Søk i stiler
 

Ole Bull


Kort om fiolinisten Ole Bull
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:20.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Klassisk musikk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Ole Bull ble født i Bergen 5 Februar 1810. Som barn fikk Ole fiolinundervisning og opptrådte i 9-årsalderen ved en konsert i Bergen. I 1829, da Ole var 18 år, ble han sendt til Universitetet for å studere teologi, men Ole strøk i latin stil. Senere på året ble han dirigent. Da Ole var 19 prøvde han å ta undervisning hos Spohr, men syntes at det var for tørt og fantasiløst, og noen grundig opplæring fikk han aldri, verken fiolinspill eller komposisjon. Dette året gjorde han konserter i blant annet Trondheim og Bergen. Da han var 21 år reiste han til Paris. Der fikk han holde konsert når han var blitt 22. Han hørte en konsert av Paganini og prøvde å avlure ham en del av hans knep.

 

Da Ole var 23 år dro han til Sveits. Der fikk han ikke noe gjennombrudd, men da han som 24-åring reiste til Italia fikk han satt sitt endelige gjennombrudd. Gjennombruddet kom i Bologna. Han hadde laget en spesiell fiolinbue og laget stolen flat, så han kunne spille på alle fire strengene samtidig. Han komponerte en "kvartett" for fiolin solo. I 1835 ga han konsert på den store opera i Paris og forsatte med konserter i Nord-Frankrike, England, Belgia og Nord-Tyskland. I 1838 kom Ole hjem til Norge. Han ble mottatt som en nasjonalhelt. Han var da nådd å bli 28 år. De neste fire årene ga han stadig konserter omkring i Europa.

 

Da han var 33 år dro han til Amerika hvor han holdt konserter i alle de større byer. Etter flere års turneer i Italia, Spania og Frankrike vendte han som 38-åring tilbake til Norge. Året etter gav han konsert sammen med Myllargutten. Senere på året gjorde han opptaket til et norsk teater i Bergen, med norske stykker, norske skuespillere, norsk musikk og norsk ballett. I 1950 åpnet han "Den Vægelsindede" av Holberg på Det Norske teater. I november 1852, da han var 42, dro han påny til Amerika der han ønsket å grunnlegge et nytt Norge i staten Pennsylvania. Men Ole Bull ble grundig tatt ved nesen. Jorden han kjøpte tilhørte ikke selgerne. Nybyggerkolonien gikk i oppløsning. Ole tapte mye penger. 1857-58 ledet han sammen med Bjørnson Den Nasjonale Scene. De følgene år var han igjen på konsertturneer.

 

Fra 1870 bodde Ole i Amerika og reiste bare på turne av og til, blant annet til Italia og Egypt. Hver sommer var Ole hjemme i Norge. Han ferierte på landstedet sitt Lysøya ved Bergen.

 

Som fiolinist var Ole representant for Virtoustiden i første halvdel av forrige århundre og ble uhyre populær, blant annet ved sine improvisasjoner over norske folketoner. Hans mesterlige spill og skjønne tone i forbindelse med hans vakre utseende og mandige fremtreden, gav han sterk makt over sinnene. Fagkritikerne var til dels reserverte. De komposisjoner han skrev ned, er ikke av høy kvalitet. Få av dem har vist seg levedyktige : Seterjentenes søndag, I ensomme stunder og Adagioen av e-mollkonserten. Det er musikkfestival årlig i Ole Bull StatePark i Pennsylvania. Det står en statue av Ole på Ole Bulls plass i Bergen. Statuen er utført av Stephan Sindig. Ole Bull døde på Lysøya 1800.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

thea
14.04.2004 17:19

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk, dette hjalp meg veldig på min egene oppgave om ole bull, selv om jeg bare går på ungdomskolen satt jeg veldig pris på denne teksten!


27.02.2007 15:23

Bra!
1
anbefalinger
HAN DØDE IKKE I 1800 HVIS HAN BLE FØDT I 1810 VETU, SMARTASS! NÅ FÅR VI SIKKERT ENDA DÅRLIGERE KARAKTER! PÅGRUNN AV DEG!!!

JackieDuckie
28.09.2004 15:29

Bra!
0
anbefalinger
Hei, denne Ole Bull-stilen hjalp meg også veldig mye. Tusen takk du som skrev den.. uhm.. Ingeborg. Skal ha foredrag om Ole nemlig.

howard the coward
28.09.2004 20:13

Bra!
0
anbefalinger
takk takk, skal ha fremføring på fredag om Hr. Ole
Dette hjalp..du der.


14.09.2005 19:24

Bra!
0
anbefalinger
Denna sida var bra den.. Men det er masse feil på den.... neida bare tulla  Smile :-\) godt skrevet, og du har fått fra det viktigste! Well done!  Smile :-\)


31.01.2006 10:15

Bra!
0
anbefalinger
du har fått med det viktigste Smile :-\)


17.11.2006 10:12

Bra!
0
anbefalinger
Ganske spennende fakta  Smile :-\)
Syns du skulle tatt mer om barndommer, men du er flink ^_^ (skal ikke klage)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews