2008 03:29

Bra!
7
anbefalinger
Hei,det er fint å lese veldig oversiktlig.Lett å forstår.Takk for hjelpen.

nina
19.01.2009 21:06

Bra!
7
anbefalinger
Hei, veldig bra! Hvilken karkater fikk du på oppgaven?

tæhæ
18.03.2009 17:24

Bra!
7
anbefalinger
Tronfølgeren fra Østerriket het ikke "Fred Ferdinand", men Franz Ferdinand..

soma
29.03.2009 16:18

Bra!
7
anbefalinger
dette var nydelig informasjon.......666666666666666666666666666666666666- 6666666666


29.04.2009 09:11

Bra!
7
anbefalinger
hei denne informasjonen er gull vært

jay
11.01.2010 10:51

Bra!
7
anbefalinger
Jeg synes dette var helt supert fakta. passet akkurat til oppgaven min. Har prosjekt om årsakene til første v.k.

buggie
04.02.2010 14:30

Bra!
7
anbefalinger
hellt grei ..

:)
11.02.2010 18:03

Bra!
7
anbefalinger
det var veldig bra synes jeg. har prøve imorgen. så for bruk for det, Takk

Anonym
14.10.2010 15:16

Bra!
7
anbefalinger
Det var veldig bra, men det kunne stått noe om hvilke andre grunner det var!!  Sad :-\(

Brosalikhan
27.01.2011 22:34

Bra!
7
anbefalinger
bra jobba  Very Happy :-D Stå på

Malene
24.03.2011 21:32

Bra!
7
anbefalinger
dette var nyttig info  Wink ;-\)

tusen takk !

Guro
07.11.2011 17:41

Bra!
7
anbefalinger
Utrolig bra skrevet! Det har hjulpet meg utrolig mye til prøven i morgen! takk

Mikael Safi
09.01.2013 08:11

Bra!
7
anbefalinger
Tussen takk for den nyttige infoen. har innlevering den 11.01.13 i Historie VG3 og denne infoen hjulpet meg ganske mye  Wink ;-\)

per
29.01.2013 12:12

Bra!
7
anbefalinger
 Smile :-\)


03.04.2013 08:43

Bra!
7
anbefalinger
det var så trist  Sad :-\( hahaahahaahahha


26.11.2014 09:19

Bra!
7
anbefalinger
Slutt og skirv så dumme kommentarer til rn så bra tekst som dette. Vær taknemlig for at norn har hjulpet dere med leksa deres eller prøva deres og ikke skriv dumme komentarer.

Camilla
16.04.2009 19:54

Bra!
6
anbefalinger
Veldig bra og oversiktelig innhold. Blir rimelig oppgitt når jeg leser at noen av dere synes det var tynt, faglig innhold. Det er jo ikke en stil om 1VK, men ÅRSAKER til krigen  Wink ;-\)

Historiske hanne: Italia var i utgangspunktet med i trippelalliansen, men trakk seg ut. I 1915 kom de med på trippelententens side. Men når vi skiller de to alliansene regner vi med at Italia var på trippelalliansens side, og senere gikk over til ententen.

gubbe
05.11.2009 17:21

Bra!
6
anbefalinger
bruker ikke kilder
synd

elisabeth kvalsvik
07.04.2010 21:40

Bra!
6
anbefalinger
Dette var VELDIG bra informasjon. Prøvde å lese litt i læreboken min, men hvorfor gjøre det når vi kan finne så bra informasjon her ! Sykt bra jobb de gjør de som har skrevet ned dette !

THANK YOU  Smile :-\)

bieber
26.09.2010 19:16

Bra!
6
anbefalinger
fikk veldig mye informasjon her  Very Happy :-D takk

lol
27.09.2010 16:59

Bra!
6
anbefalinger
dette hjalp meg ikke no særlig...

Eline
11.02.2014 20:46

Bra!
5
anbefalinger
Fantastisk!

Zahra
07.01.2015 18:26

Bra!
5
anbefalinger
Tusen takk for en så fin tema.

Stein sug
07.12.2016 12:55

Bra!
4
anbefalinger
takk

Holstad
17.02.2017 13:27

Bra!
4
anbefalinger
add samuelkong 0h2 på snap

scruberni
04.04.2014 13:00

Bra!
3
anbefalinger
figt mev m8

Fisk
16.11.2014 17:48

Bra!
3
anbefalinger
Det var bra innhold men mange grammatiske og mange komma feil. Han heter Frans Ferdinand ikke Fred👊

pakkalakka
03.12.2014 14:44

Bra!
3
anbefalinger
Det er et supert spørsmål johannes. Det var Tyskland som ble beskyldt for å starte 1. verdenskrig. håper du har hatt en fin opplevelse med Daria kommentar feltet


16.01.2017 16:31

Bra!
3
anbefalinger
jakk jakk hjeeeeee

pringels
17.02.2017 13:27

Bra!
3
anbefalinger
Kjære stein, du virker som en svært fornuftig kar og vil gjærne kjenne deg betre, takk for alle de fremkallende kommentarene Smile :-\)

all
13.04.2015 13:19

Bra!
2
anbefalinger
takkerrr

hoe,....,.
05.02.2016 12:48

Bra!
2
anbefalinger
FRANZ Ferdinand, folkens

KKK
31.03.2016 12:45

Bra!
2
anbefalinger
BRA!

Bbygirl
29.10.2018 12:33

Bra!
1
anbefalinger
Jeg syntes at forklaringen din var deilig, ble nesten litt kåt når jeg leste den😏😏

Yaass
21.01.2018 20:21

Bra!
0
anbefalinger
Han het Franz Ferdinand, med en z

hei
13.02.2018 12:52

Bra!
0
anbefalinger
mye bra

hore
12.09.2018 18:24

Bra!
0
anbefalinger
add meg på snapp for mer


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.027 sec - 1 pageviews