Søk i stiler
 

Buddha - "Den opplyste"


Om selve livet til Buddha, Siddartha Gautama. Hvordan han grunnla buddhismen.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger:SæroppgaveLastet opp:18.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Buddhisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Innledning:

Jeg kom frem til at jeg skulle skrive om Buddha fordi det virket mer spennende og jeg kunne egentlig ikke så mye om han som person, bare at han var guden i buddhismen. I denne oppgaven har jeg valgt å vinkle emnet om Buddha innpå hans liv og oppvekst. Det virket som et interessant emnet og en mulighet for meg til å få vite litt ekstra om en av de store gudene.

 

Siddartha Gautama:

Siddartha Gautama ble født i år 560. f.kr. av moren hans Mahamaya som også var dronning. Han fikk navnet Siddartha som betyr "oppfylt ønske" av sin stolte og oppofrende far. Familien som Buddha ble født inn i, tilhørte en Kshatriya-klan kalt Gautama. Kongen var avhengig av brahminer, ikke bare til å utføre religiøse ritualer, men også for råd og veiledning. Så det er ikke helt overraskende at prester figurerer på en fremtredende måte i Buddhas tidlige liv, fordi den stolte Kong Suddhodana tenkte mye på sønnens karriere og mulige hint om hans fremtid.

 

Her bør en merke seg at ideen om åndelig opplysning var velkjent blant datidens søkende, religiøse mennesker, og historien om Buddhas liv viser at mange valgte en åndelig karriere, enten som asketiske eneboere eller i et kloster, underlagt monistisk disiplin. Ordet "Buddha" selv, som betyr "Den Oppvåknede", var det ikke uvanlig å bruke på hellige menn som var ansett for å ha dyp åndelig innsikt. Men tanken på at en kongelig prins skulle kunne gi opp sin arv til fordel for et liv i askese, var ikke lett å akseptere, spesielt blant medlemmer av hans egen familie, som jo hadde helt andre ambisjoner på hans vegne.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Historien forteller at Kong Suddhodana (faren) ble meget oppskaket av spådommene, og at de red ham som en mare i hele hans sønns oppvekst. Men i mellomtiden var barnet i fokus for alles beundring. Det sies at Siddartha’s hud hadde en gyllen glans. Øynene hans var blå som fargen til lineblomstene, mens håret var sort med et skjær av blått. Lemmene hadde perfekte proporsjoner.

 

Den unge Buddha oppdaget at ikke alle har det like bra som ham selv, og han forlot slottet og sitt liv i luksus og meningsløshet.

 

Når Siddartha (Buddha) blir eldre, bestemmer han seg for å dra fra kone, sønn, og 40,000 dansende jenter og drar ut i verden på en åndelig vei for å finne ut ”Hvorfor fantes det lidelse?”, og ”hvordan kurere den?”. I 6 år vandrer han rundt og besøker religiøse lærere, prøver yoga øvelser, men kommer ingen vei. Han fastet til han kollapset, og det var dette som ledet han til det å konkludere at dette var ikke måten. Det han kom fram til var at ingen kunne rømme fra sykdommer, aldring eller døden.

 

Han kom også frem til ”de fire elde sannheter”:

- Lidelser eksisterer.
- Årsaken til lidelse er begjær.
- Lidelse kan opphøre.
- Den kan opphøre ved å følge den åttedelte vei.

 

Oppvåkningen:

Hans nåværende alder var 35 da han satt under et Bodhitre og plutselig forstod han alt. Han forstod at lidelse kunne ende: der var bare en sti vekke fra ham. Det var nå han skiftet navn til Buddha, eller ”den opplyste” og satt innestengt i 49 dager for nå visste han hva lidelse var og hvordan en kunne kurere det. Forløpet til Gautamas meditasjon er utførlig beskrevet i de gamle tekstene. I en tidlig fase ble han konfrontert med verdslige fristelser i form av demoner, en episode på mange måter lik Jesu fristelser i ørkenen. Så gikk han gjennom ulike stadier av åndelig ekstase, hvor han husket alle hans tidligere liv og tenkte igjennom hvordan alle ting kommer sammen og faller fra hverandre.

 

Like etter at Gautama hadde nådd Oppvåkningen, kom to handelsmenn, kalt Tapussu og Bhalluka, forbi. I det de så Gautama sittende under Bodhi-treet, laget de et måltid for ham av mel og honning og tilbød ham det. Etter å ha spist, talte Buddha til dem om sine erfaringer og de to handelsmennene ble hans første leg-disipler, de første buddhistene. Gautama var nå trettifem år gammel.

 

Buddhas lære:

Buddha visste fra egen erfaring at lykke ikke kommer fra stor luksus eller fra harde prøvelser. Han lærte folk å følge en midtre vei mellom disse to ytterlighetene. Ved å følge denne veien kunne folk overvinne grådighet og begjær og de sorgene de førte til, og leve klokere og mer omsorgsfulle liv i søkingen etter å oppnå oppvåkning. Buddha lærte også at det var den enkeltes eget ansvar å realisere sannheten for seg selv. Hans lære, dharma, var bare ment som en rettesnor for å hjelpe dem.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Den edle veien med åtte stadier:

Den midtre veien kalles også den edle veien med åtte stadier. De åtte eikene i dharma-hjulet, eller lærens hjul, nedenfor, representerer de åtte stadiene på veien. Disse stadiene er ikke atskilt, men fungerer sammen:

 

1. Rett forståelse - av Buddhas lære.             

2. Rett holdning - tenke gode tanker.     

3. Rett tale - ikke fortelle løgner eller bruke sinte ord.

4. Rett handling - ikke skade mennesker eller dyr.

5. Rett arbeid - som ikke får andre til å lide.

6. Rett anstrengelse - tenke før du handler.

7. Rett oppmerksomhet - være våken og oppmerksom.

8. Rett meditering - for en rolig, konsentrert ånd.

 

Buddhismens historie begynte med at Buddha talte for første gang i en park i Varanasi. Skriftene sier at han satte ”lærens hjul i bevegelse”. Hjulet ble derfor det viktigste symbolet på Buddhas lære og er i dag symbolet for buddhismen.

 

Likheten mellom Biddha og Jesus:

Ved første øyekast kan det virke som det er en viss forskjell på Buddha og på Jesus. Jesus var sønn av en tømmermann mens Buddha var indisk kongesønn. Jesus ble ifølge skriften forfulgt, både som spedbarn og senere i voksen alder. Buddha ble aldri forfulgt, og døde mett av dage som åttiårig olding. Jesus led som kjent ”forbryterdøden” på korset i en alder av 33 år. Sist men ikke minst blir Buddha fremstilt som en velfødt tjukkas, mens Jesus blir fremstilt som en kjekkas, veldig rolig type på det radmagre asket. Bildet av Jesus er imidlertid fri fantasi, da vi ikke aner hvordan han egentlig så ut. De eldre kirkefedre skildrer Jesu utseende som uanselig, nærmest uskjønn. Men de hadde selvfølgelig aldri sett ham selv.

 

Både Buddha og Jesus har en yndlingsdisippel og en forræder i kretsen rundt seg. Buddha gikk også på vannet først, på Ganges ca 500 år før Jesus. Ved denne anledning prøvde også en av Buddhas disipler å gjøre likedan, men han begynte å synke fordi hans tro ikke var sterk nok, akkurat slik det skjedde med Peter i Bibelens fortelling.

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Buddhas død:

Etter hvert som Buddha ble eldre, begynte han også å bli syk av alderdom og hans endelige inntreden i Nirvana var i år 420 f.kr, 80 år gammel, men hans tro levde videre.

 

Kort etter Buddhas død ble det organisert et slags buddhistisk kirkesamfunn med munke og nonnekloster. Det var her det ble skrevet ned en stor samling med Buddha-ord. Denne samlingen ble kalt tripitaka (de tre kurvene). Samlingen inneholdt filosofiske utlegginger, utlegginger om læren, og praktiske råd for klosterlivet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Min mening:

Jeg ble utrolig overasket hvor lik, men likevel hvor forskjellig det er mellom kristendommen og buddhismen er. Jeg tolket Buddha som mer enn et vanlig menneske. Han var en person med guddommelig kraft, materiell kropp og uendelig livsglede. Når du forlater det herskapelige liv for å hjelpe fattige, da er du godhjertet helt gjennom.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

buddha
27.03.2006 13:57

Bra!
7
anbefalinger
Buddha var ingen gud -.-, man vet heller ikke om han var en person

chris...
23.04.2006 13:30

Bra!
5
anbefalinger
bra skrevet men.... (alltid en men!)
Buddha var ingen gud... buddhister tror ikk på noen gud. selv om buddha er en viktig person innen buddhisen ses han bare på som en viktig lærer og veileder... men kjempe bra skrevet, jeg lærte mye jeg ikk visste før...

yeyo
24.04.2006 15:28

Bra!
4
anbefalinger
sidharta gautama er ingen gud! men buddismens grunnlegger!! buddistene har ingen gud Smile :-\)


17.03.2006 13:51

Bra!
3
anbefalinger
dette var fole bra. Mykje godt stoff

lol
25.04.2006 19:07

Bra!
3
anbefalinger
lol alle skriver buddhismen feil!!!

bedre
19.04.2007 18:38

Bra!
3
anbefalinger
Vil dere lære om buddha? les på denne siden..
http://www.buddhistforbundet.no/buddha/siddharta.sht- ml

SiD
22.11.2006 21:44

Bra!
2
anbefalinger
Jippi!!!!! trudde aldri jeg skulle finne noe forståelig om budda, TAKKETAKK!! Smile :-\)

Sunniva
04.06.2007 14:57

Bra!
2
anbefalinger
Hallo! Dette her var kjempe bra da! Har lett lenge etter noe forståelig om Buddah! Tusen takk for hjelpen! Hilsen en Varteig Jente

oda
07.08.2005 12:20

Bra!
1
anbefalinger
jeg synes at teksten var den mest intresange teksten jeg har lest om budismen til nå (den er veldig spenende skrevet, man merker at du har satt deg veldig inn i det), men det er en feil. man vet egentlig ikke presis når siddartha levde.

meg
23.01.2006 16:57

Bra!
1
anbefalinger
du har skrevet en bra og lang tekst, men jeg savner litt mer informasjon om de fire sannheter og om hvordan Prins Siddartha ble Buddha, ellers er teksten kjempegodt skrevet

anonym
24.01.2006 16:22

Bra!
1
anbefalinger
jeg synes denne teksten var kjempe bra skrevet, du er flink!


28.02.2006 17:57

Bra!
1
anbefalinger
kan du forklare de store ørene til buddah?

anonym
08.03.2006 10:10

Bra!
1
anbefalinger
Jag synes det hvar en bra tekst, jeg bruker den til en skoleoppgave. Men det var en feil!

Imle
13.03.2006 12:48

Bra!
1
anbefalinger
Synes dette var veldig bra skrevet jeg, fortsett med det gode arbeidet! Jeg har også hørt at man ikke vet helt når han levde, men ellers så var alt bra!..  Smile :-\)


28.03.2006 15:54

Bra!
1
anbefalinger
bra skrevet!

Øøh..
02.05.2006 15:36

Bra!
1
anbefalinger
Shit?! Det var jo bare surr jo.. =/ Skulle skrive krl shit vi, men detta var noe surr alt sammen! =/ Off a meg en!

morradi
02.05.2006 17:36

Bra!
1
anbefalinger
ooooooooooooooooooooo


04.05.2006 16:11

Bra!
1
anbefalinger
Hei!!!!! flott innlegg da, fikk god hjelp fra det til og gjøre oppgavene i KRL!!!! And by the Way Shekke Hjæmmesia mi da...WWW.karini.piczo.com

ehhe
08.06.2006 18:23

Bra!
1
anbefalinger
DRIIIIIIT BRA GUTT (ell JENTE HHEHEE))))))

Tonje :)
23.10.2006 16:51

Bra!
1
anbefalinger
Tusen Takk for god Hjelp =D

solskjær
14.10.2008 15:49

Bra!
1
anbefalinger
Kjempe bra , tusen takk  Smile :-\)

En person som vil si noe
22.10.2009 18:41

Bra!
1
anbefalinger
Han satte seg ikke under et Bodhitre men et fikentre ved bodh Gaya

ruth
27.04.2010 09:40

Bra!
1
anbefalinger
bra !  Smile :-\)

...
05.05.2010 18:50

Bra!
1
anbefalinger
det derre mellom buddha og jesus er det mest bullshit lingnende greiene e har hørt i hele mitt liv

moah
06.10.2010 17:13

Bra!
1
anbefalinger
takk for hjelpen ;D;D brukte d t rle-en ;D;D

nørd
13.04.2011 10:19

Bra!
1
anbefalinger
takker  Very Happy :-D! fikk 5'er på rle'n xD

meg
30.08.2011 15:22

Bra!
1
anbefalinger
takk for hjelpen!♥

shonii
03.11.2013 00:51

Bra!
1
anbefalinger
Buddha var ingen gud han var en filosofer

Hege
23.05.2015 14:14

Bra!
1
anbefalinger
Flott og forståelig skrevet


16.01.2020 11:38

Bra!
1
anbefalinger
Du er kul dikta dine er morsom og har veldig god inspo eg synest den er veldig trist men kan du skrive om Victoria Ragaviken som er verdens beste låtskriver ever! HAHAHAHAHHAHA KONA MI FORLOT MEG HAHHAHAHA takk for meg

Den Rare Karen Åge
16.01.2020 11:55

Bra!
1
anbefalinger
HEIIII EG MERKA DET VAR SKRIVEFEIL SORRY EG SKREIV FORT SÅ EG TENKTE IKKJE MEG GJENN SIDEN LÅÆREWREN MIN ER VEDSIDEN AV MEG

Den Rare Karen Åge
16.01.2020 11:55

Bra!
0
anbefalinger
EG MENER SJEFEN MIN IKKE LÆRAR NO NO NO NO TEACHER AHAHAH hahha I AM 50 YEARS OLD SO HAHAH hahah


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews