Søk i stiler
 

Psykisk ustabile tv-programmer


En artikkel om hvordan programmer som The Swan gir ungdommer dårlig selvtillit.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:07.03.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:TV
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg sitter hjemme, koser meg i sofaen med et glass Fanta. Bytter litt kanaler. Finner ikke noe og se på. Men der. Der skrudde jeg over på det mest forskrudde, syke programmet som noensinne er blitt sendt. Nei, det er ikke Fear Factor eller Idol, det er The Swan.

Kvelden er ødelagt.

 

Hele dagens samfunn er altfor opptatt av hvordan folk ser ut, og det er for mye fokus på hvordan mennesker skal se ut. Utseende er en grunn ting. Det er bare et skall som rommer det som betyr mest her. Det er et skall som rommer den du virkelig er. Og hvis du er urettferdig, manipulerende eller bare rett og slett ond, da spiller det ingen rolle om du er vakker, da liker ingen deg. Men hvis du er snill og grei, hvem bryr seg vel da om utseende?

 

Men på en annen side, hvem av dere har vel ikke gått bortover gata i hjembyen og sett noen som ikke var så vakre etter dagens moteideal, og deretter tenkt sitt? Hvem har ikke gjort det? Hvorfor må det være slik?

 

The swan.

Jeg kan neppe komme på et mer forkastelig program. Alle kjenner til den stygge andungen som blei en vakker svane. Det er en kjent historie, for de som ikke veit det, konseptet ved dette programmet er det samme. De tar ”stygge” kvinner og forvandler dem til vakre svaner. De kvinnene er vakre, helt selv, hvis de bare hadde stelt seg litt bedre og smilt! Bare et smil gjør underverker! Og ikke glem sminkens mirakler. Tenk nå på alle tenåringene som sitter hjemme foran tven. Jeg husker selv i mine tenår, livet var hardt og hormonene i sving. Jeg var ikke fornøyd med noen ting. Det dette forkastelige programmet gjør er å vise hormonforstyrrede tenåringer en løsning. En løsning på all deres smerte og lidelse. Kvinnene blir omgjort fra topp til tå, bokstavelig talt. Da er det en selvfølge at endringene blir drastiske. Alle ungdommer, gutter så vel som jenter, tenker vel at det er så enkelt. At de også, i løpet av tre måneder, kan bli helt ny, om de har penger til det. Hva for en idiotisk ting er det å putte fremmedlegemer inn i kroppen for å se vakrere ut?

 

Skjønnhetsidealet i dag er forskrudd. Alle er besatt av å ha på seg de riktige klærne, ha den riktige sminken, frisyren, størrelsen og musikken. Samfunnet er gjennomstyrt av tv, musikk og industrier som forteller oss hva som er riktig og galt. Alle barna som vokser opp i dag får ingen menneskeverd prenta inn i hodet med Hennes & Mauritz plakaten! Det de ser er en verden i svart og hvitt, pent og stygt. Ikke en verden full av nydelig nyanser! Skjønnhetsidealet forandrer seg stadig. Ikke nødvendigvis til det bedre. Det finnes like mange overvektige som underernærte mennesker på jorden. Spiseforstyrrelser er den tredje største kroniske sykdomsgruppen hos tenåringsjenter. 5 av 100 jenter har spiseforstyrrelse, og hvordan hjelper da slike tv-program som The Swan?

 

Det er det siste verden trenger, enda mer kroppspress og fiksering. Og selvsagt, innen programmet er ferdig er de og livet deres blitt perfekt. Dette programmet (og lignende programmer) kan rett og slett gå inn på norsk ungdom rent psykisk. Det kan gå så langt at noen, i ren desperasjon, prøver å legge seg under kniven, kanskje selv, kanskje med hjelp av ei venninne. De kan få spiseforstyrrelser og griller i hodet av å se på det, av å leve med tanken at kanskje de ikke er perfekte! Noen kan jo til og med ta sitt eget liv. Vil vi dette? Vil vi se på at ungdom ødelegger seg selv over et program? Selvsagt, ikke alle har, eller noenseinne kan få suicidale tendenser, men det er alltids noen. I 2002 tok 349 mennesker livet i Norge. Det er laveste tall siden 1979, en nedgang på 10% fra 2001. Men det er fortsatt ganske mange. Jeg vil våge å tippe at en del av dem var ungdommer, og at igjen en del av dem hadde problemer med selvtillit, kroppen sin og utseende.

 

Jeg kan forstå at noen tar plastisk kirurgi. Hvis de er virkelig misfornøyde med noe, jeg forstår det. Folk kan vel gjøre som de vil? Men å vise det på tv, å hjernevaske fjortiser med noe humbug om at hvis du er pen, er allting perfekt, det er bare galt. At ikke dette programmet, sammen med ”ekstrem forvandling” og lignende ditto forkastelige programmer, er tatt av luften for lenge siden, det er for meg ubegripelig.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ingrid!! =)
13.10.2005 14:42

Bra!
0
anbefalinger
vet du hva?? det her er den beste teksen jeg har lest!! skriv en bok!!! =D30.05.2007 18:45

Bra!
0
anbefalinger
Den der var utrolig bra!  Surprised :-o


06.01.2010 05:32

Bra!
0
anbefalinger
Hadde helt glemt at jeg la ut denne her jeg... For fem år siden nå! Utrolig rart. Men hyggelig å lese at folk har kommentert da! Takk for det  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews