Søk i stiler
 

Fjellkjedefolding (orogenese)


Geologi, fjellkjedefoldinger. Kort oppgave på rundt 200 ord.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:18.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfag
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


En fjellkejedfoldining er en hevning av deler av jordskorpen til en fjellkjede, dette har skjedd ved at store landmasser beveger seg sakte mot hverandre gjennom millioner av år på en slik måte at en av eller begge landmassene presses opp i kollisjonssonen ved forkastninger, jordskjelv og vulkanisme. Fjellkjedefoldninger Starter gjerne i hav el. i kanten av hav, der jordskorpen er tynnest og svakest. De fleste store fjellkjedene har fjellkjedefoldninger.

 

Tertiær (65 - 1,8 millioner år siden)

I tertiær fikk kontinentene den formen og plasseringen de har i dag. Tertiær er karakterisert av omfattende jordskorpebevegelser. Det kan nevnes at India (det indiske kontinent) kolliderer med det asiatiske kontinent, og gir opphav til Himalaya-fjellkjeden.

 

Svalbard kolliderte med Grønland; dette førte til sterke foldinger langs Spistbergens vestkyst. Alpene er også et resultat av fjellkjedefoldinger i tertiær. Utover i tertiær åpner det nordlige Atlanterhavet seg igjen, og denne spredningen går videre den dag i dag med samme hastighet som en av dine negler gror med. Disse fjellkjedefoldingene førte til et markert relieff flere steder, og de nedbrytende kreftene (erosjonen) første til dannelser av store mengder sedimenter (elvesedimenter, deltaer) i de kystnære områdene.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews