Søk i stiler
 

Den kalde krigen


Kort temaoppgave i samfunnsfag om den kalde krigen.

Karakter: 6 (10. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:11.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Den kalde krigen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.1. Bakgrunnen for den kalde krigen

 

For å forstå hva den kalde krigen gikk ut på, må man vite litt om bakgrunnen. Det hele var et resultat av en serie hendelser og misforståelser, og forskjellen mellom to politiske ideologier, kommunisme og kapitalisme.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I 1917 var det revolusjon i Russland, og kommunistene tok makten. Disse kalte seg bolsjevikene, og her var Lenin den store lederen. Han ville arbeide for en verdenskommunisme. Kommunisme er en samfunnsteori som her felleseie og deling av landets ressurser som sentralt punkt. Det vil si at alle får like mye av alt uansett hvor mye de arbeider og hva slags arbeid de har.

 

Det motsatte av kommunisme er kapitalisme. Det går ut på at noen mennesker, kapitalistene, eier produksjonsmidlene, og de fleste lever av å selge sin arbeidskraft. USA og Storbritannia stod for kapitalisme, og var dermed antikommunister. Disse landene sendte militære tropper inn i Russland for å støtte de som var imot kommunisme i sin kamp mot bolsjevikene. Bolsjevikene vant kampen, og vestmaktene måtte trekke seg ut.

 

Da Lenin døde i 1924 ble Stalin leder i Sovjet. Han satte igang fryktelige terroraksjoner mot alle mulige motstandere av kommunismen i landet. Flere millioner russere ble henrettet. Dette ble kalt Moskvaprosessene og vakte stor forferdelse i verden. Under andre verdenskrig drev russerne tyskerne tilbake gjennom landene i Øst-Europa, og mange russiske soldater ble værende i disse landene. Her innførte Sovjet kommunismen ved hjelp av maktbruk, list, valgfusk og trusler. Antikommunistene ble henrettet og drevet vekk, og det ble en voldsom oppdeling og kollektivisering. ”Fra Stettin i nord til Trieste i sør er det senket et jernteppe over Europa”, (se fig. 1) som Churchill så fint sa.

 

2. Hovedlinjene i den kalde krigen

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Da den andre verdenskrigen var slutt, i april 1945, møttes amerikanske og russiske soldater i Tyskland. De jublet og feiret freden sammen (se fig.2). Fredsfølelsen var sterk, og blant annet FN var med på å gi håp og tro på fred og samarbeid fremover. Dessverre ble det ikke slik, for det lå mye mistro og ulmet.

 

Under den kalde krigen var det et iskledt spenningsforhold mellom de to supermaktene, USA og Sovjetunionen. Dette førte til flere konflikter. De to supermaktene ble på en måte ledere over hver sin del av verden (se fig.4), den kommunistiske og den kapitalistiske. Forskjellene mellom de to ideologiene førte til et omfattende rustningskappløp.

 

I årene etter krigen var det en rivende kamp mellom USA og Sovjetunionen om å ha det beste innenfor kjernefysiske våpen. Da hydrogenbomben kom, endret den tenkingen rundt krigens strategier, fordi den kunne være så enormt ødeleggende. Dette våpenet var 1000 ganger sterkere enn atombomben, som ble brukt til å nærmest utrydde to byer i Japan i 1945. Nå ble formålet med kjernefysiske våpen å skremme fienden fra å starte en krig, fordi våpenet kunne utslette enorme områder for alt liv og materiale i landet hans.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

For supermaktene var det viktig å ha flere allierte enn motparten. Partene bygget opp allianser over det meste av verden og blandet seg inn i en rekke konflikter rundt omkring. Der to land var i strid, fikk det ene hjelp fra USA og det andre fra Sovjetunionen. Slik ble den kalde krigen spredt over hele kloden.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

3. Den kalde krigens opphør

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
I 1984 var det valg i USA, og den daværende presidenten, Ronald Reagon, ville unngå åpne konflikter under valgkampen. Han lot derfor være å komme med for utsagn om  Sovjetunionen og snakket mye om behovet for å bremse opprustningen.

 

Året etter ble Mikael Gorbatsjov leder over kommunistpartiet i Sovjetunionen. Han syntes ikke noe særlig om rustningskappløpet, blant annet fordi det gikk med enorme utgifter som reduserte landets produksjon. For å få en løsning på dette begynte Gorbatsjov å snakke med amerikanerne. Det ble avtalt et toppmøte mellom de to supermaktene.

 

Supermaktenes lederne likte hverandre overraskende godt (se fig. 5), og lyttet vennlig til hverandres tanker om nedrustning. Til slutt ble det utsendt en felles erklæring, der det ble uttrykt at de ville arbeide for å unngå alle former for krig og at begge parter skulle halvere antall kjernefysiske våpen. Noen måneder senere hadde det ikke vært noe særlig fremgang i nedrustningen, så Gorbatsjov fikk til et nytt toppmøte. Der ble de enige om å slette alle kjernefysiske våpen i løpet av et tiår. Først i1987 begynte begge parter på selve nedrustningen.

 

Særlig Sovjetunionen gjorde store fremskritt i nedrustningsprosessen. Gorbatsjov gav et godt inntrykk på resten av verden da han opphevet jernteppet i 1988. Den nye presidenten i USA, George Bush, tvilte en stund på nedrustningsplanen før det gikk opp for han hvilke bedringer som var skjedd i Øst-Europa. Forholdet mellom myndighetene i USA og Sovjetunionen ble langsomt bedre i de siste månedene av 1989.

 

Ved inngangen til 1990-årene var Den kalde krigen nærmest utslettet. Nedrustningstiltak var satt i gang, forholdet mellom USA og Sovjetunionen var bedre enn noen gang, og demokratiet var i gang både i Sovjetunionen og i Øst-Europa.

 

 

Kilder:

 

Bøker:

Historie 10, lærebok i samfunnsfag (Aschehoug )

Jernteppet senkes, av Stewart Ross

Cubakrisen, av Peter Chrisp

Vietnamkrigen, av Paul Downswell

Murene faller, av Christine Hatt

Mappe om verden etter 1945, som Inger Hjelseth (min bestemor, pansjonert lærer i Oslo) har laget gjennom sine år som lærer

 

Internett:

http://www.maps.com/reference/history/whistory/hw_024.html

http://www.vetfriends.com/MilitaryPics/index.cfm?wars=Cold%20War

 


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

lærer
26.05.2008 10:06

Bra!
15
anbefalinger
ehhh... unskyld moi men jeg synes det mangler litt om kapitalisme her.. på dette pungtet har du nok mer å hente. Etter min vurdering ville eg nok gitt deg rein 3. Takk for at jeg fikk lov til å vurdere ditt arbied. Stå på videre Smile :-\) Det finnes heldigvis andre ting i livet enn å skrive stil, så dette er ikke noe å være deppa for Smile :-\) Merci bocqo...

heizann
26.05.2008 15:54

Bra!
9
anbefalinger
må bare sitere hva "lærer" har skrevet:

"ehhh... unskyld moi men jeg synes det mangler litt om kapitalisme her.. på dette pungtet har du nok mer å hente. Etter min vurdering ville eg nok gitt deg rein 3. Takk for at jeg fikk lov til å vurdere ditt arbied. Stå på videre Smile :-\) Det finnes heldigvis andre ting i livet enn å skrive stil, så dette er ikke noe å være deppa for Smile :-\) Merci bocqo..."


synes baRE at det var en fantastisk bra kommentar Smile :-\)
you go lærer!

moi
26.05.2008 15:52

Bra!
8
anbefalinger
les svaret til "lærer", han har gitt noen kloke visdomsord Smile :-\)
lykke til

Lise
26.05.2008 15:52

Bra!
8
anbefalinger
jeg støtter virkelig alt som "lærer" har skrevet.... jeg er virelig ening Smile :-\) Merci Boqco!!!!

Jarl
26.05.2008 15:54

Bra!
8
anbefalinger
Ja "lærer" har virkelig fårstått.. Jeg må bare si Bien!Merci Boqco!!!

;)
26.05.2008 15:58

Bra!
8
anbefalinger
Nydelig arbeid( ja, jeg snakker om "lærer".) fint flyt i språket, med div. fremmedord her og der..

merci, dette rørte ved hjerterøttene

Bob fritjof
26.05.2008 16:01

Bra!
8
anbefalinger
lærer, lærer, lærer... hva kan jeg si? et fantastisk stykke kunst spør du meg. Eller burde jeg si moi? Ja dette var en vel overstått kommentar. Au revoir!!

Journalisten
26.05.2008 15:56

Bra!
7
anbefalinger
jeg synes lærer en en fantastisk dyktig skribent Smile :-\)

hilsen en eller annen journalist fra VG

pompel
28.03.2006 10:36

Bra!
4
anbefalinger
dette var virkelig bra! you go girl! ekte kvalitet av ypperste klasse Smile :-\) si meg er du glad? det er jeg Smile :-\) har du frittgående høner?? det har jeg Smile :-\) tipper du brukte lang tid på å skrive det her=P det ville jeg gjort=P ellers kossen går det med deg? har du det bra? det har jeg Smile :-\) fikk du 6?? bare lurer. det skal jeg også få Smile :-\) hehe hvis jeg greier det. skal no prøve på det.... skriver du masse innpå her?? vet moren din ka du driver med? det gjør hun sikkert for du virker no grei=D tudelu

Mæij:)
07.11.2006 18:07

Bra!
4
anbefalinger
Kjempe bra! eg veit kem du er!!!!!!!!!  Razz :-P

RABA
13.03.2007 17:54

Bra!
4
anbefalinger
MIG: Er du fjern? Vet ikke om daria.no sier deg noe, men det betyr at det er NORSK side. Hva faen tror du at du kan finne dansk på en norsk side for?


31.05.2007 19:33

Bra!
4
anbefalinger
WOW!
E ska ha muntligprøve den 01.06.07;D
E veit ikk kæm som har skrev da her,Men du blir nesten som min helt!!!
Skikkelig LINK hva du...
Hilsen Poteten

veronica
10.06.2007 01:09

Bra!
4
anbefalinger
Veldig fin tekst. likte innledningen veldig godt  Smile :-\) men du mangler veldig mye som er utrolig viktig under den kalde krigen så tviler på at du fikk 6. men ser det er fra 10 klasse og det var kanskje ikke så innviklet i 10-klasse?mvh veronica

you
12.06.2007 16:43

Bra!
4
anbefalinger
Ganske bra det her, kan bruke det på muntlig eksamen. Du har glemt å ha avsluttning. og jeg tror ikke du fikk 6 på dette i 10klasse, da må læreren din være snill. takk for hjelpen i alle fall.

Francois
26.05.2008 16:03

Bra!
4
anbefalinger
Bien, bien!! Jeg elsket det, lærer! fantastisk, vidunderlig, magisk, ufattelig! ord kan ikke beskrive denne kommentaren Smile :-\)

lærer
28.10.2008 20:11

Bra!
4
anbefalinger
etter så mange elskverdige tilbakemeldinger må jeg bare få si takk, og jeg må også få gjentatt denne kommentaren:


ehhh... unskyld moi men jeg synes det mangler litt om kapitalisme her.. på dette pungtet har du nok mer å hente. Etter min vurdering ville eg nok gitt deg rein 3. Takk for at jeg fikk lov til å vurdere ditt arbied. Stå på videre Det finnes heldigvis andre ting i livet enn å skrive stil, så dette er ikke noe å være deppa for Merci bocqo...


bob
24.11.2006 19:38

Bra!
3
anbefalinger
bra og det sto mye om det jeg har om nå....heheh Smile :-\)

tbg
26.11.2006 09:48

Bra!
3
anbefalinger
Veldig veldig bra!! Skal ha prøve og har glemt boka, så detta var fine greier Very Happy :-D


26.01.2007 12:15

Bra!
3
anbefalinger
veldig bra... holder på med foredrag om den kalde krigen akurat nå... tall for hjelpa... hehe!!!!!

hej
09.09.2009 17:56

Bra!
3
anbefalinger
bra text, spennende å lese Smile :-\) nå driter jeg i hva "læreren" sier ... dette er ikke en 3!


29.09.2010 13:44

Bra!
3
anbefalinger
Lærer, du er usaklig å irrelevant i det du skriver, for det første klarer du ikke og skrive norsk. Min mening er at teksten var kjempe bra og veldig lærerik, jeg lærte utrolig mye.

hi
14.04.2005 16:52

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra ! med bilder og tekst!

Moah
24.05.2005 21:02

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra! Ikke for langt og kjedelig heller. Takk for hjelpen til å besvare noen kjedelige samfunnsfag spørsmål  Smile :-\)

Kåre
24.10.2005 17:44

Bra!
2
anbefalinger
Takk stoff før samfunnsfag prøve!!!!

skal si fra hvilken karrakter jeg får

imponert
12.12.2005 15:12

Bra!
2
anbefalinger
For en god tekst! Du fortjente virkelig den karakteren. Kan kanksje bruke den til en oppgave jeg skal skrive i samfunnsfag. Tusen takk og lykke til videre!


31.01.2006 22:36

Bra!
2
anbefalinger
Tusen takk ! du reddet meg Very Happy :-D Hadde aldri klart meg på prøven uten dette...du fortjente virkelig karakteren Smile :-\)

nanthu
19.02.2006 20:22

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra side, er d sant at du fikk 6?


04.03.2006 21:10

Bra!
2
anbefalinger
heei! bra tekst! håpen ikke du har noe imot at jeg "stjeler" litt fra den til en fremføring om kaptalisme og kommunisme.
isåfall, takk for hjelpen!


Benedicte
14.06.2006 11:16

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra med tekst å sliikt  Very Happy :-D
Holder på å finne stoff til eksamen såå.


14.06.2006 14:40

Bra!
2
anbefalinger
Chæll.. veldig bra! Her fortjente du en 6!!!

Anonym
18.09.2006 13:43

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en fantastisk tekst. Virkelig inspirerende. Dette hjalp meg veldig mye på den prøven vi skulle ha, og jeg fikk 5+. Jeg vil takke deg så meget!

Nitus
19.09.2006 15:51

Bra!
2
anbefalinger
Texten din virker ganske bra Smile :-\) jeg tro den kan hjelpe eg mye også!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeg synes det er kult gjort å legge ut sonne texter, det hjelper vireli mange!!!! jeg skal si ifra vilken karakter jeg får. Nitus.


19.09.2006 18:53

Bra!
2
anbefalinger
denne stilen kan jelpa mg veldi møye på samfunnsprøven me har.
takk for hjelpen snx  Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D

Dals
05.10.2006 19:59

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra

Mæij:)
07.11.2006 18:07

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra! eg veit kem du er!!!!!!!!!  Razz :-P

bob
24.11.2006 19:39

Bra!
2
anbefalinger
bra og det sto mye om det jeg har om nå....heheh Smile :-\)

Sandra
16.10.2007 19:53

Bra!
2
anbefalinger
Dette hjalp sinnsykt.
har fremføring av prosjekt isamfunnsfag morra. Håper på det beste  Very Happy :-D

Stina
26.05.2008 15:57

Bra!
2
anbefalinger
Jeg kan se at andre og har kommentert det, men "lærer" har virkelig gjorte en bra vurdering her. Moi er helt enig i det "lærer" har skrevet! Moi synes det var en skikkelig bien kommentar. Moi adore den kommentaren, lærer!!

Jina
09.02.2006 17:09

Bra!
1
anbefalinger
Ja det var kjempebra det her  Smile :-\) Driter i hva "Kåre" sier, jeg prøver å bruke litt til prøven jeg  Wink ;-\) Stoler på deg... Hehe... Får si hvordan det gikk med meg å da, og Kåre: Hvis denne personen fikk sekser, var det du som er dårlig, ikke den som har laget dette! SÅ pyyyy det  Razz :-P

Tuva
14.02.2006 17:48

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra(Y) skal ha prøve i morra så detta her hjalp en del Smile :-\) Smile :-\) nå setter jeg igang å lese 36 sider.. Sad :-\( Sad :-\( hehe.. jaja... takk takk skal du ha Smile :-\) Smile :-\)

espen
30.03.2006 20:45

Bra!
1
anbefalinger
eg elske den kalde krig eller den første verdens krig

Linda
08.06.2006 17:57

Bra!
1
anbefalinger
takk takk takk...fikk endelig svar på hva kommunisme var Very Happy :-D en bra tekst/stil Wink ;-\)

zum
11.06.2006 13:38

Bra!
1
anbefalinger
du må zummere

Hans petter
15.09.2008 10:57

Bra!
1
anbefalinger
hei, jeg hadde prøve i går. bor i oppdal er litt tapete, men dette hjalp. fikk masse respekt assa, fikk karakter 4+. jeg som ligge rpå snitt 2 syns dette er bra, hvor bor du? jeg vil møte deg søten

fan av lærer:)
30.10.2008 22:07

Bra!
1
anbefalinger
for en kommentar lærer har sendt inn!! Moi gjentar: LÆRER HAR SENDT EN FANTASTISK KOMENTAR! les den alle sammen! Den er skikkelig BIEN!

Guri
30.10.2008 22:08

Bra!
1
anbefalinger
lærer, lærer, lærer, lærer  Very Happy :-D
fantastisk! Du inspirerer meg, lærer....
ILU!


20.10.2009 19:29

Bra!
1
anbefalinger
karakter 6? naaat!

lærer
20.10.2009 19:33

Bra!
1
anbefalinger
Takk for de fine kommentarene om meg  Smile :-\)

noen
17.12.2009 10:48

Bra!
1
anbefalinger
-.- jeg kjønner ikke en dritt av dette her.... -.-

Isabel og Kristina
27.01.2010 11:50

Bra!
1
anbefalinger
DAMN! dritbra stil as, ville gitt deg 6  Very Happy :-D ikke hør på lærer, heheh

Bob kåre
08.03.2010 17:56

Bra!
1
anbefalinger
Vennligst ikke si noe negativt om lærer er dere snille! Dere har ikke "lærer" sin kompetanse, og har derfor ingen grunn til å komme med slike utsagn.
Lær helle noe av den flotte kommentaren til lærer!


27.10.2010 13:46

Bra!
1
anbefalinger
fet tekst, være med på kino i morgen?

LOL Jugoo
12.06.2011 18:04

Bra!
1
anbefalinger
HAHA, taper. Greier ikke "lærer" å skrive norsk? Du greier faen meg å presse inn tre feil i to setninger, så her har du et tips: Slutt å henge på Daria, du lærer tydeligvis ingenting av det!


17.06.2011 10:56

Bra!
1
anbefalinger
Bra stil Very Happy :-D jobber m muntig eksamen, så jeg trenger litt lett informasjon Wink ;-\)

Zam
23.08.2018 18:51

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Kan du hjelpe med hvordan kan jeg få informasjon om Norges rolle i den andre verdenskrig ?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.024 sec - 1 pageviews