Søk i stiler
 

J.R.R Tolkien


En kort stil om Tolkien i forbinnelse med et poetoppdrag. Karakter: 5
Sjanger:BiografiLastet opp:19.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:J. R. R. Tolkien
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.J.R.R Tolkien, eller John Ronald Reuel Tolkien som han egentlig heter, ble født i Oransjefristaten i Sør – Afrika.

 

John Ronald gikk ikke på skolen de første årene, for moren underviste han hjemme. Han lærte seg å lese da han var 4 år. Han likte veldig godt eventyret om Sigurd Fåvnesbane og dragen, så den inspirerte han til å skrive om drager. John Ronald var også veldig glad i å lære seg språk. Da han begynte på skole, begynte han på den anerkjente King Edwards School. Der var han den beste eleven på hele skolen.

 

Da John Ronald var 12 år gammel, døde moren. Da ble Fader Francis hans foresatte. Francis lærte Tolkien gammelengelsk og andre gamle språk. Den store språk interessen gjorde at han diktet opp bl.a. alviske språk.

 

I 1911 kom Tolkien inn på Exeter College, et universitet i Oxford. der studerte han klassiske fag og skrev dikt. Han studerte også engelske språk og litteratur. I 1915 tok han eksamen med beste resultater.

 

I 1916 giftet Tolkien seg, men bare to mnd etter bryllupet måtte han i krigen. Etter bare 4 mnd i krig fikk han skyttegravsfeber og måtte på sykehus.Mens han lå på sykehus begynte han å skriv på en bok som het ”The book of lost tales,”som i dag heter ”Sillmarillion”. Den var begynnelsen på Hobbiten og Ringenes herre. Starten på boken ”Hobbiten” var en dag da han satt og rettet eksamensoppgaver. På et helt blankt ark skrev han: In a hole in the ground there lived a Hobbit.

 

Mens Tolkien skrev Hobbiten jobbet han som professor på universitetet i Oxford, der han underviste i engelsk litteratur.

 

Hobbiten fikk ganske god mottakelse hos leserne. Men med Ringenes herre var mottakelsen litt blandet. Noen var ganske begeistret, mens andre var total uberørte.

 

Tolkiens liv ble totalt forandret etter at han hadde gitt ut ”Ringenes herre” Han ble nå både berømt og rik. Det første honoraret var på 3500 pund, og det var mer en ei hel års lønn på universitetet. Han fikk masse brev fra fans og da han spurte kona hva han skulle gjøre med dem svarte hun: besvare dem da vel!!!

Tolkien og kona bodde i utkanten av Bournemouth, men da kona døde i 1971 flyttet han tilbake til Oxford der de bodde før. Der fikk han mye oppmerksomhet og ærestitler. Bl.a. ”The order of the British Empire” av selveste Dronning Elizabeth.

 

Tolkien fant ut at siden han var så gammel, var det slett ikke sikkert at han fikk skrevet ferdig sitt nest største mesterverk, ”Sillmarillion”. Så han gjorde en avtale med sin sønn, Christopher Tolkien, at Christopher skulle skrive den ferdig hvis han selv døde før han rakk det.

 

I august 1973 fikk han problemer med fordøyelsen. Men helsen ble bedre og han dro på besøk til noen venner i Bournemouth, men der ble han dårligere og døde på sykehuset i Bournemouth, søndag den 2. september.

 

Tolkien ligger begravd på den katolske kirkegården Wolvercote i Oxford, sammen med kona Edith. Han var den mest elskede forfatteren gjennom tidene. Ringenes herre ble også kåret til århundrets bok av britiske lesere i 1997.

The lord of the rings is one of those things; if you like it, you do; if you don’t, then you don’t.

 
 

 


<bilde>

Logg inn for å se bildet
           

Sjefen selv!

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
                   

Edith, Tolkiens kone.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ANtz
23.09.2005 10:46

Bra!
2
anbefalinger
Takk for at du skrev RINGENES HERRE!

f
26.09.2005 15:15

Bra!
1
anbefalinger
Bra, men du manglet fødedato/år!! Wink ;-\)

Mr Gravling
18.01.2006 22:35

Bra!
1
anbefalinger
Det var da så kort =O

=D
01.02.2007 18:09

Bra!
1
anbefalinger
mye bra fakta

meeh
07.03.2007 10:00

Bra!
1
anbefalinger
Bra dette x)

nick
14.05.2008 17:28

Bra!
0
anbefalinger
Det her sugde. Tror ikke den fikk en 5. Da må 5 være dårligst og 1 best i så fall.

):
12.11.2008 22:01

Bra!
0
anbefalinger
Mye skrivefeil


30.03.2009 17:13

Bra!
0
anbefalinger
Jeg var 14. Såklart var det skrivefeil og mangler, jeg var fremdeles i en læreprosess.

njaa
09.03.2010 18:46

Bra!
0
anbefalinger
Joda, grei nok. Men det er ingen unnskyldning at du var 14 år gammel. I 9-ende klasse skal du kunne skrive bedre enn dette, for her var det mye skrivefeil!

Men, rent fakta-sett så er det greit  Wink ;-\)

Syntes nå det er litt rart at du fikk 5, men...

(:
08.03.2017 12:35

Bra!
0
anbefalinger
mye bra fakta(:


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews