Søk i stiler
 

18 år


Bidrag til påskekrimkonkurransen 2000.
Sjanger:NovelleLastet opp:27.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alder
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Å være mindreårig i Noreg er ikkje så lett...
Reglar om kor du ikkje kan være og kva du ikkje kan gjøre, hindrar oss i å leve livet som vi vil. Så har vi foreldra som alltid bruker det kjente uttrykket "Du er ikkje gammal nok til...". Å høre foreldra våre si det, er ikkje det mest hyggelege man kan høre akkurat. Når er vi gamle nok da? Alt det der, håpet jeg å unngå når jeg ble 18år, men innerst inne visste jeg at foreldra mine neppe kom til å gi slipp på meg, ikkje enda.

Dagen varma av tanken at jeg faktisk ble 18år i dag. Sjølv om sola aldri viste seg og snøen ble meir og meir synlig, hadde jeg den sommar-følelsen i meg. Mamma hadde lagd frokost til meg og pappa kom bort til meg med gavene. Jeg kunne sjå hvor glade de var, så jeg prøvde å smile når jeg åpnet pakken som inneholdt de blå sokkane. Den andre pakken var mye mindre og dermed økte spenningen. Eg kunne sjå at de gleda seg meir til den andre gaven. Det var ein nøkkel! Jeg ble heilt stum men prøvde samtidig å vise dei hvor glad jeg egentlig blei. De følgde meg ut til døren, og der stod den penaste bilen eg nokon gang hadde sett. Eg spurde de om eg kunne prøvekjøre den, og fikk deires samtykket.
Å kjøre i den vakraste bilen i bygda, det var stort! Jeg stoppa bilen og ringte til noen venner som ikkje bodde så langt fra meg. De satt seg inn og råninga var i gang!
Mens vi kjørte og kosa oss, førte samtalen oss bort til en pub. Der skulle de tilbringe dagen, mens eg kjørte tilbake bilen.
Da eg kom heim, hadde foreldra mine lagd middag. Jeg var altfor opptatt av å komme meg tilbake til den puben, så det tok meg ikkje så lang tid å spise opp maten. Eg takka for maten, som en voksen mann vanlegvis gjør, og la meg på en joggetur bort til puben. Da eg ankom, var de fleste ganske berusa. Eg satt meg ned og tok meg noen pils. Endeleg kunne eg kjøpe alkohol, lovleg.
Eg følte meg stor, vaksen, men var eg virkelig det?
Vi satt der til vi alle ble ganske fulle, så var det diskoteket som var på lista. Følelsen av å komme inn der, kan ikkje beskrives. Vi dansa og sang, tryna og spydde. Det såg ikkje ut som om folk brydde seg. "Åja, nå e me 18år og har loven med kån når me drekk"!
Det var vanskelig å akseptere, både for mine foreldre og for meg sjølv.
De som er 17 og drikker seg fulle da, kvifor blir de så dårleg framstilt når det egentlig bare er et år som skildrer oss?
Slike spørsmål stilte jeg for meg sjølv, om og om igjen.
Etter at vi fikk dansa og tømt oss for alt mulig rart, skulle vi fortsette festdagen bort hos Kari. Vi fikk en flott velkomst og eg fikk en del gratulasjonar. Eg og Petter var de einaste 18-åringane på festen. Eg la merka til at jentene oppsøkte eldre gutter (menn?), så eg må si at eg hadde en del kvinnfolk på meg den kvelden.
Moroa tok slutt ved 7-tiden om morgon. De fleste var ganske utslitne og tok seg en kaffe kopp på "naboen". Der kunne vi endeleg slappe av og legge ut om det som hadde hendt dagen før. Vi hadde alle våre hemmeligheter, men hadde nok å prate om.
Etterhvert splitta vi oss hver for seg og reiste heim.
Da eg åpnet døren til rommet mitt, såg eg foreldra mine som låg og sov på sofaen min. De virka ganske triste, sånn som de låg.
Eg bestemte meg for å la de sove, og brukte sofaen for å sove. Eg visste at de var urolege for meg og ville derfor ikkje vekke de og mota all den kjeften fra de.
Eg sovna fort, men ble like fort vekt igjen. Mamma og pappa stod over meg med et sint blikk. Det ble så mye bråk ut av det at eg nesten hadde lyst til å flytte vekk. Men som i de fleste familiene roa det seg ned etterhvert.

Nå har eg endeleg skjønt at man ikkje kan gjøre som man vil, uansett om man er 18 eller 60år gammal. År kan ikkje oppvege erfaring. Erfaring får man gjennom tabber.
Tabber gjør man, uansett alder.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Knut Hamsum
13.06.2013 13:38

Bra!
9
anbefalinger
Jag elskar dette!!

johanne
27.03.2006 20:16

Bra!
7
anbefalinger
skal dette vere en påskekrim, hallo.??
Dette var sløvt altså, ikke akkurat den beste påskekrimmen æ har lest.. men faktisk den dorligste. den var jo ikke spennende en gang og en påskekrim pleien å inneholde mer mord å sånn... denne hadde passa bra som en ungdommshistorie;o) men du ska få cred for forsøket


09.06.2010 09:57

Bra!
7
anbefalinger
Helt enig, elendig stil. Var meg som skrev den, vel, jeg tror jeg mente å skrive den på bokmål.. og når det gjelder selve handlingen så pleide jeg aldri å være så reflektert over det jeg skrev.. 10 år siden jeg skrev denne, men dette hendte jo på en skole så jeg bare la den inn her, vant ikke konkurransen nei! LOL

Leste den gjennom idag etter mye rusproblematikk i mitt liv og håper den kan ihvertfall være til hjelp for meg ved at jeg husker selve hovedmeningen som er at selv om man er gammel så er man ikke alltid så klok


Bloggen min: http://www.hoLkaPoLka.com (om natur , filosofi og religion)

Nemo
03.04.2006 18:36

Bra!
5
anbefalinger
Denne må ha blitt sendt til påskekrimkonkrransen ved en stooor feiltagelse. Ærlig talt, den handlet bare om en gutt som gjorde alt han hadde lov til fordi han hadde lov. Ellers en helt grei historie uten noen drivende handling. Språket var egentlig ganske fint, hvis man glatt overser den merkelige blandingen av bokmål, nynorsk og dialekt...

Entusiastisk norskfreak
07.12.2011 09:11

Bra!
5
anbefalinger
DETTE VAR SUPERT BIDRAG TIL PÅSKEKRIM. KOMMER TIL Å PRINTE DEN UT Å HA DEN MED MEG PÅ HYTTA. SKAL VISE DEN TIL VENNENE MINE. SUPERGOD NYNORSK! DETTE VAR TOPPERS Wink ;-\)

Snappy
30.11.2004 18:12

Bra!
4
anbefalinger
Påskekrim???!!!!Det er virkelig alt jeg har å si!!

kamila
23.05.2005 18:11

Bra!
4
anbefalinger
er denne skrevet på nynorsk eller bokmål?


03.02.2006 21:51

Bra!
3
anbefalinger
Vakje ditta en bokmål? Ligna meir på nynorsk spør du meg  Smile :-\)

krim?
05.01.2007 11:22

Bra!
3
anbefalinger
Hvor i all verden ble det av krimmen i denne novella????? Regna med at du ikke vant den konkuransen......

me
24.03.2010 22:00

Bra!
3
anbefalinger
Ærlig talt liksom................. serr !

Sofie
25.02.2011 17:41

Bra!
3
anbefalinger
Hahahaha! Du satser på å bli forfatter, da?

Joakim
03.10.2013 09:27

Bra!
3
anbefalinger
Dette her var en veldig dårlig påskekrim.

Pepperdalja
12.12.2009 16:11

Bra!
2
anbefalinger
Denne novella hadde veldig dårlig språk, den innehold ikke noe krim og nynorsken var ekstremt overdreven. I tilleg har du bommet på problemstilling og løsning. Problemstillingen skal komme i første avsnitt og løsningen i siste. I det første avsnittet så virker det som om problemet til gutten er at ikke foreldra vil la hen bestemme selv, og løsningen på det i siste avsnitt var...?

Mehh
16.03.2016 18:29

Bra!
2
anbefalinger
Hvor var påskekrimmen?


22.05.2006 13:41

Bra!
1
anbefalinger
ja ja livet går vidre for deg å klems og nus fra en pus.

PK
28.05.2006 19:49

Bra!
1
anbefalinger
bra

Mooi
22.08.2006 20:44

Bra!
1
anbefalinger
Jah! interessant...
Skrevet på bokmål eller nynorsk, det ødela liksom hele lesegleden, klarte ikke å fullføre den heller..! så langt som jeg kom da, var den bra! men pass på /Bokmål eller Nynorsk/ ?!
 Smile :-\)

jakin
01.04.2014 22:47

Bra!
1
anbefalinger
fint


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews