Søk i stiler
 

"Skolegutt" (L. Stien)


Analyse av novella "Skolegutt" skrevet av Laila Stien.

Sjanger:NovelleLastet opp:01.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Skolegutt
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Novella er skrevet av Laila Stien. I denne novella ville hun formidle morsmålets viktighet. Samene fikk ikke lov til å snakke samisk på skolen før i tiden. Nordmennene mente at norsk var så bra og at samene skulle snakke norsk.

 

Hovedpersonen i novella er en samisk gutt som heter Mattis. Siden Mattis er samisk må han lære seg norsk på skolen. Mattis opplever at dagene med ny lærdom er lange og harde. Han syns også at det er mye synging, og noen ganger skjønner han ikke hva læreren sier. Når Mattis skal snakke norsk foran klassen blir han flau og føler at alle ler av han. Han mener at noe av det de lærer er unødvendig. Han skjønner ikke hvorfor de skal synge å si fram vers som ikke omhandler Gud.

 

Mattis blir forvirret fordi han skjønner ikke alt det læreren sier. Foreldrene til Mattis er ikke særlig begeistret for skolen, de synes heller at Mattis skal lære om reindrift å lære å ta vare på seg selv.

 

Vendepunktet får vi når hovedpersonen står fram rettet i ryggen og er stolt over at han er same. Han leser ”fadervår” på samisk, når læreren ber han om å lese det på norsk. Læreren svarer med å si: ”takk, takk det er bra”, idet læreren sier dette ber han på en måte om tilgivelse. Vendepunktet gjør at vi får vite mer om handlingen, ettersom novella starter med en in medias res innledning, der du blir kastet inn i handlingen uten at du vet noe om hva som har skjedd, fører vendepunktet til at en forstår det som skjer.

 

Du blir på n måte kastet inn i historien, mens du etter hvert får flere opplysninger om hva som har skjedd. ”Spenningen” bygges oppover hele tiden, man lurer på hva Mattis kommer til å gjøre. Det er en åpen slutt. Slutten på novella forteller oss ikke noe om det som skal skje videre. Vi får bare vite at Mattis blir glad og får tilgivelse fra læreren, hva som skjer videre overlates til fantasien vår.

 

Jeg synes også at novella var interessant og lærerik siden vi får se situasjonen fra en sames synspunkt. Den tar opp et tema som var veldig omdiskutert før i tiden, nemlig samenes rettigheter.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

askelerator
13.02.2020 13:32

Bra!
72
anbefalinger
Veldig veldig bra tekst. Duragen fallt av når jeg leste denne tekst. FOr gøy tekst.

Havor Slentes
13.02.2020 13:30

Bra!
71
anbefalinger
Brooor, ak det jeg trengte wallah. elsker deg g. askelerator har dum 2 ;
)


11.02.2013 18:24

Bra!
22
anbefalinger
Jeg synes at dette var en bra tekst, men du skulle kanskje ha skrevet litt om skildringene og metaforer i denne teksten. Men ellers var den bra!

little me again
05.10.2006 15:16

Bra!
11
anbefalinger
jeg syntes dette var en veldig fin rapport... syntes at du fikk med det viktigste, og jeg fikk faktisk litt lyst til å lese den... hehe.. følte heller ikke at du avslørte for mye.. det er det altfor mange som har en tendens til å gjøre.. men men.. Keep up the good work *tommel opp* =D


01.03.2017 18:18

Bra!
8
anbefalinger
flott analyse, men jeg skjønner enda ikke hva metaforene "en trillende vårbekk" og "uten tid til punktum" betyr.

merry
13.11.2006 22:57

Bra!
7
anbefalinger
ops feil rute-- haha


01.03.2007 14:32

Bra!
7
anbefalinger
det det står  Cool 8-\) skulle det stå 8 )

hehe

Madde
06.11.2008 16:57

Bra!
7
anbefalinger
...  Razz :-P

Peter
28.08.2005 15:44

Bra!
6
anbefalinger
Veri godd job!

m
14.02.2020 16:13

Bra!
0
anbefalinger
den var aight


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews