Søk i stiler
 

Religionene i Indonesia


Forholdene mellom religionene i Indonesia.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:17.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Religion
Asiatiske samfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Indonesia er et folkerikt land i Oseania/Sørøst Asia, med 230 millioner innbyggere. Landet regnes som det hardest rammede landet under flodbølgekatastrofen, hvor ca. 170 000 mennesker regnes døde, de fleste i Aceh provinsen, som også er rammet av borgerkrig. Landet er en suppe av forskjellige kulturer og religioner, med 88% muslimer, 9% kristne, og 2% hinduister og mange andre sterke minoriteter.

 

Indonesia har til alle tider vært et knutepunkt for handelsruter. Det var arabiske handelsmenn som brakte islam til landet. Lenge før det hadde hinduismen og buddhismen fått fotfeste. Islam fikk dermed forskjellige uttrykk i forskjellige deler av landet, avhengig av lokale tradisjoner.

 

Landet er en sekulær stat, det vil si at den ikke har noen statsreligion. Jeg fant ikke ut hvorfor, men jeg tror det er for å skape fred mellom religionene i øyriket og at staten ikke skal virke urettferdig mot en eller flere minoriteter. Presidenten, Suharto, tok makten ved et statskupp, og selv om staten formelt er demokratisk, har presidenten holt seg ved makten ved fusk og bedrageri.

 

Indonesia satser på likestilling mellom minoritetene, ”Enhet gjennom mangfold” er slagordet til regjeringen. Propagandaen har noenlunde fungert, og minoritetene lever fredelig side om side i landet. Dessverre er ikke alt så idyllisk som det ser ut til å være. Politisk islam, eller islamistisk fundamentalisme ble brukt under kampen mot koloniherrene. Det har forsvunnet opp gjennom årene, under militærdiktaturet, før landet ble ”demokratisk”.

 

Da dette skjedde, strømmet islamistiske forkynnere til landet, og begynte å spre fundamentalisme. De fikk ikke god oppslutning, siden denne delen av islam var annerledes enn det mange var vant til. Derfor finnes det i dag bare 1% av befolkningen som støtter denne formen for islam. Siden landet er sekulært, gikk mange fundamentalister til aksjon. Bombingen i Bali 2002 fikk mange, inkludert muslimene, til å ta avstand fra terrorisme, noe som fikk oppslutningen til de radikale muslimene til å synke. Jeg beklager at jeg ikke kan si mye om rebellene i Aceh, siden det ikke finnes mye informasjon om oppgjøret på internett. Det virker som om det har blitt hysjet ned.

 

Det som er interessant med Indonesia, er at religionene er så sveiset sammen, at de påvirker hverandre!For eksempel er nasjonalsymbolet, den gyllne Garruda-ørnen, et hinduistisk symbol, selv om flertallet er muslimer! Det finnes ingen normer og regler mot alkohol hos de fleste muslimene, selv om Islam forbyr giften!

 

Hvis man ser på hvordan landet har taklet flodbølgekatastrofen, finner man et eksempel på at landet er sekulært. De døde har blitt dumpet i massegraver, selv om dette vanærer den døde ifølge de fleste religionene. Heldigvis er likene nummerert, slik at pårørende kan finne sine slektninger og begrave dem skikkelig. Det som er synd, er at Aceh ikke får den hjelpen provinsen trenger, siden hjelpearbeiderne er redde for opprørerne. Dette kan få fart på fredsforhandlingene, siden opprørerne vil gjøre hva som helst for å få hjelp.

 

Hvis Suharto blir styrtet, vil det bli spennende å se om Indonesia blir et nytt Balkan, eller om folkene i landet lærer av andres feil, og lever fredelig side om side.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews