Søk i stiler
 

Peer Gynt, Kvinner og Kjærlighet


En avhandling om hvordan Peer forandrer seg igjennom stykket Peer Gynt av Henrik Ibsen, og hvordan dette kommer frem ved hans valg av kvinner.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:15.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Peer Gynt
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook“Peer Gynt” kan leses som en skuespill om kjærlighet mellom mann og kvinne. Peer møter mange kvinner i stykket, der se alle har forskjellige karakteristiske preg som tydelig kommer fram. Vi har, kort oppsummert, den Grønnkledde som skryter like mye som Peer, og Anitra som er gullgraveren. Solveig er den trofaste og Seterjentene som er tre skjøger fra setra. Solveig er den viktigste kvinnen i stykket. Henne møter vi først, sist og midt i stykket, mens de andre bare dukker opp og forsvinner igjen. Man kan spekulere i om alle disse kvinnene imellom Solveig er forskjellige stadier som fører Peer nærmere sin åpenbaring?

 

Solveig, som nevnt, er den første vi møter av alle hans kvinner. Hun er en ung pike som bærer med seg bibelen i et tørkle på det lokale bryllupet. Hun har roser i kinnene og blondt, langt hår, noe Peer ikke bruker lang tid på å legge merke til. Han faller hodestups, men denne unge piken nekter å danse med ham når hun får høre hans navn. Siden Peer ikke er så glad i at folk snakker bak ryggen hans, at han er en drukken og løgner, forsvarer han seg med å dikte. “Jeg kan skape meg om til et troll” sier han truende. Diktet utarter seg: “din velse syster, hun spiser jeg opp”, da Peer plutselig angrer og bryter ut med “dans med meg Solveig”. Peer ser Solveigs kjærlighet og trofasthet i bibelen hun holder i tørkleet, noe som er mer enn ønskelig for en vinglefant som ham selv. Da han får et nei etter å ha prøvd seg første gang, prøver han seg igjen ved å skremme, men skjønner at det er uten hell og angrer. Til slutt vil han ikke bli avvist mer, og stikker av med bruden i det lokale bryllupet, for han vet at hun er villig.

 

Litt senere møter vi Seterjentene som nok er de mest løssluppene i hele stykket. Seterjentene er tre jenter fra setra som “leker” med Peer. Etter litt for mye å drikke havner de tre Seterjentene og Peer i et seterhus der det går vilt for seg. Disse tre skapningene står for det rent fysiske, her er det lite kjærlighet med i bildet. Her er Peer bare ute etter sex og moro. Man kan sette Seterjentene og Solveig som totale motsetninger, som to ender på en linje, der Seterjentene er ren sex og Solveig er ren kjærlighet.

 

Etter Seterjentene møter Peer den Grønnkledde, eller skal man si: seg selv? Den Grønnkledde og Peer lyver om kapp om titler og rikdom. Selv om de til slutt havner i senga, kan man begynne å undre om Peer denne gangen har sett etter noe mer enn bare det rent fysiske. Det faktum at han har funnet seg en som kan skrøne like mye som ham selv, viser at han denne gangen har funnet ut at det er morsommere med et “intellekt” å leke med. Men det kan også bare være at det er morsommere å erobre en som han føler står over ham i rang. Vi kan plassere den Grønnkledde nesten på midten, men heller mest mot Seterjentene på linjen vår. Jeg vil plassere henne her fordi jeg tror faktisk Peer kunne vært lykkelig sammen med henne, om han hadde latt seg snitte i øyet. Hun er det nærmeste kjærlighet man kommer, som Peer kan takle uten å måtte gå i dybden og tenke. Hun er mer seksuell enn kjærlig, men i bunn og grunn er det en beskrivelse som passer til Peer også.

 

Etter den Grønnkledde kommer Solveig til ham og sier at hun har brutt med sin familie for å være sammen med ham. I et lite øyeblikk ser Peer for seg et lykkelig liv med sin Solveig ved sin side. Stykket kunne ha endt her med en lykkelig slutt, men drømmen om det lykkelige livet blir fort knust av et besøk fra den Grønnkledde. Hun har fått et barn, et barn som er hans. “Sitter du der på benken og koser med Solveig, vil jeg også være der å kreve min del…”, dette er trusselen som får Peer til å skifte mening om å bli. “Du får vente” sier han til Solveig, som tålmodig venter på ham resten av livet. Om Peer noen gang hadde tenkt til å dra tilbake da han vendte henne ryggen, forblir et mysterie.

 

I fjerde handlig møter vi en ny pike som heter Anitra. Hun er en magedanserinne, som er både dristig og krevende. I samme handlig har Peer gitt seg ut for å være en profet som er både vis og rik, noe som lokker Anitra. Hun er nemlig en gullgraver som er ute etter profetens penger, ikke hans visdom. Hun legger ingen skjul på hva hun er ute etter: “jeg har ingen sjel, men jeg bryr meg ikke så meget om sjelen, gi meg heller…” Det kommer derfor ikke som noen bombe at hun stikker av med alt han har når hun får sjansen. Det er først nå Peer kommer til å begynne å tenke på Solveig. Kanskje han innser noe, at det fysiske ikke kan måle seg med hennes kjærlighet? Denne karakteren som er Anitra, er nok nærmere Seterjentene enn hun er lik Solveig på linjen mellom sex og kjærlighet.

 

Da Peer vender hjem etter et liv ute i verden blir han konfrontert med et meningsløst liv av Knappestøperen, som truer med å støpe ham om hvis ikke han finner ut hvor han har vært, og hva han har gjort hele sitt liv. Etter febrilsk søken etter noe som kan sende ham enten til himmel eller helvete, noe som kan hindre ham i å bli støpt om, kommer Solveigs sjel med de herlige ord som redder ham: “Du har vært i min tro, i mitt håp og i min kjærlighet”. I dette øyeblikk tror jeg Peer forstår at han evige søken etter å bli konge røver ham fra det han var ment for, nemlig Solveig.

 

Peer, synes jeg, fremstilles i stykket som en forvirret mann. En som er lett å ha det moro med, men som løper så fort beina kan bære ham når problemene banker på døren. Det at han går fra Solveig på grunn av den Grønnkleddes trussel er forståelig, men også feigt. Han ender opp som en mann som går igjennom livet søkende etter den rette, mens det var henne han forlot, og samtidig er han sjalu på andre som har benyttet seg av sin sjanse. Det at Solveig hele livet sitt sitter å venter på Peers hjemkomst ble ikke godt mottatt av den femmenistiske bølgen på 70tallet. Jeg er delvis enig med dette rabalderet, Peer fremstilles også som en mann blant menn der han kan gjøre hva han vil og fremdeles ha en snelle som venter hjemme på kjøkkenet. Men femmenismen er ikke poenget i dette stykket, poenget er at Solveig er den rene av hjertet fordi hun venter hele livet. Hun blir på en måte Peers rotfeste i den vinglete personligheten han sliter med.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Miriam Biniam
11.12.2005 04:40

Bra!
9
anbefalinger
Interessant.
At Solveig var så sikker på hennes kjærlighet for Peer virker fantastisk!
Hennes nesten uvirkelige tålmodighet viser en romantikk om at tro kjærlighet ikke går etter tidsbegrepet vi kjenner, men heller den naturlige modningsprosessen Peer måtte igjennom for å innse den evige kraft; energi i form av kjærlighet. Først da var han verdig Solveig (selv om hun over lang tid var til disposisjon).

Er det ikke slik at vi jenter/kvinner rettferdiggjør en kars avvisning ved å hevde at han ikke er oss verdig, på det grunnlaget at han ikke kunne se hvor fantastisk vi virkelig er?
"Hans tap.." er trøstesetning enhver venninne har sagt til seg selv og sin gode venninne/venn. Påstanden, er den da at kjærligheten "ego-jeg" har for mannen er genuin?
Ser mannen dette en dag, håper man at han vil komme tilbake. Og er man heldig så er han tilbake på sine knær, fem år etter avvisningen.
Det er denne oppfatningen av tid som vekker min oppmerksomhet.. den evige følelsen av fortapelse, av noe som kunne vært så vakkert. Som i dette stykket ender godt. Hennes tålmodighet (oppfatning av tid) får sin søte pris (/prins), vel fortjent.

Så hva er det Solveig gjør?
Lever hun på håpet om at hennes genuine interesse for Peer er ekte pga hennes ofring for kjærligheten (brud med familien/trygghet)? Ved å gi slipp på gammel trygghet, vil hun da danne seg en ny trygghet? Derav, lever Solveig da på luft og kjærlighet som den evige formell?

Luft som i nødvendig gass for mennesket men også en kraft, da vinden er en stor kraft. Vinden bringer kjærligheten fra et sted til et annet, blomst til blomst, ledd til ledd, generasjon til generasjon. Denne prosessen i seg selv er også en kraft, energi, som aldri forsvinner men går over til en annen form. Er det da forvekslingen oppstår? Prosessen; selve sexen eller forståelsen av Solveigs verdi på grunnlag av hennes genuine interesse? Sexen drives av lysten i orgasme (som ikke er evigvarende) og søken etter kjærlighet også gir en levende følelse men kan virke med konstant, altså trygghet.
Betyr dette at bindeleddet for Solveigs genuine interesse ovenfor Peer er tålmodiget oppfattet utenfor vårt dagligdagse begrep av tid, slik nevnt. Da det å leve på luft og kjærlighet er kanelen på risgrøten som gjør grøten verdt å lage og spise?

Jeg liker iallefall risgrøten min med kanel, eller så er ikke julen fullstendig for meg. Men hva er mandelen da?
Er mandelen min "Peer"? (Får jeg den ikke i år, får jeg den kanskje til neste år!)

Peer
21.05.2006 19:11

Bra!
4
anbefalinger
useriøst? denne artikkelen skal jo ikke omhandle stykket i seg selv, men hvordan Peer forandrer seg gjennom stykket, og hvordan vi kan lese dette utifra hvilke kvinner han er med.

Tenk før u prateer..

koz fra gynt

KimtheMAAAN
07.10.2008 09:51

Bra!
4
anbefalinger
Omg, Christian.. JÆVLA HOMO! omg, skolen er så lame.. hvorfor må de tvinge så mye dritt vi ikke har bruk for inn i hodene våres.

himmler
08.03.2017 12:08

Bra!
3
anbefalinger
hail hitler!

Lars
22.03.2007 14:48

Bra!
2
anbefalinger
jeg skriver et manus til et peer gynt skuespill Smile :-\) vis noen vil se kom til sogndal Smile :-\)
på slutten av mai.få mer info send en mail til L_berge@hotmail.com

karnsas
22.03.2007 14:52

Bra!
1
anbefalinger
karnsas imos dasnars

Christian Bergesen
01.04.2008 12:00

Bra!
1
anbefalinger
Jeg elsker dere!! tAKK!!!!

Miriam Biniam
11.12.2005 05:06

Bra!
0
anbefalinger
En merknad: fjerde avsnitt, åttende setning,skrev jeg "med", men mente å skrive "mer".

Anette
12.05.2006 13:59

Bra!
0
anbefalinger
Dette ble litt useriøst, hvor er Ibsen- faktoren blitt av? det er jo egentlig et fantastisk stykke....

peer gynt
26.03.2014 13:07

Bra!
0
anbefalinger
Bra...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews