Søk i stiler
 

Videovold


Resonerende stil om videovold.
Sjanger:ResonnerendeLastet opp:27.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vold i media
Verktøy:UtskriftSlåssing, sparking, skyting, dreping. Som om vi ikke har nok av vold og elendighet i hverdagen gjennom tv, radio og aviser, så brukes det også til underholdning. Vanlige ungdommer på 13-14 år kan gå til videoforhandlere og leie 18 - årsgrense filmer uten innvendinger eller protester fra innehaveren. Mange foreldre blir bare som statister i bakgrunnen. De gjør ingenting for å hindre barna i å se voldsfilmer som er beregnet for alderstrinn langt over dem. I denne stilen skal jeg prøve å trekke frem situasjoner, følger, problemer og problemløsere for dette temaet.

 

Når vi tenker på dagens økende voldsamfunn kan vi spørre oss; hva kommer dette av? Hvordan kan alt dette skje? Vi bør kanskje se på viktige faktorer bak voldshandlingene isteden for å bekjempe den direkte. Den kanskje viktigste faktoren her er vold på tv og film. Vold på film forekommer mest på video. Jeg mener at det er viktig å stramme inn rundt norske videoforhandlere. De fusker i faget ved å leie ut voldelige 18-års filmer til ungdommer. Hvorfor skulle de ikke gjøre det? Det er til fordel for både innehaveren og ungdommen. Innehaveren får pengene og gutten/jenta får underholdning, ingen vil oppdage det. Etter å ha sett filmene viser undersøkelser at ungdommer føler en lyst til å utøve vold på andre personer, akkurat som heltene på filmen. Dette fører gjerne til blind vold. Helter som Sylvester Stallone og Bruce Willis tyr gjerne til vold som problemløser i actionfilmer. Derfor blir det naturlig for tenåringer å tro at det er måten man løser dem på. Mindre snakk, mer handling.

 

Man kan jo spørre seg; hvorfor lar vi oss underholde av noe vi frykter og fordømmer? Av noe som bare har gitt verden problemer og skader. Da kan vi se tilbake i tiden. De gamle grekerne lot seg underholde av vold. Også romerne hadde vold som festunderholdning. Gladiatorer og fanger måtte kaste seg inn i kampen mot sulte og glupske løver, til glede for Cæsar og tusenvis av publikum.

 

Nåtidens svar på gladiatorer er helt klart Bruce Willis, Sylvester Stallone, Keanu Reeves og alle de andre actionfilmheltene. Det er bare en forskjell fra romerne. Vår tids gladiatorer overlever. De skjer uten unntak. Det er en falsk virkelighet. Ingen kan falle 50 meter ned på et båtdekk for så å drepe et dusin skurker og stoppe en hel forbryterliga. Hva hvis dagens ungdom får det for seg, at de skal etterligne noe de ser på film, noe de tror er ufarlig og tøft. Følgene kan bli fatale. Slike tanker kan også føre til blind vold. Noe som vi dessverre har for mye av i dagens sivisliserte samfunn. Deltagerne i slåsskamper tenker ikke på følgene for de susende never, som kan treffe et ømt punkt og lamme personen for resten av livet. Personen kan bli hjerneskadet og uten mulighet for fysisk aktivitet. Man aner ikke hvor lite som skal til, for at man kan avsi personens dødsdom. De ser rett og slett ikke faren i det.

 

Dette blir også et problem for passive tilskuere til slåsskampene. De ser på dette som en liten konflikt. De ser ikke faren i de harde sparkene og de knusende slagene som kan ha dødelig utgang. Når vi leser om slåsskampene i avisen dagen etter, så tenker man; hvordan er deres foreldre som oppdrar en tenåring slik? Ingen tenker på at den oppdragelsen har man kanskje også der i huset. At man lar ungdommene få se slike filmer, og ser ikke at det kan bli deres barns tur til å komme i avisen dagen etter for en lignende episode.

 

Noe man heller ikke kanskje tenker på; hvor mye skade gjør man egentlig ved å la ungdommer ha fri vei inn i videovoldens verden. Nå tenker jeg ikke spesielt på materielle skader, men kanskje på menneskelige. Disse ungdommene får kanskje ett barn eller tre om noen år. Og hvordan skal de bli oppdratt hvis fedrene var pøbler og slåsskjemper på deres alder. Hvilken oppdragelse kommer de til å få?

 

Har fedrene lært noe av sin egen ungdomstid? Har de såpass vett at de setter grenser? Kan vi stole på at nåtidens foreldre lærer oss unge opp til å bli gode foreldre for våre barn? Det får vi inderlig håpe!

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Mr.Unknown
17.11.2004 11:15

Bra!
3
anbefalinger
Bra gjort !

getreal
27.04.2005 10:13

Bra!
3
anbefalinger
Jada skyld på video

martin nygård
14.11.2005 09:39

Bra!
3
anbefalinger
elsker deg martin andre!

martin nygård
14.11.2005 09:39

Bra!
3
anbefalinger
elsker deg martin andre!

anonym
09.04.2007 17:13

Bra!
3
anbefalinger
Denne teksten var til god hjelp Smile :-\)

rambo!
08.01.2008 10:26

Bra!
1
anbefalinger
jevli teit. skyld på stallone!? dom elns?

arne bjerne kåreleif e bøg
28.03.2008 09:31

Bra!
1
anbefalinger
HAHA takk heren hva te go hjølp på eksamen


21.06.2008 02:13

Bra!
1
anbefalinger
Hmm, ikke dårlig skrivd, men et veldig sært synspunkt.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews