Søk i stiler
 

Dean


Vi befinner oss i 2.verdenskrig. "Jeg" er en soldat som jobber i en konsentrasjonsleir for jøder, men har en hemmlighet som ikke mange vet om: Jeg har en jødevenn som er i leiren.
Sjanger:NovelleLastet opp:13.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookFangene ser på deg med stor avsky, men samtidig med et lite gnist av håp. Et håp om å bli likeverdige, og å bli satt fri.

                  

Klokka ringte, alle fangene marsjerte inn til avdelingene sine. Nesten alle var jøder. Man kunne se det på de gule stjernene de bar på vesten. Noen tyskere også, men de var svikere. De fleste av fangevokterne, de militære som oberster og sjefer hater jøder. De spytter på dem hver gang de får sjansen. Men ikke jeg, jeg liker dem. En av mine venner er jøde. Men det kan jeg ikke si høyt. Det kan være dødsfarlig. Bokstavlig talt!

 

Soldater som liksom skulle være mine venner skrek nettopp til en gjeng jøder. Scholf dyttet til en uskyldig gammel rabiner, så han falt i gjørmen. Vanligvis ville jeg ha hjulpet rabineren, eller blitt kvalm av Scholfs oppførsel. Men de tankene forsvinner etter at du ser det åtte - ni ganger daglig.

 

Jeg ville egentlig ikke ha jobben som en fangevokter, men min onkel som har en høy stilling i konsentrasjonsleieren, gav meg jobben.

 

Jeg hadde litt dårlig tid, så jeg løp til kjøkkenet og lurte inn litt mat og drikke til Dean og de andre. Dean er en ung jøde. Han har vært her i tre månder. Han og jeg kommer godt overrens. Han og jeg er venner i skul. Men det rare var at han aldri forteller så mye om seg selv. Jeg pakket alt sammen i en ryggsekk, og løp ut. Da jeg kom fram til avdeling 5, forventet jeg at alle sov. Men det gjorde de ikke, de ventet på meg alle sammen.

 

Dean kom bort til meg. Han hadde kullsvart hår, tynt og magert fjes. Håret sto til alle kanter. Vel, han så ut som en bom.

” Hei kamerat,” han smilte. ” Vi har ventet på deg i dag, vi fikk så lite mat i sted. Hva har du med da? ” spurte han

” Jeg har med litt rester av kylling og litt brød. Jeg greide å lure inn en flaske vin også! ” sa jeg.

 

En dempet jubel spredde seg. Alle samlet seg rundt ryggsekken. Dean delte likt til alle. Etter en liten stund tok jeg med meg Dean bort til et hjørne. Jeg måtte prate med han på tomannshånd.

” Du virker syk. Er det noe som har skjedd? Skal jeg fikse medisin til deg? Bare si i fra, så fikser jeg det, OK? ”

” Ta det med ro, det går helt fint med meg. Jeg er bare litt sliten. ” sa han.

 

Jeg lot være å argumentere videre, men jeg beit ikke på det han sa.

 

Den kvelden lå jeg våken og tenkte på det Dean hadde fortalt meg om hvordan han kom hit. Først ville ikke han snakke om det, men en dag helt ute i det blå, fortalte han alt sammen. Det var en trist historie.

Dean bodde på en gård sammen med sin tyske kone, Welma. Det tyske politiet hadde en kveld kommet brasende inn i huset deres.

 

Først voldtok de Welma mens Dean måtte se på, uten å kunne hjelpe konen, fordi de hold Dean igjen. Etter voldtekten slo de både Dean og Welma. Men Welma ble altfor hardt skadet, hun blødde i hjel. Dean har ennå ikke kommet over det. De gjorde dette fordi Welma kom fra en fullblods tysk familie, og de likte ikke at hun hadde giftet seg med en jøde. Hvis det er noe skrekkelig du vil gjøre i Tyskland, er det å like jøder, slik jeg gjør.

 

Dagene gikk, og jeg så mindre til Dean. Hver gang jeg møtte han, så han bare mer syk ut. En natt ville jeg snakke med Dean om sykdommen hans. Men da jeg kom inn, lot han som om han sov. Jeg ville ikke plage han, så jeg gikk. På vei til Storsalen møtte jeg min onkel Heinrich.

”Noen av dine fangere er syke,” begynte han ” du vet hva som skal gjøres.”

 

Alle mine indre organer ble snudd opp ned. Det kunne ikke være sant, men det måtte være, alle tegnene. Og han viste! Men hvorfor ville han ikke si noe? Jeg gikk tilbake til hybelen. Den natten lå jeg våken igjen.

 

Det første jeg gjorde da jeg våknet dagen etter, var å løpe til Dean, jeg måtte hindre det. Da jeg kom fram, var han ikke der. Men det kunne ikke stemme. Det skulle ikke skje før om to dager! Jeg fikk panikk. Jeg løp som en gal til gasskammeret. Og for hvert skritt jeg løp, dukket minner om Dean opp.

 

Jeg løp og løp. Jeg løp inn i skogen, jeg løp forbi busker og trær, jeg løp forbi skrikende fugler og dyr, inntil jeg endelig kom fram. Men da, da var det for sent!

 

Jeg åpnet gasskammer døren og så noe som kom til å hjemsøke mine drømmer for resten av mitt liv. Der, midt i rommet. Der, helt naken lå Dean med åpne øyne. Liv løs blant et dusin av nakne lik. Det var for sent. Jeg hadde kommet for sent. Det skulle ikke ende slik…


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Mithril
26.03.2006 14:55

Bra!
5
anbefalinger
Utrolig fin historie!

oda huru, 10 kl.
21.05.2008 18:39

Bra!
2
anbefalinger
Syns du skildret bra hvordan fangene hadde det. Historien virket ærlig. syns det var fint at du skrev så lite, samtidig som man skjønte alt.

BRA
03.12.2014 20:02

Bra!
0
anbefalinger
bra

bra
04.04.2018 11:14

Bra!
0
anbefalinger
hvilken karakter fikk du på denne?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews