Søk i stiler
 

Ulv i Norge - for eller imot?


Artikkel om konflikten mellom bøndene og ulven.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:16.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rovdyr
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


På slutten av 90-tallet, ble ulven gjeninnført i Norge. Det var delte meninger om ulven skulle få bli, eller ikke. Mange mente, og mener fortsatt, at ulven er en trussel for bøndene. De mente at det ikke lenger ville være trygt å jakte, holde sauer eller jobbe i skogen, fordi ulven lå på lur bak hver stein for å angripe dem. Ulver har nemlig en egen luktesans, som gjør at de kan lukte forskjell på bønder og normale mennesker. Bøndene har selvsagt alternativet å gjete sauene sine, men det vet de ikke hvordan de gjør.

 

Før gjenninnførselen, hadde ulven vært borte i lang tid. Allikevel klagde og maste bøndene på samme viset... om den store farlige reven, som gjorde det utrygt for dyr og mennesker. Derfor er spørsmålet; "Hvorfor har da ikke ulven en plass i den norske faunaen?" Bøndene har svaret de: " For da får vi ikke sove!"

 

Det er mange argumenter, både for og imot ulv i Norge. Et av hovedargumentene for å beholde ulven er at den er utrydningstruet. Det er et faktum, og kan ikke skyves under teppet. Det kan derimot bønder, og vi synes det hadde vært en god ide, med et stort teppe som dekket alle bøndene. Dette ville være en god løsning for alle parter. Bøndene drar nytte av det, ved at de endelig får møtt noen som faktisk VIL høre på alt vrøvlet som renner ut av truten på dem. Vi drar nytte av det, ved at vi slipper å se eller høre bøndene. Og ulvene drar nytte av det, ved at de får et stort mykt teppe å sove på.

 

Det er veldig få ulver igjen her i landet, noe som skyldes at så fort en blir sett, blir den skutt. Bønder er veldig skytegale. Ikke så rart, når hverdagen består av å avle opp dødsdømte. Derfor hadde det vært veldig fint med litt ulv, til å holde elge-, rådyr- og jegerbestanden nede. Men bøndene tar til sutrete motargumenter med en gang. På det ikkologiske bondelandet, lever de med den oppfatning at ulven, når den har etablert seg, at den først vil utrydde Norges dyreliv, så Norges befolkning, og tilslutt overta verden. Merkelig at svenskene lever, enda så mye ulv de har. Det er allikevel ET godt argument mot ulven. Hvis den utrydder elgen, vil jo elgsafariturismen gå konkurs.

 

Ulv i Norge vil selvsagt medføre nedgang i de fleste pattedyrarter, men det vil jevne seg ut, den kommer ikke til å drepe så altfor mange bønder i året. Så fortsett å kjemp venner! Bevis for verden at ulven er ufarlig. Så hadde vi kanskje fått et land der bønder og ulver ikke lenger trenger å leve i frykt for å bli drept av motparten.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ivri, Anne Marte og Greta
28.02.2017 09:18

Bra!
235
anbefalinger
Hvorfor skal ulven lide når biler dreper sauer mere en ulver. Hva om ulvene får leve og bøndene mere penger. Da kunne bøndene passe bedre på sauene og kanskje det ikke gjør så mye å miste en sau?

Åc
08.11.2005 15:38

Bra!
45
anbefalinger
Dette var en VELDIG unyansert og usaklig artikkel. Jeg er også enig i at man ikke trenger utrydde ulven. Du har ikke noe belegg for påstandene dine. Vet du f.eks sånn ca hvor mange ulver det er i Norge? Vet du at det er 14 stk bare i Elverumsområdet!? (Hamar Arbeiderblatd, sept 05). Du har på mange måter rett i at bøndene syter litt mye over rovdyrproblematikken. Samtidig må man vise ydmykhet også overfor dem som faktisk blir rammet. Prøv å tenke deg hvordan det er når livsgrunnlaget ditt blir truet, og hvordan det er å finne igjen søyer som er halvspist. Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt bøndene kan å gjete, er det veldig usaklig å si at de ikke kan det. Det koster penger å gjete/gjerde, så da blir jo maten dyrere når bøndene må gjete dyrene/leie gjetere halve året.
Det er bra du er på side med dyra, men skriv mer nyansert neste gang!!

Redd ulven!!
14.06.2006 08:10

Bra!
32
anbefalinger
gjør det samme som de gjør i Sverige med de dumme sauene!!!

Ulven hører hjemme i Norge!! ulvebestanden må opp!

Bondedatter
05.05.2010 15:02

Bra!
29
anbefalinger
Skjønner ikke hva som feiler folk når det eneste saklige argumentet de klarer å komme med er å skyte alle jegere/ bønder som faktisk er de som er berørt at ulven. Har dere null evne til å sette dere inn i andres situasjon????!

Min bestemor på 70+ tør ikke lenger plukke tyttebær og sopp eller gå på ski fordi hun er redd for ulven som de siste par årene har slått seg ned rundt huset hennes. Sannsynligheten for at ulven vil spise opp min bestemor er selvfølgelig mikroskopisk, det vet både hun og jeg. Men allikevel skulle jeg ønske at det var noe mer forståelse for at de (relativt få) som faktisk er påvirket av ulvens nærvær finner dette ekstremt ubehagelig.

Jeg har vanskelig for å aksteptere at jeg bor i et av de få områdene det er bestemt at det skal få lov til å være ulv. Jeg har vanskelig for å akseptere at det skal være greit at ulven lusker rundt husveggenevåre. Jeg har vanskelig for å akseptere at ulven når som helst kan komme å ta et jafs av magen på bikkja vår som står ute i gården. Jeg har vanskelig for å akseptere at vi, som Sverige, har ulv i faunaen, mens nødvergeretten, som er vedtatt i Sverige, uteblir i Norge. Jeg har vanskelig for å akseptere at bonden skal måtte gjete sauene sine 24 timer i døgnet fordi det er mangel på annet vilt til ulven.

Og alle disse usaklige argumentene over har utrolig nok ikke hjulpet meg nærmere aksept....


19.04.2005 14:53

Bra!
28
anbefalinger
Dette var velidig bra og jeg er helt enig. Ulven må reddes og bevares. Vi har tusenvis av sau i norge. Sauen er ikke utryddningstruet. Ulven derimot er et sårbart dyr. De få individene som finnes i Norge lever stadig i under fare for å bli skutt. Dette bør vi få slutt på! Det er på tide at vi bevarer dette vakkre dyret før det er forsent!!! Redd ulven nå!!!

Per
12.03.2006 21:48

Bra!
28
anbefalinger
Folk som bor i Oslo området vet ikke noe om åssen det er å finne dyra sine halvspist mne levende når man gjetter dem inn igjen. Og når dem går utafor døra de og er en fare for barna. SKYT ULVEN!!!!

ulven
29.04.2005 16:28

Bra!
27
anbefalinger
Jeg er helt enig Bønder syter for mye om ulven. Hvor mye kan de få ulvene i Norge Ødelegge? Det er ikke mye. Fler sauer dør av sykdom enn av ulv.

m
21.09.2017 10:10

Bra!
22
anbefalinger
hvis man skal slutte med jegere og bønder hvor skal dere "byfolk" få maten deres fra, butikken kanskje, men hvor kommer den maten fra, jo den kommer fra jegere og bønder.

Ran
24.05.2005 09:27

Bra!
20
anbefalinger
Jeg skjønner ikke hva de klager over ulven for...
når sauen slippes fritt utpå veiene, er de ulven some skal lide ?.?
biler som kommer i en sving er jo farligere enn ulv, REDD ULVEN


19.05.2010 11:53

Bra!
20
anbefalinger
La meg prosisjere det sånn:
Du har en veldig fin jakthund. Du er veldig glad i den og den er cirka 4 år gammel og er helt frisk og fin.

En dag du er ute å går tur/jakt uten bånd blir hunden borte og den kommer ikke da du roper på den. Etter en god stund leting finner du hunden med strupen opprevet, innvollene som tytet ut og bakbeina dratt av. Den lever ennå.
Det samme skjer med mye sau.

Hva skal vi gjøre da? Skal vi begynne å betale 10 ganger mer for å bestille for så vi kan ha dyra inne? Ute i villmark får dyrene trim, frisk luft, god plass og mat. Det er veldig få gårdsområdet som faktisk har plass til å ha alle sauene sine på jordene, og jordene blir jo fort tomme for gress.

Ulv er ikke kjent for å angripe mennesker, men siden det ennå er såpass få her i Norge så er det særdeles liten sjangs for å bli angrepet. Men jeg tviler ikke på a en eller annen gang vil en ulv komme forbi en lekeplass eller en vei hvor et 5-7 år gammelt barn går, som da vil få panikk og løpe. Dette vil da føre til at ulven går inn i jaktinstinkt, og som da fører til at barnet nesten helt garantert blir drept eller livstruende skadet. Ulven er en predator som går etter mindre ting, eller tilogmed noe så stort som en fullvoksen elgokse da de er i flokk.

Og ja, det kan se ut som ulven er en søt liten kosebamse, kanskje fordi du bor i byen og faktisk ikke setter din fot i skogen unntatt da du er på sleksbesøk 50 mil unna. Det er en fantasiverden hvor du tror at alle kan leve i harmoni og at rovdyr ikke vil angripe. Det kalles rovdyr for en grunn.

A. Strand, skogsbeboer og tidligere jakthund-eier.

Natasha
30.10.2005 02:45

Bra!
18
anbefalinger
Jeg er helt enig "biler som kommer i en sving er jo farligere enn ulv, REDD ULVEN". REDD ULVEN!

Ulvhater.no
18.09.2007 16:15

Bra!
18
anbefalinger
Jeg liker ulver  Wink ;-\)


09.03.2010 23:28

Bra!
18
anbefalinger
Det som er fakta i denne debatten uaensett hva bønder og eventuellt jegere måtte si,som vil utrydde ulven.synd at ikke alle mennesker vil innse at alle dyr som lever der ute i vår natur har en mening med at de er der.Det er jo det som kalles fauna.Hadde det ikke vært meningen at ulven skulle eksistert hadde den ikke vært der.Det er riktig at vi har gjenninført ulven,og det med rette,fordi vi faktisk utryddet ulven på 1800 tallet. Økosystemet vårt blir i ubalanse. Det er alt for mye elg enkelte steder.Jeg var i brumundal ifjord høst,de var helt oppgitte over at de hadde alt for mye elg som tråkket ned jordene deres. Ja bare tråkk ned jordene deres tenker jeg .Når den stakkars ulven ikke er velkommen til kommunen deres.I den største nasjonal parken i Usa,ytryddet de ulven og måtte gjeninnføre den fordi det ble så ubalanse i hele parken.Men jeg tenker at det blir mest riktig at vi har den fritt ute i naturen.Langedrag gjør allikevel en kjempe flott jobb i forhold til å informere om ulven.Ser at noen bønder skriver at vi som er for at ulven skal bevares ,ikke har peil i det hele tatt. Det er en temmelig fattig og usaklig påstand.Jeg er selv vokst opp på gård med dyr. Gått på landbruksskolen. Har venner som er oppvokst med ulv i nærheten og er veldig fornøyd med det.De blir rasende som meg når vi ser at enkelte mennesker tar loven i egne hender og tillater seg å skyte ulven fordi den bare gjør det som er instinktet dens. Spel sauen villsauen vår har en mulighet for å løpe fra ulven og forsvare seg,og hvorfor,jo fordi den tilhører faunaen vår helt fra vikingenes tid.Den sauen som blir mest brukt idag er dalasauen som er krysset fram av engelske sauer blandet med vår,altå en sau som ikke passer i vår natur.Hvis bøndene skal ha den må de gjerde dem inn.Ellers er det organisert dyreplageri med statstøtte å sette ut sauer som ikke kan forsvare seg mot rovdyra...ulven..Bjørn...gaupe jerv....Ser at en skriver at ulven kommer seg inn overallt,selv om de har gjerder,det er mangel på kunnskap.I sverige får ikke bøndene støtte hvis de ikke har sikret gjerdene sine godt nok.Synd at vi ikke har samme ordning her.God grunn til ikke å støtte sp.Merkelig at bøndene i andre land som ikke har statstøtte,greier å gjete sauene sine som et livsgrunnlag. Merkelig at et rikt land som norge,har ikke sauebøndene råd til å gjete sauene sine.Dere er blitt bortskjemt av de som sitter bak spakende.Må nesten smile av dere sauebønder som sier dere blir lei dere når dere ser at dyra deres er malktraktert av ulven.Det er jo dere selv som har sluppet dem ut til rovdyra.Hvor er hjernen deres.kom dere ut i naturen og pass på sauene deres,eller gjær dem inn.La ulven få lov til å leve. Man snakker om den store stygge ulven,men de som er stygge er jo dere som ikke vil respektere naturen.Blir redd for sånne mennesker som har sånne holdninger og verdier som mange saue bønder i hedmark. Henviser til en film som heter jegerne på svensk.Den forteller om hvor korrupt og jævlig dette miljøet er bla alle de som fjerner ulven på egenhånd.¨Det må være noe fatalt galt med disse svekkede sjelsevner.Dreper den vakre flotte innteligente ulven vår. Skam dere......vern om ulven..Den har rett til å leve....

Pelle
29.04.2005 16:35

Bra!
17
anbefalinger
Bra skrevet.Redd ulven

ingri
07.10.2005 13:56

Bra!
17
anbefalinger
helt enig! redd ulven!!!

mathilde
08.11.2005 13:05

Bra!
17
anbefalinger
ja,redd den fine ulven!

antiulv
15.11.2006 20:10

Bra!
14
anbefalinger
Skyt ulven!
Det er oss bønder det går ut over.. ikke dere i byen! Sauen er levebrødet vårt!
off.. SKYT ULVEN


18.09.2007 12:39

Bra!
14
anbefalinger
ulv kan ikke noe for at den dreper det er det den er skapt til å finne mat å sau er et fint bytte å de som får drepte sauer får bare passe bedre på de å derfor er jeg imot å drepe ulv å de som gjør det for med meg å jøre å det mener jeg

beasthaakon
28.02.2017 09:24

Bra!
11
anbefalinger
Ulver er kanskje trussel noen ganger men de er også søte

harald
11.03.2008 13:47

Bra!
9
anbefalinger
Jeg vil si to ting:
1. "artikkelen" din minte mer om et essay enn en artikkel. prøv å skrive mer saklig og objektivt hvis du vil skrive artikkel.
2. la ulven levva. Hvorfor er det bedre at ulven dør enn at sauene dine dør? Hvorfor er det bedre at ulven blir utrydda enn at du/jeg blir utrydda? Ulven hører til her. Det er flere mennesker som blir drept av mennesker enn av ulv...

ulven
11.09.2014 13:37

Bra!
8
anbefalinger
ulven er så søt. jeg har en som kjæledyr og den dreper mine fiender Smile :-\)

Ulv hater
15.11.2006 20:13

Bra!
7
anbefalinger
"skyt sauen og bonden"? Ka F***.. ka fillen då dåkke ska leva av? vil ikkje dåkke ha mad på bordet kanskje? harreguud.. Ulven må vekk !!!

hoppla
14.11.2008 14:07

Bra!
7
anbefalinger
Tar gjerne denne debatten når et par sofahunder har møtt revirmarkerende ulv... de er ganske snille og søte ass... koz og klemz!

Silje
10.05.2011 13:02

Bra!
7
anbefalinger
Jeg må virkelig le av alle de som kommer med argumenter om at vi ikke kan sette oss inn i bøndenes synspunkt. Ja, jeg forstår fullt og helt at enkelte mennesker kan føle ubehag ved nærvær av ulv og at sauene er det dere brødføs av. Men hallo, hva med den stakkars ulven? Den har da like mye rett til å leve i naturen som både sauen, bjørnen, elgen, reven og andre skogsdyr har. Den er en del av økosystemer, og hvis vi skal begynne å tukle med det så ligger vi dårlig ann. For det første så finnes det mer enn nok sau i Norge, og hvis man er så redd for at deres sau skal bli tatt så burde man ta beslutninger som vil ta best mulig vare på sauen din. Ikke kom her og si at ulven skal skytes fordi du ikke klarer å beskytte sauen din godt nok.

For det andre så vil ikke populasjonen til ulven å vokse kraftig framover, den er så og si utryddet nok en gang. Jeg vil si at det ikke finnes en eneste god unnskyldning for å skyte en ulv, enten om han spiste sauen din eller lusket rundt huset ditt eller tilogmed spist hunden din (selv om det er veldig tragisk og trist). For your information så mistet jeg en gang en katt pga. rev, men jeg går ikke rundt å leter etter reven for å drepe den og "hevne" meg. Her er det snakk om livsverdi. Det dere sier er at sauen har større livsverdi enn det ulven har, bare pga. at dere får penger og mat av den. Men da kan du tenke at en annet vesen er mett pga sauen. Sauen er og vil alltid være et byttedyr både for mennesker og ulver. Men the point is at ulven har like mye rett til å leve som alle andre vesner i den norske skog har.

Enkelte ganger så syns jeg at det er vi mennesker som skulle vært utryddet. Alt det vi gjør er å forandre økosystemer og skape store konsekvenser for jorda og andre skapninger. Det er bare tullball at ulven skal skytes. Kom med en usedvanlig god grunn for det, og jeg vil muligens vurdere mitt synspunkt...

bendil
11.09.2014 13:42

Bra!
7
anbefalinger
ulven kan bli sulten som alle andre dyr. hvorfor slippe sauer ut i ulveterietoriet midt i middagstia?

bendik ulveelskeren
11.09.2014 13:45

Bra!
7
anbefalinger
ulven er utrydningstruet. å fjerne den helt vil være som å bryte en hellig naturlov.

Tenk
01.07.2010 00:32

Bra!
6
anbefalinger
Ja, man får tilbake penger som bli tatt av rovdyr, når du tenker pengeverdi. Men tenker du litt lengere enn nesa di, så stopper det ikke dær. Mange av auene som blir tatt er avlssau, som kanskje er i sin beste tid. Da er det ikke bare den ene gode sauen de mister, men mange år med kanskje 2-3 lam hver vår.

Øyvind
13.09.2012 18:40

Bra!
6
anbefalinger
unnskyld, men dette er den mest usaklige nyhetsartikkelen jeg har lest noen gang i hele mitt liv. Du viser til svært liten innsikt i situasjonen mellom bønder og rovdyr i Norge. Du sier blandt annet at det blir bra at elgen blir utryddet, hvordan mener du at dette er en god ting? Elgen,( som mange andre dyr) er en viktig del av økosystemet vårt og det vil ikke ha noen positiv effekt at den blir borte. Denne artikkelen går mest ut på å kritisere bønder, og framstille de som skyteglade ''rednecks'' som skyter en ulv så snart de ser den. er selv bonde, og vil ikke at ulven skal utryddes, men synest at det hadde vært greit om politikerne respekterte oss når ulven tar levebrødet vårt. Jeg blir syk av ignoransen din, og håper at du kan skaffe deg litt mer innsikt i dette problemet neste gang du skriver. - Øyvind

nice
11.09.2014 13:39

Bra!
6
anbefalinger
Ulver e skikkelig fine dyr, de har jo store baller, baller av STÅL  Smile :-\) og bjørner har jo BLACK GUYS DICK 8=====D


23.09.2014 11:03

Bra!
6
anbefalinger
ULVER ER ÅLREITE DYR!
De spiser blant annet sauer og elger.

Foresten så er sauer dumme dyr, men elger er gromme da  Smile :-\)


11.12.2012 10:49

Bra!
5
anbefalinger
Hei, jeg er enig med at disse jevla bøndende syter og klager over sau kadavere. Ulven er vel ingen trussel? den gjør bare det samme som oss, den vil overleve. en sau er mat for den, samme som at vi slakter dem. Det er kanskje det de bøndene lever av, men de trenger ikke drepe hver jevla ulv de ser på tomta si. vi ligger høyest, så da kan vi ihvertfall forstå litt. Det er et flott dyr som vi burde bevare. hadde vel vært kult med helnorske ulver i 2050 også?


11.09.2014 13:36

Bra!
5
anbefalinger
Jeg og mine brødre fra skogen burde få leve et fritt liv uten å trenge og tenke på at vi kan bli skutt

ulveboy
11.09.2014 13:36

Bra!
5
anbefalinger
ULV ER TØFT


ULV ER KULT

Lille Ulv
11.09.2014 13:37

Bra!
5
anbefalinger
LA ULVEN LEVE!!!!

Falcon Lover
11.09.2014 13:42

Bra!
5
anbefalinger
Deer every1
I notis that u hav made funs off me... u kill me fellow brothers from the woodds. plees subscribe 2 mi new channel.
mr volf inst a bad guy, u should not hunts him.
pece

Ulvemotstander
02.11.2015 17:06

Bra!
5
anbefalinger
Denne artikkelen var veldig usaklig. Jeg synes egentlig at du dro den litt langt. Du skriver egentlig mer om hvor "dumme" bøndene er, enn om ulven, som faktisk skal være hovedtema i denne artikkelen.

Karoline
17.03.2009 09:11

Bra!
4
anbefalinger
Vil si at dette var ganske morsomt å lese... For man ser virkelig at mange av dere som komenterer ikke har peiling på hva dere snakker om! Mange sauebonder har sauene som sitt levebrød, og når noen blir drept har det veldig mye å si på hvordan de får leve de neste ukene!

mattis
11.09.2014 13:44

Bra!
4
anbefalinger
ulver liker og spise, sauer liker og spise, hvorfor kan ikke vi la ulven spise ifre og bare la økosystemet være som det skal. vi har ingen rett til og skyte ulve. de var her lenge før oss og de er kommet for og bli så hvorfor i allverden skyte dem? og ødelegge økosystemet?? kæm som tenke sånn?dokker e helt skrudd i hauet dokker som tenke sånn. over og ut -Bartender martinussen

Falcon Lover
11.09.2014 13:44

Bra!
4
anbefalinger
Plees join mi Sniperclan Falcon Loverxxxxxxx

trevis
28.02.2017 10:17

Bra!
4
anbefalinger
ufff!!!!!! itte bra!!!!

renate
23.09.2005 12:16

Bra!
3
anbefalinger
Blir så glad av å lese om alle de gode holdningene deres!  Smile :-\)
Keep up the good work!  Wink ;-\)

sau
15.03.2006 13:30

Bra!
3
anbefalinger
Sau er dumme dyr. De blir blant annet spist av ulv. Ulv er ålreite dyr. De spiser blant annet bønder. Bønder er gromme. se mer info på www.sau.no
god fornøyelse

Stallone
14.11.2007 17:19

Bra!
3
anbefalinger
Ulven er allerede truet av innavl! redd Ulven!

beibigurl
11.09.2014 13:40

Bra!
3
anbefalinger
ulven gjør ingenting så lenge vi ikke driter på maten deres. bøndene må slutte å drite på sauer så går det fint  Smile :-\)

Fel
01.02.2016 13:18

Bra!
3
anbefalinger
Det med at sauene deres blir "maltraktert" og spist opp hele tiden av ulven, er bullshit. Kun 2-10% av sauen som dør er grunnet ulven. De er svært territorielle dyr og vil ikke drepe andre før de kommer innenfor deres territorie. LES DENNE ARTIKKELEN FØR DERE KOMMER MED DE SVAKE, DÅRLIGE OG OPPFUNNEDE ARGUMENTER: http://www.wwf.no/bibliotek/wwf_naturfakta/ulv/
Get your shit together Norge, vi trenger ulven. Det er fakta. REDD ULVEN

mannehore69
15.02.2017 09:25

Bra!
3
anbefalinger
jeg mener at alle homofile skal få gifte seg i den Norske kirke og at alle burde holde kjeft om den fitteulven. go Bjørner


22.09.2005 10:31

Bra!
2
anbefalinger
JA redd ulven bøndene syter for mye..................

liza
10.11.2005 17:19

Bra!
2
anbefalinger
KULLT Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)

liza
10.11.2005 17:21

Bra!
2
anbefalinger
herregud at det går an as Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)???????

SiviS:P
10.05.2006 10:44

Bra!
2
anbefalinger
Det er veldig god fakta her assa!! kult bilde av ulven og sauene Very Happy :-D Very Happy :-D

bondeknøl hater
15.11.2006 21:25

Bra!
2
anbefalinger
hold kjeften ulvatere!!!!...SKYT BONDEN, REDD ULVEN. klart vi vill ha mat, men pass på dyra deres, drit i å være så jævla skyteglade og face it: ulven er uttrydningstrua!


25.11.2006 11:33

Bra!
2
anbefalinger
er på tide at VI føyer oss etter naturen! klarer ikke bøndene passe på dyra sine? hva med "inngjerdinger"? vakthold? ...vi kan ikke bare ta å ta, naturen/dyrelivet vil dø ut, slik som vi holder på! REDD ULVEN! send meg gjerne på oppdrag i Sverige Razz :-P

bonde
16.04.2007 09:13

Bra!
2
anbefalinger
gjerd inne sauene og la ulven leve, og dette kommer fra en som selv er bonde. ulven har like mye rett som oss til og være her, og den utgjør en miniliten brøkdel av tapet i året, sier seg selv at sauene blir tatt når vi slipper de fritt ut sånn og hadde de ikke blitt tatt av ulven hadde de blitt tatt av noen andre dyr, som de som oftest også faktisk blir. så ta dere sammen. redd ulven. den har like mye rett som du og jeg ahr.

Morten
18.01.2010 21:17

Bra!
2
anbefalinger
SKYT ULVEN!! folk som ikke tenker lenger enn at den er søt og pen hakke peilin gpå en dritt. hadde dere mistet ett dyr på grunn av ulv ville dere tenkt det samme sjæl Wink ;-\)

Biri
24.08.2012 11:29

Bra!
2
anbefalinger
Bra side!

...
02.11.2015 17:08

Bra!
2
anbefalinger
Gleder meg til disse ulvene kommer inn til byområdene og begynner å spise på pudlene der inne. Da vil det nok bli fart i sakene.

HI
20.05.2016 12:07

Bra!
2
anbefalinger
HEI!Er dere der fred og simen???

Ulven
20.05.2016 12:15

Bra!
2
anbefalinger
Ulven er fredet Fred

Lali
30.05.2016 12:31

Bra!
2
anbefalinger
Vill dere virkelig at jeg og familien min skal dra??😢🤒


13.01.2017 15:31

Bra!
2
anbefalinger
De fleste som er for ulv bor i byene. Flytt all ulv til Nordmarka. Skulle en kosehund bli tatt av sin artsfrende, tror jeg mange har forstått hva saue-bønder føler når de opplever at tier - vis av sauer er flodd levende.

jegerbjørnefan111
15.02.2017 09:23

Bra!
2
anbefalinger
fuck ulven. de er ballene mine

trevis
28.02.2017 10:11

Bra!
2
anbefalinger
ulv er et råvdyr!!!!!!!!!!!!!!

trevis
28.02.2017 10:15

Bra!
2
anbefalinger
sauene våre liker itte ulv itte eg hell såå!!!!!!!!!!!

trevis
28.02.2017 10:22

Bra!
2
anbefalinger
ulv er no dritt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hei
06.03.2017 12:09

Bra!
2
anbefalinger
Hvem blir spist av ulven?

Antall ulv i Norge og Sverige øker med rundt 15 prosent hvert år. I fjor vinter var det til sammen 43 familiegrupper av ulv i Skandinavia, ifølge Rovdata.

Dette innebærer også et økt konfliktnivå. Noen jegere er svært misfornøyd med å måtte dele elgen med ulven.

Det har derfor vært interessant for forskerne å studere om det virkelig er slik at ulven er en konkurrent til elgjegerne. Og det har det skandinaviske ulveforskningsprosjektet Skandulv fått solid dokumentasjon for at den er.

Tar opp mot 144 elger årlig

Elgkjøtt utgjør 95 prosent av ulvens matfat. En ulveflokk dreper gjennomsnittlig mellom 100 og 144 elger i løpet av året. Nå viser det seg altså at et ulvepar uten valper dreper omtrent like mange elg som en stor ulveflokk.

Det betyr altså at noen flokker dreper mye mer elg enn de trenger for å overleve. Og at noen dreper for få.

– Vi hadde forventet at en stor flokk på ni eller ti ulver ville drepe fem ganger så mye elg som et par uten valper. Men slik er det altså ikke, sier Zimmermann.

Hun er overrasket.


Barbara Zimmermann har funnet rester av en elg som er drept av ulv. Hun undersøker kadaveret for å fastslå alder og kjønn på dyret. (Foto: Skarphedinn Thorisson)


– Ulvevalper er ikke små. Når vinteren starter, er de nesten like store som de voksne. En flokk på ni ulver, to voksne og sju barn, tilsvarer nesten åtte voksne i vekt og næringsbehov.

Den optimale flokkstørrelsen er fire valper, har forskerne funnet ut. Da klarer de voksne å legge ned nok bytte. Blir det flere, så går det ut over vekten til valpene. Jo flere søsken de har, jo tynnere blir valpene.

Valpene jobber sjelden

Når ulveparet ikke klarer å tilpasse jakten etter behovet, tror Zimmermann det kan ha sammenheng med den sosiale strukturen i ulveflokken.

Hvis valpene hadde fulgt de voksne hele tiden, hadde de kanskje tigget mat. Det kunne ha bidratt til at drapsraten hadde økt enda mer. Men flokken samarbeider ikke om matauken, slik forskerne tidligere har trodd.

Bare i sjeldne tilfeller hjelper valpene til med jakten. Stort sett forlater foreldrene valpene ved et gammelt kadaver. Der ligger og spiser til de voksne har lagt ned et nytt byttedyr.

Fråtser i godbitene

Er flokken liten, så fråtser ulven bare i de beste delene av dyret. De åpner først vomma og tar ut godbitene først. Mest populære er de energirike innvollene, hjerte, lunge, lever og nyre. Også den proteinrike hjernen og tunga er snadder for en ulv.

Først etter at godbitene er spist, forsyner de seg også av kjøttet. Hvis flokken er stor, forsvinner alt som er spiselig på kort tid. Til og med bein blir brutt opp for å få tak i margen.

– Når foreldrene ikke klarer å skaffe nok føde til en stor flokk, er det enten fordi de ikke er klar over hvor mye mat de trenger, eller at de rett og slett ikke har kapasitet til å drepe flere dyr, mener Zimmermann.

Forvalterne må tenke på ulven

Hvor mye elg som er i reviret et selvsagt viktig for hvor mange ulven klarer å ta. Jo flere elg i et ulverevir, jo flere blir drept av ulv, fordi ulvene raskere finner fram til byttedyrene. Et ulverevir er i gjennomsnitt på 1000 kvadratkilometer i Skandinavia og rommer gjennomsnittlig 1000–1400 elger.

– Hvis man er interessert i å opprettholde en god elgstamme i et område der det fins ulv, så er det viktig at elgtettheten ikke er for lav. I mange kommuner i Østerdalen har man skutt ned elgbestanden fordi elgen skader skogen. Da blir det mindre elg for jegerne hvis ulvene også skal få sin del. Dette er noe forvalterne må tenke på når de fordeler jaktkvoter, mener Zimmermann.

Ulvens effekt på elgens bestandsutvikling er mindre enn jaktens, mener forskeren. Årsaken er at ulven foretrekker kalvene. Om sommeren utgjør kalver 90 prosent av alle elger som er drept av ulv. Bare veldig sjeldent tar ulvene en elgku i reproduktiv alder.

Referanse:

Barbara Zimmermann mfl: Predator-dependent functional response in wolves: from food limitation to surplus killing, Journal of Animal Ecology, januar 2015, doi: 10.1111/1365-2656.12280.
Hvem blir spist av ulven?

Antall ulv i Norge og Sverige øker med rundt 15 prosent hvert år. I fjor vinter var det til sammen 43 familiegrupper av ulv i Skandinavia, ifølge Rovdata.

Dette innebærer også et økt konfliktnivå. Noen jegere er svært misfornøyd med å måtte dele elgen med ulven.

Det har derfor vært interessant for forskerne å studere om det virkelig er slik at ulven er en konkurrent til elgjegerne. Og det har det skandinaviske ulveforskningsprosjektet Skandulv fått solid dokumentasjon for at den er.

Tar opp mot 144 elger årlig

Elgkjøtt utgjør 95 prosent av ulvens matfat. En ulveflokk dreper gjennomsnittlig mellom 100 og 144 elger i løpet av året. Nå viser det seg altså at et ulvepar uten valper dreper omtrent like mange elg som en stor ulveflokk.

Det betyr altså at noen flokker dreper mye mer elg enn de trenger for å overleve. Og at noen dreper for få.

– Vi hadde forventet at en stor flokk på ni eller ti ulver ville drepe fem ganger så mye elg som et par uten valper. Men slik er det altså ikke, sier Zimmermann.

Hun er overrasket.


Barbara Zimmermann har funnet rester av en elg som er drept av ulv. Hun undersøker kadaveret for å fastslå alder og kjønn på dyret. (Foto: Skarphedinn Thorisson)


– Ulvevalper er ikke små. Når vinteren starter, er de nesten like store som de voksne. En flokk på ni ulver, to voksne og sju barn, tilsvarer nesten åtte voksne i vekt og næringsbehov.

Den optimale flokkstørrelsen er fire valper, har forskerne funnet ut. Da klarer de voksne å legge ned nok bytte. Blir det flere, så går det ut over vekten til valpene. Jo flere søsken de har, jo tynnere blir valpene.

Valpene jobber sjelden

Når ulveparet ikke klarer å tilpasse jakten etter behovet, tror Zimmermann det kan ha sammenheng med den sosiale strukturen i ulveflokken.

Hvis valpene hadde fulgt de voksne hele tiden, hadde de kanskje tigget mat. Det kunne ha bidratt til at drapsraten hadde økt enda mer. Men flokken samarbeider ikke om matauken, slik forskerne tidligere har trodd.

Bare i sjeldne tilfeller hjelper valpene til med jakten. Stort sett forlater foreldrene valpene ved et gammelt kadaver. Der ligger og spiser til de voksne har lagt ned et nytt byttedyr.

Fråtser i godbitene

Er flokken liten, så fråtser ulven bare i de beste delene av dyret. De åpner først vomma og tar ut godbitene først. Mest populære er de energirike innvollene, hjerte, lunge, lever og nyre. Også den proteinrike hjernen og tunga er snadder for en ulv.

Først etter at godbitene er spist, forsyner de seg også av kjøttet. Hvis flokken er stor, forsvinner alt som er spiselig på kort tid. Til og med bein blir brutt opp for å få tak i margen.

– Når foreldrene ikke klarer å skaffe nok føde til en stor flokk, er det enten fordi de ikke er klar over hvor mye mat de trenger, eller at de rett og slett ikke har kapasitet til å drepe flere dyr, mener Zimmermann.

Forvalterne må tenke på ulven

Hvor mye elg som er i reviret et selvsagt viktig for hvor mange ulven klarer å ta. Jo flere elg i et ulverevir, jo flere blir drept av ulv, fordi ulvene raskere finner fram til byttedyrene. Et ulverevir er i gjennomsnitt på 1000 kvadratkilometer i Skandinavia og rommer gjennomsnittlig 1000–1400 elger.

– Hvis man er interessert i å opprettholde en god elgstamme i et område der det fins ulv, så er det viktig at elgtettheten ikke er for lav. I mange kommuner i Østerdalen har man skutt ned elgbestanden fordi elgen skader skogen. Da blir det mindre elg for jegerne hvis ulvene også skal få sin del. Dette er noe forvalterne må tenke på når de fordeler jaktkvoter, mener Zimmermann.

Ulvens effekt på elgens bestandsutvikling er mindre enn jaktens, mener forskeren. Årsaken er at ulven foretrekker kalvene. Om sommeren utgjør kalver 90 prosent av alle elger som er drept av ulv. Bare veldig sjeldent tar ulvene en elgku i reproduktiv alder.

Referanse:

Barbara Zimmermann mfl: Predator-dependent functional response in wolves: from food limitation to surplus killing, Journal of Animal Ecology, januar 2015, doi: 10.1111/1365-2656.12280.

anonym
07.03.2007 18:00

Bra!
1
anbefalinger
Ulv er noe møkk

bollemus
15.04.2007 16:21

Bra!
1
anbefalinger
du er no møkk, ulver fortjener og leve like mye som alle andre dyr i naturen, og ulven er viktig for å holde bestanden av elg, hjort og faktisk grevling nede. Gjør litt research før du kommer med uvesentlige utsagn.

olabola
09.05.2007 19:07

Bra!
1
anbefalinger
ulv er bra sau er dumt

pelle
03.01.2008 12:02

Bra!
1
anbefalinger
ulv er inn


27.02.2008 22:10

Bra!
1
anbefalinger
kan noen fortelle meg vor finnnes fleste ULVER I NORGE ????
og hvordan de får oksygen O2 og hvordan de får barn TAKKKKKKK

Mezzoforte
09.03.2008 12:08

Bra!
1
anbefalinger
Ok. Hør her. Viss du visste at det var ulv i skogen ved siden av deg, hadde du ikkje vore redd viss borna dine skulle gå på skulen? Hadde ikkje du vore redd for at dyra dine skulle dø? Og skyt bonden? Ka FAEN? Ulv er ein utrydningstrua rase, og ulvebestanden må holdast oppe. Men sjølv om du bur i byen og aldri kjem til å møte på ein ulv må de lære å sjp saka frå begge sider! Ignorant fools!

Dag
22.07.2008 13:04

Bra!
1
anbefalinger
Se på denne:
www.motherearthblues.com eller hør på www.myspace.com/wolvesofnorway


10.09.2008 00:57

Bra!
1
anbefalinger
hei der ute. Jeg syntes det er skremmende at vi har denne debatten og at det går ann å være imot å ha et dyr som er så fantastik som ulven. Ulv er ett missforstått dyr. De var her før oss og det burde ikke være noe tvil om at de skal vernes og ha plass i norsk natur.
Bøndene må ta ansvar for sine sauer, så gjet dem !!eller la pyreneer hunder ta jobben.

Gal
27.10.2008 14:20

Bra!
1
anbefalinger
Dere får ikke med poenget om at ulven er gjeninnført, det vil si at her har det foregått en ulovlig handling, Gjenninføring eller utsetting av dyr er miljøkriminalitet på lik linje med avliving av ulovlig utsatt vilt


27.11.2008 13:29

Bra!
1
anbefalinger
det fins faktisk andre dyr som tar sau ikke bare ulv. og det er ikke ulven sin feil at bønnene skyter hjort og rådyr. slik at ikke ulven får nok mat. så de må jo spise hallo.
faen, men ulv må leve, mitt liv blir ALDRI komplet uten at eg ser en ulv...


27.11.2008 13:32

Bra!
1
anbefalinger
det finnes mest ulver i sameland 40-100stk. LA ULVEN LEVE... SERIØST

Bonde!
10.03.2009 14:53

Bra!
1
anbefalinger
Den norske bonde har lov til og ha dyr ut i utemarka uten og gjerde den inn viss den har lov ! så viss ulven kommer og angriper og bonden ser detta da har han faktisk lov til og skyte ulven

Men jeg syns det er rart att disse forskærne kan si det di sier for jeg mener att de ikke har grunnlag for det tallet di sier vi har på ulv,

de sitter inne på dessa jævla kontorene sine og sier at vi har så så mangen ulver ! kom dere ut og tel. men neida ingen vil høre på bonden! dere får jo han til og vere og FAKTISK den store stygge ulven her i saken! men viss dere såkalte dyre aktivister og dere som vist nok bare elsker ulv som faktisk bare har sett den på tv, kan ikke si noe for dere vet ikke hvorf mye bonden taper på viss for eksempel han tar en sau eller ei ku! så viss dere skal ha det som dere vil så til slutt vil bestanden på ulv øke så mye at til slutt blir det mangel på kjøtt og mel for den saksyl! da blir det stor importeing fra EU! OG og til slutt vil da bonden tape så mye på det for det det blir for lite betalt og til slutt vips der har vi null bønder som driver med ku eller sau! og da importere vi utenlandsk melk!

derfor er det enten bøndene eller ULVEN?

HVA DERE VELGER FÅR DA FAEN VERE DET SAMME FOR MEG! men min personlig mening er att få møkk inn på et reservat der de er bura inna da vel ! slik at slike Dyrde aktivister kan se på de! og da har vi ikke miste noen av delen !

irritert over "byfolk"
12.09.2009 20:59

Bra!
1
anbefalinger
Kan tippe at de fleste "ulve elskere" som har lagt inn melding her bor i byen..
Etter min mening burde ikke dem uttale seg om ting man ikke har greie på. De vil ha mer ulv, men vet dem faktisk hor mye ulv som vi har i Norge nå? spesielt på østlandet Jeg er enig at man ikke skal utrydde ulven, men sette en grense for hvor mange man skal ha i Norge.. Bare der jeg bor, holder det til 18-20 ulver..

Per
12.09.2009 21:03

Bra!
1
anbefalinger
Han/hun er en idiot som har skrevet dette her.. og jeg er ikke i mot ulv.. tåpelig skrevet det her.


14.09.2009 22:01

Bra!
1
anbefalinger
Bøder syter fordi de ikke klare og passe på dyra sine...
De vet at det er ulv og røvdyr i skogen så hvorfor slipper de da sauene løs i skogen da de vet at ulven er der???
Det er som og sette en steik rett foran hunden din og si ikke rør steiken og går ut av rommet... Ska dere skytte hunden din fordi den spiste steiken du plaserte i faget til hunden din???
Vi mennsker stjeler og kapper ned hjemmene til dyrene og gir blake faen når vi dreper dem eller kjører de i hjel... Men vi mennsker så er det så grusomt når vi dør... Avolitalt...
Hvis dere bønder ikke vil miste dyra dine ikke plasser dem ubesytta i skogen...
Dere kan ikke sette noen tråder og bestem at her kan vi legge steika også ska ulven som kansje har den plassen som terotorium eller hjem ska bare stikke fordi eg er mennske...
Piss gjør en onklig jobb... Sett sauen godt inngjertet eller ikke har dem i skogen...
unnasett vi stjeler maten til rovdyra så hvorfor syter vi fordi at rovdyra tar litt av oss også??? Er vi mennsker så grådige at vi må ha alt for oss selv og drepe de som kommer i veien for oss??? La rovdyra få leve ... og slutt og gråt over fordi dere ikke klarer og passe på dyra deres onklig...

Joachim
15.09.2009 14:33

Bra!
1
anbefalinger
Bygdefolk irriterer oss byfolk grenseløst, det er det som er sannheten! De er ikke glad i naturen, selv om de påstår det. Den gjengse bonde har masse penger, og bygdefolk er strengt tatt mest opptatt av bonderomatikk, "jakten på kjærligheten", råning og jakt. Om de absolutt skal leve i pakt med naturen, så er det ingen som kan hindre dem i det. Men da får de klare det uten subsidier, og på naturens premisser. Kulturlandskapet kan ryke og reise for min del, få de tullingene vekk fra utmarken. De er dumme, og sier konsekvent dumme ting og har bare dårlige argumenter som:
1."Ulv dreper barn"
Når skjedde dette? Tenk om vi skulle nedsable alle potensielle farer. "Skyt bilen, den dreper barn!" Seriøst! Det er jo sant det eg sier!
2. "Vi bønder lever av dette"
Det driter no eg i. I tillegg til å få subsidier trøkt opp i ræven, er dere den eneste arbeidsstanden som faktisk har en egen interesseorganisasjon på stortinget! (SP). Uten at dere syns dette er det minste rart!
3. "Tenk at når ulven dreper sauen, så mister bonden hele livsgrunnlaget sitt"..
Øøhh...dere får nok pengene deres uansett.

Det går faktisk ikke an å få mer i pose og sekk enn dere, men jeg blir stadig forundret over hvor frekk dere faktisk er. La ulven leve, ha respekt for naturen, som har vært her uendelig mye lenger enn dette såkalte kulturlandskapet dere prøver å innbille oss byfolk er så jævla viktig. Spis mindre kjøtt, dyrk mer mat. Hold kjeft, bønder!

Lind V
23.10.2009 12:40

Bra!
1
anbefalinger
Norge er på trynet.
Vi tar inn sauer som ikke hører til i Norge, senner dem opp i skauen.
Åsså dreper vi norsk natur. FY FAEN!

Andreas L.
27.10.2009 12:53

Bra!
1
anbefalinger
for det første, Sau er skapt for å bo på milevis med åpne sletter, slik som i Nederland, New Zealand osv. En sau har så bra syn at den kan oppdage Ulv på minst 1 km avstand, har også hørt 1 mil, men vertfall 1 km. det vil si at om norsk sau beiter på store flate områder, gjerne oppå en høyde, så vil suaen kune oppdage ulven å stikke av, de har også en "radiator" i nesen så de kan springe langt uten å bli sliten og overoppheta. Den vanlige norske sau har dette jeg har beskrevet pluss altfor korte løpebein, så det jeg prøver å si er at om de beiter på store flate åpne ommråder, kan de oppdage ulven på lang avstand. Her på gården kjøpte vi en hund fra polen: Polsk owczarek podhalanski, (på google kan du se noen fine bilder om du søker på det) hunden er snill som et lam men i polen trener de opp hundene til å jage vekk ulv og bjørn, hundene arbeider ofte flere i fjellene i polen og passer på sauen, hunden vår er ikke noen kamphund men trener du ham opp er det god lyd i ham og fryktingytende størelse på både tennene og kroppen, i norge kunne vi brukt slike hunder og andre typer saue-vakt hund og ulven kunne gå fritt som den ville å spise det naturen har å by på.


23.11.2009 11:38

Bra!
1
anbefalinger

Må si det er litt rart og lese alt dette...
lurer av og til på hvordan visse folk tenker!! Det er vi mennesker som flytter inn og ødelegger skogen og territoriet til ulv og andre dyr.
hvor mange sauer fins det i Norge?! OG DET MÅ VÆRE EN DEL! man avler på sau hele tiden, setter dem ut i skog og mark der de egentlig ikke hører til... såååå lager vi fårikål av dem! skjønner godt at bønder er redde for "levekåret" sitt og at det er sau de tjener penger på, men at de er redde for sauene sine og at det går utover ulven er jo helt
PÅ JORDE!
en sau er et byttedyr, og en ulv er et rovdyr! det ligger naturlig for ulven og da jakte på det som springer foran den, akoratt som det er naturlig for deg og spise når du er sulten! Å som folk flest vet velger vanligvis rovdyr det "svakeste" bytte de ser. enten en syk sau, gravid, et lam osv osv... er bøndene redde for sauene sine burde de kanskje ikke sette ut syke, gravide sauer, og lam! har vi glemt at den snille border collien som ligger foran peisen eller gjeter sauene dine (faktisk) også stammer fra den FLOTTE ULVEN!
Noen sier ”sett en grense for hvor mange man skal ha i Norge.. Bare der jeg bor, holder det til 18-20 ulver..” HALLOOOO??! Det er jo egentlig ingenting i forhold til saue bestanden. Det er faktisk ikke bare ulven som tar sauene dine, bjørn og andre rovdyr spiser faktisk også sau. En saue flokk kan også bli skremt og falle ned fra et stup også. Vi trenger ulven, den er med å holde f. eks hjortebestanden nede. Og det er faktisk ikke alle ”ULVE ELSKERE” som bor i byen! Jeg bor selv på en landbruks skole med både sau, ku, gris, hest, hund osv! (dette er naturen folkens), ”livets gang” det vil si at: planter får næring av vann og nærings stoffer i jorden, gnagere og bytte dyr som sau og hjort får næring av planter og gress, så kommer rovdyrene som ULV, bjørn, ørn osv som får næring av nettopp sau, hjort og andre bytte dyr. Hadde vi ikke hatt rovdyr som disse hadde vi hatt et stort problem. En del jakter ikke bare for de er ”redde” for ulven men også fordi de syns det rett og slett bare er moro og drepe dyr og annet, de tjener på pels og annet, så lar de resten ligge igjen å råtne… Poenget er nettopp det at vi trenger disse dyra, det er alltid eg grunn for at de fins, de utvikler seg som meg og DEG! de trenger mat de også, de spiser dessverre ikke gress og annet som eg sau gjør… innse det!!!

Mvh Tonje  Smile :-\)

Martin
23.11.2009 15:20

Bra!
1
anbefalinger
Det detter endel ulv i skogen Wink ;-\) det er greit for meg igrunn


02.01.2010 21:41

Bra!
1
anbefalinger
De gidder da ikke sette opp gjærde.. Da taper de penger.
De tjener faktisk penger på lam/sau tatt av ulv. ( de får mer penger i erstatning en de får fra slakteren ) se denne videoen for litt mer info.
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/329055
Jeg tror sauebøndene bare later som de ikke vil ha ulv. De som tjener mest på sauehold, er de som ulven har vært på besøk hos.

ulvevenn
06.02.2010 22:16

Bra!
1
anbefalinger
vi har da vitterlig mer enn nok sauer til å la ulven leve!! hvis ikke ulven spiser dem, gjør vi det, så hvorfor skal man da skyte ulven?
Det er ikke akkurat slik at vi er underenærte og trenger ALT SAMMEN SELV!!!!!

Mitsuki
16.04.2010 12:03

Bra!
1
anbefalinger
Jeg synes ikke det er så rart at ulven velger å ta en dum sau istedet for en stor og sterk elg okse!


06.05.2010 21:05

Bra!
1
anbefalinger
det er kult xP og fine  Very Happy :-D ! NICE

Tom
15.06.2010 18:06

Bra!
1
anbefalinger
Hvorfor holder bøndene kjeft om at Ulvedrept sau gir mer penger i kassen enn slakteren gir for sauen.

Hvor er da logikken i å drepe ulven ?

Nei, her er det eventyret Rødhette og ulven som er printet fast i hodet på de som har sau.

Når man får mer penger for ulvedrept sau, ville man annta at man ønsket seg mer Ulv i området. Mer Ulv = mer penger...

Men ulven tar ikke så mye sau.
http://tux1.aftenposten.no/nyheter/iriks/d106979- .htm
Blandt annet Jerven tar fler..( og det er INGEN som skriker Skyt Jerven. Merkelig ikke sant ? )

Bønder får mer av saten for ulvedrept sau en fra slakteren.
http://www.dn.no/forsiden/nari- ngsliv/article1186115.ece

lol fail
15.09.2010 11:23

Bra!
1
anbefalinger
det her var jo kopiert

Eline
22.09.2010 22:26

Bra!
1
anbefalinger
Dette er for usaklig til å være en artikkel.

Linda
23.09.2010 18:47

Bra!
1
anbefalinger
Dette var dessverre ingen god artikker.. Ingen saklige argument.
Men stå på! : )

kimma
30.11.2011 13:44

Bra!
1
anbefalinger
Må bare si at det er mange bra meninger her, men vet ikke om jeg er mest redd for jeg bonder eller ulver.
Hadde jeg sett dere uten for huset hadde jeg også vært redd for barna mine for og si det sånn. Men det er naturens gang det er, ulven spiser skjøt og sauen har det. vi spiser lamme koteletter og sauen har det.


08.03.2012 23:36

Bra!
1
anbefalinger
Uff, dere byfolka vet jo ingenting! Jeg er enig i at ulven må reddes, men sauene eies faktisk av noen! Så når de blir drept, taper vi penger. Men når du utrykte at vi ikke var "normale mennesker"...wtf?! Skjerp dere, og vis mer respekt. Det er vi som produserer omtrent alt dere spiser. Og vi er like moderne og utviklet som dere.

BOOTIOOITOMBAMBA
19.04.2016 09:55

Bra!
1
anbefalinger
HVA DRIVER DERE MED!?!??!?!?!?!?!

LIVERPOOL
20.05.2016 12:09

Bra!
1
anbefalinger
😜😜😚😎😋

den smarte
20.05.2016 12:31

Bra!
1
anbefalinger
tenk på at ulven gjør noe for oss også den passer på at det ikke blir overlegent med et type dyr som vi gjør. alle er vert det samme.


20.05.2016 17:20

Bra!
1
anbefalinger
Hallo,

Hvis du er i behov av penger akkurat nå, har du funnet det perfekte stedet for å få hjelp. Etter å ha fått et lån fra en av våre långivere, vil du ikke lenger trenger å bekymre deg for dine penger woes lenger. Du kan fullføre den elektroniske søknaden i løpet av minutter, og informasjonen vil alltid være sikker. Hva dette betyr for deg er at du ikke trenger å kaste bort tid faksing eller kommer til en murstein og mørtel sted å fullføre tonn dokumenter. I tillegg kan vi også gi deg et svar på bare sekunder etter å ha fullført og sende oss din søknad. Ingen flere venter uker eller dager, som andre selskaper. Hver måned er vi i stand til å hjelpe tusenvis av forskjellige folk ta vare på sine økonomiske problemer. Vi bryr oss ikke om du er svartelistet eller ikke, det er opp til deg! Vi trenger bare nøyaktig informasjon fylt ut på søknaden. I stedet for å tenke \"Jeg trenger penger nå\", ta kontroll over
din økonomi ved å få lånet du trenger å være på vei ned rett spor. Din kreditt vil ikke hindre deg når du søker med oss, fordi vi forstår at folk blir sittende fast noen ganger i livet. Når du trenger penger nå, er vi klare og villige til å hjelpe.

VI GIR HJELP:

Vår virksomhet mål er å hjelpe folk vender finanskrisen komme ut fra under vekten av stress. Våre långivere kan hjelpe med lån fra bare $ 2,000.00 USD til $ 10,000,000.00 USD og at lån ikke kommer til å være tilgjengelig for alle, men hvis du er i stand til å møte hver av kravene, vil vi bidra til å få deg pengene du er ute etter. Vi gjør ikke noe om din kredittverdighet er god, dårlig, eller et sted i midten, er vi her for å hjelpe. Långiverne at vi ville matche deg opp med har flere krav enn bare en kreditt score. De anser alle aspekter av søknaden din. Hva de fleste långivere se på mest er hvor lenge du har jobbet på din nåværende jobb, hvor lenge du har bodd i ditt nåværende hjem, og hvis du har en gyldig brukskonto for dem å sette ditt lån til. Bad kreditt bør ikke stoppe deg fra å søke, fordi våre långivere forstår at du er her fordi du trenger penger i dag.

REGISTRERING:

Ditt lån transaksjonen må være registrert med vårt selskap myndighet styre tillitsmann ledelse For at lånet transaksjonen skal umiddelbart godkjent for behandling og transaksjonen. Og registreringen er obligatorisk for at transaksjonen skal fullt sikret og overført til ditt land og din personlige konto uten problem eller forsinkelse.

Raske penger lån:

Våre raske kontanter lån er tilgjengelig for de som trenger penger raskt. Vi har kortsiktige lån, hele veien opp gjennom avdragsfrie lån, og mange i midten. Vi kan bidra til å ta bort stress og hjelpeløse følelsene som ofte følger ikke være i stand til å betale dine regninger. Trekking avgifter og monterings sent avgifter, kan raskt innhente din økonomi og ødelegge din evne til å få endene til å møtes. Det er det kortsiktige lån er for. Mesteparten av tiden, vil du få svar fra programmet i løpet av sekunder eller minutter, og deretter kan få pengene du trenger sette inn på kontoen din påfølgende arbeidsdag.

100% elektroniske søknaden:

Vår applikasjon kan gjøres helt på nett, og det er super enkelt. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre både den elektroniske søknaden og vår hjemmeside. Vår sikkerhet er på topp, slik at alle dine personlige opplysninger til å forbli trygge. Men hvis du foretrekker er å fylle ut søknaden over telefon, vil våre representanter hjelpe deg med
dette noen dag eller tid du vil bruke. Vi vet at du trenger penger nå, og vi er klare til å hjelpe. kan du komme tilbake til oss gjennom vår e-post på {profitianweathlensfinhomellc@gmail.com eller
profitianweathlensfinhome@outlook.com} Vi er alltid på nettet for å hjelpe deg med å løse dine økonomiske situasjoner.

Høflighet,
PROFITIAN WEATHLENS FINANCIAL HOME, LLC
profitianweathlensfinhomellc@gmail.com eller profitianweathlensfinhome@outlook.com

Dyrenes bff
30.05.2016 12:18

Bra!
1
anbefalinger
Alle dere som mener at ulven burde få leve dere er hyggelige og omsorgsfulle mennesker
Alle dere som mener at ulven burde utryddes er ganske dumme men det betyr ikke at dere er slemme det kan henne dere bare er nervøse men ikke glemm at dere er et dyr dere å og ulven er mere redd deg enn du er den

Lali
30.05.2016 12:32

Bra!
1
anbefalinger
😭😭😭😭😭😭- 😭😭😭😭😭😭&- #128557;😭😭😭😭😭&#- 128557;😭😭😭😭😭- 28557;😭😭😭😭😭 - 8557;😭😭😭😭😭€- 557;😭😭😭😭hva har vi gjort mot dere??😭

Anonym gutt på 14.
10.10.2016 12:58

Bra!
1
anbefalinger
Hei!

Jeg er absolutt imot ulv i Norge.
Jeg er en jeger som elsker naturen og jakt & fiske.
Derfor de aller fleste jegere i Norge vil redusere ulve bestanden i Norge er på grunn av at de tar husdyrene deres.
VI jegere tørr ikke lenger og la hunden gå fritt i naturen på tur/jakt. Det er for FARLIG.

Tenk deg at du har med hunden din på tur/jakt. DU slepper den løs.
Hunden stikker av / for los, og tilslutt får en ulv etter seg.
Og etter en stund hører du ikke noe fra hunden, og du får ikke kontakt med han. Og på peileren har den stoppet helt.
Og ser hunden din helt dø, og spist opp.

en engasjert 15åring
11.10.2016 16:11

Bra!
1
anbefalinger
altsa alle disse argumentene er jo bare helt hull i hode, altsa jeg kjønner faktisk ikke hva du som har skrevet denne artikkelen driver med. er jo ikke slik at bønner tror at de skal bli drept av ulven, og nå er det faktisk slik at den ulven vi har i Norge i dag ikke kommer fra Norge i det hele tatt og er ikke utrydningstruet og er ikke på noen rødliste for utrydningstruet pattedyr i verden. så den ulven vi har noe av i Norge i da hører ikke til i Norsk fauna og den er ikke norsk. denne ulven har også veldig mange sykdommer ettersom den driver med innavvel på ett veldig høyt nivå. ulven i Norge dreper også nesten bare for og drepe, den dreper masse sauer også spiser den kanskje bare littegrand av juret på noen få av dem. MVHen engasjert 15 åring.

jonas
07.03.2017 09:20

Bra!
1
anbefalinger
sauer blir død av dette

dina
07.03.2017 09:27

Bra!
1
anbefalinger
ditta var noko gøyt å høra på


04.05.2017 12:59

Bra!
1
anbefalinger
So they\'re finally here, performing for you
If you know the words, you can join in too
Put your hands together, if you want to clap
As we take you through this monkey rap

DK
Donkey Kong

He\'s the leader of the bunch, you know him well
He\'s finally back to kick some tail
His coconut gun can fire in spurts
If he shoots ya, it\'s gonna hurt
He\'s bigger, faster, and stronger too
He\'s the first member of the DK crew

DK
Donkey Kong
DK
Donkey Kong is here

This Kong\'s got style, so listen up dudes
She can shrink in size, to suit her mood
She\'s quick and nimble when she needs to be
She can float through the air and climb up trees
If you choose her, you\'ll not choose wrong
With a skip and a hop, she\'s one cool Kong

DK
Donkey Kong

He has no style, he has no grace
This Kong has a funny face
He can handstand when he needs to
And stretch his arms out, just for you
Inflate himself just like a balloon
This crazy Kong just digs this tune

DK
Donkey Kong
DK
Donkey Kong is here

He\'s back again and about time too
And this time he\'s in the mood
He can fly real high with his jetpack on
With his pistols out, he\'s one tough Kong
He\'ll make you smile when he plays his tune
But Kremlings beware cause he\'s after you

DK
Donkey Kong

Finally, he\'s here for you
It\'s the last member of the DK crew
This Kong\'s so strong, it isn\'t funny
Can make a Kremling cry out for mummy
Can pick up a boulder with relative ease
Makes crushing rocks seem such a breeze
He may move slow, he can\'t jump high
But this Kong\'s one hell of a guy

C\'mon Cranky, take it to the fridge!

Walnuts, peanuts, pineapple smells
Grapes, melons, oranges and coconut shells
(repeat)

Datter til en bonde
19.09.2018 09:09

Bra!
1
anbefalinger
OK OK,
Ja ulven dreper sauer, men det er fordi at sauen ikke vet at den skal være redd for ulven (snakker om avlsau)
Men hvorfor skal vi utrydde den? Vi får jo for faen meg penger for de sauene som blir tatt av rovdyr.
Grow up folkens!
Herregud, alle de bøndene som har kommentert her: Live With It!
Ulven var her før oss.
Norsk ulv ble utrydda for lenge siden, og så fikk vi dem tilbake att (svensk ulv etc).
Bare for å drepe dem igjen?
Dette er bare noe tull!
Voks opp, og ikke vær så butthurt bønder! (Snakker til dere andre og!)
Hilsen dattera til en bonde
(Som kommer til å bitchslappe dere som ikke slutter å oppføre dere som 5 åringer! Det er en fuckings ulv! Og vi må lære sauene til å frykte den, og løpe når den ser den!!)

ulv
15.03.2006 13:29

Bra!
0
anbefalinger
Jeg syns hadde vært hyggelig med et teppe. Det hadde vært deilig å ha et teppe å legge seg ned på. dessuten er jeg enig med at ulven bør reddes. Bøndene er også en utrydningstruet art vi bør bevare også.
så, jeg er ikke bare på lag med ulvene, redd bøndene også.
Jeg skulle ønske vi bare kunne leve sammen hånd i hånd. Ulv i hånd med bøndene. På teppet.
The End.  Smile :-\)

Hekla
30.05.2006 21:33

Bra!
0
anbefalinger
Tror gjeting av Ulven er mye mer aktuel enn gjeting av sau her i Norge, er vel flere rovdyr som blir tatt av krypskyttere enn sau som blir tatt av rovdyr. krypskytting.

uff
19.02.2007 20:11

Bra!
0
anbefalinger
alt for my rovdyr dræp meit tå d nabon mesta 70 sau å vi 40 ogg fann nesten ingen igjen........

arghhh
20.02.2007 16:44

Bra!
0
anbefalinger
sauer skal faktisk stå på beite, det går ikke an å gjerde dem inn eller noe sånt!!! ulven kommer uansett og river ihjel hundrevis av sauer hvert år!! og du veit faen meg ingenting om hvordan bøndene får det når de mister ALT det de lever av fordi alle synes ulver er så "SØTE". FACE IT!!!! de er mordere!!

og forresten, en artikkel skal ikke være SÅ usaklig og subjektiv.. man skal se saken fra begge sider! haHA, in your face!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.117 sec - 1 pageviews