Søk i stiler
 

Samfunnsfag - 2. verdenskrig


Oppgaver fra historieboka i 10. klasse.
Sjanger:Sammendrag av pensumLastet opp:06.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:2. verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHusker du?, side 114

 

1. Mange Italienere var bitre fordi landet ble herjet av streiker, opptøyer og uro, og Benito Mussolini tok makten over landet, og gjorde det om til en diktatorstat.

 

2. Overklassen var redd for at det skulle bli revolusjon i Italia fordi det kunne bringe hungersnød og mange liv som kunne gå tapt. De var også redde fordi da Lenin levde, hadde han som mål å virkeliggjøre drømmen til Karl Marx, om det klasseløse samfunn, altså et samfunn der menneskene eide alt i felleskap, og der det verken fantes fattige eller rike.

 

3. Mussolini var Italias diktator som også var leder for Det Nasjonale Fascistpartiet. Drømmen til Fascistpartiet var å gjenopprette storheten fra Romerikes dager, altså at Italia skulle bli mektig igjen. De brukte brutale metoder for å oppnå dette. De reiste rundt i landet og tente på partilokalene til sosialist – og kommunistpartiet, ødela bygningene til aviser de ikke likte, og mishandlet politiske motstandere. Fascistpartiet var ikke stort, men Mussolini klarte å samle rundt 25 000 tilhengere utenfor Roma, og marsjerte mot hovedstaden og krevde regjeringsmakten. Han ble kalt Il Duce, som betyr føreren eller lederen på italiensk.

 

4. Weimarrepublikken var en tysk republikk, der den Tyske demokratiske grunnloven etter første verdenskrig ble undertegnet.

 

5. Mange tyskere ønsket en ny krig, der de kunne ta revansje etter det store nederlaget i 1918.

 

6. Økonomien bedret seg i siste halvdel av 1920-årene, til foredel for folket, og ulempe for Hitler og hans parti. Folk var mer fornøyde, og var ikke så avhengig av Nazipartiet. Men i 1930-årene nådde den økonomiske verdenskrisen Tyskland.

 

7. Adolf Hitler ble født i Braunau i Østerrike i 1889.

 

8. Hitlers forklaring på Tysklands nederlag var forræderi fra jødene, kommunistene, og sosialistene.

 

9. I 1919 ble Adolf Hitler medlem i et parti som het «Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti», eller nazipartiet.

 

10. Hitlers kuppforsøk i 1923, endte som en fiasko, og han dømt til fem års fengsel, men sonet bare ni måneder under behagelige forhold.

 

11. Hitlers store sjanse kom rundt 1930, da den store økonomiske verdenskrisen kom til Tyskland. Da ble folk veldig missfornøyde, hadde lite penger, og de hadde ikke noe annet valg enn å holde med Hitler og nazipartiet.

 

12. Etter at Hitler ble utnevnt til rikskansler(statsminister) 30. januar 1933, trodde regjeringsmedlemmene fra de andre partiene at de skulle klare å kontrollere Hitler og de tre andre nazistene i regjeringen. Der tok de skammelig feil. De neste dagene og ukene som fulgte brant Riksdagsbygningen i Berlin. Nazistene gav kommunistene skylden og satte i gang en stor jakt på kommunister og sosialister over hele landet, og etter gatekamper, arrestasjoner og rå terror klarte Hitler å sette alle de andre partiene ut av spill. I løpet av noen måneder var Hitler Tyskland nye diktaktor.

 

13. Grunnen til at mange tyskere relativt var fornøyde med nazistyret de første årene var fordi det skjedde en stor forandring i miljøet. Hitler startet en voldsom militær opprustning og bygde samtidlig ut veiene, dessuten ble arbeidsløsheten mye mindre, fordi opprustningen, veibyggingen, og at unge menn skulle til militærtjeneste gjorde at arbeidsløshetskøen sank.

 

14. Krystallnatten var natten da det skjedde mye! Jødiske synagoger og forretninger ble ramponert over hele landet, tusenvis av jøder ble sendt til konsentrasjonsleirer, og rundt 100 mennesker ble rett og slett slått i hjel. Alt dette skjedde pågrunn av at en diplomat ved den tyske ambassaden i Paris ble skutt ned og drept i november 1938, av en ung jøde som var fordrevet fra Tyskland. De nazistiske myndighetene brukte denne hendelsen mot alle tyske jøder. Navnet krystallnatten  kommer av alle de knuste glassrutene som så ut som krystaller.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hehe
06.03.2008 00:10

Bra!
2
anbefalinger
Grunnen til at det kalles "krystallnatten" da er fordi tyskeren gikk å knuste vinduene på alle de jødiske butikkene, og derfor mye glass skår.

ole
18.05.2005 19:37

Bra!
1
anbefalinger
har denne boken i 9.klasse vi Sad :-\(

fis
17.02.2006 10:28

Bra!
1
anbefalinger
me åg Sad :-\(

Valentino
27.02.2006 14:21

Bra!
1
anbefalinger
Rett fra boka da =D

Madridista
28.03.2006 20:16

Bra!
1
anbefalinger
Hvor kan jeg finne spørsmålene til oppgavene?

007 Not!!!!!!!
31.05.2007 21:49

Bra!
1
anbefalinger
Jeg har den samme boka rett foran meg nå! Wink ;-\) Very Happy :-Dhehe... Kult at du gidder slikt ass.

Kanut
25.01.2015 01:57

Bra!
0
anbefalinger
Jeg vet ikke hvorfor jeg skriver dette.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews