Søk i stiler
 

Hiv og Aids


Stilen handler om hiv- og aids-problematikken.

Karakter: 6 (10. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:11.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:AIDS
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

HIV:

Hiv står for ”Humant immunsvikt virus,” og gir en Hiv-infeksjon hvis du får det inn i blodomløpet. De fleste som er smittet føler seg friske og uten plager i flere år. Når du blir Hiv-smittet kan infeksjonen gå to veier. Du kan enten få en kortvarig influensa lignende tilstand, med ømme muskler, feber og håven hals i 1-6 uker, eller du kan være frisk i mange år uten plager og symptomer. Man kan smitte andre selv om man ikke har symptomer. 6-12 uker etter at man er smittet skjer det noe inne i deg, for da har de hvite blodlegemene laget så mange antistoffer mot Hiv at de kan måles i blodet , og har man disse antistoffene i blodet er man Hiv-positiv. Man føler seg som regel frisk i lang tid etter at man har fått bekreftet sykdommen, men infeksjonen er aktiv i kroppen , og det dannes hele tiden nye virus som kan smitte og ødelegge blodcellene. Etter en stund når immunforsvaret er veldig svekket, begynner den smittede å få symptomer. Sykdommen kan utvikle seg mer og man får Aids. Uten behandling går det i gjennomsnitt 9 år fra man er smittet til man utvikler Aids.

 

Aids:

Aids står for den engelske betegnelsen ”Aquired Immune Deficiency Syndrome,” som på norsk er ”Ervervet immunsvikt syndrom,” og er betegnelsen på Aids forårsaket av Hiv-viruset. Når immunforsvaret er så svekket at det ikke klarer å gjøre sine vanlige oppgaver kommer Aidsen , og disse symptomene kan vise seg:

· Tretthet

· Uforklarlig vekttap

·

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Gjentatte luftveis- og hudinfeksjoner som ikke kan påvirkes av behandling, og tar mye lenger tid og komme over enn normalt.

· Feber

· Diare

· Oppsvulmende lymfeknuter

· Blemmer i munnen

· Nattlige svettetokter

·  Infeksjoner som du har i kroppen kan våkne til live

 

Sykdommen regnes for uhelbredelig. Fra du er Hiv-positiv til kroppen utvikler Aids kan det gå mellom 5-15 år, mens man tidligere bare levde et par år når Aids stadiet kom. Men nå har behandlingsmulighetene blitt mer tilgjengelige, og overlevelses tiden betydelig forbedret.

 

Hvordan smitter Hiv?

Alle kan smittes av Hiv. Hiv smittes først og fremst ved samleie. Hittil i Norge har menn som har sex med menn vært mest utsatt for smitte, men smitte heteroseksuelt er nå økende i Norge. Kondom beskytter mot overføring av Hiv-viruset. Hiv kan også overføres ved blodsmitte dvs. ved bruk av urene sprøyter, ved blodoverføring og ved bruk av medisinske instrumenter som ikke er vasket rene. Hiv finnes også i andre kroppsvæsker som spytt, urin, tårevæske og avføring, men mengden av virus er så liten at det ikke er nok til smitte.

 

Smitten spres lettere fra mann til kvinne enn omvendt, fordi Hiv-viruset først og fremst finnes i større konsentrasjoner i sæd. Så den som mottar sæd er mest utsatt, uansett kjønn. Hiv-viruset kan også overføres fra mor til foster/barn under svangerskap, ved fødsel eller ved amming. Så alle mennesker kan i realiteten bli Hiv-smittet. Det er ingenting som tyder på at det eksisterer medfødt mindre eller større mottakelighet hos noe folk noe sted i verden.

 

Behandling:

Det finnes foreløpig ikke noen medisin som helbreder Aids eller noen vaksine mot Hiv-smitte. I dag finnes det medisiner som kan holde Hiv-infeksjonen i sjakkfor en tid. En tror at fysisk og psykisk velvære er av stor betydning for hvordan sykdommen oppleves og takles. En god virusmedisin bør:

 

· Forhindre at viruset infiserer de infeksjonsbare, men usmittede cellene

· Drepe viruset som tar seg inn i kroppen

· Stoppe spredning i allerede infiserte celler

 

Hiv er veldig problematisk sykdom når det gjelder behandling, fordi det bygges inn i den smittede cellens DNA. Viruset kan infisere usmittede celler gjennom celle til celle kontakt. Dette fører til at viruset kan unnvike både antistoffer og medisiner som finnes utenfor cellen.

 

Hiv-viruset kan også infisere celler i hjernen der medisiner ikke kan ta seg inn. De legemidler som hittil er tatt i bruk mot Hiv, fungerer på den måten at de forhindrer at Hiv-viruset bygges inn i cellens DNA. De mest kjente legemidlene som brukes i dag er AZT, Didasoin og Zidovudin. Disse minsker mengden virus, de helbreder ikke sykdommen de bare bremser den opp litt i dens forløp og de kalles derfor bremsemidler. Når AZT gis til Hiv-smittede pasienter med dårlig immunforsvar, bidrar de til:

· Forlenget levetid

· Minske antallet gjentatte infeksjoner

· Eventuelle gjentatte infeksjoner blir svakere

· Å bedre immun forsvaret eller holde immunforsvaret på et bedre nivå

· Å forbedre helsetilstanden og livskvaliteten

 

Det er ennå ikke funnet noe vaksine mot Hiv-smitte. Dette er også veldig vanskelig, fordi viruset hele tiden forandrer utseende. Foreløpig er den eneste måten å stanse Hiv-epidemien på å forhindre at mennesker blir smittet. Ubeskyttet sex utgjør nesten 80% av smittemåten i verden.

 

Utvikling:

Hiv-viruset kan være 70år gammelt. Det første mennesket som ble smittet av Hiv, tror man fikk overført viruset fra en ape i Afrika i 1930. Hvis det stemmer mener amerikanske forskere at de vet litt mer om viruset som forårsaker Aids. Noen forskere har brukt en av verdens raskeste datamaskiner for å spore tilbake viruset. Den har analysert hastigheten som Hiv-viruset endrer seg med. Det første Hiv-viruset dukket opp allerede i 1930, og ble døpt ”Eva viruset.” Det første tilfellet av Aids ble beskrevet i USA i 1981.Viruset som forårsaket Hiv/Aids ble først påvist i 1984. Etter hvert ble det klart at epidemien hadde pågått i mange år før viruset ble identifisert, og sammen hengen mellom Hiv og Aids ble klarlagt.

 

De nye teoriene om Hiv-virusets opprinnelse ble lagt frem i forbindelse med en stor Aids konferanse i San Francisco. På konferansen ble det hevdet at Hiv-viruset langt lettere overføres ved munnsex, enn man tidligere trodde kunne skje. Viruset er spredt med stor hastighet og verden står ovenfor en epidemi av store dimensjoner. Det smittes en person av Hiv hvert 15. sekund, og det dør en person av Aids hvert 7. minutt. FN tror at ca. 16000 mennesker blir smittet av Hiv hver dag. I Afrika sør for Sahara finner 70% av de nye infeksjonene og 80% av dødsfallene sted. I verden er det 33,4 millioner mennesker som har Hiv, et virus som før eller senere vil føre dem til døden. Hvis du er i Zimbabwe vil hver fjerde person som går forbi ha Aids eller Hiv. De fleste vil være 15-25 år. I den tid vi nå lever i, med stadig større flytting over landegrensene, og med den utvikling Hiv-epidemien har på verdensbasis, betyr det at nordmenn i stadig større grad vil bli utsatt for smitte. Mennesker som reiser mye som ungdom på interrail og forretningsmenn vil være i stor fare for å bli smittet av dette dødbringende viruset, hvis de ikke bruker kondom under tilfeldige seksuelle kontakter.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hiv og Aids i Afrika:

I det sørlige Afrika er unge kvinner svert utsatt for smitte. Hiv-positive jenter blir i mange samfunn utsatt for en dobbel diskriminering. Både fordi de er jenter og fordi de er Hiv-positive. I Afrika, sør for Sahara, har unge jenter seks ganger større sjanse for å bli smittet enn gutter på samme alder. Mange kvinner befinner seg i en situasjon der de ikke kan kreve sikker sex, selv i faste forhold.

Det hele blir dobbelt så vanskelig fordi Afrika sør for Sahara har ekstremt mange voldtekter. Når en ung jente i Zambia får mensen for første gang, blir hun tatt med til et innvielseshus. Der lærer hun å danse, å lage mat og hvordan hun skal dyrke sex med sin kommende ektemann. De som trener jentene i samlivets kunst, er ofte menn på omkring 40 år. Resultatet er da at veldig mange blir Hiv-smittet. Aids er nå døds årsak nr. en i Afrika. Mange som bor i fattige land vet ikke at de er Hiv-smittet, og ikke alle vet ordentlig hva HIV er. Men i Sør-Afrika er det masse informasjon om HIV og kondomer, det eneste som mangler er bare at de innser at HIV ikke bare rammer naboen. I fattige land blir barn ofte foreldreløse fordi foreldrene er døde av HIV. Da sitter kanskje eldste datter på elleve igjen med hele søskenflokken. Naboene er ofte fattige og kan ikke hjelpe til. I Afrika er det kvinnene som får skylden for Aidsepidemien selv om det er mennene som voldtar og utnytter. Å styrke kvinnens stilling ville kanskje vært et forebyggende tiltak, men først og fremst mer informasjon om HIV og Aids.     

 

Her er et utdrag fra et brev fra Kenya:

 

De fleste som har hørt om sykdommen (det er nemlig ikke alle som kjenner til HIV/AIDS) tror som regel at det er en straff fra Gud, som de får hvis de gjør noe galt. I slummen hvor jeg arbeider, er det antatt at mellom 25-50 % har HIV. Hver dag blir det rapportert rundt 500 dødsfall, hvor personene har hatt HIV/AIDS.

Her i Kenya har 1 million mennesker HIV (Av 4-5 Mil), det utgjør 25 % . Det er anslått at 75% har fått HIV gjennom sex. Kirkene her nede (spesielt noen prester) motsetter seg bruken av kondom. Vi har selv prøvd å lære opp prester til hvordan å bruke kondom og til hvorfor det er viktig å bruke kondom. For det meste satt prestene og lo og fniste.

 

I slummen hjelper vi en prest som driver en skole ++ for barn som er blitt foreldreløse (95% pga AIDS). Vi prøver å dekke de primære behovene til barna, som mat og medisiner. Men det er veldig hardt.

Men det verste er ennå i vente. 2,4 millioner har død av HIV/AIDS det siste året, men 3,8 millioner ble smittet.... Et godt uttrykk vil være "Helvete er i vente".


Etterord

Jeg har lært veldig mye om HIV og Aids som jeg ikke viste før jeg startet. Jeg vet nå at HIV står for ”Humant Immunsvikt Virus”, og at Aids står for ”Aquired Immune Deficiency Syndrome”. Jeg har også funnet ut om forskjellige smittemåter, om behandlingsmåter og forskjellige symptomer man kan få. Jeg har funnet ut om hva medisinene hjelper for og hva de heter. Jeg har funnet ut at det første tilfellet av Hiv dukket opp i 1930, og ble kalt Eva viruset. Jeg vet nå at det blir smittet en person av Hiv vært 15sekund, og at det er et dødsfall av Aids hvert 7minutt. Jeg vet at det er 33,4millioner mennesker i verden som har Hiv. Jeg vet at Aids er dødsårsak nr.1 i Afrika, og at det er flest kvinner som er smittet.

 

På disse sidene har jeg funnet stoffet:

www.helsenett.no

søkte på Hiv på sol og fikk denne adressen: http://home.online.no/~jamhagen/


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Bernt Kåre Ereksjonsforkastning
06.03.2018 14:00

Bra!
8250
anbefalinger
Immunity is undoubtedly the best thing a human can have.

spoderman
07.01.2016 09:10

Bra!
2847
anbefalinger
PRANK GONE SEXULY WRONG IN THE HOOD GUN PULLED NEARLY SHOOT SAM PEPPER POLICE CALD ARESTED BEST KISSING PRANK 2015 (SOCIAL EXPERMENT)

helo gys m spoderman, n 2dai v gna gt hive wit jesus, hljo jesus, helo spoderman, u hav hive u lil fagt jesus! y u du dis 2me spoderman, cuz u r a fagt, k, o cil bru ITZ JUS a prnk bruh... teh edn

karl stiansen
24.02.2006 19:19

Bra!
1996
anbefalinger
du har glemt å nevne at hiv smittes ved utflod.. men ellers var den bra

jups
05.02.2006 15:12

Bra!
158
anbefalinger
bra det herre

:(
06.02.2006 19:54

Bra!
146
anbefalinger
Sjekka ut linken til den helsenettsida, og jeg fant ut at store deler av artikkelen din er skrevet rett fra internet...Ikke rart du får sekser da...da er det jo ingen sak!!!

Torild woldseth
03.10.2006 13:13

Bra!
122
anbefalinger
Kjempe bra innlegg, dette kommer godt med til oppgaven jeg gjør i helseservice fag.

PULEMASKIN
21.04.2018 01:21

Bra!
15
anbefalinger
jeg pulte noen i forgårs, jeg har aids.


04.05.2005 08:49

Bra!
14
anbefalinger
Dette her var en knall oppgave! ikke rart du fikk 6èr... vel fortjent Wink ;-\)

fritjof
24.02.2006 17:14

Bra!
11
anbefalinger
følte jeg hadde lest mye av dette før ja... synes nok at cathrines hiv aids oppgave var bedre..

homo2
19.10.2010 12:55

Bra!
10
anbefalinger
Jævla copi soper i blekkspruttentakler. Du er en jævla byrde for oss lesere som prøver å lære av andres verk, ikke andres KOPIEER FOR FAEN!

hmm
05.02.2006 15:19

Bra!
9
anbefalinger
Sikker på at du kan det her da???

lurer
20.10.2006 20:11

Bra!
9
anbefalinger
Avskrift eller ikke? kan detta brukes ?

f
06.04.2005 19:02

Bra!
8
anbefalinger
Bra oppgave.

:)
06.02.2006 19:55

Bra!
8
anbefalinger
 Smile :-\)

...
24.02.2006 19:17

Bra!
8
anbefalinger
utrolig dårlig skriving av etterorg.. jeg har ditt og jeg har datt.. du begynner så og si alle setningene med Jeg.. ville ikke fått 6 av læreren min i hvertfall

skeptisk
23.02.2007 10:27

Bra!
8
anbefalinger
humm. skriver nå et langt prosjekt på vgs om dette temaet og omtrent hele oppgaven din er direkte avskrift fra enkelte nettsteder. ville nok følt meg litt råtten om jeg hadde vært deg og fått 6er på denne oppgaven for det er jo faktisk ikke ditt arbeid du har levert.

bare et råd. neste gang lever et 100% egen produsert arbeid, en lærer går skjelden på samme feilen to ganger.

milli
10.03.2009 18:33

Bra!
8
anbefalinger
mye bra her Smile :-\) velfortjent karakter om du hadde skrevet dette selv. men tror ikke det altså...
isåfall er jeg sjaluu

Njal
12.02.2016 09:29

Bra!
7
anbefalinger
Snus meg i anusen og gi meg ein skrochy!!!!

Charlotte
27.04.2005 21:03

Bra!
5
anbefalinger
D hær va kjæmpe bra skrevve å du førrtjænte gått en 6er  Razz :-P Mye nytti informasjon
GOOD WORK *stå på*

Oliver
03.01.2018 10:55

Bra!
4
anbefalinger
med glede, bak skolebygget kl 2

anusballer
11.02.2016 14:04

Bra!
2
anbefalinger
dette var bra men dere må skrive noe om anus

kjell
12.02.2016 09:29

Bra!
2
anbefalinger
jeg har selv HIV og kan si at det er mye feil her  Smile :-\)

hiv
12.02.2016 09:29

Bra!
2
anbefalinger
jeg fikk det av en mann i min rumpe haha det var morsomt

Oliver
12.02.2016 09:31

Bra!
2
anbefalinger
jeg er homo. tenkte bare dere burde vite det

krydderguten oliver
12.02.2016 09:30

Bra!
2
anbefalinger
jeg har hiv og jeg liker det

Njal
12.02.2016 09:31

Bra!
2
anbefalinger
Hei Oliver ta meg hardt.

jenin
11.04.2018 17:24

Bra!
0
anbefalinger
hiv er skapt av hvit folk for å kontrollere black befolkning wake up people


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.022 sec - 1 pageviews