Søk i stiler
 

KRL - Ritualer og tradisjoner (kap. 6)


Sammendrag av Kapittel 6 - Ritualer og Tradisjoner fra KRL-bok på GS-trinnet.
Sjanger:Sammendrag av pensumLastet opp:03.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Religion
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookGravferdsritual kalles ofte ”det siste farvel”. Forholdene individet hadde til andre mennesker blir avbrutt. Gravferd er også en måte å ære et menneske på. Bruken av blomster, musikk, kirkeklokker og prest en måte å vise ære på i Norge.

 

Ritualer – hva er det?:

Et ritual er en bestemt form for handling. Det gjøres i en fastlagt rekkefølge, det gjentar seg fra gang til gang. Foregår på et spesielt sted eller til en spesiell tid. Krever f.eks spesielle klær, bestemt type mat skal spises, bestemt tid på året, spesiell hendelse, f.eks Ramadan. Overgangsritualer markerer at mennesker har gjennomgått en forandring fra en status til en annen. Å ha en status er det samme som å ha en posisjon i familien, samfunnet etc. Den jødiske konfirmasjonen heter bat mitsva for jenter og bar mitsva for gutter. Mitsva betyr forpliktet, det viser at ungdommene er blitt store nok til å utføre religiøse plikter. Rettigheten til å være uansvarlig barn er borte.

 

Er nyttet til livets forskjellige alderstrinn. Fødsel, pubertet, giftermål og død er hendelser som nesten overalt i verden markeres med overgangsritualer.

 

Overgangsritualer for barn

I jødedommen og islam er omskjæringen og navngivingen svært viktige overgangsritualer.

 

Åtte dager etter fødselen skal jødiske guttebarn omskjæres. Det er en gjentakelse av pakten Abraham inngikk med Gud. I toraen står det at Abraham omskjær sønn Isak når han var åtte dager gammel. Barnet løftes ut av armen på sin mor og bæres av sin bestemor til rommet hvor omskjæringen skal skje. Her venter en forsamling av slekt og venner som hilser barnet med ordene: ”Velsignet være han som kommer.” Barnet blir lagt på en spesiell pute på fadderens fang. Mens forhuden fjernes, leser faren en velsignelse over barnet som nå bærer tegnet på Abrahams ætt. En liten dråpe vin legges i barnets munn, og foreldrene kan nå gi ham navn.

 

Jødiske jentebarn får som regel sitt navn under en seremoni i synagogen. Det skjer omtrent en uke etter fødselen og begivenheten feires også med en fest i hjemmet etterpå.

 

I forbindelse med den norske dåpsfeiringen, eller på navnedager, er det også vanlig at gjester kommer med gaver til familien.

 

I islam skal alle guttebarn omskjæres så tidlig som mulig. I Marokko er det først vanlig å vente til 6-7 års alderen. Begynner dagen før omskjæringen. Han får et rituelt bad, blir grundig vasket, håret klippes av og moren maler hendene og føttene hans med en spesiell rødfarge som skal beskytte mot det onde. Det blir også holdt en stor fest. Dagen etter blir gutten kledd i finklær, og mange steder blir han leid på et muldyr fulgt av musikanter. Rett før, blir gutten kledd i hvit, tradisjonell drakt. Omsjkæringen er en bekreftelse på at han er en del av det muslimske samfunnet.

 

Overgangsritualer for ungdom

Innebærer ofte en ventetid hvor de ikke regnes som barn eller voksne. Må ofte gjennom prøvelser for å bevise at de ikke er barn. I Afrika må unge gutter bo en periode utenfor landsbyen for å bevise at de er blitt voksne til å klare seg selv.

 

Overgangsritualer for ungdom innebærer også en opplæring i samfunnets viktigste verdier. I Burma er det et opphold i kloster hvor de lærer å kjenne Buddhas ord. Når de flytter til klosteret, er det en stor høytidsdag. De pyntes som små prinser med silkeklær og krone. Etter fotograferingen er det en stor fest. Barndommens siste dag skal feires med musikk og god mat. Etter festen blir alle guttene badet, de fine klærne blir byttet ut med slitte munkekapper og de blir barbert. Barberingen er en viktig høytidsstund. Alt håret blir samlet i et hvitt tøystykke, som blir gravd ned og kastet i elva. Tegn på at barndommen er over, og guttene er verdige buddhister. Når de er i kloster, må foreldrene tiltale sine sønner med ærbødighet. De leser hellige skrifter, og må leve som munkene. Markerer også fra å være ufullstendig til fullstendig menneske.

 

Konfirmasjonen i Norge er også en opplæringstid. I 1736 ble det påbudt ved lov. Det markerer tilhørighet i kristendommen. Kommer fra latin, ”confirmare”, å stadfeste, bekrefte. På grunn av konfirmasjon ble skole for alle barn lovfestet. Først på 1800-tallet, ble skolen atskilt fra konfirmasjonsundervisningen. I opplæringsperioden ble man pålagt faste regler, å henge, flørte eller alkohol var forbudt. Uten konfirmasjon, kom man ikke inn i militæret, fikk ikke gifte seg. Hadde man papirer, kunne man få jobb når man var 14-15.

 

I 1997 ble 74% konfirmert kirkelig, og 12% borgerlig.

 

Overgangsritualer for voksne

Vanlig er bryllup. I hinduismen er det en gledesfest med dansere, musikere, mat skal vare i flere dager med hundrevis av gjester. Er ikke fullverdig religiøs mann før man er gift og har fått en sønn. Kvinner bor hjemme til de gifter seg, flytter til mannens familie.

 

Det siste overgangsritualet

Dødsritualene inneholder: 1) Stell av den døde 2) En stor seremoni som avsluttes med at den døde begraves 3) Et felles måltid for slekt og venner. Kalles minnestund i Norge.

 

Liket vaskes og stelles og blir ikledd spesielle klær. Kalles likstellet. Noen ganger nærmeste familie, men fleste kulturer kvinner som har dette som sin spesielle oppgave. I Islam skal kun kvinner gjøre dette hvis det er en kvinne eller hvis det er ektemannen. Menn steller døde menn. Lagt i kiste, båre eller svøpt. Kan ligge hjemme for å si farvel. Kan bli på sykehuset til skal gravlegges. Starter med opptog, ofte pyntet, religiøs leder leser fra skrifter, temaet er frelse og livet etter døden, salmer, sang, musikk og bønn er også vanlig. I Islam og jødedommen er bare jordbegravelse tillat. Hinduer og buddhister brenner sine døde på åpne bål. I ortodosk og katolsk vil avdøde befinne seg i renselsesperiode etter døden før den når frelse. Plikt å utføre ritualer som skal hjelpe den døde på vei.

 

Ritualer og kjønnsroller

I jødedommen, kristendommen og islam er mennesket, både mannen og kvinnen kronen på Guds skaperverk. Sammen står de over alt annet liv på jorda. I Hinduismen og buddhismen er mennesket sett på som en del av en helhet, og det er ikke noe fundamentalt skille mellom menneskene og andre levende vesener.

 

Det står at det er likestilling, men det er det ikke. Skal vi finne svaret på hvorfor, må vi se på hvordan tekstene er blitt tolket og brukt. Tekstene har blir brukt til å understreke at mannen bør ha makt over kvinnen. I alle kulturer har religion vært en viktig årsak til at kvinner og menn har forskjellig status.

 

Ute og hjemme

Mennenes religiøse plikter foregår i samfunnet, og kvinnenes i hjemmet. Påskefestens første kveld kalles seder og er til minne om da jødene klarte å flykte fra Egypt. Alle rettene har symbolsk betydning, og de må være tilberedt helt korrekt. Viktigste matretten er ugjæret brød. Hijab i Islam betegner at menn og kvinner skal holdes atskilt. Kjønnene skal ikke være sammen hvis de ikke er gift.

 

Er likhet og likeverd det samme?

I islam skal mannen ha ansvar for familiens økonomi, kvinnen skal ha ansvaret for barna. Soraya Duval, Algerisk likestillingskjemper. Det samme er Fatima Mernissi. To viktige navn. Personlov fra Algerie 1984: Kvinnen er avhengig av sin ektemann.

 

Rent og urent

De fleste ting vi har rundt oss, ordner vi i systemer. Dette kalles å klassifisere. Når noe befinner seg utenfor systemet eller klassen, kaller vi det urent. I religiøs sammenheng blir forestillinger om renhet og urenhet knyttet til det som holdes hellig. Når noe blir behandlet som urent, er det fordi det truer det hellige. Å være ren betyr å være verdig nok til å komme i kontakt med det som holdes hellig. Det som er urent, regnes ofte for å være smittsomt. I mange religioner blir avfall fra menneskekroppen sett på som urent. Oppkast, menstruasjonsblod, spytt, hår og negler. En vanlig regel er at man må holde seg borte fra det hellige mens man er uren. Kvinner med menstruasjon i Islam er urene, de må holde seg unna koranen og moskeen. For hinduene er en død kropp det aller mest urene. I India er kastesystemet ordnet etter regler for renhet og urenhet. Man kan rense seg med renselsesritualer. Det er en handlig som fjerner urenhet og på nytt gjør mennesket verdig til å komme i kontakt med det hellige. Et vanlig ritual i hinduismen er å vaske seg i Ganges hellige vann. Før en muslim skal be, vasker han seg, munnen skylles tre ganger, neseborene skylles, hendene vaskes, hele ansiktet en gang, den høyre og deretter den venstre armen vaskes fra albuen og ned til hånda, håret strykes bak med en våt hånd, ørene vaskes, nakken strykes med baksiden av hendene, og til slutt vaskes den høyre deretter den venstre foten. I katolsk religion er skriftemålet et vanlig renselsesritual. I Vietnam hvisker man ”Jeg søker min tilflukt i Amitabha Buddha”. Man oppnår åndelig og moralsk renselse.

 

Mat

Dyr som tygger drøv og har klover er rene i jødedommen. Det kalles kosher. Ordet betyr ”egnet” eller ”i rette tilstand”. Det er store forskjeller mellom jøder med hensyn til hvor strengt de følger spisereglene. Reglene tillater kjøtt fra fuler som spiser korn, ikke rovfugler. Når dyrene slaktes, skal alt blodet renne ut. Etterpå skal kjøttet saltes, slik at den siste rest trekkes ut. Melk og kjøtt skal ikke spises sammen. Kjøtt symboliserer døden og melk livet. Må ikke blandes i retter eller i kjøkkenutstyr. Å unngå svinekjøtt og å salte kjøttet kunne hindre mange sykdommer i en tid uten kjøling. Mange andre har forklart at jødene er et eget folk, med egne skikker. Hensikten med de jødiske reglene er at jødene skal alltid minnes og tenke over hvem de er, og hvorfor.

 

I Islam kalles den tillate maten for halal. Mat som er forbudt kalles haram. I koranen forbyr Gud muslimer å spise blant annet blodmat og svinekjøtt. Kjøttet man spiser, må også være slaktet på en helt spesiell måte. Dyret skal slakte dyret mot Mekka mens slakteren uttaler ”I guds navn. Gud er stor”. Halspulsåren skjæres over, slik at blodet kan strømme fritt ut. Slakteren må være enten jøde, muslim eller kristen. Koshermat er godtatt blant muslimer. I hinduismen har alle levende vesner en del av det guddommelige livet inni seg. Fordi Gud har skapt alt liv, har ingen levende skapninger mer rett til å leve enn andre. Man skal derfor ikke drepe eller skade noe vesen. Man bør ikke drepe for å skaffe mat, og mange blir urene av å spise kjøtt. I buddhismen er det ideelt å være vegetarianer.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hater_KrL
26.01.2006 22:29

Bra!
32
anbefalinger
faen ass prøve imorgen og jeg orker ikke lest mer nå -_-
men bra sammendrag, det hjalp!  Very Happy :-D

Mona
06.06.2005 11:14

Bra!
24
anbefalinger
Jeg har også kommet opp i KRL muntlig...Skal ha eksamen på onsdag i tradisjoner og ritualer...Sinnsykt skjedelig....Ville ikke komme opp i Krl jeg heller'

erling
06.10.2005 15:21

Bra!
23
anbefalinger
dette hjalp meg med å gjøre ferdig leksene mine,tusaen takk Smile :-\)

Tonje
31.05.2006 09:57

Bra!
23
anbefalinger
Hei Smile :-\) Jeg har muntlig examen snart..i krl og dette tror jeg kan hjelpe meg veldig. Smile :-\)06.06.2005 16:39

Bra!
19
anbefalinger
hallo jeg oxo kom opp i KRL muntlig til onsdag.... må fortelle om en verdensreligion, og om skrevne og uskrevne lover og hva som er forskjell på det...


02.02.2006 17:20

Bra!
18
anbefalinger
hva er kjønnsroller ?
noen som vet


27.03.2006 14:14

Bra!
17
anbefalinger
Veldig bra  Smile :-\) Har prosjekt så dette vil hjelpe  Very Happy :-D Wink ;-\)
Hilsen Ingrid i Trondheim  Very Happy :-D

Andrea:)
25.05.2005 23:25

Bra!
16
anbefalinger
hehe Razz :-P prøven går sikkert kjempebra hvis jeg fortsetter å skrive \"Islan\" Razz :-P

Sile
02.06.2006 09:40

Bra!
14
anbefalinger
har KRL prosjekt vi oxo... det er noe dritt
 Smile :-\)

Kix
21.09.2006 18:30

Bra!
12
anbefalinger
Flott  Smile :-\) Har prøve i dette imorgen, men fikk ikke med boka hjem idag.
Flotters å laste det opp på nette ;D


09.11.2006 20:36

Bra!
12
anbefalinger
hei! jeg skulle finne fakta om bryllup i hinduismen, det ville vært fint om det var mer fakta om det. dette hjalp meg veldig mye da~.^ Very Happy :-D Wink ;-\)

Kaja
25.11.2006 14:08

Bra!
12
anbefalinger
Veldig masse bra her  Smile :-\)

hehe
10.04.2005 15:00

Bra!
11
anbefalinger
hehe hvis det ehr var et sammendrag lurer jeg på hvordan den så ut på ordentlig

vie
16.11.2005 13:08

Bra!
11
anbefalinger
tusn takk dette var nyttig informasjon!!!

Emilie
01.10.2006 14:21

Bra!
11
anbefalinger
Dette hjalp meg veldig!  Smile :-\) Takker og bukker Wink ;-\)

thebodyguard
05.03.2007 20:21

Bra!
11
anbefalinger
har prove i morra bra sammendrag thx
 Razz :-P

...
09.03.2007 13:52

Bra!
11
anbefalinger
kan noen fortelle meg noe om hinduistenes helligdager og tradisjoner? Very Happy :-D

kåre
24.01.2018 11:38

Bra!
11
anbefalinger
jeg synes dette var helt driit! hjalp meg ikke noe i det hele tatt  Very Happy :-D fortsett sånn  Smile :-\)

vetle
20.04.2005 16:21

Bra!
10
anbefalinger
konge....dreiv akkuratt på med å lese kapittlet. til deg som lurte på hvor langt det er så er det ca 20 sider

erling
06.10.2005 15:22

Bra!
10
anbefalinger
.... tusen takk

erling
06.06.2005 11:08

Bra!
9
anbefalinger
drive å øve t xamen. har ann på onsdag =(. einaste fage eg ikkje ville komma opp i va krl, d måtte jo bli d eg kom åp i, sjølsakt! =(

daaaa!
09.10.2005 13:56

Bra!
9
anbefalinger
ser at mange har skrevet at de hadde KRL til eksamen! noen skriver til og med: det hadde jeg også til eksamen.. Daaaa! Alle har jo det samme! Wink ;-\) hehe07.11.2005 18:29

Bra!
9
anbefalinger
dette var bra det... o håpe eg ikje kommer opp i muntleg i det Confused :-\? e går i tiende no..

hjelp
05.12.2005 13:30

Bra!
9
anbefalinger
jeg trenger å hvite hvorfor dyr i jødedommen er urene?


19.01.2006 14:05

Bra!
9
anbefalinger
jeg trenger å vite hva slags bryllup de har i hinduismen(+bilder)

Ida:)
16.02.2006 09:53

Bra!
9
anbefalinger
perfekt side for klassen min Wink ;-\)

Tonii-Gurl
16.03.2006 22:41

Bra!
9
anbefalinger
Jeg har om ritualer på skolen... og denne siden har hjulpet mei kjempe masse!!
Hilsen Mei!!
 Razz :-P

meiimeii...=)
20.03.2006 10:46

Bra!
9
anbefalinger
den sida var bra azz Wink ;-\)
masse fin informasjon..nå går det bra¨på fremføringa azz Smile :-\)
jeg jobber med en venn men jg er den eneste som gidder å finne noe, hu
sitterb bare å ser på gutter¨på deiligst Smile :-\)
menmen elsker deg fordet jænta mii...

Siiilje ;)
19.06.2006 10:47

Bra!
9
anbefalinger
Hmm ja .. Bra stoff ;]
Har muntlig ;P Å e kommer tel å stryyyk =/

..:p
26.09.2006 12:11

Bra!
9
anbefalinger
OK!..
 Very Happy :-D

Girl
26.01.2006 21:13

Bra!
8
anbefalinger
Supert! Har prøve om ritualer og tradisjoner i morra.. jeg slet veldig, helt til jeg leste dette Very Happy :-D SUPERT!!

har skoleball i morgen:D
31.01.2006 19:40

Bra!
8
anbefalinger
takk! dette hjalp meg veldig med leksene, glemte boken igjen Confused :-\?

Marius
20.02.2006 22:53

Bra!
8
anbefalinger
Har KRL framføring i morgen og hadde veldig lite stoff , så denne siden kom som sendt fra himmelen

Monkey
19.03.2006 15:11

Bra!
8
anbefalinger
Grei side, men så og si alt er kopiert ut av krl-boka vår da. Nesten ordrett faktisk...

Narve
24.04.2006 23:07

Bra!
8
anbefalinger
Har en prøve i akkurat dette emnet om noen dager som er avgjørende for om jeg får standpunktskarakteren 5 eller 6. så dette var veldig til hjelp. TUSEN takk Smile :-\)

Maja
25.04.2006 13:21

Bra!
8
anbefalinger
Takk, har muntlig på torsdag.. Litt enklere nå!!


11.05.2006 20:37

Bra!
8
anbefalinger
Dette hjalp meg veldig!! skal ha krl prøve i morgen, og det står som mye unødvendig tull i boken, så dette var midt i blinken Razz :-P tusen takk Smile :-\)

arne
24.05.2006 10:19

Bra!
8
anbefalinger
dette var en bra side Razz :-P

Johnny boy
31.05.2006 13:28

Bra!
8
anbefalinger
har examen snart. håper dette hjelper litt  Smile :-\)

MalO
08.06.2006 09:14

Bra!
8
anbefalinger
Kult n[ g[r pr;veeksamen som smurt Wink ;-\)

:)
12.06.2006 12:01

Bra!
8
anbefalinger
Det her hadde vi jo i vårres bok også.. Da må eg leite en anna plass etter stoff til KRL examen! Wink ;-\)

Siiilje ;)
19.06.2006 10:47

Bra!
8
anbefalinger
Hmm ja .. Bra stoff ;]
Har muntlig ;P Å e kommer tel å stryyyk =/

KRL
26.11.2006 16:46

Bra!
8
anbefalinger
Sammendragen var veldig greit, men det var to ting som ikke stemte i krl boka mi og her i sammendragen, og det var at personen som kan slakte halal maten, kunne være jøde eller kristen og at kosher mat er godtatt av muslimer. Ellers så var sammendragen vel greit.

C
12.03.2007 09:42

Bra!
8
anbefalinger
confirmare betyr ikke å stadfeste, men å styrke!

helllothere
31.05.2007 09:26

Bra!
8
anbefalinger
bra informasjon altså...eg sitter på skolen og fikk besjed om å søke om ritualer ...nå har eg kom borti denne siden.eg kunne ikje finne et bedre side enn dette.................................................- ..........................................not!!!!!
=(=- (=(

kriss
30.10.2007 20:18

Bra!
8
anbefalinger
tusen takk for hjelpen det hjalp meg skikkelig

Andrea=)
25.05.2005 23:24

Bra!
7
anbefalinger
Tusen takk Smile :-\) Prøve i morgen jeg..."sammenlign islan med jødedom" dette sammendraget hjalp meg veldig Smile :-\)

Kristine Henriette Charlotte
12.05.2006 18:08

Bra!
7
anbefalinger
Hei.
Æ e en jente såm skal skrive om omskjærelsen av guttebarn. Så da måtte æ prøve å finne ut nåkka om d dah! Ve jælp av dn hær sia har æ dah fådd d te.
 Very Happy :-D Smile :-\):] Hilsen Kristine Henriette Charlotte Bergmoen.:]

Kai
14.01.2008 18:54

Bra!
7
anbefalinger
Bra greier her! Har et prosjekt jeg skal gjøre ferdig i morgen, så dette hjalp veldig  Smile :-\)
Tusen takk!


20.02.2006 12:46

Bra!
6
anbefalinger
hva er reglene i hinduismen å i jødedommen??trenger d til ett prosjekt

Willy
26.04.2006 16:14

Bra!
6
anbefalinger
Æsj, jeg kom også opp i KRL muntlig, Det faget jeg helst ikke vil opp i, men så klart er det det det blir.... Sad :-\(
framføring i morra

meg
14.05.2006 01:27

Bra!
6
anbefalinger
hvordan får man smilefjes?

meg
14.05.2006 01:28

Bra!
6
anbefalinger
 Smile :-\)


29.10.2007 14:13

Bra!
6
anbefalinger
Bra info hehehe ka dokke andre meina?  Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)

g
10.03.2008 17:35

Bra!
6
anbefalinger
rett i fra boka


24.04.2008 20:47

Bra!
6
anbefalinger
rett i fra boka "Midt i vår verden" s. 155-176

Karl-Peter
12.05.2006 18:12

Bra!
5
anbefalinger
Dæven for et navn du harr du : Kristine henriette charlote!!!!!!!!!!:@

vet hvem du er!
07.06.2006 13:19

Bra!
5
anbefalinger
haha, dette er sånn tyyypisk kristoffer schmidt

BOKA
01.12.2008 21:24

Bra!
2
anbefalinger
dette er tatt rett i fra boka !!! en det er bra noen legger det ut >..

per
09.02.2009 10:55

Bra!
2
anbefalinger
dette var sinsykt bra stoff eg lærte masse å trives me å kunne det

billi
12.02.2009 08:34

Bra!
2
anbefalinger
hei dette va spennene

Rikke og christine
22.04.2010 13:45

Bra!
2
anbefalinger
tusen takk for bra informasjon, dette hjalp oss veldig  Smile :-\)

lille meg :)
01.11.2010 19:43

Bra!
2
anbefalinger
hei hei  Smile :-\)
står det noe om ritualer i kristendommen her??? eller i noen andre religioner, bare gidder ikke lese gjennom alt  Surprised :-o
takk viss noen gidder å svare Razz :-P leksen er til i morgen  Very Happy :-D Sad :-\(

Marlene
14.06.2011 14:46

Bra!
2
anbefalinger
Dette var nyttig  Smile :-\)


19.09.2011 14:04

Bra!
2
anbefalinger
DET HÆR SUGD RÆV

RONBFVIT
19.09.2011 14:08

Bra!
2
anbefalinger
FITT MÆ I...

Stefan
10.05.2012 18:52

Bra!
2
anbefalinger
Masse fin info! Håper det går bra på prøve eksamen i morgen da  Confused :-\?

Lina
13.11.2012 12:40

Bra!
2
anbefalinger
Har prosjekt og skal skrive b.l. om overgangsritual i ulike kulturar. Takk , det hjalp litt  Wink ;-\)

Just another nerd
03.02.2015 15:58

Bra!
2
anbefalinger
Greit nok det her, men sykt mye feil? Ser på andre nettsider og rle boka, tall og regler stemmer ikke.

Mari
04.12.2008 13:59

Bra!
1
anbefalinger
Hei! Du stiller spørsmålet om det er forskjell på likestilling og likeverd, men du svarer ikke tydelig på dette. Kvinner og menn er i flere av religionene like mye verd i Guds/Allahs/Jahves syn, men de har forskjellige religiøse og kulturelle plikter. Altså de stiller forskjellig, men er like mye verd. Du har et godt sammendrag av boken, men noen steder savner jeg at du skriver HVEM som mener hva. Det er noen steder utydelig hvem som har de forskjellige ritualene og skikkene. Bytt ut noen "DE" med f.eks. "Jødene". Bra jobbet!

Hanne
03.02.2009 10:45

Bra!
1
anbefalinger
Dette var veldig interesseant.. Very Happy :-D

Charlotte
17.03.2009 16:08

Bra!
1
anbefalinger
dette hva kjedelig


22.03.2009 14:37

Bra!
1
anbefalinger
Har jødedomsprosjekt nå så dette vil hjelpe meg veldig mye !

dgeasijfhyoushfusdhf
11.03.2010 17:18

Bra!
1
anbefalinger
dette var veldig bra mann/dame

fistik
22.03.2010 13:30

Bra!
1
anbefalinger
dette var bra ass hjep meg skikkelig takk ass


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.035 sec - 1 pageviews