Søk i stiler
 

Proteiner


Innlevering i kosthold og ernæring om proteiner generelt.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:08.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Næringsstoffer
Verktøy:Utskrift


1) Vi trenger protein fordi det nødvendig for oppbygningen og vedlikeholdet av celler og vev. Protein er nødvendig for produksjon av hormoner og enzymer,pluss at det gir energi. Oppgaver i kroppen: støtte og styrke kroppen,transportere forskjellige stoffer rundt i blodet.

 

2) Aminosyrerer små enheter som proteiner er oppbygget av. Det betyr at aminosyrer er proteinets byggestener.

 

3) Det som kjennetegner essensielle aminosyrer er at vi må ha de,fordi det er aminosyrer kroppen ikke klarer å lage, så vi må få den tilført via mat.

 

4)

A) Ved koagulering skjer forandringer som er endelige og vi ikke kan løse opp proteinet i vann. Det skjer ved at de biokjemiske egenskapene blir ødelagte. Protein koagulerer hvis de er i varme over 100 C.

 

B) Ved denaturering av protein kan de opprinnelige egenskapene til proteinet gjennvinnes. Dette skjer ved moderat varme, ultrafiolett lys eller endringer i pH-verdien. Denaturering skjer under matlaging.

 

5) Faktorer som er avgjørende for proteinkvaliteten er:aminosyresammensetningen i høykvalitetsprotein, vegitabilsk mat og faktorer som påvirker fordøyelsen vår.eks: små proteinmengder fra animalske matvarer gjør sammensetningen enda bedre. Spiser vi brødskive med ost og et glass melk ved siden av, får vi en bra sammensetning som er bra for fordøyelse og kroppen generelt.

 

6) For å få i meg mye protein av høy kvalitet ville jeg spist:matvarer som, egg, ost, kjøtt, fisk og belgfrukter i passe mengder ut fra alder å treningsnivå. Vi bør få i oss litt av hvert men ikke for mye.

 

7) Det avhenger av :alder, kjønn og kvaliteten på proteinet.

 

8) Først blir maten blandet med magesaft i megesekken. Dermed blir maten sur og tyntflytende og sendes videre ned slik at de blir spaltet til aminosyrer ved hjelp av pepsin. I tarmtottene tar de opp aminosyrene som tømmes og blir sendt over i blodet og leveren. Der blir noe av proteinet brutt ned. Aminosyrene blir deretter tatt opp av forskjellige celler i kroppen, der de utfører viktige oppgaver.

 

9) Av for lite inntak av protein kan vi få: leverskade,veksthemming,energimangel(som ikke er så alvorlige)eller vi kan få kwashiorkor og marasme(som er dødlige men det rammer omtrent bare folk i asia)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


25.11.2014 13:26

Bra!
5
anbefalinger
PoKEmON.  Razz :-P

Meldor
20.02.2006 20:49

Bra!
4
anbefalinger
Kjempebra! Denne hjalp meg mye med min oppgave til heimkunnskapen.
Men en ting manglet, hav var spørsmålet til nr. 6?
Takker for denne  Smile :-\)

bob
18.10.2018 13:26

Bra!
0
anbefalinger
 Wink ;-\)

Henrik
06.05.2019 09:53

Bra!
0
anbefalinger
proteinets 5 oppgaver er. 1)energi 2)enzym 3)byggestein 4)hormon 5)transport


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews