Søk i stiler
 

Gener og arv


Fakta om gener og arv. Skrevet i 9. klasse.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:03.05.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Genteknologi
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det samlete arvematerialet i en celle kalles et genom. Dette er de 31780(i følge ny forskning. kilde Hugo prosjektet) genene/arvestoffet som innholder kodene for å formere egenskapene hos et individ. Arvestoffet er delt opp på flere kromosomer.

 

Kromosom: er navn på trådformede organeller som ses i cellekjernen når den deler seg, og innholder arvestoffet DNA som er bundet til protein. Hver organisme har sitt bestemte antall kromosomer der genene har sin bestemte plass. Mennesker har f.eks. 46 kromosomer/ 23 kromosompar. Vi har to kjønnkromosomer X og Y.( Resterende kromosomparene er de vi også kaller for autosomer.)

 

Et gen er et begrenset område av DNA-tråden som innholder alt fra titalls til mange millioner nukleotide/base – par som er koden til et bestemt protein eller flere. Proteinene er ikke bare kroppens byggeklosser, men de forekommer også i form av hormoner, som f.eks. insulin. De virker på forskjellig måte, noen er reseptorer, mens andre er med på bygge kroppens forsvarsverk/Immunforsvaret.

 

DNA-tråden: er et dobbelttrådet( holdes sammen av hydrogenbindinger) spiralmolekyl som er bygget opp av nukleotidene/basene Adenin, Cytosin, Guanin, Tymin. En A-kloss vil alltid binde seg med en T-kloss og akkurat det samme med C og G. Hvert trinn i DNA-molekylet består av en av kombinasjonene nevnt ovenfor.( A-T/ C-G) Og det er i disse trinnene malen for en ny dattercelle ligger.

 

Genetisk arvelige sykdommer:  Cystisk fibrose er en slik sykdom. Den er recessiv. Det vil si at både mor og far må være bærere av genet for at barnet skal få det.

 

Sjansen for å få et barn med sykdommen er ca.25% , mens sjansen for at barnet kan arve bæreegenskapene uten selv å utvikle sykdommen er ca.50%. Sjansen for å ikke få sykdomsgenet verken fra mor eller far er også rundt 25%.

 

Grunn: sykdommen skyldes mutasjoner/ endringer i et gen på kromosom nr. 7, som blant annet fører til at kjertlene skiller ut et seigt slim som kan tette igjen lungene. I dag kjenner vi til ca. 5-600 slike mutasjoner, men det er store forskjeller fra pasient til pasient.

 

Annen arvelig sykdom er familiær hyperkolesterolemi. Denne sykdommen skyldes en mutasjon på et gen som ligger på kromosom nr. 19. Genet fører til at leveren ikke klarer å bryte ned det farlige kolesterolet( fettaktig alkoholforbindelse i blodet) i blodet. Dette fører til store fettavleiringer i blodårene som fører til arteriosklerose(åreforkalking), som igjen fører til hjerteinfarkt.

 

Genet er dominat det vil si at har man genet så blir man syk.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Steinus
11.05.2006 15:08

Bra!
8
anbefalinger
Helt greit, men litt rotete og lite dekkende...

Jens Bond
29.05.2007 09:28

Bra!
2
anbefalinger
Små frekt, og stilfult!

oo
23.04.2007 19:13

Bra!
1
anbefalinger
oo


29.09.2007 21:22

Bra!
1
anbefalinger
bra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111

faen
04.04.2008 17:06

Bra!
1
anbefalinger
det var braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa- aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa- aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa og aaaaa

Noznoz
16.04.2008 21:16

Bra!
0
anbefalinger
Jaja,jeg syns den var OK,ikke det beste jeg har sett lissom!  Wink ;-\) Men helt OK.

Helene
25.05.2009 21:16

Bra!
0
anbefalinger
Kilder !!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews