Søk i stiler
 

Hva er kunst?


Om kunst... Hva er det?
Sjanger:EssayLastet opp:19.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kunst
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Har du noen gang hørt de kunstinteresserte si: ”For et flott maleri!” Så står de helt sikkert å lurer på hva det skal forestille. Maleriet består kanskje av en hvit strek på en svart bakgrunn, eller det er kanskje bare fullt av streker eller farger som flyter over i hverandre. ”Det ligger helt sikkert en dyp mening i dette”, sier forståsegpåerne. Sikkert mange timers, for å ikke si dagers arbeid. Jeg bruker nok mye lenger tid bare på å finne ut hva billedkunstneren vil si med bildet. Oftest tror jeg ikke kunstneren vil si noe spesielt med kunsten sin. Kanskje de prøver å få utløp for barne ”strekene” sine. Til og med min søster på 11 år kunne malt noe slikt, og til og med enda bedre. Men de fleste ville bare kalle det for rabbel, eller en helt alminnelig barnetegning. Har du en lillebror eller lillesøster på en ca. 5 år? Lurer på om jeg ikke skal få i stand en kunstutstilling for denne aldersgruppen?, jeg kan jo henge opp noen bilder av ”profesjonelle” kunstnere også. Lurer på om folk kunne sagt hva som var laget av hvilken gruppe.

 

En kunstner kunne bare malt ned noen streker, sagt at han tenkte på noe virkelig dypt og tragisk da han malte det og kalt det kunst. Han kunne da solgt det for mange, mange tusen!

 

Hvordan kan dette betraktes som kunst? Maleriet skal liksom kunne vekke følelsene i folk, at de skal finne sine egne tanker i det. Men har du noen gang sett en som står og gråter over et maleri, skratt ler eller til og med kanskje en som blir provosert og skikkelig forbannet? Det har i alle fall ikke jeg. Etter mine meninger er kunst et konkret bilde der du kan se hva det skal være. Der kunstneren i lag med penselen har malt de minste og fineste detaljer. Et konkret bilde kan også ha følelser. Det at kunstneren klarer å male liv i bildet. For eksempel en natur med dyr og bevegelser. Eller mennesker med virkelige uttrykk. Der du kan lese deres følelser. Det er hva jeg kaller kunst. Jeg ville sagt at følelsene lå bak det konkrete og ikke i. Men det jeg synes er sprøtt er at mange av de kjente kunstnerne ikke har blitt kjent før de var døde. Er det da vi først oppdager den avdødes talenter for å male. Er det da vi begynner å virkelig kjenne personen, og vite hva han/hun drev med og likte?, etter hans/hennes død?

 

Det er mye rart som blir kalt for kunst. På tv for eksempel så jeg noe som bare la en hvit duk på bordet og strødde steiner over. De kalte det for kunst. Jeg ville kalt det rot og sagt det var skittent. Så har vi jo disse ”rustne menn”, som vi kaller dem. De står til pynt i ”gamle stavanger”, og ellers rundt om i byen. Før stod de på sola stranden. Litt av en pynt. Ikke særlig vakkert spør du meg. Jeg har også sett at de har limt sammen noen kasser, malt dem i forskjellige farger, teipet tråder på dem og lagt dem rundt en industribygning. Noe de kaller kunst. Det er veldig mye rart som folk finner på og klarer å fremstille det som kunst. Jeg har sett isuthogging og statuer av stein, dekorerte duker i detaljer, figurer, urner o.s.v. Det kaller jeg kunst. Det er mye forskjellig som blir kalt kunst, av mange forskjellige folk, men hvis du tenker over alt dette, så får det en til å lure… Hva er kunst?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Andreas
05.02.2006 15:33

Bra!
1
anbefalinger
Eg mener d e helt feil å si at et maleri skal være helt naturalistisk for å kunne kalles kunst.. Kunst e å uttrykke! Saken e den at for å kunne være så "frekk" å lage et abstrakt kunstverk, så skal du kunne klare å male naturalistisk også.. for å få lov til å tulle med perspektivet, så skal du vite kordan perspektiv fungerer først.. for en som kan perspektiv klarer å tulle med perspektivet på den måten at d ikke ser ut som en amatør som har gjort d.. men ja, d e mye oppstyr rundt ka som kan kalles kunst..

Artloff
14.08.2007 00:29

Bra!
1
anbefalinger
Kunst skal få deg til å føle, få deg til å undre. Et godt bilde med gode farger lyser opp et rom,et dårlig bilde gjør ikke det. Det gjelder både figurative og ikke figurative bilder, når det gjelder innstalasjoner er jeg mer i tvil om hva som er bra og ikke bra.god kunst handler om teknikk,farve og følelse. En 5 åring kan nok lage kunst (ivertfall vil foreldrene mene det)men først når det får meg til å undre over hvordan han klarte det vil jeg kalle det God kunst.!!!!

kunstner
24.01.2011 09:23

Bra!
1
anbefalinger
Alt kan ikke være kunst, momsen!
Virker ikke som om du kan noe om kunst heller!

mari
20.04.2006 18:43

Bra!
0
anbefalinger
lær deg orddeling!

Divamann
12.06.2006 09:27

Bra!
0
anbefalinger
?

so?

kriustin
13.08.2006 04:01

Bra!
0
anbefalinger
har du et navn, så kan du gjøre akURAT som du vil. Eg har mal5t hele mitt liv, oig har alltid blit fortalt at eg skulle valgt kunstskoler når eg var ung, etter at vennene mine ha

Anette
20.09.2006 18:28

Bra!
0
anbefalinger
Helt enig, lær deg orddeling. Her snakker vi laste bil.
Men ellers et brukbart essay, kunne kanskje gjort seg med litt mer humor i det Smile :-\)

Hipolito
07.04.2007 16:51

Bra!
0
anbefalinger
Kunst handler ikke nødvendigvis om hva det ser ut til å være, men hva som ligger bak. Enig med Andreas: Kunst er å utrykke! En 5-årings maleri kan også være kunst. Det er en meningssak, ingen kan sette fingeren på hva kunst er i konkret form.

momsen
26.11.2007 15:18

Bra!
0
anbefalinger
det dukaller for rabbel er faktisk det som heter abstrakt kunst eller moderne kunst. Noen liker dettem hvorfor skal ikke voksne få lov til å tegne som en 5åring?! Og ja, jeg hr ledd meg ihjel av et bilde. Jeg vil si at du har veldig lite erfaring om kunst, kanskje dette ikke var ditt sterkeste område å skrive om? Alt kan være kunst.

sdfsdg
26.11.2007 15:19

Bra!
0
anbefalinger
kunst, det gjelder å kunne se kunsten i det selv, har man ikke så stor fantasi er det ikke alltid like lett..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews