Søk i stiler
 

Nerver og nervesystemet i menneskekroppen.


Oppgave om nervesystemet.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:20.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kroppen
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookNERVENES OPPGAVE
Nerver er overalt rundt i kroppen vår. Ikke bare i huden men også inni kroppen. Mange tror at nerver bare er noe vi har i oss, som sender signaler til hjernen om vi kjenner varme, kulde, trykk, smerte eller berøring. Men det er bare en del av nervenes oppgaver. Nervene er selve "komunikasjonssystemet" i kroppen. De sender nødvendige signaler fra og til organene i kroppen vår slik at kroppen tilpasser seg det som skjer.

 

NERVEVEV/NEVRON
En nerve(bunt) er oppbygget av ørsmå nerveceller(nevroner) som ligger sammen i et vev. Dvs. at de er "koblet" sammen i et slags "nettverk" og sender impulser(signaler) til hverandre. Nevronene sender impulser med en fart fart på rundt 100m i sekundet. Dette er en uhyre fart som er vanskelig å tenke seg når en nerve kan vere 1/1000mm. i diameter. Andre nerver kan også bli opp til 20/1000mm. i diameter. En nerve skiller seg kraftig ut fra de andre, og de er isjiasnerven som er ca. like tykk som ern lillefinger. En nevron (Se tegning av nevron på de bakere sidene.) en en celle med kjerne (nudus) og et antall "utløpere". En nevron har to forskjellige utløpere. De to typene heter heter nevritt og dendritt. En nevron har bare en nevritt som kan bli ca. 1m lang. På enden av nevritten stikker det ut to axoner, og på tuppen av axonene er det axontråder med endeføtter kalt boutoner eller synapser. Synapsene er de som kobler seg på de andre nerecellene. Det er bare ett sted synapsene kan feste seg for at impulsen fra en nevron til en annen kan bli overført, og det er dendrittene. På en av de bakerste sidene finnes en enkel tegning for å illustrere hvordan nerver er sammenkoblet. Nervene sender bare impulser i en retning. Det er forklart med en pil i tegningen om nevronen.

 

HVA ER NERVESYSTEMET BYGGET OPP AV?
Nervesystemet er bygget opp av Snetralnervesystemet, det perifere nervesystemet, det autonome nervesystemet.
(NB! : I den bakere delen av oppgaven fins en oversikt over nervesystemet som burde hjelpe.)

 

SENTRALNERVESYSTEMET :
Er hjernen og ryggmargen. I dette nervesystemet ligger mesteparten av nervene i kroppen.

 

DET PERIFERE NERVESYSTEMET :
Er ryggmargsnervene som går ut fra ryggmargskanalen og til forskjellige organer og muskler i kroppen. Dette er det "selvstyrte" nervesysremet som sender impulser fra hjernen til f.eks. musklene for å "si ifra" at vi har lyst til å løpe.

 

DET AUTONOME NERVESYSTEMET :
Er nervesystemet som styrer det som ikke blir gjort med vilje, noe som går av seg selv. F.eks. hjerteslagene, fordøyelsen, blodtrykket...osv. Vi kan dele det perifere nervesystemet i to grupper. Det parasympatiske og det sympatiske nervesystem. Det parasympatiske jobber når vi ikke driver med fysiske anstrengelser. Det får hjertet til å slå langsomere, holde fordøyelsen i gang, setter ned blodtrykket. Den sympatiske delen jobber når kroppen begyner å arbeide hardt. Den gjør at hjertet slår fortere og at vi puster fortere for å få nok oksygen i blodet. Dermed får vi kroppen til å arbeide effektivt.

 

SANSECELLENE I HUDEN
Huden er full av mange forskjellige sanseceller, som registrerer forskjellige former for følelese. De forskjellige sansecellene registrerer berøring,varme,kulde,trykk,smerte og bøying av hår. Vi er ikke like følsomme overalt på kroppen. Der vi er føleomme for varme f.eks. brystet, ligger sansecellene som registrerer varme tett sammen. Der vi er følsomme for berøring f.eks. i finertuppene, sitter sansecellene som registrerer berøring tett. Dvs. at der sansecellene sitter tettere i huden, er vi mer følsomme. (I den bakere delen er en tegning av sansecellene i huden.)

 

FØLELSE OG REFLEKS
Når en sansecelle i huden "kjenner" smerte, sender sansecellen med en gang signal til den nevronene den er koblet til. Nevronene sender signalet videre til andre nevroner de er "koblet" med...osv. Disse novronene er til sammen en nerve som fører opp til ryggmargen. Derfra sendes impulsene i to retninger. Mot hjernen, og mot musklene. (Dette er illustrert med en enkel tegning i den bakere delen.) Når impulsene når hjernen kjenner vi at det gjør vondt. Og når impulsene når musklene trekkes muskelen sammen slik at hånden kommer bort fra det som er vondt.(f.eks.en skarp gjenstand.) Dette kalles en refleks. Mange reflekser er medfødte men man kan også "øve inn" flere. Det skjer f.eks. når man lærer å skrive,lese,sykle..osv. Impulser fra hver sansecelle i huden føres til forskjellige deler av hjernen. F.eks. hvis noen tar deg på armen, sendes impulser fra sansecellene til hjernen. Hver impuls til hvert sitt sted. Slik kan vi føle og vite hvor på kroppen vi kjenner noe.

 

TO TYPER NERVER
Vi har to forskjellige typer nerver i kroppen. Det er sensoriske(også kalt innadførende nervebane) og motoriske(også kalt utadførende nervebane) nerver. De sensoriske nervene sender impulser fra sanseorganene. Dvs. de sender impulser fra sanseorganene til hjernen. De motoriske nervene ligger inne i sentralnervesystemet. De leder impulser fra hjernen og ryggmargen til muskler og kjertler.

 

HJERNENERVENE
Hjernenervene går ut gjennom åpninger i kraniet og videre til ansiktet, hodet, hals og visse andre organer som tunga og nesa. Hjernenervene består av 12 nerver(nervepar) i alt. Disse nervene sender signaler fra organet til hjernen, og "informerer" hjernen hva vi f.eks. lukter,smaker...osv. EGNE ORD OM SÆROPPGAVEN - Nervenes oppgave.
- Nervecellen(Nevronen)
- Hvordan nervesystemet i kroppen vår er oppbygd.
- Hudens sanseceller.
- Følelse
- Refleks
- De to typer nerver(Sensoriske og Motoriske)
- Hjernenervene

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

nignog
26.02.2017 18:20

Bra!
73
anbefalinger
tysm

lutten
23.10.2006 15:49

Bra!
52
anbefalinger
Det var veldig bra at jeg fant denne oppgaven!! Smile :-\) har lett overalt!! prøvd å finne en bra side der nervesystemet forklares på en enkel måte, men det skal du lete lenge etter!! Endelig var siden her!! Very Happy :-D tusen takk!! Du har hvert til stoor hjelp Wink ;-\)

Edil
03.04.2005 23:40

Bra!
23
anbefalinger
Veldig bra beskrevet oppgave. For å være helt ærlig trenger man ikke bildene for å skjønne oppgaven. Slik som det er beskrevet burde man fint kunne se for seg hvordan det er bygd opp og fungerer.. Kjempebra!! Du reddet meg der.. Har prøve om nervesystemet i morgen og mangler boken. Så nå greier jeg den med glans trur jeg;P Tanx!!


02.10.2006 13:30

Bra!
22
anbefalinger
Dette var drit bra nå sto jeg på x-amen

Anonym
18.10.2006 15:34

Bra!
21
anbefalinger
Denne oppgaven var veldig bra, siden jeg fant alt det jeg trengte  Wink ;-\) Smile :-\) Tusen takk


16.01.2007 18:16

Bra!
19
anbefalinger
bare best

en som satt pris på denne oppgaven :P
29.03.2006 21:02

Bra!
16
anbefalinger
hey.. dt var bra jg fant denne oppgaven har deadline i mårra og skal skrive et prosjekt om hele kroppen.. og denne stilen hjalp mg veldig md nervesystemet.. så stå på og denne stilen var god ass.. fikk du bra karakter eller?? dt burde du nesten ass.. takk for hjelpa dah..  Smile :-\)

Annnie
06.06.2006 08:38

Bra!
15
anbefalinger
jysla bra  Smile :-\) Denne oppgaven fikk jeg mye hjelp til i ppd eksamen min ;-P

lille%)
07.02.2007 17:34

Bra!
13
anbefalinger
kjempefint at mi fat denna sia Smile :-\))
skoleprosjekt på gang..

Kari
15.05.2007 15:30

Bra!
13
anbefalinger
Heii.. Denna sia var det bra jeg fant..  Very Happy :-D

Noven
01.06.2006 22:54

Bra!
12
anbefalinger
Den oppgaven var veldig bra, og jeg har fant det som jeg vil  Wink ;-\) tusen takk

Sidissen
11.11.2007 15:29

Bra!
12
anbefalinger
Denne siden var driiiiit bra!!!!!!! endelig fant jeg noe jeg kunne skrive om nervesystemet

Noven
01.06.2006 22:54

Bra!
11
anbefalinger
Den oppgaven var veldig bra, og jeg har fant det som jeg vil  Wink ;-\) tusen takk

En som endelig fikk 6er på prøva=)
21.09.2007 13:27

Bra!
9
anbefalinger
Kjeeeempebra lagd den leksa! Smile :-\) Den trengte jeg virkelig.
Takk!


30.09.2007 22:23

Bra!
9
anbefalinger
Jeg digga denne oppgaven Smile :-\) Har lett å lett, men endelig fant jeg noe om nervesystemet Smile :-\) Men det var noen små skrivefeil noen steder Smile :-\) Men utrolig bra skrevet=D

marocpride
10.11.2007 15:23

Bra!
8
anbefalinger
den siden var helt råå asz, wallah hadde ikke klart å skrive en dritt uten denne siden.
Denne stilen var bedre enn selve wikipedia joo, skaaaam  Smile :-\) Smile :-\)

no man's land
11.11.2007 15:42

Bra!
8
anbefalinger
 Very Happy :-D Bare en ting å si om denne siden. NYDELIG!!!!!!!!  Smile :-\)

henri
26.11.2007 17:36

Bra!
8
anbefalinger
Takk for hjelpen side! Du hjalp meg til et Naturfag prosjekt! hehe  Smile :-\)

pippi langstrømpe
16.10.2008 20:13

Bra!
7
anbefalinger
ohh. jeg hadde en naturfag oppgave om akkurat dette!! dette redda meg!! Very Happy :-D

tulle truls
16.11.2008 15:28

Bra!
6
anbefalinger
Kjempe bra side, bra at noen leggr ut ting som l kome til å trenge.

Eline
14.11.2008 18:08

Bra!
5
anbefalinger
Tusen takk for en kjempegod tekst som er skrevet.

Men; nervesystemet er KUN delt opp i sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet. Ikke de to nevte pluss det autonome nervesystemet.

karete
19.11.2008 21:33

Bra!
4
anbefalinger
Tusen, tusen takk;P Stoor hjelp til oppgaven min!!

jenta
16.12.2008 23:06

Bra!
4
anbefalinger
tusen takk! dette hjalp skikkelig assa!


12.01.2018 09:52

Bra!
4
anbefalinger
do u no te wae


21.01.2009 16:41

Bra!
3
anbefalinger
er det ingenting om moro- refleksen her??

Marie
11.02.2009 16:22

Bra!
3
anbefalinger
TAKK!!!!!!


04.01.2014 21:03

Bra!
3
anbefalinger
det er bra vær i dag aihhaihiaihah kristina liker sanerfra melbu skole


04.10.2010 14:39

Bra!
2
anbefalinger
OmG!! Digga denne oppgaven!! Går i 9-ende og har prensentasjon om ikke så lenge  Razz :-P Vet jeg får noe høyere enn en 4 pga denne OPPGAVEN!!! Tusen tusen tusen takk  Very Happy :-D


27.10.2010 16:26

Bra!
2
anbefalinger
Denne siden ga meg stor hjelp!
Godt at det finnes sånne sider og ikke bare tullesider!

Og enda en gang, TUSEN TAKK FOR HJELPEN!

Mææælin
08.12.2010 21:26

Bra!
2
anbefalinger
Dette var utrolig bra! Jeg trengte det til naturfags fremføring, tusen takk (y)

nora
26.09.2011 22:13

Bra!
2
anbefalinger
dette var veldig bra  Smile :-\) jeg øver til prøve og dette hjap meg


11.02.2015 15:33

Bra!
2
anbefalinger
Jeg vant en iphone 6!!!!!


12.01.2018 09:54

Bra!
2
anbefalinger
he dont no te wae


12.01.2018 09:55

Bra!
2
anbefalinger
whe is te wae


17.01.2018 09:35

Bra!
2
anbefalinger
do u no te wae

;)
17.03.2009 22:41

Bra!
1
anbefalinger
 Wink ;-\)

arnt
17.04.2009 21:33

Bra!
1
anbefalinger
Tusen takk
Dette var til stoor hjelp  Very Happy :-D

arnebjarne
28.09.2009 09:41

Bra!
1
anbefalinger
thanku , hjalp på dette ass  Very Happy :-D

meg
20.10.2009 11:11

Bra!
1
anbefalinger
Tusen takk, denne teksten hjalp meg virkelig med oppgaven min om nervesystemet  Smile :-\)

hihi
23.11.2009 15:38

Bra!
1
anbefalinger
detta var en kjempe god sie  Very Happy :-D

Je
25.11.2009 22:34

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Noen som vet noe om overfølsom hud? Ikke sånn iforhold til hudprodukt/pleie.. Men om hva man kan gjøre hvis man ikke orker å bli tatt på fordi man er så kilen!
Mvh

Quist
24.02.2010 10:00

Bra!
1
anbefalinger
Ja, nu er jeg jo ikke svensk men dansk, men denne opgave hjalp mig meget.! Det er let læseligt (også selvom man ikke er den bedste til svensk) Tak!  Very Happy :-D


13.01.2013 12:53

Bra!
1
anbefalinger
Det satte jegi utrolig stor pris på!!
tusen takk
jeg fant alt jeg trengte  Smile :-\)

Gottaf
10.12.2015 12:21

Bra!
0
anbefalinger
Jeg digger denne siden!!!! Så ekelt å fine faktaen som ar enkle å lærer å skriven. Tusen tak  Smile :-\)) Stovnar skole er besten!


23.09.2017 12:13

Bra!
0
anbefalinger
Har fått vite at det sensoriske nervesystemet ikke fungere som det skal.. sliter med vissenhet , har lett for å snuble og kjenner ikke smerter. dette vet jeg ikke hvorfor ..venter på videre utredning noen flere som sliter med det samme


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews