Søk i stiler
 

"Saynab" av Eva Norderhaug


Bokanmeldelse av boka Saynab - Min historie.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:03.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Saynab - Min historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

Forfatter: Eva Norderhaug

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2004

Språkform: Bokmål

Sjanger: Ungdomsroman

Tittel: Saynab

Undertittel: Min historie

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Oppsummering!

Saynab nådde offentligheten da hun gikk på barrikadene for å motarbeide kjønnslemlestelse. I denne boken blir vi kjent med henne som langt mer enn en omskåret kvinne. Historien er blitt til hjemme i journalist Eva Norderhaugs stue, der Saynab har ligget på sofaen og fortalt mens TV2-journalisten har notert. Med grep fra den moderne fortellende journalistikken lar Norderhaug Saynab fortelle i jeg-form selv om hun som journalist styrer fremstillingen. Fortellerstemmen er frisk, rett på sak og holder seg til konkrete hendelser i Saynabs liv. Vekten ligger på oppveksten i Norge fra hun ankom som 12-åring, med glimt tilbake til livet i Somalia - med familiekonflikter, borgerkrig og flukt.

 

Faktaene hun serverer om livet sitt og det somaliske innvandrermiljøet er sterk lesning. Boken gir innblikk i en av de kulturene som står lengst fra den norske, og antyder noe av bakgrunnen for de mange konfliktene som oppstår når somaliere forsøker å finne seg en plass i det norske samfunnet. Saynab forteller for eksempel om forskrekkelsen første gangen hun var med på en juletrefest og ble invitert med på «avgudsdyrkelsen» rundt et grantre.

 

Dette er historien om en enkeltperson, en trassig ung jente som har klart seg på tross av omstendighetene heller enn takket være dem. I Norge ble livet bokstavelig talt en kamp - mot en krigsskadd og voldelig far, mot nynazister, mobbere og mot kvinneundertrykking mer generelt. Denne viktige boken er ikke særlig spennende anlagt. Som innledning trekker Norderhaug frem en episode der Saynab blir sviktet av vennene sine: «Plutselig var ikke samholdet der lenger. Noe var blitt borte på veien. Og jeg visste ikke hvor jeg skulle finne det igjen.» De som tror boken bygger opp mot dette sviket, vil bli skuffet. Saynabs søken etter tilhørighet er ikke skrevet slik at leseren suges inn i historien. I stedet drives lesingen frem av hennes personlige stemme.

 

Dilemmaet er at denne fortellermåten begrenser refleksjonsnivået i boken. Hendelsene Saynab forteller om trenger dypere perspektiv. Det virker nemlig nokså uklart hva som er målet med boken. Det går an å gi den til sine døtre for å fraråde dem å ha kontakt med somaliske menn. Faktisk går det også an å bruke den som argument mot å ta imot flyktninger fra Somalia. Ikke fordi somaliere ikke fortjener asyl, men fordi det fremstår som svært vanskelig å hjelpe dem.

 

Denne slagsiden kunne vært redusert dersom Norderhaug hadde valgt en mer reflektert fortellermåte. Det journalisten derimot lykkes i, er å gjøre Saynabs raseri forståelig. Fullt så overbevisende er hun ikke til å vise hvordan dette raseriet utgjør drivkraften bak hennes glødende engasjement mot undertrykking. Ironisk nok velger Norderhaug å avslutte med at Saynabs liv får mening i det hun aktivt begynner å arbeide mot kjønnslemlestelse. Og da gjør hun jo nettopp det denne boken forhåpentlig var ment å skulle unngå: Å fremstille Saynab først og fremst som en omskåret kvinne.

 

Min mening!

Det er en bok som kan få personer til å tenkte litt over hvordan verden egentlig er. Det er ganske sjokkerende og du får en merkelig følelse inni deg når du leser alt det Saynab har gått igjennom, hvor annerledes kulturen hennes er fra livet i Norge. Det må ha vært en vanskelig overgang. Hun fikk masse bank av faren, savnet moren og ble mobbet på skolen. Jeg syns det var bra at hun fikk skaffet penger til å besøke moren og stefaren. Når jeg leser alt det de gikk igjennom på flyplassene, må det være flere enn Saynab livet var vanskelig for, folk plyndret bagasjen og slapp de ikke gjennom passkontrollen uten at de måtte betale fordi de hadde norske pass og kom fra Norge.

 

Dette er en tankevekker for folk. Kanskje de begynner og tenke litt over hvor fælt innvandrere har det, mistet hjemmet sitt og familien sin, og kommer til Norge med forhåpninger om et bedre liv, men får bare vanskeligheter hele veien. Det kan ikke være så lett, Saynab er ei tøff jente som har klart seg gjennom alt det her.

 

Eva Norderhaug

<bilde>


Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


11.06.2007 12:10

Bra!
15
anbefalinger
Heii Smile :-\) Boken var kjempe braa! Jeg driver og leser på den nåå og skal snakke om den på norsken også må jeg fortelle om deG ; p vanskeliig ..

Hiba
01.03.2006 14:23

Bra!
14
anbefalinger
Boka er digg az


13.03.2007 10:52

Bra!
14
anbefalinger
Jeg syntes denne boken var utrolig spennende. Her vises det hvor vanskelig det å å flykte fra et land, i håp om å få et bedre liv. Her i boken oppleves det mye rasisme og vold, mye å gå igjennom i livet, og hvor vanskelig livet er. Boken er helt forskrekkelig fin, håper det blir fler utkaster av Saynab's bøker. -Dalia

Mari
28.11.2005 15:51

Bra!
13
anbefalinger
hei, jeg har lest boken å syns den er kjeme fin!
den forteller om hvor vanskeli det er å være innvandre i norge!!

maii
06.03.2006 12:56

Bra!
11
anbefalinger
jeg syntes boken er kjempe fin..hadde den i prosjekt og lærte mye av den, anbelfaler og lese den.kjempe bra


28.03.2006 15:49

Bra!
10
anbefalinger
Min meining!
Det er en bok som kan få personer til å tenkja litt over korleis verden egentlig er. Det er ganske sjokkerande og du får ein merkelig følelse inni deg når du les alt det Saynab har gått igjennom, kor annerleides kulturen hennes er frå livet i Noreg. Det må ha vært ein vanskelig overgång. Ho fekk masse bank av faren, savnet moren og blei mobba på skulen. Eg syns det var bra at ho fekk skaffa pengar til å besøke moren og stefaren. Når Eg leser alt det dei gjekk igjennom på flyplassene, må det være fleire enn Saynab livet var vanskelig for, folk plyndret bagasjen og slapp dei ikkje gjennom passkontrollen uten at dei måtte betale fordi dei hadde norske pass og kom fra Noreg.

Dette er ein tankevekker for folk. Kanskje dei begynner og tenkje litt over hvor fælt innvandrere har det, mysta heimen sin og familien sin, og kjem til Noreg med forhåpninger om eit bedre liv, men får berre vanskeligheiter heile vegen. Det kan ikkje være so lett, Saynab er ei tøff jente som har klart seg gjennom alt det her.


28.04.2008 09:11

Bra!
10
anbefalinger
hei, jeg har lest boka og den er utrolig bra bok, jeg ble rørt da jeg leste den. jeg ble så rørt at jeg ville framføre om boka, jeg håper det går bra.. hilsen madina.......


08.05.2007 09:31

Bra!
9
anbefalinger
jeg har lest boka den er veldig bra; bra jobba...........(H)

Sylvia
26.10.2007 12:40

Bra!
9
anbefalinger
Noen som vet hvor man kan finne mer stoff om forfatteren? Har en skoleoppgave om boka, der man også må skrive minst en side om forfatteren. Hvis noen vet, vær så snill å svar meg!

Randi
14.04.2007 15:32

Bra!
7
anbefalinger
Jeg har lest boka, og den var kjempefin!! det var flere steder jeg holdt på å begynne å gråte, men når jeg leste siste kapittel, begynte jeg å gråte ordentlg. Men jeg skulle så gjerne visst litt mer om boka, om hva som skjedde videre, om hun fikk bo i stort og fint hus med moren sin, som hun ønsket sånn. Når jeg leste, tenkte jeg ikke bare på åssen innvandrere har det, jeg tenkte og på at det må være vansklig med den kombinasjonen,å ikke ha noen ordentlige foreldre rundt deg, og å ikke ha det bra på skolen.

farida
13.05.2008 15:31

Bra!
6
anbefalinger
boken var dritt bra jeg likte den og har lest den to ganger på skolen skal vi bok referat jeg skal skrive om det det er dritt bra Surprised :-o)

Pippi
14.12.2008 14:58

Bra!
6
anbefalinger
nice nice book.. anbefaller den sterkt

anonym
05.11.2006 16:20

Bra!
5
anbefalinger
denne historien er super og saynab virker veldig tøff som har hvert igjennom så mye!!!!  Smile :-\)

Mille:P
14.05.2007 14:53

Bra!
5
anbefalinger
Jeg har også lest boken. Nå holder jeg på med en bokanmeldelse på skolen og jeg har tenkt å skrive om denne fantastiske boken om Saynabs liv. Det er helt utrulig!!! Very Happy :-D

Sylvia
23.10.2007 14:54

Bra!
5
anbefalinger
Fantastisk bok! Beste jeg noen gang har lest! Very Happy :-D Very Happy :-D

candycake
23.04.2008 15:18

Bra!
5
anbefalinger
ja, jeg er helt enig, skal også ha skole oppgave , bok referat. boken er såå fantastisk, at jeg nesten er blitt forelsket iden,, men finner ikke n oe om forfatteren , så lurte på om noen som har gjort den kan legge ut sitt resultet, så jeg kan lese igjennom det. jeg er godt igang, men mangler noe om slutten å sånt,,, vet ikke helt hva jeg skal skrive!


28.03.2006 15:32

Bra!
4
anbefalinger
hei!!
eg syns boki va kjempe go.sitte og lese i dan no.....e ikj heilt ferdig endao.....


05.02.2009 22:47

Bra!
4
anbefalinger
Jeg har akorat lest den. Den er drit bra. jeg anbefalr de på det sterkeste ass.


05.02.2009 22:57

Bra!
4
anbefalinger
Jeg skriver en bokanmellelse nå og jeg syntes den var drit bra. jeg leste den 3 ganger. fordi den var så jævelig døds bra. den er litt trist også. jeg holt på å gråte flere ganger. den handler om mobbing, rasisme og vordan det er å være en innvandrer. Jeg anbefaler det veldig, fr de som liker såne bøker og for andre også. JÆVELIG BRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bilan
15.03.2006 22:40

Bra!
3
anbefalinger
hadde prosjekt om den jeg å ..fikk 5/6 .kjempe fin og dramatisk bok ..digger den
 Smile :-\)

Mari&Maria
30.03.2006 21:46

Bra!
3
anbefalinger
Dette er en super


06.04.2006 20:50

Bra!
3
anbefalinger
veldig utmerkeret straalenes bok,synes veldig posetiv oppsumering av gjennom anmeldelsen.Veldig bra konkret bok som forteller de norske hvordan utleningene har det.Norske folk er brQd

King Of the South
31.10.2006 19:25

Bra!
3
anbefalinger
mine beste egenskap er å være best i alt jenter digger meg, læreren synes jeg er smart Og jeg heeftig profill hos thugsa i gata såå ikke mess med meg Niggaz

Liza
17.01.2007 09:54

Bra!
3
anbefalinger
bra bok. I klassen min vi kunne velge to bøker for å lese og kommentere det. Så meste parten av klassen min valgte å lese boka di. Den var kjepe bra.


28.02.2008 17:57

Bra!
3
anbefalinger
den e kjeme bra az

jeg
09.03.2008 11:03

Bra!
3
anbefalinger
Boka er veldig bra, jeg har lest den :- )) jeg sjak fortele om boka på skolen så det blir bra :- ))

jeg
09.03.2008 11:04

Bra!
3
anbefalinger
skal XD


20.11.2008 10:33

Bra!
3
anbefalinger
Boka var utrolig bra!

Filippinsk
28.11.2008 12:28

Bra!
3
anbefalinger
Boka er knall bra  Smile :-\) har lest den  Smile :-\)

OMBAMA 09
07.01.2009 17:19

Bra!
3
anbefalinger
Boka er veldig bra. Den for deg virkelig til tenke over livet og hvor vanskelig andre har det.
jeg har selv vært invandrer her i Norge og har vært gjennom mye dritt, men herregud hu dama tok kaka.

meg
23.01.2009 17:24

Bra!
3
anbefalinger
jeg sins boka var kjempa bra...
den viser hvor vanskelig er å være flykting...

Jom13
16.03.2009 19:17

Bra!
2
anbefalinger
Jeg syntes det var en utrolig bra bok, den var sterk.;P


09.11.2009 18:51

Bra!
2
anbefalinger
jeg har selfølgelig lest boken. jeg syns det var en bra bok, det tar med det fleste ting innvandrere føler når det kommer blant norske folk spesielt (jenter) jeg har følt noe av tingene og syns at det er bara at synab kommer fram med alt! det beste er når bu er i det saynab var i å ha gode foreldrer funt deg, men det hadde ikke saynab dessvere. folk som blir gla nor det kommer hit for å få et fint liv er bare drøm!!! Det er krig i fleste land derfor kommer folk hit får å få et fritt liv og ha det fint, men det tror jeg ikke det fleste har av innvandrere som kommer hit.Mobbing,hat,vold er det vi får nor vi kommer hit. kulture hær er mye verre en våre egene kultur det er vanskelig for oss muslimer å gjøre som norske. bara bok , tolket på en bra måte av forfatteren. Synab er tøff som har greid å komme fram med alt dette!

kurder
02.03.2009 12:32

Bra!
1
anbefalinger
syns boka e bra, men saynab e alt for norsk. lol


10.03.2013 15:13

Bra!
1
anbefalinger
på nettet asshole ass

trump
29.01.2019 08:53

Bra!
1
anbefalinger
Any1 2019?

KAROLINA
20.10.2009 19:53

Bra!
0
anbefalinger
DEnne boka her varr fantastisk,

KAROLINA ;*
20.10.2009 19:57

Bra!
0
anbefalinger
Denne boka er den beste boka jeg ahr lest. . Dette er en bok jeg anbefaler til alle ungdommer å lese, fordi mange virkelig ikke vet hvordan innvandrere, spesielt jenter har det i Norge på grunn av kulturforskjeller. Og det er mange som burde skamme seg over dems urespekthet mot invandrere... JEg er virkelig stolt over SAynab som har klart å gå gjennom alt dette, hun har hatt et vikelig tøft liv.


04.11.2009 18:41

Bra!
0
anbefalinger
Jeg leste boka for ca. et år siden, og det må jeg si, den gjorde intrykk! Tenker faktisk på den ennå sånn innimellom. Vi skal f.eks ha et foredrag nå som jeg skal fortelle om omskjæring og da poppet boka opp i hodet mitt igjen. Jeg bor i Kr.sand og er derfor ganskje skjerma fra sånne ting (merker hvertfall ikke noe spesielt til det) så jeg syntes det er ganske syykt at det finnes sånne personersom det blir fortalt om i boka i Norge! Uansett en knall bok!


24.01.2010 02:10

Bra!
0
anbefalinger
Beste boken jeg har lest!...utrolig trist historie men dessverre så er det sinsykt mange i verden som opplever dette Saynab har opplevd!...men ønsker flere bøker om akkurat dette her for å få voksne mennesker til å lese om våras vonde historier!

...
09.01.2013 09:25

Bra!
0
anbefalinger
Noen som vet hvo man kan finne informasjon om forfateren?

Piotrman.com
08.06.2018 08:46

Bra!
0
anbefalinger
Veli bre buk, menn kon hatt var bitr


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews