Søk i stiler
 

Korsettets historie


Handler om korsettets historie gjennom tidene.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:03.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mote
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Korsett er vel kanskje ett av de plaggene de fleste har lite erfaring med, selv om alle vet hvordan det ser ut. De senere årene har det riktignok begynt å komme på mote igjen. Heldigvis er de ikke like ille som de var før, hvor man ikke fikk puste og ødela ribbein og mer til.

 

Det finnes utallige varianter av korsetter. Men de fleste har en del likhetstrekk. Det er snøring bak, de stopper rett over hoftebena og noen har små hemper på forsiden slik at de ikke trenger å snøres opp for å tas av. Men der stopper likhetstrekkene.

 

Nøyaktig når kvinner begynte å bruke korsett er ukjent, men de eldste korsettene man har funnet skriver seg til middelalderen. Men noen mener at de er blitt brukt i flere 1000 år før den tid. I de første korsettene ble det brukt hvalben til å stive det av. Men etter hvert ble det brukt mer og mer står. I dag brukes det spiler av både står og plast. Det vanligste er stål. Når det gjelder stoffet så var det mest vanlig å lage dem av silke eller bomull. Men de kan egentlig lages av alle slags stoffer.

 

Det var fra 1820 til 1910 korsettet hadde sin glanstid. Da var det for det meste adelskvinner som brukte korsett, men kvinner som var litt lavere stilt fulgte snart etter adelen. Men de brukte ikke de samme korsettene, både på grunn av pris og fordi de var veldig upraktiske for f.eks bondekvinner som måtte arbeide i klærne.

 

Iført ett viktoriansk korsett ble nemlig kvinnen sett på som en pyntegjenstand. Man kunne se på henne og hun kunne snakke. Hun kunne ikke delta i noe som helt form for arbeid og det ble vanskeligere for henne å gå og sitte. Men adelen hadde selvfølgelig nok penger til tjenestefolk. Så hos høyere stilt kvinner gikk skjønnheten framfor alt.

 

For å få den rette fasongen begynte man å bære korsettet tidlig, barn helt ned i 3-4 års alderen ble snøret inn, selvfølgelig i beste mening.

 

Etter som årene gikk, og barnet ble til kvinne, ble korsettet naturligvis byttet ut. Men konsekvensene var fatale. Kroppens indre organer og muskeloppbygning utviklet seg ikke slik den skulle, og det ble vanskelig for henne å stå eller sitte i lengre tid uten å bli støttet opp av ett stivt korsett. Og for de som har prøvd et korsett så har de sikkert erfart at det er umulig å trekke pusten dypt iført et korsett. Man kan jo bare tenke seg hvilke skader ett slikt plagg kan utrette med mave, lunger, tarmer osv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

marna
08.05.2008 11:04

Bra!
0
anbefalinger
artikkelen er både bra og vel,men jeg ville gjerne hatt litt mer info om korsettet gjennom tidene,som artikkelen vist nok skal inneholde. du kunne ha skrivd mer om hva korsett har blitt lagd av,hvordan det så ut i forskjellige tider og kanskje noe om din mening om korsett.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.031 sec - 1 pageviews