Søk i stiler
 

Faderen av Bjørnstjerne Bjørnson


Novelleanalyse av Faderen av Bjørnstjerne Bjørnson.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:13.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Faderen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Novelle Analyse av ’’Faderen’’

Fra novellesamlingen ’’Småstykker’’ 1860

Forfatter: Bjørnstjerne Bjørnson

 

Thord Øveraas er den mektigste mannen hvor han bor. En dag står han i prestens kontor og sier han vil ha sønnen døpt. Dåpen skal holdes førstkommende lørdag kl.12. Fadderne er blant de mektigste menn og kvinner i Thods slekt.

 

Seksen år senere kommer Thord til prestens stue. Han vil ha sønnen konfirmert. Han vil ikke betale presten før han forvisser seg om at sønnen skal stå nr.1.

 

Så går åtte år. Igjen står Thord i prestens kontor med flere andre menn fra bygda. Sønnen skal gifte seg med Karen Storlien, bygdas rikeste jente. Han betaler 3 daler, selv om presten sier han bare skal ha en.

Alle disse gangene Thord har snakket med presten har sistnevnte spurt: ’’var det ellers nonet’’, men hver gang sier Thord, nei.

 

Fjorten dag er senere skjer det utenkelige for Thord. En dag der ute og ror faller sønnen ut av båten og drukner.

 

Det går et helt år. Presten hører en høstkveld noen fomle utenfor forstuen. Utenfor står Thord. Han har solgt gården sin og vil donere pengene til et legat som skal stå i sønnens navn.

 

Da vi først møter Thord blir han beskrevet som en høy og alvorlig mann. Vi forstår at han er ute etter prestige og at han er en stolt mann. Han er svært rik og han vil at alle skal vite det. Men Thord går gjennom en forandring. Mens hans ytre blir forandret til det verre så blir han et bedre menneske. Han blir en krykrygget hvithåret gammelmann.

 

Presten er en type medhjelper i historien. Det er bare det at Thord spør ikke eller vil ikke ha prestens hjelp. Han prøver stadig å få Thord til å tenke på noen andre enn seg selv. Han er svært diskre og tørr liksom egentlig ikke å være direkte mot denne mektige mannen.

 

Vi forstår at denne historien tar sted en stund tilbake, på bygda. ’’Den mægstige mand i det prestegjæld’’ er en storbonde. Slik er det ikke lenger og språket er også forandret. Sønnen til Thord kan heller ikke svømme og det er heller ikke så vanlig i dag.

 

Mye i denne historien skjer tre ganger. Thor kommer først på vegne av sønnens dåp, så hans konfirmasjon og så hans bryllup. Det er gjentagelse noen som virker understrekete. Historien er også fortalt på en enkel måte og unødvendige detaljer og personers indre følelser er skrelt vekk. Dette minner oss kanskje om et eventyr. Det kan tenkes at Bjørnson brukte denne enkle måten å fortelle denne sin historie på for å på en mer tydelig måte få frem moralen i historien.

 

Synsvinkelen her er refererende autoral. Det er som vi er en flue på veggen og vi får ikke vite noen om personenes indre taker eller følelser. Bare dialog og hvor vi er gjengitt. Ikke så mye miljøbeskrivelse er tatt med heller. Kanskje bar hint om hvilken årstid det er. Sønnen blir nok konfirmert i mai, slik som i dag o i siste avsnitt får vi vite der er høst. Disse årstidene tyder og så på start og slutt.

 

Novellen spenner over et ganske langt tidsrom på 23år. Allikevel får vi en sammenheng og her kommer også gjentagelse inn tror jeg. De tre første og den siste senen er det Thord og Presten som snakker, men i fjerde er det sønnen og Thord som er sammen. Vi møter Thord i hver scene od dessuten er alle avsnittene svært likt bygd opp. Vi har får vite hvor lang tid det har gått siden forrige gang og hvor vi er og hvem som er med i scenen.

 

Man finner også at Bjørnson har brukt en så- høste metode i historien. I slutten av første del sier presten: ’’Give Gud at barnet må blive dig i velsignelse.’’ Novellen slutter med at han sier: ’’Nu tænker jeg at sønnen din endelig er bleven deg dig til velsignelse’’.

 

Begravelsen er ikke tatt med i novella. Jeg tror at det er siden de tre førstescenene handler om så gledelige hendelser. Også det at Thord vil donere pengene sine er noe positivt. Jeg tror Bjørnson mente scenen der sønnen drukner er nok til å fortelle sin historie.

 

Moralen i denne historien tror jeg går ut på det å ikke være så egen. Thord var det og han mistet sønnen som han var så glad i. Denne historien minner meg litt om en bibelhistorie om en man som heter Job. Han er en god kristen, som har en stor familie og en stor rikdom. En dag vil Gud sette han på prøve og han mister alt, men troen er like sterk. Det er noen paralleller med denne historien og ’’Faderen’’. Han mister alt men blir et bedre menneske. Historien er svært kristelig. Thord gir alt han har til kirken og vil ikke engang ha det i sitt eget navn. Han lærer ydmykhet slik det står i bibelen.

 

En annen ting jeg tenker på når jeg leser denne novellen er hvor sønnen passer inn. Vi vet faren er svært glad i han. Han ror rundt i tre dager før han finner sønnens livløse kropp. Man hvordan er forholdet mellom dem? For meg virker det om sønnen bar et redskap for farenå vise seg frem. Sønnen får det beste og alle ser det. Jeg lurer og så på det med at Sønnen skal gifte seg med Karen, den rike jenta. Er de glade i hverandre eller er det bare ventet at de skal gifte seg siden begge er fra så rike familier?

 

Jeg syntes historien er skrevet på en enkel måte. Jeg liker at det ikke er så mange detaljer slik at vi kan tenke selv. Moralen er jo en viktig ting i dag også, det med at man ikke bare skal tenke på seg selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

heyhey
22.01.2013 11:06

Bra!
38
anbefalinger
veldig bra Wink ;-\)

AnnieMay
15.06.2005 11:24

Bra!
24
anbefalinger
Det va an vel! Satser på det holder helt hjem. Tusen takk!


13.03.2014 09:08

Bra!
17
anbefalinger
Fin tekst. Hilsen fra Kahzakstan !  Smile :-\)

Khatarina Reming
13.03.2014 09:10

Bra!
17
anbefalinger
Veldig bra assa! Liker måten den "reiser"

durp
13.01.2013 18:32

Bra!
16
anbefalinger
hva er vitsen med å skrive nesten hele teksten i en analyse av den?

Frank-Ivar
13.03.2014 09:10

Bra!
16
anbefalinger
ipp ipp hurra for en strålande tekst.

Skjørtejeger
06.05.2015 10:32

Bra!
14
anbefalinger
Meget fin og kul tekst. Takk for hjelp.

lars
04.05.2015 10:50

Bra!
8
anbefalinger
denne teksten er en veldig god tekst som har mange gode metaforar, kontrastar og flyte er fantastisk.

ABCDeezNuts
15.06.2015 15:28

Bra!
8
anbefalinger
Grei analyse. Litt mange skrivefeil kanskje?


24.11.2015 19:40

Bra!
8
anbefalinger
veldig bra skrevet, men med noen små feil. det jeg syntes var litt dumt var måten du delte opp teksten. mye bedre om det hadde vært en sammensatt tekst med avsnitt. om du hadde skrevet alt i rekkefølge, og forklart visse ting etter hver aksjon i stedet for å forklare etter teksten. veldig bra skrevet

interressert person
14.02.2017 17:51

Bra!
8
anbefalinger
er det plageringskontroll på en norsk oppgave på ungdomskolen? (ikke tentamen) værsåsnill å få svar fort


13.03.2014 09:15

Bra!
7
anbefalinger
Konge tekst! hilsen fra Atrumshusene

Thomas Bondevik
19.04.2017 12:44

Bra!
6
anbefalinger
Thomas Bondevik

Karoline
24.05.2017 09:46

Bra!
6
anbefalinger
Hvis jeg skal være ærlig så blir jeg rett og slett forstyrtet av alle disse kommentarene

hallabro
04.09.2018 13:14

Bra!
6
anbefalinger
 Surprised :-o

Espen Sjøthun
13.03.2014 09:16

Bra!
5
anbefalinger
Liker dette her assa!


08.01.2017 22:14

Bra!
5
anbefalinger
Bra tekst! Hjalp meg mye å kunne forstå teksten om \"Faderen\".

Bra tekst
22.09.2016 13:41

Bra!
4
anbefalinger
Dette var en veldig bra tekst! har en skole oppgave og fikk mye inspriasjon!

chubber
16.12.2019 11:06

Bra!
2
anbefalinger
hei 14 år senere

halla
16.01.2020 11:12

Bra!
0
anbefalinger
halla 15 år senere


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews