Søk i stiler
 

Galileo Galilei


Portrett av Galileo Galilei.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:06.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vitenskapsmenn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


 

Galileo Galilei ble født i en fattig familie i byen Pisa i 1564. Pisa ligger i Italia. Han begynte å jobbe i farens fortetning som 13 åring siden familien hadde så dårlig økonomi. Men faren så at Galileoikke passet inn til å jobbe i foretninger så han ble tvunget til å studere medisin. Galileos far, Vincenzo, var musiker og han ville at Galileo også skulle bli det.

 

Galileos egentlige interesser var matematikk og naturlig filosofi. Han hørte om en nederlender som hadde laget et instrument ved å ha 2 linser til å forstørre ting. Galileo lagde sin første kikkert som forstørret 3 ganger. Etter det bygget han en som forstørret 33 ganger, og ved hjelp av kikkerten oppdaget han ringfjellene på månen, de fire største Jupiter-månene, solflekkene på Mars og at Melkeveien bestod av millioner av stjerner. Han var den første som forsket på universet med kikkert.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Han fant også opp begrepet akselerasjon som betyr en gjenstands fartsøkning per sekund. Han gjorde også mange eksperimenter med gjenstander som faller. Galileo hadde ingen stoppeklokke på den tiden så han brukte pulsen som stoppeklokke. Galileo likte også å bryne seg på gåter.

 

Han fant også opp pendelen ved hjelp av en lyskrone. Lysekronen svingte sakte fra den ene siden til den andre. Han tenkte at den måtte være en god ting og måle tid med. Han tok ikke lysekronen med seg, men han tok en kule og hang den i en tråd, det ble nesten samme efekten. For at han skulle få mest mulig nøyaktig svar måtte han måle vekten av kula, lengden av snora og hvor langt han skulle dra snoren med kula i. Han fant også opp termometeret som vi i dag måler temperatur med.

 

Etter alle de oppdagelsene Galileo gjorde skjønte han at astronomen Kompernikus hadde rett i at planetene kretser solen. Galileo gikk da ut i en tale og sa dette. Kirken mente da at han gikk imot bibelen. For og ikke bli drept måtte han trekke tilbake det han hadde sagt. Det klarte han, men han måtte sitte i husarrest i hele livet sitt. Han opplevde mye vonde ting. Og han ble blind da han var 76 år, og 2 år etter døde han.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

h
03.05.2006 09:59

Bra!
4
anbefalinger
dette var noedritt


27.02.2005 12:52

Bra!
1
anbefalinger
det går greit det...

gna
27.09.2005 20:01

Bra!
1
anbefalinger
takk  Razz :-P

ALI
05.01.2006 14:58

Bra!
1
anbefalinger
dette var ganske bra men også dårlig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- !!!!!!!!!!

ali
03.05.2006 09:28

Bra!
1
anbefalinger
bra


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews