Søk i stiler
 

"Det største spillet" (P. Hansson)


En bokmelding om "Det største spillet" av Per Hansson. Inneholder også en presentasjon av forfatteren.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:08.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Det største spillet
Verktøy:UtskriftMin mening om boka: den er en fantastisk bra skrevet bok med mange detaljerte skildringer som får deg til å føle at du er der selv, og jeg syns jeg forstår mye bedre hvordan motstandsfolkene i f. Eks. Milorg hadde det, og hvilke fysiske og psykiske påkjenninger de må ha fått under 2. verdenskrig.

 

Dette er en bok som har gjort et enormt inntrykk på meg, og det var derfor jeg valgte å skrive bokmelding om den. Håper dere liker den!

 

Hovedperson/ handlingsreferat: Gunvald Tomstad (1918-70), fra like ved Flekkefjord. Han måtte ta på seg en byrde som ingen kunne bære uten å bli merket for resten av livet: han måtte spille forræderens rolle for å løse sine oppgaver for den allierte etterretningstjenesten.

 

I måneder og år gjennomførte han et dristig- og vellykket dobbeltspill, det var Gunvald og hans motstandsgruppe som blant annet oppdaget og varslet London via radiosenderen sin om slagskipet Bismarck, som ble senket etter en ukes forfølgelse og kamp.

 

Imponerende, og kanskje uforsvarlig av de allierte var det at Gunvald Tomstad var selvlært dobbeltagent. Men ingen i de alliertes etterretningstjeneste hadde fått anledning til å gi Gunvald den opplæring alle de andre agenter fikk.

 

Til slutt måtte han flykte. Da motstandsgruppen ble avslørt, og tyskerne til sin store overraskelse oppdaget hvem deres argeste fiende var. Han de var nær venn med, og en av de som tilsynelatende var en av de mest engasjerte i det tyske propaganda arbeidet.

 

I London ba Kong Haakon personlig om å få møte Gunvald Tomstad, og han skrev en erklæring som Gunvald skulle vise til dersom han fikk problemer hjemme etter krigen. For mange hadde problemer med å tro at han de hatet mest, nazisten i hirde uniform, egentlig var en framstående motstandsmann.

 

Men Gunvald fikk store sår. Både på kropp og sjel. Etter krigens grusomhet levde han krigsinvalidens tilværelse.

 

En sterk bok om hva en av våre største motstandsfolk måtte gjennomgå.

 

 

Forfatter: Per Hansson(1922-82)

Per Hansson startet sin skrivende karriere i en avis i fødebyen Kragerø. Senere kom han til andre aviser, dels som journalist, dels med redaktøransvar, inntil han i 1957 begynte i Dagbladet. Der jobbet han på et stort felt, men spesialiserte seg på sosialreportasje. Spesielt de sider av den som hadde røtter fra 2. v. k. som han ble ganske glad i å skrive om.

 

I 1962 traff Hansson Helge Morset, og igjennom ham fikk han høre om Morset-familiens skakende opplevelser under krigen. Resultatet ble ”Og tok de enn vårt liv”, den første av en rekke halvdokumentariske beretninger som alle kom til å få et stort publikum. I 1965 kom ”Det største spillet”, den av bøkene hans som fikk størst utspredelse, med utgivelser i 10 land. Boken ble også filmet; både bok og film ble for øvrig til i nært samarbeid med hovedpersonen, Gunvald Tomstad (døde i 1970, bare 52 år gammel, nedslitt etter de harde påkjenningene som lå bak ham.)

 

Etter ”Det største spillet” kom en rekke andre bøker, som ble ganske populære hos publikum, men personlig mener jeg at ”Det største spillet” var det absolutte høydepunkt i hans karriere, med sine vanvittig realistiske skildringer og sin utrolige spenning, er det rett og slett den beste boken jeg noensinne har lest!

 

Andre titler av Per Hansson:

- Og tok de enn vårt liv, 1963

- Hver tiende mann måtte dø, 1968

- Mamma Karasjok, 1970

-  Hvem var Henry Rinnan?, 1972

- Herr gummistrikk og vesle Henriette (barnebok), 1974

- Pantheos (skuespill), 1974

- Oktober 1941, 1976

- Den siste veien, 1978

- Den farlige veien, 1983 (fullført av Johan O. Jensen)

 

Miljøet i boka: stort sett hele boka finner sted i den lille byen Flekkefjord, som ligger i Vest-Agder fylke. Landskapet i Flekkefjord er klassisk for Sørlandet, med vakre fjell, og en kyst som er både lamslående vakker, og røff på samme tid!

 

Under krigen var nettverket til motstandsgruppen i Flekkefjord enormt! Det strakte seg fra Kristiansand, og helt opp til Bergen. Dette var veldig risikabelt for Tomstad, som etter hvert fikk dekknavnet ”Tom”, og etter hvert kun hadde kontakt med de aller nærmeste av hans nærmeste i motstandsgruppen, sånn at det ikke skulle bli noen enkel sak å finne ut hvem det var som gjorde så mye ødeleggelser mot Gestapo og SS.

 

En av de viktigste tingene for at han ikke skulle bli avslørt var at de sivile avskydde ham som pesten. Selv moren måtte han føre bak lyset, men etter et halvt år avslørte han seg for moren, som etter dette var minst like iherdig som alle andre til å baksnakke ”nazisten” Gunvald Tomstad.

 

Det lille kyst samfunnet i Flekkefjord har en enorm havn som Tyskerne hadde mange av sine krigsskip i. Dette bidro til at Gunvald`s motstandsgruppe var veldig viktig for ”homebase” i London.

 

Under 2. V. K. Var Gunvald den desidert mest forhatte av alle i Flekkefjord, noe som gjorde at Tomstad ble veldig skjermet fra alle unntatt nazistene og de som var ham aller nærmest i motstandsgruppen.

 

Temaet i boka: temaet i boka er Gunvald Tomstads utrolige skuespill for tyskerne, sånn at han fikk mest mulig opplysninger om hva tyskerne foretok seg. slik kunne han sende viktige meldinger videre til London med sin hjemmelagde morse sender, og redde livet til mange av de i motstands gruppen ved at han fikk vite om razziaer og advarte dem det omhandlet. Slik reddet han trolig over hundre menneskeliv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Karen
30.07.2006 19:08

Bra!
1
anbefalinger
Leste nettopp boka og synes den var kjempebra. Anbefales på det sterkeste til folk som vil lære mer om krigen og samtidig ha en god leseropplevelse. - Eventuelt bare det siste. Bra språk i anmeldelsen, dog noen språkfeil..
Veldig bra!

leif
14.11.2005 14:27

Bra!
0
anbefalinger
ufattelig bra bok. har lest den god anmeldelse 5+

Helge B
19.01.2006 17:55

Bra!
0
anbefalinger
Dette er en av de bøkene jeg har lest som har gjort størst inntrykk på meg. Det er flott å se at denne mørke delen av vårt lands historie ikke blir glemt.

Todd
18.04.2007 10:13

Bra!
0
anbefalinger
Dette er en helt fantastisk bok. Den jobben motstandsfolkene i Norge gjorde under krigen, er av en helt annen verden. Tror ikke noen av oss i dag helt kan fatte det. Kunne uten problemer lest 200 sider til med denne boken. Blown' away

Anonyo
02.04.2008 09:16

Bra!
0
anbefalinger
Supert gjort.

Otto
04.12.2008 14:31

Bra!
0
anbefalinger
En anmeldelse som fremstaar som meget personlig, og med et muntlig spraak. Bortsett fra noen spraakfeil, har du et veldig godt spraak, men jeg tror at det maa virke litt mindre muntlig naar man skriver en seriös bokanmeldelse.

Gunnar
02.09.2018 20:00

Bra!
0
anbefalinger
Leste boken for noen uker siden. Veldig bra skrevet. Detaljert om et menneske som spiller en dobbeltrolle og utsetter seg selv for en umenneskelig psykisk belastning.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews