Søk i stiler
 

Rovdyr og sinte bønder


Nasjonal prøve i norsk.

Skrevet i 1. klasse, vgs.

Sjanger:KåseriLastet opp:13.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rovdyr
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookRovdyr er 4 stykker arter på Norge, ulven, jerven, bjørnen og gaupen. Rovdyr spiser andre dyr, de spiser sau og elg for eksempel. Rovdyr som er same i nord spiser reinsdyr. Bondefolk liker ikke at rovdyr kommer i nærheten av sau. Da blir sau borte og bonde blir sint på for eksempel ulv. Da går bonde til bygning med mange folk i midt i hovedstad og sier at vi vil ikke ha rovdyr i landet. Da blir det krangel på TV og mange kjente folk støtter ulv og noen støtter ikke ulv. Noen blir skikkelig sinte og tar våpen og jakte rovdyr til de detter. Dette er ikke lov. Politi begynner etterpå å jakte på mennesker som jakter på rovdyr som jakter på sau og elg og sånn.

 

Må bevare rovdyr fordi hvis ikke, så blir alle døde og ingen kan jakte på sau og elg og reinsdyr! Og hvis det skjer så blir det altfor mange og det blir at gresspisende dyr tar over landet. Dette heter økosystem, og hvis en del blir borte så blir alt ikke bra. Akkurat som hvis det blir for mange av rovdyr, så blir ikke det bra heller. Må kontrollere. Det er akkurat som med utlendinger i Norge, må kontrollere hvor mange det er, eller så blir de veldig mange og de kommer til å ta over landet. Det er ikke bra for nordmenn. Noen rovdyr er hos hus og hjem, katt og hund er egentlig rovdyr. Du ser det når for eksempel katt spiser fisk, det er naturlig at den syns den er god. Nå er ikke situasjonen fra for ulven. Det er bare 1 par igjen som kan lage barn i Norge, og den må lage barn før den blir skutt, ellers er det slutt på ulven i Norge og litt av økosystemet blir borte. Hvis de lager barn så blir det flere, og det er bra, bare det ikke blir for mange av dem.

 

Bondefolk klager over at ulven kan være farlig for mennesker, og derfor må vi utrydde dem. Dette er bare tullprat. Gjennom tidene ble det drept flere nordmenn av somalere enn av ulv. Det betyr at vi må utrydde somalere hvis vi gjør som bondemenn sier. Hvis man sier dette til en mann fra langt oppi nord, sier han sikkert at "ja men vi kan jo ikke utrydde et folkeslag". Så ulven har ikke rett til å leve altså. Folk sier de ikke er rasister, men de er rasist mot rovdyr! Dette er dobbeltmoral på høy standard.

 

Kloke folk som meg sier at rovdyr må bevares. For eksempel samene og indianere er veldig gode venner med rovdyr. Begge to har samme interesse, å spise reinsdyr. Her på østlandet har også rovdyr og mennesker samme interesser, å spise sau. Men likevel vil ikke bondefolk her omkring være venner med ulven. De er gjerrige og vil ha monopol på sauer og mat. Hvis de fortsetter å oppføre seg sånn vil det ikke være mer mat igjen til dem, og de kommer til å flytte til utlandet eller dø av sult. Jeg skjønner ikke hvordan rovdyr truer bønder uansett? De har jo fler sauer enn hele familien noen gang kommer til å klare å spise opp. De kan jo like gjerne gi litt til ulven. Samer oppi nord har levd her mye lengre enn vanlige nordmenn, og de klarer seg skikkelig fint på grunn av de er gode venner med alle dyr rundt omkring.

 

Når nordmenn kom til Norge, ble det vanskeligere for alle, på grunn av at de ikke bryr seg om andre enn seg selv. Det er noen mektige, kloke folk som bestemmer at det er bra å ha rovdyr i Norge, og det er derfor bra at vi har dem i Stortinget. Norsk rase? Norsk raseri, spør du meg.

 

For å hindre at de blir utryddet, kanskje vi burde gi rovdyr sine egne avsperra områder slik at mennesker ikke kan gå inn, og rovdyr kan ikke gå ut. Da blir alle i fred.

 

Heldigvis finnes det også internasjonale avtaler som gjør at Norge må ta vare på dyrearter som er truet. Dette er bra hjelp, siden det gjør det umulig for staten å kunne utrydde dyr hvis de vil det. Det er valg i år, og Senterpartiet, som støtter bondefolket, kan komme i regjering. Senterpartiet er for skyting av stakkars rovdyr, som bare vil leve på sin måte, akkurat som oss. Men takket være avtaler, kan de ikke gjøre dette uten at det får skikkelig store konsekvenser. For å si det på den måten så redder verden seg selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.05.03.2007 15:02

Bra!
1
anbefalinger
Det var greit, men det var vel ikke et kåseri...ikke nok ironi, du bør heller ikke si direkte dine egne meninger, men la dem komme frem indirekte

Grammapolize
21.09.2009 22:39

Bra!
1
anbefalinger
Seriøst hva er dette? du kan ikke ha fått bedre enn 2 på denne, rotete språk, dårlige setninger, elendig gramatikk og mye feilskriving.. sigh

Grammapolize
21.09.2009 22:41

Bra!
1
anbefalinger
Må bevare rovdyr fordi hvis ikke, så blir alle døde og ingen kan jakte på sau og elg og reinsdyr! Og hvis det skjer så blir det altfor mange og det blir at gresspisende dyr tar over landet. Dette heter økosystem.. Kunne vært riktig for 1000 år siden, men nå er det så urelevant at det er dumt


02.02.2011 17:37

Bra!
1
anbefalinger
okei , men hva vara grie med somaler som eks, kunne brukt liksom noe annet ikke en folke slag , takk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews