Søk i stiler
 

Unge røykere


Hvorfor røyker unge opplyste mennesker? Kar: 5.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:19.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tobakk
Verktøy:UtskriftHar du tenkt på det noen gang? Virkelig grubla over hvorfor du røyker eller ikke gjør det? Hva du tenker om røykende ungdom? Tenk litt over det før du leser denne artikkelen og les den etterpå og se om du kjenner deg igjen...

 

Av de som røyker var det vel ingen som plutselig fant ut at ja, i morgen skal jeg begynne å røyke! Det går over lengre tid. Når man er liten og går i barnehagen eller barneskolen synes nesten alle barn at de som røyker er dumme! Hva er det da som gjør at mange skifter mening angående røyk når de blir eldre?

Barn utsettes ofte av passiv røyk. Det skyldes mest fordi barn har foreldre som røyker. Man kaller det passiv, eller ufrivillig røyking når vi puster inn luft som er forurenset av tobakkrøyk. Barn som kommer fra et hjem hvor det blir røykt, får mye oftere plager fra luftveiene som tungpusthet, det vil si hosting og økt slimpruduksjon. Men viste du at røyk inneholder over 4000 stoffer og over 50 av dem er kreftfremkallende. Det er også mye kreftfremkallende stoffer i mat som vi spiser til daglig, så det er røyk dårlig hverdagsmat og sol man burde skjelve i buksene for. Ikke asbest, stråling, sprøytemidler, fargestoffer og akrylamid. For røyken har skylda for over 20 % av kreftdødsfallene i Norge. Barn som blir utsatt av passiv røyk av en av foreldrene har 24 % større sjanse for å dø av det og hvis det er to personer i hjemmet er det 74 % større sjanse for å dø av det. Barn har mye større risiko til å få lungekreft enn alle andre, mener forskere. Og hvis det virkelig er sant at man har 74 % større risiko for å dø av det, bør foreldre tenke seg riktig godt om! Vil dere virkelig gjøre dette, uansett om man går ut for å røyke, er det virkelig verdt det? Samtidlig øker dere sjansen for at også deres barn begynner å røyke.

 

De som begynner å røyke, har oftest venner som allerede gjør det. Vanligvis starter det med en røyk av og til, så oftere og oftere og plutselig er du avhengig! Noen blir lettere avhengige enn andre.

Mange har klare standpunkt når det gjelder røyk, mens andre er usikre. De som begynner å røyke, har oftest venner som allerede gjør det. Vanligvis starter det med en røyk av og til, så oftere og oftere og plutselig er du avhengig! Noen blir lettere avhengige enn andre.

Mange jenter synes røyking gjør dem mer sexy. Det er ikke rart at de tror det. Hvis man ser på reklame, så er det ofte modeller med sigarer, trutmunn og forførende blikk. Det rare er at gutter ikke synes jenter blir mer sexy av å røyke.  

 

En annen grunn til at mange opplever røyking som noe positivt, er at "idolene" røyker. "Idoler" er rollemodeller, folk som setter en standard for mange ungdommer. Det kan være trenere, ungdomsarbeidere på fritidsklubben, eldre elever, lærere, eldre søsken, musikere... Foreldrene er også viktige rollemodeller. Det viser seg at det er tre ganger så stor sannsynlighet for at man skal begynne å røyke dersom foreldrene gjør det og forsvinnende liten sjanse hvis foreldrene sier nei! Det at rollemodellene tillater røyking, er den viktigste grunnen til at ungdom selv begynner. Hva med ikke-røykerne? De fleste synes ikke at røykfrihet gjør dem mindre eller mer populær. Ikke-røykende ungdom virker faktisk mest tiltrekkende overfor de som røyker hver dag. Kanskje fordi det å stå imot tobakk viser at personen er sterk og selvsikker?

 

Ungdommer røyker på skolen og i skjul på gata. Men det er mange unge som røyker på restauranter og i barene. Siden det har kommet totalforbud mot røyking på serveringssteder håper Stortinget og forskerne på mindre røyking blant unge. Men kan det gå den veien, nedover? Det finnes ikke noe vitenskapelig forklaring på, men jeg tror nok at røyking blant ungdom vil gå ned i byer, men ikke nok til at vi kan se at ungdom ikke røyker lenger.

 

Foreldrene overlater mye til barna nå, de er ofte borte og satser på at de greier å gjøre leksene og lage mat selv. Det er mange voksne som arbeider til 4-5 tiden og kanskje en av den arbeider på kvelden. Selvfølgelig griper ungdom sjansen til å prøve ut røyk og snus og hvis de vet om en såkalt kul og tøff gjeng som røyker så prøver de selvsagt å bli bedre kjent med dem, ved å si at de røyker og at de har sigaretter hjemme. Forskerne tar helt feil ved å tro at har prøvd og røykt på grunn av at de har sett det på film!

 

En annen grunn til at noen begynner er at de vil vise at de tilhører en spesiell gruppe. Sigaretten er for mange et symbol på at man nå er voksen og kan gjøre hva man vil. Alle vet jo at røyk er farlig, men nå har man sluttet å høre på voksne - dessuten vil man jo ikke være et yndlings barn til foreldrene sine lenger.

 

Hvis du er en av dem som er positive til røykere eller negative til ikke-røykerne, burde du tenke deg om en gang til. Du er kanskje i faresonen for å begynne å røyke selv...? Ta et klart standpunkt mot tobakk. Det vil hjelpe, hvis du står for det. Det er mulig å tilegne seg alle egenskapene du kanskje mener at en røyker har - uten å tenne sigaretten. Hvis det er det du vil da...


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Milli
27.03.2006 18:03

Bra!
4
anbefalinger
dette var en kjempe bra tekst...!!! Jeg sitter her og skal skrive en tekst selv nå, om ungdom og røyk, og jeg må si at dette var en fin inspirasjonskide for meg.. Razz :-P

Prince
07.08.2006 10:00

Bra!
4
anbefalinger
Enig med Arnfinn.Jenter som røyker er sexy.Dessuten får hver enkelt bestemme om de vil starte og røyke eller ikke.

svennern
09.11.2005 09:41

Bra!
2
anbefalinger
bra

Spm
22.03.2006 21:43

Bra!
2
anbefalinger
Sorry meg, men hvorfor gjentar du dette, nesten rett under hverandre: "Vanligvis starter det med en røyk av og til, så oftere og oftere og plutselig er du avhengig! Noen blir lettere avhengige enn andre."?

Uzma
29.05.2006 19:52

Bra!
2
anbefalinger
hei!... dette er en kjempe bra side  Very Happy :-D  Very Happy :-D !!!!
Kjempe bra innlegg... jeg har tentamen imorgen... tror nok jeg får bruk av denne artikelen..  Very Happy :-D STÅ PÅ!!!!

Arnfinn
07.07.2006 19:09

Bra!
2
anbefalinger
Noen som er enige.

anonym
21.11.2007 16:13

Bra!
2
anbefalinger
jenter som røyker jør dem ikke mer sexy, uansett smaker de askebeger:/

savn
08.11.2008 22:17

Bra!
2
anbefalinger
jeg røyker.jeg begynte å røyke dagen etter at faren min døde.hadde aldri rørt en røyk før da.pappa snakket om at røyken var avslappende men svært helseskadelig.jeg var helt nedenfor når han døde,å stressa.snakket men mamma om ikke jeg kunne ta en røyk.er så stressa å nedenfor.hun var ikke eni med det første.men etter er stund så sa hun at jeg kunne røyke litt.røyken hadde en beroligende efekt.
dagen etterpå tok jeg mer røyk uten å spørre.da hadde vi en diskusjon om røyking.men vi ble enige om at jeg kunne røyke i en periode men måtte slutte før æ ble avhengi.
jeg røkte hver dag med ho.ca 1 mnd senere begynte jeg å røyke offentli.og begynte å kjenne en sug etter røyken.etter 6 mnd var jeg blitt avhengi og røkte rundt 10-14 røyker pr dag.jwg fortalte da til mamma at jeg var blitt avhengi og ville ikke slutte.det aksepterte ho. så jeg vet ikke kossen det er å røyke i smug.'
jeg var ikke mæ sjøl da æ begynte å røyke.men når æ kom mæ til hektene var jeg en fast dagligrøyker.
i dag røyker jeg 25-30 røyker pr dag.hadde aldri rtudd.det.men at jeg ble trekt så kraftig til røyken å så fort har nok med sorgen å gjøre.
det e min grunn at jeg røyker i dag

HANNE
13.02.2009 10:48

Bra!
2
anbefalinger
Halla røyk er no dritt!!!!!

Knut
14.10.2005 07:18

Bra!
1
anbefalinger
Dette var ei lærerik tekst. Eg er einig med deg.

Tone
12.01.2006 19:21

Bra!
1
anbefalinger
er helt enig med deg..... røyking gjør man ikke kul ell no sånt.... de som røyker burde tenke seg om en gang til. røyking er ikke bra for deg eller omgivelsene dine.

Anonym
14.05.2006 14:51

Bra!
1
anbefalinger
takk for en kjempefin tekst  Very Happy :-D Vi skal ha norsk-tentamen på skolen imorgen om unge om røyking! Så dette skal jeg skrive av Very Happy :-D Tusen hjertelig takk

anonym
29.05.2006 15:51

Bra!
1
anbefalinger
dette var en interessant tekst..

Anonym
26.11.2007 22:43

Bra!
1
anbefalinger
Nyttig info!

DailySmoker
09.12.2009 16:14

Bra!
1
anbefalinger
Dette var en fin side om røyking men vet dere hva folkens?
Kan ikke folk slutte å lage sånne Irrterandes DRITTSIDER kver dag?
det går meg såå syyykt på nervene GREIT alle vett at røyking e farlig PUNKTUM!
Jeg går i 1vgs og Begynte å røyke når jeg gikk i 4 klasse (8år) MEN det hadde ingenting med dårlig Oppvekst å GJøre! Det var for at jeg skulle bli sånn som på"gangsterfilmene"
så Jeg og et par kompiser stjal røyk fra foreldrene til han ene og røyka
PS: Mine foreldre har aldrig røyka eller noe


11.11.2010 12:04

Bra!
1
anbefalinger
Jenter røyker ikke fordi det får den til å virke mer sexy ,de røyker for å få oppmerksomhet av de tøffe gutta.. Når de har fått oppmerksomheten da, begynner de å føle seg sexy ! ( jeg røyker ikke, men venninna mi fortalte meg dette )


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews