Søk i stiler
 

Marc Chagall


Fakta og historie om futuristen Marc Chagall.
Sjanger:BiografiLastet opp:10.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kunst
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Marc Chagall ble født og oppvokst i 1887 i Vitebsk i Russland. Sammen med sin jødiske familie med ni barn var Marc den eldste. Da han vokste opp hadde han alltid stort talent og store interesser for kunst. Straks han var ferdig på den alminnelige skolen, dro han til St. Petersburg og studerte kunst blant annet hos Leon Bakst.

 

Som 23 åring reiste han til Paris på Academi Jullian hvor han traff store kunstnere som Modigliani og La Fresnaye. I Paris møtte han et meget godt kunstmiljø som var fylt med kubister og surrealister. Han ble derfor enda mer interessert i kunsten og ble påvirket av kubismen. Etter en tur i Italia ble han også meget interessert i futurismen. Motivene for maleriene hans var ofte dyr, kjæreste par og musikanter. På den tiden da første verdenskrig brøt ut, dro til hjembyen sin i Russland, Vitebsk. Der begynte han med å lage grafikk og drev et kunstakademi.

 

Da første verdenskrig brøt ut, dro han tilbake til Russland. Det ble ikke store problemer der. Da andre verdenskrig brøt ut var han blant enkelte ikke særlig populær. For med tanke på det store jødehatet under 2. verdenskrig måtte han flykte til USA for å komme i sikkerhet. Fra 1941 til 1946 jobbet han blant annet som teaterdekoratør. I 1946 dro han tilbake til Paris og begynte arbeidet igjen som kunstner. Han arbeidet med olje, akvarell, grafikk, relieffskulptur og keramikk.

 

I 1930-årene illustrerte han La Fontaines fabler(1927-1930), 1001 natt, Dafnis og Khloe, likeledes selvbiografien mitt liv (1931). Han var meget engasjert i jødenes skjebne og samfunnets hendelser, og med det malte han mange glassmalerier til katedralen i Metz (1959-1960), katedralen i Reims (1974) og Hadassah-synagogen ved Jerusalem (ferdig 1962). Chagalls første utstilling var i Moskva i 1987.

 

Marc Chagall var en de høyest respekterte kunstnere. Han ble meget kjent for sin grafikk og sine erstatninger, men i 1985 døde han i sitt hjem i Paris. Da var han blitt 98 år gammel.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

henrik
03.03.2005 17:53

Bra!
2
anbefalinger
Marcs første utstilling var i 1914.....

henrik
03.03.2005 17:55

Bra!
2
anbefalinger
mente det at Chagalls første speratutstilling i tidsskriftet var i 1914


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews