Søk i stiler
 

Brystkreft


Opplysende artikkel om brystkreft.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kreft
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Brystkreft er en kreft type som man får i brystkjertelen. Den kvinnelige brystkjertelen er et av de organene som oftest angripers av kreft. Det har økt jevnt med antallet. Det var 2113 kvinner og 13 menn som hadde fått det nylig i 1991.

 

Brystkreft kan forhindres

En av 5 kvinner som dør av kreft i den vestlige verden blir rammet av brystkreft. Det gjelder mest kvinner som har passert overgangsalderen.

 

Hvis vi hadde hatt hjelp av en månedlig undersøkelse av brystet kan man oppdage nye klumper, eller forandringer i brystkjertelen eller brystvorten. Man kan også få utført en mammografi- røntgen undersøkelse av brystene på sykehuset. Men burde kjenne på brystene, og se størrelse, legge merke til utseende, og fasongen på brystet ved hjelp av et speil.

 

1. følelse: vær oppmerksom dersom du får prikker følelser eller smerter i et bryst.

 

2. utseende: det ene brystet kan forandre størrelse og høyde fohold til det andre brystet. Se etter fordypning eller bølger i huden.

 

3. væskeutskilling: klem forsiktig på brystvortene. Meld fra til lege dersom det kommer væske, eller fett fra en av brystvortene.

 

4. Hudoverflaten: se etter rødlig områder som ikke får tilbake sin normale farge, eller appelsinhud, hvilket kan bety at det er klump der.

 

5.Oppdagelse av klumper:  Ligg på ryggen med den ene armen langs siden. Undersøke utsiden av brystet ved å rotere med flat hånd med klokken. Løft opp armen når du skal undersøke innsiden av brystet, føl langs kragebenet, og i armhulen. Det er lettere å oppdage klumper når man strammer huden.

 

Undersøkelse: har du mistanke om forandring er det viktig å gå til en erfaren lege som kan ta en undersøkelse med røntgen. Og man kan ta trippeldiagnostisering og stikkprøver i form av celleprøve med tynn nål, eller vevsprøve med litt tykkere nål. Disse tre undersøkelsene gir som oftest svar på om du har kreft eller forstadiet av kreft.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Linn
04.04.2006 22:47

Bra!
7
anbefalinger
Drittdårlig! du har null og niks peiling på brystkreft.

Lars Erik
07.04.2006 01:01

Bra!
2
anbefalinger
Du maa referer til noe for dine tall og ord. Du maa ogsaa ha en konklusjon med dine egne ord.

Linn
04.04.2006 22:51

Bra!
1
anbefalinger
Ha, ha, ha. bare tullet! du er kjempeflink. stå på!

Lars Erik
07.04.2006 01:03

Bra!
1
anbefalinger
sorry saa ikke at det var artikkel.. men du maa ha oppsumering paa slutten fordet


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews