Søk i stiler
 

Tynn, tynnere, ødelagt!


Kort artikkel om spiseforstyrrelser og idealer.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:10.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I dagens samfunn har de fleste råd til å spise seg gode og mette. Allikevel velger mange unge jenter å sulte seg, noen sulter seg til og med til døden. For noen år siden var spiseforstyrrelser et uvanlig problem, men nå til dags har det blitt en del av hverdagen til mange! Det finnes to forskjellige spiseforstyrrelser:

 

Aneroksi: er å begrense hva og hvor mye man spiser. Noen beholder maten, mens andre kaster opp. Det er mange som overdriver løping eller andre treningsmåter for å forbrenne kalorier. Jo tynnere man blir, jo tykkere synes man at man er. De fleste som har aneroksi utvikler det i tenårene.

 

Bulimi: De om har bulimi får et såkalt ’’spisekick’’ (spiser masse fet mat på kort tid) og kaster opp igjen etterpå. Man spiser for å drukne sinne, frykt, depresjon og andre dårlige følelser. I løpet av et spisekick glemmer man alt annet en maten, og får ’’fri’’ fra alle tanker og følelser man ikke klarer å håndtere. Å kaste opp etterpå er som en kjempelettelse for de med bulimi , det er den viktigste grunnen til at man overspiser.

 

Hvorfor?

Er det på grunn av alle de syltynne modellene man ser i ukeblader og på tv, at så mange velger å slanke seg, eller er det kanskje Barbie og Kent? Hvis Barbie hadde vært et levende menneske, hadde hun måtte krabbet på alle fire, fordi hun er alt for tynn til å kunne stå. Det viser hvordan ’’idealkroppen’’ også påvirker små barn, og ikke bare ungdom. Noen får spiseforstyrrelser fordi de har store problemer som de ikke klarer å håndtere. Andre slanker seg for å få oppmerksomhet, og de føler at de ikke blir lagt merke til. De fleste med spiseforstyrrelser har noe til felles: de er utrolig sta, og stiller ofte høye krav til seg selv.

 

Litt fakta om spiseforstyrrelser:

- over 120.000 mennesker har spiseforstyrrelser i Norge.

- 90 prosent er kvinner.

- De fleste er mellom 13-25 år

- 18 prosent av jenter i eliteidretten har spiseforstyrrelser.

 

Alvorlige konsekvenser:

Kroppen kan få alvorlige skader av spiseforstyrrelser: undernæring, store tannskader, ødelagt fordøyelse og forskjellige typer mangelsykdommer. De med spiseforstyrrelse føler en konstant skamfølelse, og kan få depresjoner, konsentrasjonsproblemer, angst og de har ofte ikke lyst til å leve. Det blir vanskelig å følge med på skole eller jobb, og man isolerer seg fra venner og familie. Spiseforstyrrelser har en dødelighet på ca 5 prosent.

 

Hvor kan man få hjelp?

Det er fullt mulig å bli helt frisk. Ta ansvar og be om hjelp!

Aneroxia/Bulimia foreningen tlf: 55326260

Et annet sted man kan ringe er: 22422222

På nettet kan du finne sider som: iks.no eller doktoronline.no

Man kan også kontakte helsesøster!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Robyn
14.05.2012 18:14

Bra!
3
anbefalinger
Det finnes mange flere spiseforstyrrelser enn disse to, blant annet megareksi, ortoreksi og EDNOS. Dog er anoreksi og bulimi de mest kjente, men det er feil å si at det bare finnes to typer spiseforstyrrelser.

zara
15.02.2006 20:15

Bra!
1
anbefalinger
skikkelig bra artikkel! fikk veldig mye inspirasjon fra denne til å skrive min egen faktisk!

jeje
26.02.2006 13:09

Bra!
1
anbefalinger
RETTELSE: Barbie og KEN, ikke Kent! Takk!


15.04.2005 13:22

Bra!
0
anbefalinger
ja!! det er noget godT!!!

marie
01.12.2008 10:03

Bra!
0
anbefalinger
jeg har funnet litt fakta rundt om kring for og skrive dette, det var da jeg ble insperert Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews