Søk i stiler
 

Anoreksi og bulimi


Forklarer hva som skjer med kroppen når man har spiseforstyrrelser.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:16.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Anoreksi er en form for spiseforstyrrelse. Typisk for anoreksi er stort vekttap og angst for å bli tykk. Det er flest tenåringer og kvinner som får det. Blant fotomodeller, dansere og idrettskvinner er forekomsten spesielt høy.

 

Kriterier for anoreksi

- Minst 15% vekttap i forhold til normal vekt

- En intens frykt for å gå opp i vekt, det gjelder selv om til man er undervektig.

- Forstyrret kroppsbilde

- Man føler seg tykk, men er undervektig.

 

Utløsende faktorer

- Bevisst/tilfeldig slanking

- Tap av nær slektning/kjæreste, abort

- Store skader/ulykke

- Infeksjoner

- Kirurgisk inngrep

- Dårlig regulert diabetes

 

Disse faktorene kan føre til stort vekttap over kort tid. Felles konsekvens er altså vekttapet i seg selv, man vippes over i anoreksi. Dette skjer altså etter stort vekttap for de som er disponert for å få sykdommen.

 

Symptomer

- Sterk avmagring, tap av underhudsfett

- Svimmelhet, forstoppelse

- Beinskjørhet

- Væskeansamling i underhuden

- Kuldefølelse selv i varmt vær

- Lav puls

- Muskelsvakhet

 

Det skjer forandringer oppe i hjernen. Kommer anorektikeren opp i normal vekt igjen, vil hjernen virke normalt igjen. Personen vil blir slik han var – før han vippet over i anoreksi.

 

Bulimi

Anoreksi og bulimi er beslektet, det er et ledd i samme sykdomsbilde. Den samme personen kan ha begge sykdommene på en gang. Her er kjennetegnene at en i perioder spiser altfor mye og kvitter seg med maten ved å kaste opp eller bruke avførende middel. Å kaste opp kan føles som en lettelse. For noen kan det å kaste opp være den store skammen og ydmykelsen. Det kan bli vanskelig å oppfatte når en er sulten og når en er mett, men vekten er vanligvis normal. Når man har bulimi kan man også være overvektig. Det er trolig over 30.000 ungdom i Norge som har forskjellige typer spiseforstyrrelser. Det er ungdom fra forskjellige miljø. Mange utvikler bulimi i slutten av tenårene eller i begynnelsen av tyveårene. Da skjer det mange forandringer i kroppen. I puberteten kan uskyldige kommentarer om utseende få alvorlige følger.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


24.11.2006 09:23

Bra!
27
anbefalinger
jeg har et prosjekt på skolen om anoreksi og bulimi.. jeg lurer på om dere gi meg litt fakta osv.. om anoreksi og bulimi? hilsen 3 jenter.  Razz :-P

Line P.
26.04.2006 16:39

Bra!
13
anbefalinger
Jeg er veldig fornøyd med denne artikkelen og jeg er veldig glad for at anoreksi og bulimi(spiseforstyrrelser) ikke blir glemt. Jeg har selv ligget på sykehuset fordi jeg var undervektig. ikke glem de andre!

Stina
03.03.2005 09:04

Bra!
9
anbefalinger
er veldig fornøyd med denne artikkelen. jeg er veldig glad for at anoreksi og bulimi(spiseforstyrrelser) ikke blir glemt. har selv ligget på sykehuset fordi jeg var undervektig. ikke glem de andre!

Kristin
12.04.2007 13:19

Bra!
9
anbefalinger
Hei, eg lurte på om dere hadde noe antall på kor mange som overspiser i norge? og kor mange ca som lider av anoreksi og bulimi? Finnes det i prosent eller noe? for eg finner det ikkje noen steder på nettet..
På forhånd takk^^

Carl
26.04.2006 16:37

Bra!
8
anbefalinger
Masse lærerikt, men det var litt lite.


08.12.2007 13:02

Bra!
4
anbefalinger
hei,jeg trenger litt fakta om spiseforstyrelser generellt. Har en skoleoppgave om dette. Hadde vært fint om jeg kunne fått det i dag.

takk Smile :-\)

anonym
27.06.2008 15:53

Bra!
3
anbefalinger
hei. jeg tror jeg har bulimi...
jeg er tykk og kaster ofte opp for å få vekk LITT av fettet. Jeg er 1,60 og veier 47kg!
men sulter meg selv også... ofte går det ett par dager før jeg spiser, men jeg vil bare bli
tynn......


09.01.2008 11:55

Bra!
2
anbefalinger
vi har prosjekt på skolen vår om anoreksi og bulimi og vi syns denne siden var perfekt Smile :-\) lurte på om du kunne gi meg littegranne fakta Smile :-\) hilsen 3 gutter.


12.02.2008 12:03

Bra!
2
anbefalinger
vi har eit prosjekt på skulen, kan dåke gje meg litt fakta om spiseforstyrrelsar?
bra side  Smile :-\)

karina
11.03.2008 13:11

Bra!
2
anbefalinger
det er fint at dere forteller det !!!!

Stine
09.04.2008 08:18

Bra!
1
anbefalinger
jeg har bulimi nå etter en lengre periode med anoreksi, leser at det på en måte må ligge noen dårlige følelser bak problemene, men for meg så er det bare det at jeg ikke liker å føle meg full, jo mer jeg spiser, desto mer driter jeg og da jeg igjen kaster opp maten, så får jeg jo tømt meg, høres det vanlig ut? noen som har liknende erfaringer og tanker?

sara
15.04.2008 18:23

Bra!
1
anbefalinger
Det var en veldig fin artikkel om bulimi. Men det hadde vært fint om dere kunne ta med hvordan man kan forebygge denne spiseforstyrrelsen, for det er veldig innteressant Smile :-\)

Hedvig
24.06.2012 10:34

Bra!
1
anbefalinger
Jeg blir ofte kalt for tynn, at jeg må spise mer osv. Men jeg er jo ikke tynn, veier så mye som jeg skal og ja. Men jeg hører likevel hver dag at jeg er for tynn. Jeg kaster aldri opp frivillig eller noe sånt, spiser kanskje litt mindre en normalt og har ingen av symptomene for noen av sykdommene. Jeg synes at folk dømmer alt for lett, for helt ærlig talt så har jeg ingen av sykdommene. Det er bare hva andre tror.


19.01.2010 12:08

Bra!
0
anbefalinger
hva skjer med kroppen når du får bulimi???????

fårikål
26.01.2015 21:15

Bra!
0
anbefalinger
Hei! Jeg synes at det med kriterier for spiseforstyrrelser er veldig feil. For å ha anoreksi må man ikke være undervektig. Man kan være overvektig og ha anoreksi også.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews