Søk i stiler
 

Konfliktene i Midtøsten


Her tar jeg for meg endel spørsmål om konflikten i Midtøsten.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:04.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Israelsk historie
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet er snakket mye om konfliktene i Midtøsten men jeg skal ta for meg spørsmålene:

 

Midtøsten?

Hva krangler de egentlig om?

Hva er ordtaket drep en jøde og frels din sjel?

Hvorfor har det blitt som det har blitt?

Hvem har retten til landet Israel?

Hvordan er det nå?

 

Midtøsten

Midtøsten er mest bebodd av arabere (muslimer) men, så har vi Israel som er jødisk! Her har religionen en stor betydning på hverdagen og bestemmer det meste! Det var her kristendommen og jødedommen ble lagt!

 

Hva krangler de egentlig om?

Konfliktene mellom Palestina og Israel stammer langt tilbake faktisk hele 2000 år f.kr da Israel ble lovet fra bibelen det hellige land kanan som ligger der hvor Israel er i dag! Selve Israel ble grunnlagt 1000 år f.kr. av kong Saul. I begynnelsen tilhørte Israel Romerriket, men jødene prøvde i år 100.e.kr så bestemmer jødene seg for å gjøre opprør mot soldatene dette endte med at den jødiske oppstandelsen ble slått etter 7 år med kamp! Romerne sørget da for at det ble en stor innvandring med ikke jøder for å svekke jødene! Det foregikk etter dette tap masse små kamper med det store sjokket kom i 135.e.kr og ble en stor katastrofe da jødene etter en liten opptur bommet fullstendig og ble nesten utryddet. Mange ble drept og flere hundre tusen ble forfulgt og jaget ut av landet dem! Etter dette tapet prøvde flere å komme seg inn i Israel igjen men nå hadde alle de små landene rundt samlet seg for å ikke slippe inn noen jøder!

 

Drep en jøde og frels din sjel

På 1100-tallet startet den kristne ”verden” en hekse jakt på jøder som var startet av pave Urban II, denne kampanjen led under et slagord som sa Drep en jøde og Frels din sjel! Flere små ”byer” med jøder ble lagt til grunn, flere 1000 jøder ble drept og pint!

 

1900-tallet

I 1917 skrev en mann med navn Balfour et brev til sionist forbund der han lovet jødene et nasjonalt hjem i Palestina. Rundt 1929 kom det første omfattende angrep fra arabere mot jøder i Jerusalem. Dette ble vendepunktet i jødenes syn på Palestina. Det overordnede organet for all jødisk aktivitet i Palestina ble godtatt av alle jødiske organisasjoner. Det førte til større sikkerhet og bedre økonomiske vilkår i Palestina.

 

Araberne gikk i 1936 ut i generalstreik mot jødisk innvandring og bosetning. Da forstod britene at noe måtte skje, så i 1937 offentliggjorde britene de nye planene. Palestina skulle deles i to, jødene skulle da få 20 % mens araberne skulle få det som var igjen, men araberne nektet dette for de ville ha alt!

 

Rett før 2. verdenskrig brøt ut i 1939 så la den britiske regjeringen ”hviteboken” dette er en bok som sier at bare om lag 70 000 jøder skulle få komme in i Israel i løpet av en 5 år periode! Så vi kan derfor si at britene har mye av skylden for at jødene ikke hadde noe sted å hjemme seg da krigen brøt ut. Under andre verdenskrig ble om lag 6 millioner jøder drept og forfølget av Hitlers verk, han satte i gang en forfølgelse mot jødene og disse ble kalt nazister! Under andre verdenskrig var det mange som hadde sympati for jødene og mente at de burde få sitt eget land etter alt de har vært igjennom!

 

27. november 1947 ga England alt ansvar over til FN da de skjønte at de hadde gitt en løfte de ikke kunne holde! FN vedtok at Palestina skulle deles inn i to.

 

14 mai 1948 kom David Bend-Gurion som var Israels første statsminister ut med en uttalelse ”staten Israel er opprettet, møtet er slutt”. FN hadde nå delt Palestina i 1 Jødisk stat og en Arabisk stat, britene måtte da trekke seg ut av Palestina, men alle tokk ikke denne avtalen like godt så Syria, Egypt Jordan bestemte seg for å gå til angrep på den nye staten, deres mål var å vinne tilbake palestinernes land som vi kaller Israel nå til dags! Israel vinner denne kampen og tar over ytterligere 77 % av Palestina og dette fører da til om lag 750 000 palestinske flyktninger!

 

Suez-krigen

Suez kanalen var en veldig viktig transport ”åre” for olje som skulle til ”Vesten”. Men etter at den egyptiske presidenten, Abdel- Nasser bestemte seg for å nasjonalisere Suezkanalen. invaderte England, USA og Israel Egypt for å unngå nasjonalisering. Men de ble tvunget til å trekke seg. Det endte med at Suezkanalen kom under egyptisk kontroll.

 

Halvøya Sinai

i mai 1956 okkuperte Israel Halvøya Sinai i flere måneder, helt til i 1957 da FN bestemte at halvøye skulle bli en buffersone som styres av FN! Denne nye buffersonen skulle styres av FN og ligger mellom Egypt og Israel.

 

6 Dagers krigen

I 1967 Begynte det å spisse seg til i Sinai! Egypt hadde bedt FN om å trekke seg ut derfra noe som de gjorde! Egypt brukte plassen til omtrent 80 000 soldater med utstyr fra Sovjet! Dette gjorde de for å kunne blokkere Suezkanalen for fullt! Israelerne viste at de hadde en for liten hær til å slå de, så de bestemte seg for at hvis de skulle vinne så måtte de slå til fort, brått og uventet. Dette var akkurat hva de gjorde den 5. mai 1967, tidlig på morgenen fløy den israelske flystyrken inn i Egypt og fløy så lavt at de ikke ble sett på radar, dermed overasket de og bombet flyene med den beste presisjon!

 

Når dagen var omme hadde de omtrent bombet 300 av de egyptiske jagerflyene! Etter dette lovet araberne død over Israel i løpet av 4 dager! Dermed meldte tusenvis av nye soldater og arbeidere seg til tjeneste for å bombardere den jødiske stat! Men Israel tok de på sengen igjen og overasket dem denne gangen på halvøya Sinai der hvor egypterne hadde noen av sine største styrker! I løpet av 3 dager hadde de får kontroll over hele Sinai!

 

Israel starter nå et angrep som er meget viktig for dem, nemmelig Golan høydene! Dette er et viktig sted pga. at dette kan fungere som en mur mot Araberne!

 

10. juni 1967 var krigene slutt etter 6 dager! Israel har nå erobret et så stort område at de er nesten 2-3 ganger så store nå!

 

Youm Kipur Krigen

6 oktober 1973 på jødenes mest hellige dag (Yom Kippur) var tiden inne for nok et angrep på Jødestaten! Angrepet kom veldig overraskende på jødene så de ble presset bort fra kanalen av Egypt og Syria som hadde bestemt seg for å angripe sammen! Israel samlet en styrke og tok tilbake det de hadde mistet + litt til! Men 17. oktober samme året nektet oljehandlere å sende olje til folk som støttet Israel! Dette rammet mange land som for eksempel Norge men rammet nok USA hardest! I flere land ble det innført bilstans i helger og spesielle dager for å spare på olje!

 

I 1978 ble det inngått en fredsavtale mellom Egypt og Israel! Dette førte til at de vant Nobels fredpris, men det førte også med seg fiender for Egypts del som nå ble sett på som fiender av tidligere allierte!

 

I 1964 blir Den palestinske frigjøringsorganisasjon PLO stiftet! Gruppens hovedmål er å skaffe en demokratisk nasjonal stat for pallestinerne i midtøsten! For å åpnå dette bruker de mange forskjellige metoder blant annet terror! Gruppen er jo da under ledelse av Yazir Arafat.

 

I 1978 begynner Israel og se seg lei av aksjonene til alle de pallitiske organisasjonene, de går derfor til angrep på libaniske områdene! Dissa hadde nettopp vært opptat med flere års sivil krig og hadde derfor ikke noe til å forsvare seg med! Så dette vant de lett!

 

I 1982 ble om lag 2000 pallestinske flyktninger som var på flyktningsleirer drept! I etterkant har man funnet ut at dette var et samarbeid mellom flere ”folkegrupper”.

 

I 1985 trakk Israel seg ut men lot det fortsatt være igjen en gruppe sikkerhetssone sør i landet!

 

Oslo-avtalen

I 1993 ble Oslo-avtalen lagd! Dette er en avtale som foregikk hemmelig her i Oslo mellom Israel og Palestina! Avtalen sier noe om at Israel skal trekke seg sakte men sikker ut av Vestbredden og Gaza, dette ville si at palestinerne skulle få selvstyre der!

 

Konflikt i dag?

Nå om dagen er konfliktene på sitt verste det begås daglig selvmordsaksjoner, bombeaksjoner, mot jøder! Og jøder tar hevn og kaller dette ”krig mot Terror”.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

TheClicker
29.10.2007 01:34

Bra!
6
anbefalinger
Du bruker mye utropstegn.. men ellers ser det bra ut  Smile :-\)

!!!
09.06.2008 19:30

Bra!
4
anbefalinger
Altfor mye utropstegn, du må lære deg å bruke punktum. Ellers er teksten fin.

Marius Christiansen
14.06.2005 17:08

Bra!
3
anbefalinger
Oioi, jeg rrur jeg klarte å sende inn den versjonen jeg ikke har retta jeg...

Marius
14.06.2005 17:12

Bra!
3
anbefalinger
Trur*

Magnus
20.01.2009 23:23

Bra!
1
anbefalinger
Hehehe, Kåre! Litt av en vits! Utropstegn!? Hva er gale med utropstegn?! Utropstegn er jo et kreativt hjelpemiddel om man vil.. nei, drit i utropstegn xD

knut
02.04.2009 12:11

Bra!
1
anbefalinger
hehe bra altås

jauda
02.06.2010 20:21

Bra!
1
anbefalinger
"ja", du vet! Det "blir" jo veldig "mange" gåseøyne!! en "del" utropstegn "og"!!

Purk
08.02.2010 09:50

Bra!
0
anbefalinger
Ikke sell bomber, i lovens navn!!!

Marit
11.05.2010 09:51

Bra!
0
anbefalinger
mye orddelingsfeil (hekse jakt og små ”byer” skrives begge i ett ord)
ellers mye utropstegn, skulle jeg ha lest det der høyt hadde det blitt veldig krevende å lese.

MEN BRA TEKST!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.06.2010 20:16

Bra!
0
anbefalinger
lær deg tegnsetting så blir d bra  Wink ;-\) kjør på videre

brannstasjon
14.06.2010 21:22

Bra!
0
anbefalinger
ikke ta den tonen der a!!!!!!!!! Den kan du ta en annen plass!!!!!!

svar!
17.06.2010 16:15

Bra!
0
anbefalinger
hvordan karakter fikk du på dette?

peder
17.02.2016 10:14

Bra!
0
anbefalinger
!!!!!!!!!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews