Søk i stiler
 

Koreakrigen (1950-53)


Om Koreakrigen (1950-53)
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:20.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Koreansk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook25. juni 1950 brøt krigen ut i Korea, med Nord-Korea som angriperen mot sør over den 38. Breddegrad. Sju nordkoreanske infanteridivisjoner og én panserdivisjon rykket inn over grensen under sterk artilleri og flystøtte. Det sørkoreanske forsvaret viste seg raskt og ikke være motstandsdyktig og det var fare for et totalt sammenbrudd. FN`s sikkerhetsråd ble sammenkalt og det ble slått fast at det var brudd på freden og at medlemslandene burde bidra til at freden ble gjenopprettet.

 

På hver sin side av denne krigen stod ikke bare Nord-Korea mot Sør-Korea men også USA mot daværende Sovjetunionen. I forkant av denne konfrontasjonen lå "Den Kalde Krigen" og Sovjetunionens støtte til Nord-Korea ble sett på som en stor trussel for USA. Ikke bare fordi denne støtten fra Sovjetunionen kunne være en avledningsmanøver til et større angrep fra stormaktens side, men også fordi dette kunne være første trekk til en global konflikt i Europa eller Formosastredet. USA vedtok dermed å støtte Sør-Korea med tilgjengelige militær ressurser, i første omgang fly og sjøstridskrefter men også senere med bakketropper. USA forsøkte også å begrense krigsskueplassen ved å dirigere den 7. Amerikanske flåte fram til Formosastredet for dermed å forhindre at den kinesiske borgerkrigen blusset opp. FN ble valgt til å være den rammen de militære operasjonene skulle organiseres innenfor.

 

Det viste seg å bli en tøff krig hvor hvor troppene i Sør-Korea ble tvunget sørover. Stillingen var alvorlig, men amerikanerne klarte til slutt å svekke Nord-Koreas offensive framtreden i et taktisk angrep som endte i favør av Sør-Korea. Dermed gikk amerikanerne, med General Douglas MacArthur i front, til angrep på Nord-Korea i et forsøk på å gjenforene Koreas to deler og samtidig få en slutt på det kommunistiske styret i Nord-Korea.

 

Etter at USA hadde presset de nordkoreanske styrkene helt tilbake mot den kinesiske grensen, kastet Kina seg inni striden for å trygge sine egne grenser og for å hjelpe ideologiske meningsfeller i Nord-Korea.

 

Etter det Kinesiske angrepet uttalte Truman at kineserne var "sovjetiske satellitter", og at dersom kommunistene lyktes i Korea, "ville det neste bli Indokina, Hongkong og Malaya". Truman brukte domino teorien som flere amerikanske politikere hadde vært inne på. Etter amerikansk syn var Korea en brikke i et globalt domino spill. Falt et land i kommunistenes hender, ville dette bli en kjedereaksjon som var umulig å stoppe. Krigen ble derfor drastisk opptrappet, men det endte med at de amerikanske troppene måtte trekke seg tilbake til den 38. breddegrad som i utgangspunktet var målet for FN. Her kom ikke krigen lenger, både Kina og USA prøvde å avgjøre krigen med ett stort angrep mot motparten, men begge mislyktes og det hele utviklet seg til å bli en stillingskrig på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Våpenstillstanden ble undertegnet den 27. juli i 1953 i Panmujom. Det fastslo an dermarkasjonslinje ved 38. breddegrad, utveksling av krigsfanger og en nøytral overvåkingskommisjon med Polen, Sveits, Sverige og Tsjekkoslovakia som medlemmer.

 

Virkningene av krigen

 

Allerede i 1950 hadde en arbeider gruppe som vurderte USAs sikkerhetspolitiske situasjon, konkludert med at det var en reel fare for krig med Sovjetunionen. Det eneste som kunne avholde Sovjetunionen fra å starte krig, var at USA og de allierte bygde opp sin militære kapasitet.

 

Denne vurderingen sammen med Koreakrigen førte til at den amerikanske oppdemningspolitikken ble verdensomspennende. I første halvdel av 1950-årene skapte USA et nettverk av allianser, baseavtaler og sikkerhetsgarantier over store deler av verden. NATO ble utvidet med Hellas og Tyrkia i 1952, og USA inngikk avtale med det fascistiske Spania om baser og militær hjelp. USA godtok også en fransk kolonikrig i Indokina som en kamp mot kommunismen, og denne holdningen førte seinere USA inn i den blodige Vietnamkrigen i 1960-årene.

 

Den viktigste virkningen av Koreakrigen internasjonalt var økt opprustning. De militære og våpenindustrien fikk større gjennomslagskraft hos politikerne i Washington. Både USA og Sovjetunionen satset nå på atomvåpen for å øke sin slagkraft, dessuten ble dette billigere enn å satse på større styrker med konvensjonelle våpen. Begge land utviklet hydrogenbomber. Hydrogenbombene hadde mye større sprengkraft enn atombombene som ble bruk mot Japan i 1945.

 

Trumandoktrinen og USAs allianser og baseavtaler måtte få Sovjetunionen til å føle seg som en "beleiret" stat. Riktig ille var det fra Sovjetisk syn da Vest-Tyskland ble medlem av NATO i 1955. Samme år svarte Sovjetunionen med dannelsen av Warszawapakten, en forsvarsavtale mellom Sovjetunionen og de østeuropeiske satellittstatene. Sovjetunionen støttet dessuten sin "leir" i Asia: Kina, Nord-Korea og Nord-Vietnam, og forsøkte å øke sin innflytelse i Afghanistan, India og Burma.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


31.05.2006 16:47

Bra!
108
anbefalinger
årsaken til korea krigen :
..nord korea ville være komunistisk mens sør-korea demokratisk...så derfor støttet USA sør-korea de hadde diktatur.....
det er bare litt....


31.05.2006 16:41

Bra!
41
anbefalinger
korea var en japansk koloni til 1910.
koreakrigen var en væpnet konflikt mellom nord-korea som var støttet av folkerepublikken kina og sovjetunionen på den ene siden, og sør-korea, USA og flere FN-land på den andre siden. norge deltok fra 1951 med et mobilt militærsykehus i normash, og med penger til allierte!
dette burde stått litt om på siden!

stan
20.04.2004 02:42

Bra!
28
anbefalinger
Norge hadde styrker i Korea. Kunne kanskje vært nevnt?

Kine 15
18.04.2006 17:27

Bra!
28
anbefalinger
krigen lett forklart: sør-K(diktatur) og USA vs. Sovjet og Nord-K (kommunistisk) Nord-k starter krig mot sør- K men USA (google mcarthur;P)hjelper Sør-K. Krig bryter ut og krigen nærner seg farlig grensa til Kina. Kina angriper Sør-k og USA, men McArthur (USA) klarer å slå de tilbake..= )

ja kansje ikke
25.11.2007 16:49

Bra!
26
anbefalinger
Det var jo egentlig Stalin som startet krigen. han ville teste samholdet til FN landene. desuten kontrolerte Stalin Nord-Korea mer en Kim-Il-sung gjorde. og en Kine ge mener at korea var en japansk koloni til 1910. det er helt feil japan tok over korea i 1910. og hadde kontroll over dem under hele 2 verdenskrig.

hanne
28.09.2005 14:43

Bra!
19
anbefalinger
veldig bra side....
dette kan hjelpe mange!!!!!
 Smile :-\)

skal ha framføring!!!
19.10.2012 11:38

Bra!
19
anbefalinger
Hei, jeg og en venn skal ha framføring på fem minutter om koreakrigen, jeg lurer veldig på hva årsakene til krigen er, og blir kjempe glad for svar

tulling
08.10.2006 16:48

Bra!
15
anbefalinger
feil din idiot, norge hadde ikke tropper i korea, men et sykehust telt, leir ting... den het Normash eller no

ja
08.09.2010 13:14

Bra!
14
anbefalinger
Det viste seg å bli en tøff krig hvor hvor troppene i Sør-Korea ble tvunget sørover. Stillingen var alvorlig, men amerikanerne klarte til slutt å svekke Nord-Koreas offensive framtreden i et taktisk angrep som endte i favør av Sør-Korea. Dermed gikk amerikanerne, med General Douglas MacArthur i front, til angrep på Nord-Korea i et forsøk på å gjenforene Koreas to deler og samtidig få en slutt på det kommunistiske styret i Nord-Korea.Etter at USA hadde presset de nordkoreanske styrkene helt tilbake mot den kinesiske grensen, kastet Kina seg inni striden for å trygge sine egne grenser og for å hjelpe ideologiske meningsfeller i Nord-Korea.Etter det Kinesiske angrepet uttalte Truman at kineserne var "sovjetiske satellitter", og at dersom kommunistene lyktes i Korea, "ville det neste bli Indokina, Hongkong og Malaya". Truman brukte domino teorien som flere amerikanske politikere hadde vært inne på. Etter amerikansk syn var Korea en brikke i et globalt domino spill. Falt et land i kommunistenes hender, ville dette bli en kjedereaksjon som var umulig å stoppe. Krigen ble derfor drastisk opptrappet, men det endte med at de amerikanske troppene måtte trekke seg tilbake til den 38. breddegrad som i utgangspunktet var målet for FN. Her kom ikke krigen lenger, både Kina og USA prøvde å avgjøre krigen med ett stort angrep mot motparten, men begge mislyktes og det hele utviklet seg til å bli en stillingskrig på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Våpenstillstanden ble undertegnet den 27. juli i 1953 i Panmujom. Det fastslo an dermarkasjonslinje ved 38. breddegrad, utveksling av krigsfanger og en nøytral overvåkingskommisjon med Polen, Sveits, Sverige og Tsjekkoslovakia som medlemmer.

Andersen
21.04.2004 18:23

Bra!
11
anbefalinger
Bra

joel patrick
23.09.2005 10:26

Bra!
11
anbefalinger
dette var bra ass!!

annette
30.10.2005 19:08

Bra!
11
anbefalinger
forståelig og bra forklart.. måtte skrive om teksten litt slik at jeg forstod det bedre, men likevel skal du få ros for dette  Wink ;-\)

HANNAH
19.10.2011 19:07

Bra!
11
anbefalinger
Koreakrigen fikk aldri noen vinner. Teknisk sett pågår krigen enda, fordi de aldri fikk en fredsavtale!

Nissen :O
19.10.2012 11:42

Bra!
11
anbefalinger
Kjempe bra artikkel, liker veldig godt hvordan du skriver og jeg tror jeg får 5 er på fremføringen.

Hans Kristian
21.04.2004 20:50

Bra!
8
anbefalinger
Warszawa-pakten var en angrepsallianse og ingen forsvarsallianse.

michelle
08.06.2004 20:34

Bra!
8
anbefalinger
flott...håper d hjelper meg på eksamen i morra... takker for denne siden...

Mungo-jensen
14.12.2005 21:06

Bra!
8
anbefalinger
takker!

Martine
09.05.2004 16:27

Bra!
7
anbefalinger
supert

Strandamafiaen
01.06.2004 19:13

Bra!
7
anbefalinger
Veldig bra.

hege
31.08.2004 22:13

Bra!
7
anbefalinger
kjepe bra temaoppgave!!!!!(,")

toa
01.09.2004 19:02

Bra!
7
anbefalinger
jaja... greit nok... dæ hjelpe meg forhåpentle vis i mårå...

R
03.09.2004 18:26

Bra!
7
anbefalinger
vil bare si at denne sida er topp! har hjulpet meg mange ganger.

lene
14.04.2005 18:28

Bra!
7
anbefalinger
dette var bra!

martin
07.02.2006 15:58

Bra!
7
anbefalinger
hva var årsaken til korea-krigen?

èn som lurer
21.02.2006 19:12

Bra!
7
anbefalinger
Hvorfor startet krigen?

Mjusick
16.03.2006 15:15

Bra!
7
anbefalinger
Bra oppgave (:
Hjalp meg godt med hjemmeleksa.
Ikke noe bilder? Jaja.  Smile :-\) Får vel finne det selv da.  Wink ;-\)


30.03.2006 12:57

Bra!
7
anbefalinger
kul side

ruben
21.08.2006 11:18

Bra!
7
anbefalinger
bra sia den hjalp meg så eg ville bare si d

gamsten
18.05.2005 22:52

Bra!
6
anbefalinger
grie oppgave, men kan du fortella meg koffer det va nord mot sør????

Henrik
27.02.2006 15:03

Bra!
6
anbefalinger
dette hjelper meg meget mye til mitt foredrag her like før jeg slutter på ungdomskolen min.
fin side..
har hjulpet meg mye  Wink ;-\)


30.03.2006 12:56

Bra!
6
anbefalinger
bra

bøøø
26.04.2006 11:15

Bra!
6
anbefalinger
bra detta

haha! taper ass..
28.01.2008 18:55

Bra!
6
anbefalinger
korea krigen endte aldri helt offisielt din amøbe Confused :-\?!

c",)
26.01.2005 21:35

Bra!
5
anbefalinger
veldi bra Smile :-\)

hansi
20.04.2005 15:22

Bra!
5
anbefalinger
bra oppgave

ano
18.12.2005 20:23

Bra!
5
anbefalinger
Hm... det var vell egentlig slik at Kina støttet Nord-Korea, ikke sovjetunionen.. Sovjet.. møtte ikke på møtet i FN, når de skulle diskutere saken, men hadde likevell ingen direkte deltagelse i krigen!

silje
08.02.2006 23:06

Bra!
5
anbefalinger
dette er veldig bra men synes ikke den var så lett å forstå jeg da..

perfeksjonist
22.02.2006 20:06

Bra!
5
anbefalinger
Warszawa-pakten var en angrepsallianse og en forsvarsallianse bare så det er sakt  Smile :-\) den ble opprettet fordi USA og Canada og 15 andre land opprettet NATO,...da ville også sovjet ha en "millitærallianse

"

gunnar
04.05.2006 13:55

Bra!
5
anbefalinger
dette var jo på sett og vis bra det, men jeg kan ikke huske at du nevnte når krigen var. jeg må også si meg enig i det VIGDIS sier overfor her. hun må vøære en klok dame og derfor kunne jeg tenke meg og bli bedre kjent med deg. hvis du også kunne tenke deg og bli bedre kjent med med så ring 1881 og spør etter nr. til GUNNAR.

Silje
04.09.2006 14:53

Bra!
5
anbefalinger
Heisann(= Kjempe Bra side .. du hjalp meg til oppgava mi (= så nå ble det enklere=P Klem(=

Trine
13.11.2006 16:40

Bra!
5
anbefalinger
nemlig... ikke styrker, men sykehus og pengestøtte... Razz :-P

lizza
19.01.2008 16:11

Bra!
5
anbefalinger
finner kjempe mye bra på disse sidene,,.,,,  Smile :-\) takk for hjelpa Smile :-\)

katkat
11.06.2008 19:32

Bra!
5
anbefalinger
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=1- 73236 :]

help takk;D
06.03.2011 13:56

Bra!
5
anbefalinger
du som har skrevet dette..det var utrolig bra, men hvem var det som vant krigen, eller ble det "Uargjort"
så hva var det de ble enige om til slutt?
Ble kore kommunistisk eller ikke?  Smile :-\)

(",)
06.05.2004 19:06

Bra!
4
anbefalinger
syns det var bra jeg, hadde ikke klart det bedre selv...

Meeii!!
14.09.2006 12:31

Bra!
4
anbefalinger
hei hei denne siden har hjelpet meg mye med oppgaven gruppa mii har hatt altså korea krigen åå det takker vi velødig for , kansje på grunn av dere så får vi en 5 eller4 takker så mye fra dere ....hilsen gruppe 2!!

ekiz
20.09.2006 08:52

Bra!
4
anbefalinger
jeli fett Wink ;-\)..hjelper meg masse Wink ;-\)

lizza
19.01.2008 16:15

Bra!
4
anbefalinger
jeg syns også dere kunne sagt litt om hvordan koreakrigen endte,,., men kjempe bra side  Smile :-\)takk Smile :-\)

Anonym
10.11.2009 21:22

Bra!
4
anbefalinger
Hva var virkingen årsaken til krigen

Pamela
10.02.2013 15:40

Bra!
4
anbefalinger
Jeg har en kommentar til at Korea ikke var okkupert av Japan fra 1910-45 - det var de! De hadde ikke lov at tale koreansk, de måtte lære seg japansk og all undergrunns aktivitet blev holdt øye med av japanerne såvel som koreanske kolaboratører. Les boken "The Living Reed" av Nobelpris vinderen Pearl S. Buck. Hun dokumenter Koreas historie fra 1883 frem til 1945. Korea hadde altid fryktet sine naboer i vest Kina, Russland i nord og Japan i øst og inngikk en avtale med USA i 1883 om at de skulle få hjelp av amerikanerne i tilfelle av et angrep mot landet. Den avtalen ble brudt i 1905 da den amerikanske krigsministeren Taft underskrev en avtale med Japan, som ga dem fri hender til å drive sin fremtidige imperie krig. Korea ble annektert etter at russerne hadde tabte krigen mot Japan og landet ble dermed det ettertraktede springbrett inn i Kina for Japan og deres inntog i Manchuria. Alt historisk materiale er nevnt i boken til Pearl S. Buck. Det skulle vise seg at amerikaerne kom så alt for sent med hjelpen til Korea, trist.

birgit
19.04.2006 16:17

Bra!
3
anbefalinger
Jaja konne jo skreve dæ på engelsk ao Wink ;-\)

sture
21.08.2006 11:20

Bra!
3
anbefalinger
jævla bra sia den va litt vanskelig å forstå men dn va jævla bra

lille my :)
12.10.2006 16:38

Bra!
3
anbefalinger
ganske bra side. men det burde ha stått om hvorfor krigen startet.

Shox
27.01.2007 12:29

Bra!
3
anbefalinger
bra fakta, men kunne sagt noe om hvordan koreakrigen endte opp.

random
26.02.2008 12:50

Bra!
3
anbefalinger
hvordenn den startet må du kjo skrive -,-


12.10.2009 09:27

Bra!
3
anbefalinger
Den siden her trenger sør-korea for f*** Sad :-\(

bob kåre/per ølboks
19.10.2012 11:45

Bra!
3
anbefalinger
hei, vi likar denna tingen, pliss hva er årsaken???Å?


29.01.2013 13:06

Bra!
3
anbefalinger
Ko tid begynt korea krigen?


12.05.2014 21:16

Bra!
3
anbefalinger
det var skikkelig bra

hjelp fremføring neste uke!!!!!
28.11.2016 09:20

Bra!
3
anbefalinger
Hei! Jeg og en venninne skal ha fremføring mandag neste uke om akkurat dette teamet, men vi lurer på hva årsakene til koreakrigen var? HJÆÆÆÆÆLP

mega
27.01.2010 15:22

Bra!
2
anbefalinger
kul ass


31.01.2014 16:31

Bra!
2
anbefalinger
Hun dokumenter Koreas historie fra 1883 frem til 1945. Korea hadde altid fryktet sine naboer i vest Kina, Russland i nord og Japan i øst og inngikk en avtale med USA i 1883 om at de skulle få hjelp av amerikanerne i tilfelle av et angrep mot landet. Den avtalen ble brudt i 1905 da den amerikanske krigsministeren Taft underskrev en avtale med Japan, som ga dem fri hender til å drive sin fremtidige imperie krig. Korea ble annektert etter at russerne hadde tabte krigen mot Japan og landet ble dermed det ettertraktede springbrett inn i Kina for Japan og deres inntog i Manchuria. Alt historisk materiale er nevnt i boken til Pearl S. Buck. Det skulle vise seg at amerikaerne kom så alt for sent med hjelpen til Korea, trist.
 Smile :-\)

...
13.11.2014 12:32

Bra!
2
anbefalinger
veldig fin og oversiktlig skriv om Koreakrigen, som er nyttig i skolen.

Admin
18.03.2015 14:07

Bra!
2
anbefalinger
Kan dere gi meg noe hjelp om koreakrigen?

Mari
14.03.2016 14:54

Bra!
1
anbefalinger
Husk at årstall står øverst på siden "Koreakrigen (1950-53)  Wink ;-\) sjekk alt før dokker klage!!!!

Amalie
28.11.2016 09:22

Bra!
1
anbefalinger
Kontakt Amalie Heggstad på facebook hvis du vil hjelpe oss  Smile :-\)) ^^


10.01.2018 18:33

Bra!
1
anbefalinger
Hei, trenger virkelig hjelp!!! kan du/dere svare på disse spørsmålene fort som mulig, hva skjedde etter korea krigen? og hva kom det ut som senere? HJELP MEG, TRENGER SVAR TIL I MORGEN


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.029 sec - 1 pageviews