Søk i stiler
 

Faderen av Bjørnstjerne Bjørnson


Novelleanalyse av Faderen av Bjørnstjerne Bjørnson.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:13.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Faderen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Novelle Analyse av ’’Faderen’’

Fra novellesamlingen ’’Småstykker’’ 1860

Forfatter: Bjørnstjerne Bjørnson

 

Thord Øveraas er den mektigste mannen hvor han bor. En dag står han i prestens kontor og sier han vil ha sønnen døpt. Dåpen skal holdes førstkommende lørdag kl.12. Fadderne er blant de mektigste menn og kvinner i Thods slekt.

 

Seksen år senere kommer Thord til prestens stue. Han vil ha sønnen konfirmert. Han vil ikke betale presten før han forvisser seg om at sønnen skal stå nr.1.

 

Så går åtte år. Igjen står Thord i prestens kontor med flere andre menn fra bygda. Sønnen skal gifte seg med Karen Storlien, bygdas rikeste jente. Han betaler 3 daler, selv om presten sier han bare skal ha en.

Alle disse gangene Thord har snakket med presten har sistnevnte spurt: ’’var det ellers nonet’’, men hver gang sier Thord, nei.

 

Fjorten dag er senere skjer det utenkelige for Thord. En dag der ute og ror faller sønnen ut av båten og drukner.

 

Det går et helt år. Presten hører en høstkveld noen fomle utenfor forstuen. Utenfor står Thord. Han har solgt gården sin og vil donere pengene til et legat som skal stå i sønnens navn.

 

Da vi først møter Thord blir han beskrevet som en høy og alvorlig mann. Vi forstår at han er ute etter prestige og at han er en stolt mann. Han er svært rik og han vil at alle skal vite det. Men Thord går gjennom en forandring. Mens hans ytre blir forandret til det verre så blir han et bedre menneske. Han blir en krykrygget hvithåret gammelmann.

 

Presten er en type medhjelper i historien. Det er bare det at Thord spør ikke eller vil ikke ha prestens hjelp. Han prøver stadig å få Thord til å tenke på noen andre enn seg selv. Han er svært diskre og tørr liksom egentlig ikke å være direkte mot denne mektige mannen.

 

Vi forstår at denne historien tar sted en stund tilbake, på bygda. ’’Den mægstige mand i det prestegjæld’’ er en storbonde. Slik er det ikke lenger og språket er også forandret. Sønnen til Thord kan heller ikke svømme og det er heller ikke så vanlig i dag.

 

Mye i denne historien skjer tre ganger. Thor kommer først på vegne av sønnens dåp, så hans konfirmasjon og så hans bryllup. Det er gjentagelse noen som virker understrekete. Historien er også fortalt på en enkel måte og unødvendige detaljer og personers indre følelser er skrelt vekk. Dette minner oss kanskje om et eventyr. Det kan tenkes at Bjørnson brukte denne enkle måten å fortelle denne sin historie på for å på en mer tydelig måte få frem moralen i historien.

 

Synsvinkelen her er refererende autoral. Det er som vi er en flue på veggen og vi får ikke vite noen om personenes indre taker eller følelser. Bare dialog og hvor vi er gjengitt. Ikke så mye miljøbeskrivelse er tatt med heller. Kanskje bar hint om hvilken årstid det er. Sønnen blir nok konfirmert i mai, slik som i dag o i siste avsnitt får vi vite der er høst. Disse årstidene tyder og så på start og slutt.

 

Novellen spenner over et ganske langt tidsrom på 23år. Allikevel får vi en sammenheng og her kommer også gjentagelse inn tror jeg. De tre første og den siste senen er det Thord og Presten som snakker, men i fjerde er det sønnen og Thord som er sammen. Vi møter Thord i hver scene od dessuten er alle avsnittene svært likt bygd opp. Vi har får vite hvor lang tid det har gått siden forrige gang og hvor vi er og hvem som er med i scenen.

 

Man finner også at Bjørnson har brukt en så- høste metode i historien. I slutten av første del sier presten: ’’Give Gud at barnet må blive dig i velsignelse.’’ Novellen slutter med at han sier: ’’Nu tænker jeg at sønnen din endelig er bleven deg dig til velsignelse’’.

 

Begravelsen er ikke tatt med i novella. Jeg tror at det er siden de tre førstescenene handler om så gledelige hendelser. Også det at Thord vil donere pengene sine er noe positivt. Jeg tror Bjørnson mente scenen der sønnen drukner er nok til å fortelle sin historie.

 

Moralen i denne historien tror jeg går ut på det å ikke være så egen. Thord var det og han mistet sønnen som han var så glad i. Denne historien minner meg litt om en bibelhistorie om en man som heter Job. Han er en god kristen, som har en stor familie og en stor rikdom. En dag vil Gud sette han på prøve og han mister alt, men troen er like sterk. Det er noen paralleller med denne historien og ’’Faderen’’. Han mister alt men blir et bedre menneske. Historien er svært kristelig. Thord gir alt han har til kirken og vil ikke engang ha det i sitt eget navn. Han lærer ydmykhet slik det står i bibelen.

 

En annen ting jeg tenker på når jeg leser denne novellen er hvor sønnen passer inn. Vi vet faren er svært glad i han. Han ror rundt i tre dager før han finner sønnens livløse kropp. Man hvordan er forholdet mellom dem? For meg virker det om sønnen bar et redskap for farenå vise seg frem. Sønnen får det beste og alle ser det. Jeg lurer og så på det med at Sønnen skal gifte seg med Karen, den rike jenta. Er de glade i hverandre eller er det bare ventet at de skal gifte seg siden begge er fra så rike familier?

 

Jeg syntes historien er skrevet på en enkel måte. Jeg liker at det ikke er så mange detaljer slik at vi kan tenke selv. Moralen er jo en viktig ting i dag også, det med at man ikke bare skal tenke på seg selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Audun
14.09.2016 13:30

Bra!
357
anbefalinger
Hva om løken ikke likte teksten din? hva skal du gjøre da? Er jeg LØKEN? jeg er LØKEN.

Sigtord Larsen
13.03.2014 09:01

Bra!
129
anbefalinger
Dette var ein knallbra tekts! Utrolig bra skrevet Smile :-\)

thea
08.02.2017 12:06

Bra!
124
anbefalinger
nei æ hete jo Nikolaii

Mrsambo
13.03.2014 09:12

Bra!
119
anbefalinger
Mamma slår meg  Sad :-\(

Kukballedrit
25.03.2015 18:50

Bra!
91
anbefalinger
What the fuck did you just fucking say about me, you little Jallamann's brother bitch? I’ll have you know I graduated top of my class in the Navy Seals, and I’ve been involved in numerous secret raids on Al-Quaeda, and I have over 300 confirmed kills. I am trained in gorilla warfare and I’m the top sniper in the entire US armed forces. You are nothing to me but just another target. I will wipe you the fuck out with precision the likes of which has never been seen before on this Earth, mark my fucking words. You think you can get away with saying that shit to me over the Internet? Think again, fucker. As we speak I am contacting my secret network of spies across the USA and your IP is being traced right now so you better prepare for the storm, maggot. The storm that wipes out the pathetic little thing you call your life. You’re fucking dead, kid. I can be anywhere, anytime, and I can kill you in over seven hundred ways, and that’s just with my bare hands. Not only am I extensively trained in unarmed combat, but I have access to the entire arsenal of the United States Marine Corps and I will use it to its full extent to wipe your miserable ass off the face of the continent, you little shit. If only you could have known what unholy retribution your little “clever” comment was about to bring down upon you, maybe you would have held your fucking tongue. But you couldn’t, you didn’t, and now you’re paying the price, you goddamn idiot. I will shit fury all over you and you will drown in it. You’re fucking dead, kiddo.

Legitamate
19.04.2017 12:39

Bra!
78
anbefalinger
Go to: pornhub.com/pornstar/sjurfolgerø

Espen Ballestein
12.05.2014 21:41

Bra!
56
anbefalinger
jette brå poikar. det eneste er at det kilar på kuket. kan ni slå meg på knarket, din snauball? ellers bra Kåre, ja feire Ida, pekka sa mi


17.03.2016 16:54

Bra!
49
anbefalinger
Jeg liker aggurk! derfor vil jeg si at denne novellen er som en kukksugende aggurk

meg snakker til deg
05.11.2006 16:27

Bra!
29
anbefalinger
De som sier denne novella er dårlig må begrunne hvorfor.... skriv en selv å se hvor \"enkelt\" det er........

kukkibæsj
27.03.2014 09:43

Bra!
29
anbefalinger
SUGEN A!!!! KUKK I BÆSJ!!! NAM NAM

Solrun
18.11.2012 18:29

Bra!
28
anbefalinger
Obs. Du skriver i siste del av oppgaven om en Bibelsk mann som het Job. Du skrev at han var en god kristen, vel det var han altså ikke. Han var en god jøde! Job levde leeenge før Jesus ble født.. Ellers har du lagt ned fint arbeid her  Wink ;-\)

heyhey
22.01.2013 11:06

Bra!
26
anbefalinger
veldig bra Wink ;-\)

jaja
07.06.2005 18:50

Bra!
23
anbefalinger
denne var ikke særlig bra ass....

Ola Nordmann
25.03.2015 18:49

Bra!
21
anbefalinger
Hei der! Jeg liker potet oi\g min kone Kari Nordmann.  Smile :-\)

AnnieMay
15.06.2005 11:24

Bra!
18
anbefalinger
Det va an vel! Satser på det holder helt hjem. Tusen takk!

Mrsambo
13.03.2014 09:14

Bra!
15
anbefalinger
Jørgen=homo


13.03.2014 09:07

Bra!
14
anbefalinger
Veldig bra. Hilsen fra tyskland


13.03.2014 09:10

Bra!
13
anbefalinger
ER DU KOMISK ELLER

Finn Harald er han borte?
13.03.2014 09:19

Bra!
13
anbefalinger
hva sa den ene snømannen til den andre?
Her lukter det gullrot.

Kh-skorpion
14.03.2014 12:13

Bra!
13
anbefalinger
Jeg liker matte


13.03.2014 09:08

Bra!
12
anbefalinger
Fin tekst. Hilsen fra Kahzakstan !  Smile :-\)

Kristin Andersland
13.03.2014 09:08

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra tekst! Hilsen Apaløkka

Khatarina Reming
13.03.2014 09:10

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra assa! Liker måten den "reiser"


13.03.2014 09:11

Bra!
12
anbefalinger
Veldig fin og tjokk tekst

Frank-Ivar
13.03.2014 09:10

Bra!
11
anbefalinger
ipp ipp hurra for en strålande tekst.

Subis rumpe
13.03.2014 09:21

Bra!
11
anbefalinger
Liker dette. sleik meg

Samatar skrev alt
14.03.2014 12:04

Bra!
11
anbefalinger
Jeg innrømmer, jeg Samatar skrev alt

Whywasntthechickenabletocrosstheroadbecauseitwasdisablederenslemtingogsihvorfortenkerduikkepåungenesomharaidsda?detødeleggerjokneenederes!Dutenkerikkepånoendu.jeghøperdudøravkreftaidsoppirompadinhomsefittefaenjævlafittekukuidfujgonfgjilluminaticonfirmedha
25.03.2015 18:54

Bra!
10
anbefalinger
50 Sa-ids of Muslim.

Mrsambo
13.03.2014 09:16

Bra!
9
anbefalinger
Sponsa av McDonalds

Skjørtejeger
06.05.2015 10:32

Bra!
9
anbefalinger
Meget fin og kul tekst. Takk for hjelp.

bulldog64
17.10.2016 09:08

Bra!
8
anbefalinger
gråter av kvam

Mrsambo
13.03.2014 09:13

Bra!
7
anbefalinger
Kom igjen nudaaaaa!!

*
03.03.2006 13:36

Bra!
6
anbefalinger
ikke bra!!!!!!!

tina
08.05.2006 22:09

Bra!
6
anbefalinger
dårlig assa!!!!!!!!!!

JI
31.05.2010 15:55

Bra!
6
anbefalinger
utrolig gårlig! det er ikke mulig å få en bra karakter når det er så mange skrivefeil!! hjalp ingenting!!

durp
13.01.2013 18:32

Bra!
6
anbefalinger
hva er vitsen med å skrive nesten hele teksten i en analyse av den?

Per-kristian Berg
13.03.2014 09:15

Bra!
6
anbefalinger
Veldig bra assa! for lyst til å ri nå

Pytagoras nese
13.03.2014 09:18

Bra!
6
anbefalinger
vask meg

khosrav zlatan
13.03.2014 09:19

Bra!
6
anbefalinger
har du pytagoras nese?

du din delfin
13.03.2014 09:21

Bra!
6
anbefalinger
hVORFOR KAN IKKE JEG LE NÅR NAVLELO?

Mrsambo
13.03.2014 09:24

Bra!
6
anbefalinger
Sindre lukker aldri munnen

khoshi nese
13.03.2014 13:05

Bra!
6
anbefalinger
Nesa mi vokser

LOL
19.03.2014 10:55

Bra!
6
anbefalinger
HEI


22.01.2015 12:41

Bra!
6
anbefalinger
Dete saug kuk som min dam.e gjø me meg.


22.01.2015 12:52

Bra!
6
anbefalinger
Jai ar enig med ale samen her. dete sugar tis og bas.

Thomas Bondevik
19.04.2017 12:41

Bra!
6
anbefalinger
Thomas Bondevik


22.01.2015 12:56

Bra!
5
anbefalinger
Man, ikke fuck med dete, Dete sauger ike. Dete er så dåig at jai spyde på min data. Betal for nya mama. PS': Dete sauger kukballedrit

pakkis duden
22.01.2015 12:59

Bra!
5
anbefalinger
når jeg lese dette for min lære hu sa han det hørt ut som om en pittbull rape en døv unga!!!!!

FilthyFrank
25.03.2015 18:50

Bra!
5
anbefalinger
why wasn't the chicken able to cross the road?
Because it was disabled

lars
04.05.2015 10:50

Bra!
5
anbefalinger
denne teksten er en veldig god tekst som har mange gode metaforar, kontrastar og flyte er fantastisk.

Motorhaiene
18.05.2016 21:17

Bra!
5
anbefalinger
HOLD KJEFT VIDAR!

|.:SKB:.|
09.01.2010 18:06

Bra!
4
anbefalinger
ja ja ja, men teksten mangler et par ting foreksempel..................................osv

RUDOLF NILSEN
13.03.2014 09:15

Bra!
4
anbefalinger
jan peter jeg har strek bytt meg ut


13.03.2014 09:15

Bra!
4
anbefalinger
Konge tekst! hilsen fra Atrumshusene

Kåre
13.03.2014 09:17

Bra!
4
anbefalinger
Jeg har skittene tær

Mrsambo
13.03.2014 09:25

Bra!
4
anbefalinger
Mads liker meher

Black Jesus
22.01.2015 12:51

Bra!
4
anbefalinger
Enig, Jallamannen og jallamannens pappa har 100% rett


22.01.2015 13:00

Bra!
4
anbefalinger
Eni me Pakkis dudan

er det vanlig for menn å ha peniser?
25.03.2015 18:47

Bra!
4
anbefalinger
for jeg har det ikke....

Pinkguyermittnavndinjævlakukjegkommertilogmordeingenfordijegersnillchinchinsaduskiraoyojeglikerpoteterogminkonekarinordmannjegersexydeterikkedufordijeglikerjapanogweeabosfordijegerromeneresomikerartigetingsomjødenefrapakistoon
25.03.2015 18:51

Bra!
4
anbefalinger
Hei.  Smile :-\)

What the fuck did you just fucking say about me, you little Jallamann's brother bitch? I’ll have you know I graduated top of my class in the Navy Seals, and I’ve been involved in numerous secret raids on Al-Quaeda, and I have over 300 confirmed kills. I a
25.03.2015 18:52

Bra!
4
anbefalinger
#NoCopyright

Milkproduceguy
25.03.2015 18:54

Bra!
4
anbefalinger
I like cheese

Trivia for the people
25.03.2015 18:55

Bra!
4
anbefalinger
Dude, that's old cowjizz

ChristianHippypeaze
25.03.2015 18:57

Bra!
4
anbefalinger
Dere skal ikke sitte der å ødelegge kommentarfeltet, tenk på alle barna i Afrika som kunne ha spist det...

kuuuk
06.05.2015 10:34

Bra!
4
anbefalinger
Christian liker kuk

kuuuu
06.05.2015 12:44

Bra!
4
anbefalinger
christian elsker kuuuuuuk

kuuuuk
06.05.2015 12:45

Bra!
4
anbefalinger
kukukuukuk liker christian

kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuk
06.05.2015 12:45

Bra!
4
anbefalinger
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu- uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkkkkkkkk

kukballefitte
06.05.2015 12:45

Bra!
4
anbefalinger
hei jeg heter

ABCDeezNuts
15.06.2015 15:28

Bra!
4
anbefalinger
Grei analyse. Litt mange skrivefeil kanskje?


19.04.2017 12:37

Bra!
4
anbefalinger
i laik dis


19.04.2017 12:38

Bra!
4
anbefalinger
niggah

Espen Sjøthun
13.03.2014 09:16

Bra!
3
anbefalinger
Liker dette her assa!

kjetta knerk
13.03.2014 09:16

Bra!
3
anbefalinger
Noen som vet om et sted å bo?

Mrsambo
13.03.2014 09:19

Bra!
3
anbefalinger
Sinder lokker aldri munnen

Ida feite lærer
13.03.2014 09:24

Bra!
3
anbefalinger
Christian trangsynt

Kåre
13.03.2014 09:29

Bra!
3
anbefalinger
Tunge læreren vår sier Kenneth

even opaker
13.03.2014 09:36

Bra!
3
anbefalinger
vil noen Hoppe i Holmenkollen?

Sugishan
13.03.2014 13:03

Bra!
3
anbefalinger
Sugi er supiedson thevarajah Selliah tharmaniaky Nagamutar

Marcus
14.03.2014 10:59

Bra!
3
anbefalinger
Marcus hillerøy walle

jonaso-
20.03.2014 15:29

Bra!
3
anbefalinger
kan du spinne meg?

Pikk
12.09.2014 09:35

Bra!
3
anbefalinger
rar pikk norsk

åååå
24.09.2014 10:34

Bra!
3
anbefalinger
JÆVLA HØL

HØL
24.09.2014 10:35

Bra!
3
anbefalinger
JÆVLA HØL

HULLL
24.09.2014 10:36

Bra!
3
anbefalinger
JÆVLA HÆL


21.01.2015 09:29

Bra!
3
anbefalinger
Dette saug tiss og rumpebaler


24.11.2015 19:40

Bra!
3
anbefalinger
veldig bra skrevet, men med noen små feil. det jeg syntes var litt dumt var måten du delte opp teksten. mye bedre om det hadde vært en sammensatt tekst med avsnitt. om du hadde skrevet alt i rekkefølge, og forklart visse ting etter hver aksjon i stedet for å forklare etter teksten. veldig bra skrevet

truls
08.12.2015 09:57

Bra!
3
anbefalinger
altså katter er søte

respekt man#
11.01.2016 16:48

Bra!
3
anbefalinger
fytti katta er dere så dårlige til kommentarer dere må respektere hva skriveren anbefaler kan ikke bare slenge dritt på alt han/ hun eller intetkjønn...sorry vet ikke hva du er.....blir jo lei seg fucking basters assss

justin bieber
11.01.2016 16:52

Bra!
3
anbefalinger
What is this im boring just too see it!! im the real Justin im not kidding i swear


01.03.2016 12:41

Bra!
3
anbefalinger
dette var kokbra gutter. neste gang derer suga kukkan min og pula meg i rumpestumpen.

pussyboy
13.10.2016 13:10

Bra!
3
anbefalinger
fuck denne teksten, den sugde driit hardt


08.01.2017 22:14

Bra!
3
anbefalinger
Bra tekst! Hjalp meg mye å kunne forstå teksten om \"Faderen\".

kkkkk
26.01.2017 17:41

Bra!
3
anbefalinger
heisan jenter

interressert person
14.02.2017 17:51

Bra!
3
anbefalinger
er det plageringskontroll på en norsk oppgave på ungdomskolen? (ikke tentamen) værsåsnill å få svar fort

jakob sætrenes
15.04.2016 13:47

Bra!
2
anbefalinger
likte teksten men den var like ekkel som eskil

jeg likar
31.05.2016 13:09

Bra!
2
anbefalinger
bais og du er en ged

kug i kuk
19.09.2016 12:02

Bra!
2
anbefalinger
jeg liker tissefant og fitter

Bra tekst
22.09.2016 13:41

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en veldig bra tekst! har en skole oppgave og fikk mye inspriasjon!

Thomas Bondevik
19.04.2017 12:44

Bra!
2
anbefalinger
Thomas Bondevik

Thomas Bondevik
19.04.2017 12:45

Bra!
2
anbefalinger
Thomas Bondevik

Thomas Bondevik
19.04.2017 12:45

Bra!
2
anbefalinger
Thomas Bondevik

jsan
11.04.2018 10:13

Bra!
2
anbefalinger
Rip Barca, Roma knulla opp 3-0

Tiss
28.04.2017 19:01

Bra!
1
anbefalinger
Hei

rahcoon
12.05.2017 09:14

Bra!
1
anbefalinger
rahcoon

wallah koraen
12.05.2017 09:19

Bra!
1
anbefalinger
hva rahcoon. rahcoon? jævla racoon

Karoline
24.05.2017 09:46

Bra!
1
anbefalinger
Hvis jeg skal være ærlig så blir jeg rett og slett forstyrtet av alle disse kommentarene

Thord
01.06.2017 21:45

Bra!
1
anbefalinger
Hva faen chatter du air for

idk
28.11.2017 21:30

Bra!
1
anbefalinger
"En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre". ja, en gang i blant...

morra di
15.03.2018 17:03

Bra!
1
anbefalinger
Whywasntthechickenabletocrosstheroadbecauseitwasdisabl- ederenslemtingogsihvorfortenkerduikkepåungenesomharaids- da?detødeleggerjokneenederes!Dutenkerikkepånoendu.jeghø- perdudøravkreftaidsoppirompadinhomsefittefaenjævlafitte- kukuidfujgonfgjilluminaticonfirmedha

fuckjsan
18.04.2018 10:09

Bra!
1
anbefalinger
dra til helvete du  Smile :-\) ^

PEDOFIL
30.04.2018 22:35

Bra!
0
anbefalinger
sucksuck my fuckng dick, just call me +4785296093

theodor olsen
09.05.2018 12:37

Bra!
0
anbefalinger
Jeg sutter på tissen til evert nå. Den smaker nygrilla christian med en teskje fittesaft


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.049 sec - 1 pageviews