Søk i stiler
 

Spiseforstyrrelser


Fordypning i spisefortyrrelser.
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:20.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Innhold

 

1. Forord

2. Generelt om spiseforstyrrelser

3. Anorexia

4. Bulimi

5. Tvangsspising

6. Etterord

7. Kilder

 


<bilde>

Logg inn for å se bildet

FORORD

 

Jeg har valgt å skrive om spiseforstyrrelser. Det er fordi det virker veldig interessant og fordi jeg egentlig vet veldig lite om det. Det er egentlig ganske mange i Norge og verden som lider av denne type sykdom. Størsteparten av de ofrene er jenter i ungdomsårene. Det jeg lurer på er hva som kjennetegner de forskjellige typene av spiseforstyrrelser og hva som kan skje med noen som får spiseforstyrrelser ( annet enn at de blir underernært ). Noe jeg også lurer litt på er hvordan man kan bli kvitt en slik sykdom og om det er mulig å bli helt frisk.

 

Jeg har tenkt til å skrive en del generelt om spiseforstyrrelser. Om hva en spiseforstyrrelse er, hva som skjer med en som lider av det, hva som kjennetegner en som har sykdommen osv. Jeg har tenkt å bruke mest Internett til å finne stoff, men også naturfagboka. Det står ikke så veldig mye om spiseforstyrrelser i boka, og på Internett er det mange legesider med nok fakta.

 

SPISEFORSTYRRELSER

 

Mange tror at spiseforstyrrelser er noe som handler om å spise veldig lite, eller bare kaste opp alt man spiser. Det er ikke helt riktig. Det handler om mer enn som så! En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse som oftest utløses hvis en person har et problem som er vanskelig å løse. Det kan være problemer med familie og venner, eller et stort ønske om å se ut som de tynne kvinnene på catwalken, som er forbilder for veldig mange tenåringsjenter.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Spiseforstyrrelser starter med at en er veldig opptatt av kropp, mat og vekt. Flertallet av folk som lider av spiseforstyrrelser er jenter, flest mellom 12 og 25 år.

 

I Norge i dag er det antatt å være litt over 240 000 mennesker som lider av spiseforstyrrelser i en mer eller mindre alvorlig grad. Det finnes flere forskjellige typer spiseforstyrrelser. De deles inn i tre hovedgrupper: Anorexia, bulimi og tvangsspising.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


 

Fysiske tegn på at noen lider av spiseforstyrrelse er at man blir tynnere, blir fort og ofte svimmel eller besvimer, mister menstruasjonen, blir trett og orker lite, vondt i magen og får metthetsfølelse fort. Det er også vanlig å få dårlig blodsirkulasjon, slik at man blir kald på hender og føtter og sår gror svært sakte. Håret på hodet blir ofte flatt og seg livløst ut, og kinnene blir ofte hovne.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Det er veldig vanlig at de veier seg ofte, overtrener og leser om slanking i blader og bøker. Mange får søvnvansker og blir veldig irritable, og ikke minst trekker seg tilbake i sosiale sammenhenger og spiser ofte alene. Å skjære mat i små biter, flytte den omkring på tallerkenen og pirke i den er ganske vanlig for de som lider av spiseforstyrrelser, og å gjemme mat i servietter, lommer og lignende er også et godt brukt ”triks” for å ikke bli oppdaget. Under eller rett etter måltidet pleier mange å gå inn på badet eller rommet å skru på musikk eller kranen for at ingen skal høre lydene når han/hun kaster opp maten.

 

Spiseforstyrrelser behandles på forskjellige måter, etter som hvordan type spiseforstyrrelse en lider av og hvor ille det er. De som lider av sterk undervekt blir ofte lagt inn på sykehus for behandling, slik at de får opp vekten til et overlevbart nivå. For pasienter som ikke innser at de har et problem er vanligvis psykologhjelp og/eller tvangsforing det som hjelper. De trenger å innse at man ikke trenger å være tynn for å bli akseptert. Hos psykologen kan samtaleterapi, gruppeterapi og kostveiledning være til god hjelp mot å bli frisk. Noen er så syke at de må bli tvangsinnlagt på psykiatriske klinikk. Å bli frisk igjen etter å ha hatt spiseforstyrrelse kan ta lang tid. Det er ikke bare å legge på seg igjen for å bli frisk. Man må også bli frisk i tankene, altså å få et normalt forhold til mat og akseptere kroppen sin som den er. Noen vil aldri bli helt frisk, og må derfor leve hele livet sitt med et problematisk forhold til mat. De fleste greier å spise normalt og holde en normal og sunn kropp, men sjansen for tilbakefall er ganske stor, og det skal lite til!

 

ANOREXIA NEVROSA

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Anorexia nevrosa ( også kalt anoreksi ) ble beskrevet for første gang i 1968 av engelske leger. Spiseforstyrrelsen har vært lærestoff for medisinske studenter i omtrent 100 år. I de senere årene er kjennskapen til sykdommen blitt større og anoreksi og bulimi omtales mye i litteratur og media. Ofrene for slike forstyrrelser har blitt større, men også hjelpen er blitt lettere å få med årene.

 

10% av alle som har spiseforstyrrelser lider av anorexia. 95% av alle som lider av det er jenter i tenårene. De som lider av denne sykdommen er ekstremt opptatte av å gå ned i vekt, og er veldig redde for å legge på seg selv om de lider av undervekt. Det vil si at de begrenser inntak av mat, og har streng kontroll over hva de spiser og hvor mye ( en liten del av de som lider av anorexia kaster opp maten når de har spist ). De får ofte et slags kick, slik at de plutselig spiser masse. De forbrenner ofte flere kalorier enn de får i seg, ved å trene veldig hardt. Anorektikere begynner oftest å sulte for å gå ned i vekt, men opplever at de mister kontrollen og rett og slett ikke greier å spise. Det gjør at de får et forvrengt selvbilde. De blir tynnere, men ser på seg selv som tykke og store. Mange blir altfor tynne, fordi de ikke greier å ta til seg næring. Hvis dette pågår over alt for lang tid kan man dø av det, rett og slett fordi man får i seg for lite næring. Anorektikere har ofte lyst på mat uten å være sultne, men tror at de har kontroll over seg selv fordi de kan la være å spise når de vil. Mange sulter med vilje, bare for å få oppmerksomhet av andre, eller for å prøve å glemme at de har menneskelige behov.

 

Det finnes to forskjellige typer anoreksi. Bulimisk type og ikke-bulimisk (restriktiv type). Bulimisk anoreksi går ut på at man har noen episoder med overspising, og kaster opp hvis man føler at man har spist for mye. Mange driver overdreven trening for å forbrenne kalorier. Ikke-bulimisk anoreksi vil si at man ikke har gjentatte overspisinger, og holder som regel på maten.

 

En del av anorektikerne mister kontrollen over matinntaket etter hvert, og noen går over til å få bulimi eller overspising. Det er spesielt for de som går for raskt opp i vekt etter undervekt, eller for de som ikke får hjelp.

 

Årsaken til at folk rammes av anoreksi kan være store problemer på familiefronten, i vennegjengen eller på grunn av slankepress.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
BULIMIA NEVROSA

 

Bulimia nevrosa er mest kjent for navnet bulimi. De som lider av bulimi spiser masse, for så å rense kroppen for all mat. De renser seg for mat for å hindre vektøkning. Noen bruker avføringsmiddel for å få ut all maten, men det mest vanlige er rett og slett å putte fingeren i halsen for å få alt opp samme veien som det kom i magen, men noen kaster også opp naturlig pga overspising. Overspising vil si å spise mer mat enn normalt på kort tid, og miste kontrollen over mengden og få en følelse av at man ikke greier å stoppe å spise. Det er vanlig å spise alt fra en brødskive, til å sitte ved matbordet i flere timer å bare spise og spise. De kan få et slags spisekick flere ganger om dagen, slik at de bare må ha mat. Det er fordi de får i seg for lite mat (fordi de kaster opp alt de har spist), og får derfor plutselig akutt behov for mat. De spiser for å døyve sult. For mange er renselsen en skam, mens for andre er det en lettelse å få ut alle ”problemene” Selvfølelsen til de som lider av bulimi er veldig knyttet til kroppens utseende og vekt. De er opptatte av modellene og ønsker veldig ofte å se ut som dem. De fleste som har bulimi ser normalvektige ut, noe som kommer av måten de ”spiser” på.

 

Årsaker til at folk rammes av bulimi er ofte at det er store forandringer i livet. De fleste som har bulimi er i aldersgruppen 15-25 år. De fleste som lider av denne sykdommen er i slutten av tenårene, da det ofte er store forandringer i mange sine liv. Når personen får spisekick tenker han/hun bare på maten, og glemmer hverdagens problemer.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
TVANGSSPISING

 

Denne spiseforstyrrelsen går ut på å spise masse, og ikke kaste opp etterpå. Dette fører veldig ofte til overvekt og fedme. Tvangsspising er en tredje spiseforstyrrelse, som først fikk navnet sitt i løpet av de siste årene. Denne sykdommen går ut på omtrent det samme som bulimi, bare at de som lider av den ikke kaster opp etter spising.

 

Tvangsspiseren holder som sagt maten i kroppen. Han/hun spiser mye på kort tid, oftest mat med mye fett og mange kalorier. Noen spiser litt så å si hele dagen. De får i seg mer enn kroppen greier å forbrenne. I perioder hender det han tvangsspiseren faster for å prøve å holde vekten nede. Noen av de som lider av denne sykdommen greier å holde en jevn vekt, mens andre går ned eller opp i vekt. I løpet av noen måneder kan han/hun gå opp/ned 30-40 kg. Noen starter med å få tvangsspising, som etter hvert går over til anoreksi eller bulimi. Det er fordi de oppdager at de legger på seg, eller føler at de mister kontrollen over inntaket av mat. Derfor prøver de å holde vekten nede, noe som etter hvert ofte fører til undervekt ( ved at de altså får anoreksi eller bulimi).

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

En som lider av tvangsspising…

…spiser raskere enn normalt.

…spiser ofte alt for mye, slik at han/hun blir ubehagelig mett

…spiser uten å være sulten.

…spiser mye utenom måltidene.

…spiser alene fordi han/hun føler seg brydd overfor hvor mye han/hun spiser.

…blir ofte deprimert etter måltider, pga. at han/hun spiser unormalt mye.

 

 

AVSLUTNING

 

Jeg syns det var veldig interessant å lære mer om spiseforstyrrelser. Jeg lærte veldig mye om det ved å skrive denne oppgaven. Jeg visste f.eks. ikke at det var så mange som lider av spiseforstyrrelser i Norge. Jeg hadde hørt om anoreksi og bulimi, men nå vet jeg mye mer om hver type. Jeg vet også hva som er forskjellen på de, og i tillegg vet jeg en del om tvangsspising som jeg ikke visste at var en spiseforstyrrelse.

 

Jeg syns jeg greide å følge planen, slik at oppgava ble omtrent som planlagt. Jeg brukte litt av stoffet som står i Naturfagboka ( det sto jo ikke så mye om dette emnet der). Jeg brukte Internett mest. Der fant jeg omtrent alt jeg trengte. Jeg fant artikler om de forskjellige typene spiseforstyrrelser på forskjellige legesider, og brukte også sider om helse og kost til hjelp. Jeg syns resultatet ble bra!

 

 

KILDER:

 

Bøker:

Naturfagbok: Tellus 10

 

 

Internett:

http://www.sol.no/helse/

http://www.caplex.no/web/artikkel/artdetalj.asp?art_id=9337231

http://www.doktoronline.no/section/lifestyle/?action=showArticle&url_topic=0&DocumentId=300168

http://www.lommelegen.no/art/art2205.asp

http://www.lommelegen.no/art/art2206.asp

http://www.lommelegen.no/art/art2207.asp

http://www.lommelegen.no/art/art2208.asp

http://www.lommelegen.no/art/art2209.asp

http://www.daria.no/skole/sok/?sok=spiseforstyrrelser


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

anorexisk jente 17
02.05.2006 20:53

Bra!
7
anbefalinger
Dette var en kjempe bra side  Very Happy :-D jeg lider selv av anorexia g dette var til stor hjelp for meg, tusen takk

Julie
18.01.2006 02:13

Bra!
5
anbefalinger
Fin liten stil som jeg lærte utrolig mye av. Det er et veldig problemfyllt og interesangt emne. Takk skal du ha.

Rita
20.03.2006 17:10

Bra!
4
anbefalinger
vet hvordan dette er... jeg selv hadde store problemer både på familiefronten og vennegjengen og hadde aldri hatt kjæreste. dette ble som et press og jeg SKULLE bli perfekt... jeg ble det, jeg ble for tynn men så det aldri selv... mensen sluttet, men akkurat i det så jeg selv at jeg ødela meg selv og dermed begynte jeg å spise normalt igjen. Kjente meg igjen i stilen din. Flott stil! Takk for hjelpen!

Sofie
20.11.2006 16:26

Bra!
4
anbefalinger
Utrolig bra tekst du har skrevet. har hjulpet meg masse Wink ;-\)ønsk meg lykke til på fordraget Very Happy :-D

lille_meg
16.10.2006 17:45

Bra!
3
anbefalinger
driit bra! 1000 takk for hjelpen  Very Happy :-D jeg har skrevet noen notater Wink ;-\)
ønsk meg lykke til på prøven i morgen! Smile :-\) Smile :-\) takk for hjelpen Razz :-P

HELP!
28.02.2007 17:10

Bra!
3
anbefalinger
hej, vi er 3 piger som har projekt om spiseforstyrrelser. Vi bor i esbjerg, så er der måske en af jeg, der kender en her ved esbjerg som måske har haft spiseforstyrrelse eller har det stadig, som måske vi kunne snakke med?
tak på forhånd  Very Happy :-D

jente17
03.05.2006 08:27

Bra!
2
anbefalinger
Dette var utrolig bra!  Smile :-\) hjelper utrolig mye!.. pluss at jeg har oppgave i akkuratt dette og det var en utrolig lett tekst å lese og forstå seg på! veldig bra Smile :-\)

lille_trille
18.09.2006 18:59

Bra!
2
anbefalinger
wow dette var dritbra! synes dette er svært spennende, og har desverre vært borti noe av dette selv... jeje, stå på! du er flink!

Amy
10.10.2006 21:01

Bra!
2
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen.
jeg har selv bulimi selv om det du har skrevet er overbevisende, vil jeg fortsette med å kaste opp etter jeg har spist... jeg har gjort det i 6mnd å har gått ned 10kg.. men det var en heeelt genial stil, tusen takk for inspirasjonen Smile :-\)

Syk
29.01.2007 11:56

Bra!
2
anbefalinger
Hei. Jeg lider av anoreksi, og prøver å komme meg ut av mathelvetet. Bare sånn at det er sagt. Takk for hjelpen! Nå er jeg frisk. Men hvem jeg skal takke er heller uvisst.

sunshine¤
28.04.2005 17:05

Bra!
1
anbefalinger
jatta bra!!! dt er en driiit bra oppgave!! takk for hjelpen!! Smile :-\)

katheine
01.02.2006 18:23

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra side  Smile :-\)

ida
06.02.2006 11:50

Bra!
1
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen!!! Det var en veldi bra særoppgave!!

elisabeth
23.11.2006 14:55

Bra!
1
anbefalinger
tuuusen takk for at denna siden finnes!! hjalp meg masse...kommer til å få 6 er på foredraget assa!


12.12.2006 13:23

Bra!
1
anbefalinger
Eg elsket artikkelen

anonym
12.12.2006 16:01

Bra!
1
anbefalinger
kjæmpe bra !

Inger
05.01.2007 15:04

Bra!
1
anbefalinger
heei!! den var en utrolig bra side.. jeg har hatt en stor oppgave akkurat om dette, så nå blei det lettere for meg. tusen takk for hjelpen Smile :-\)


17.01.2007 12:06

Bra!
1
anbefalinger
haii der er bare nogen gode sider
det er meget spende emme
tak for hjælpen  Very Happy :-D
Anonym17Anonym
15.02.2007 17:48

Bra!
1
anbefalinger
Heisann Smile :-\) Ville bare si at denne siden hjalp meg mye! Mye bra stoff Smile :-\)
Takk Smile :-\)


08.03.2007 14:06

Bra!
1
anbefalinger
Tusind taaaaak for en goooood hjemmeside.............................
Den ner vil gooood

I love yaaaa.D

jente 14
16.05.2007 20:36

Bra!
1
anbefalinger
hei Smile :-\)
skal ha sakprosa tentamen på fredag 18. mai om anoreksi og bulimi.
denne siden har hjulpet meg utrolig mye og har nå et større håp om å få en god karakter..
tusen tusen takk Smile :-\)
hilsen takknemlig jente!!

takketakk:)
12.06.2007 15:04

Bra!
1
anbefalinger
takker og bukker for ein knakandes god hjelp til eksamen! gratz

mamma og pappa
06.12.2007 19:08

Bra!
1
anbefalinger
Vær så snill Kine! Spis maten din!!!

meg
09.03.2007 11:26

Bra!
0
anbefalinger
Er dette sikre kilder?

Jente ;]
17.03.2007 16:03

Bra!
0
anbefalinger
Heisann! Veeldig bra skrevet alt sammen  Wink ;-\)
Takk for hjelpen !

bella
29.03.2007 18:16

Bra!
0
anbefalinger
det er en bra sita, du er fantasktis bra! koZz til deg, prinsesse.


26.04.2007 15:23

Bra!
0
anbefalinger
Hei!! har en prøve i morgen knyttet til en slags rapport jeg driver av med nå om spiseforstyrrelser. Hovedsakelig anoreksia (anorexia nevrosa) Kunne en del fra før av, men er mere inn i det nå. Kjempe flott Smile :-\)

MiA
30.05.2007 23:56

Bra!
0
anbefalinger
hei! jeg har hatt bulimi i 2år nå og har aldri delt det med noen før nå.
fin side!  Smile :-\)

Nemo
10.06.2007 12:00

Bra!
0
anbefalinger
Hm, du burde hatt med at det begynner å bli mange gutter som får det også, og at det er tannlegene som oppdager bulimi, men ellers var dette helt supert.

Sukk.no
06.12.2007 19:03

Bra!
0
anbefalinger
hei.. SLiter selv veldig med Anoreksi, og vet ikke hvor lenge jeg orker å kjempe.. Stilen var kjempebra og sier litt om hvor vanskelig det er å leve med sykdommene.. Hvis dette er det siste noen hører fra meg, takk for alt mamma og pappa!

Uff.no
06.12.2007 19:08

Bra!
0
anbefalinger
HEi sukk.no.
Fint å se flere som sliter.. Hvis du ringer meg på 40606434 kan vi ta livet vårt sammen?

Kine
06.12.2007 19:09

Bra!
0
anbefalinger
Jeg vil ikke! jeg er mett!"!!!!!

anonym
11.02.2008 22:20

Bra!
0
anbefalinger
fin stil^^jeg har bulimi faktisk..

stephanie
18.03.2010 13:23

Bra!
0
anbefalinger
tusind tak for alt faktaen, jeg har siddet og ledt rigtigt meget på nettet, hvor jeg ikke har kunne finde noget ordenligt til min projekt, det her var rigtig dtor hjælp til mig.nu kan jeg vidst rigtigt komme igang med alt faktaen. - mange knuss fra mig, københavneren.  Smile :-\)

anonym555
23.03.2011 18:31

Bra!
0
anbefalinger
NICE! Dette her kan redde Mat og Helse karakteren min  Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.035 sec - 1 pageviews