Søk i stiler
 

Sitte barnevakt


Å sitte barnevakt kan være en slitsom opplevelse.

Sjanger:FortellingLastet opp:03.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spesielle arbeid
Verktøy:UtskriftPuh! Og jeg som trodde at en barnevaktjobb var lettjente penger. Det hele begynte med at sent en fredags kveld ringte telefonen. Jeg hadde akkurat sovnet på sofaen og skvatt da det ringte. Jeg gjespet søvnig og reiste meg for å ta den. ”Hallo, det er hos Bergmann”, sa jeg. ”Ja, hei, er du Anne?” spurte damen i telefonen. ”Ja, det er meg, hvordan da?” spurte jeg nysgjerrig. ”Jeg burde vel egentlig presentere meg. Jeg heter Kari Christiansen, og bor noen få kvartal i fra deg. Det jeg lurte på var om du ville sitte barnevakt for de to barna mine i morgen kveld. De er ganske greie. Det er Mari på tre år og Erik på fem år. Har du lyst?” spurte Kari. Jeg tenkte meg litt om. Dette her måtte da være lettjente penger. Jeg skulle jo bare sitte barnevakt for to uskyldige unger. Det var jo bare barnemat. Jeg kunne kjøpe litt potetgull og brus , og leie en film, så var alt i boks. Det gikk opp for meg at jeg hadde sittet litt for lenge uten å svare. ”Ja, ok, det er greit det. Hvilken tid skal jeg komme?” ”Ehm, passer det bra å sitte i fra kl. 20.00-24.00?” spurte Kari litt forsiktig, på en måte for å høre om jeg syntes det ble litt for lenge. ”Det går helt fint det”, sa jeg muntert. ”Flott, da sier vi det. Holder det med 250 kroner for de fire timene? Ja, også inkluderer det at jeg kjøper litt brus og potetgull! Har vi en avtale da?” ”Jepp, det har vi. Da snakkes vi i morgen. Ha det bra”, svarte jeg. Jeg følte meg ikke så trøtt lenger. Nå fikk jeg jo penger til shopping likevel. Glad til freds skyndte jeg meg opp trappa. Jeg gikk inn på badet og pusset tennene mine. Deretter tok jeg på meg pyjamasen min og krøp i seng.

Neste morgen våknet jeg av at hanen til nabo Jensen sto og gaulte. ”Kykeliky!” skrek den. Jeg stønnet. Idiotiske hane, tenkte jeg irritert. Jeg prøvde å legge meg til å sove igjen, men jeg var allerede våken, så det hadde ingen hensikt. Da var det vel ingenting enn å stå opp jeg kunne gjøre. Jeg reiste meg opp fra sengen og gikk inn på badet. En varm dusj ville nok gjøre meg litt mer våken. Da jeg var ferdig med å dusje og var ferdig påkledd, gikk jeg ned for å spise frokost. Eggerøre og bacon hadde vært godt, tenkte jeg og slikket meg rundt munnen. Mamma hadde visst også våknet av hanen, så hun hadde allerede funnet frem stekepannen og var i full rulle med å lage frokost. Jeg sa ”God morgen”, til hun og begynte å dekke på bordet. ”Hvem var det som ringte i går kveld?” spurte mamma. ”Det var Kari Christiansen. Hun lurte på om jeg ville sitte barnevakt for barna hennes i kveld”, svarte jeg. ”Åh, hun vet jeg hvem er. Jeg har sett henne gå tur med jenta si”, sa mamma og smilte. ”Hyggelig dame”.

Etter frokosten var jeg ute og lekte litt med hunden vår, Fido. Resten av dagen gikk med til å gjøre litt husarbeid og lese til tentamen, som ikke var så langt unna.

 

Klokken 19.40 var jeg klar til å gå. Jeg hadde leid en film før i uken, som jeg ikke hadde fått sett ennå. Jeg begynte å rusle nedover gaten, imens jeg nynnet på en sang. Da jeg var fremme med huset, la jeg først merke til hvor stort det var. Det var minst dobbelt så stort som vårt, og hadde grønne karmer, hovedfargen ellers var rød. Jeg hadde begynt å fryse, så jeg ringte på. Døren ble lukket opp, men jeg så ingen. Jeg hørte en lyd nedenfra på gulvet, og jeg så ned. Der sto en gutt på omtrent 5 år. Han så litt liten ut for alderen, men jeg tippet at det var Erik. ”Heisann”, sa jeg med en vennlig røst. ”Hei”, sa Erik. ”Kan jeg få komme inn?” spurte jeg. Erik skjøv døren litt mer bort slik at jeg kunne komme meg inn. Jeg gikk inn. Huset så litt mindre ut innenfra i forhold til utenfra. Men det var kanskje fordi huset var stappfullt av lekene til barna, et kjempestort hjemmekino anlegg, et stereoanlegg med gigantiske høytalere, pynteting og en sofa som så kjempemyk ut. Den gledet jeg meg til å teste. Jepp, jeg skulle nok kose meg. Kari kom ned fra en trapp foran meg. ”Hei, de er du jo!” sa hun og smilte. ”Jeg må gå nå, men det står potetgull og brus inne på kjøkkenet. Det er bare til å forsyne seg”. Hun kysset ungene sine på kinnet. ”Ha det bra, da.” Så forsvant hun ut ytterdøren. Ti sekund etter kom hun inn igjen. ”Og, du, ikke glem å legge ungene senest klokken ni”, og så forsvant hun igjen. Jeg hørte motoren starte og hun kjørte. Så var det bare meg, ungene og et stort luksushus igjen.

Jeg tenkte at kanskje det var en god start å fortelle hva jeg het, så jeg presenterte meg. ”Hei, jeg heter Anne og skal være barnevakt på dere”, begynte jeg. ”Du må være Mari”, sa jeg og pekte på den lille jenteungen. ”Og du er Erik”, sa jeg. Begge nikket. ”Har dere lyst til å se en film?” spurte jeg. ”Ja!” sa de i kor. Vi gikk inn og satte oss i sofaen. Mari gikk rett bort til TV-en og fant fram filmen hun ville se. Det var filmen ”Løvenes Konge”. Jeg satte på filmen, og gikk for å se etter potetgullet og brusen. Jeg satte meg ned i sofaen og følgte med på filmen. Da den var slutt, sa jeg at det var leggetid. Da ble de helt ville, og løp for å gjemme seg. Jeg lette og lette, men noen unger fant jeg ikke. Nå begynte jeg å bli irritert. Hva var vitsen? Jeg gikk opp trappen, men midt i trappen, der lå det et bananskall som jeg trakket på og falt ned de fem trinnene jeg hadde gått opp. Da hørte jeg en latter som kom fra stua. Men i stua la jeg merke til at terrassedøren var åpen. Jeg gikk ut. Det skulle jeg ikke ha gjort. Da hørte jeg et klikk bak meg. Der hadde Mari lukket og låst terrassedøren, og nå sto de og lagte grimaser til meg. Flott, tenkte jeg, nå kommer jeg meg ikke inn heller. Jeg vet ikke hvor lenge jeg sto der og frøs, men det kjentes i hvert fall som en evighet. Jeg hadde stått og hamret på døren kjempelenge, og hendene verket. Men til slutt tror jeg de syntes at det begynte å bli kjedelig å skjære grimaser gjennom glasset til meg, for da slapp de meg inn. Men, det dumme var at da sprang de og gjemte seg igjen, så jeg slengte meg på sofaen.

 

Da jeg hadde ligget en stund, hørte jeg ett rabalder på kjøkkenet. Jeg reiste meg og gikk for å se. Der hadde Mari og Erik tatt egg og knust på gulvet. Men ikke nok med det, de hadde også tatt mel og strødd rundt, slik at hele kjøkkenet så ut som et grisehus. Nå hadde jeg fått nok! Jeg fant frem en mopp og begynte å rydde opp. Det tok sin tid. Eggene hadde begynt å lime seg fast til gulvet, og melet hadde hengt seg fast i eggene. Da jeg omsider var ferdig og gikk inn i stua, fant jeg Mari og Erik sovende på gulvet. Jeg så på klokken. Oi, den var jo 11.30. det var ikke lenge til Kari kom hjem. Jeg tok en unge i hver arm og skyndte meg opp trappen. Jeg tok på dem pyjamasen og la de under dynen. Nå var jeg virkelig utslitt, jeg og. Jeg gikk ned igjen og la meg på sofaen. Ett kvarter senere kom Kari hjem. ”Hei”, sa hun. ”Har de vært greie?” spurte Kari. Jeg visste ikke annet enn å svare ja. ”Ja, de har vært greie de”. ”Flott!” sa Kari. Hun fant frem 250 kroner og rakte dem til meg. ”Da sees vi kanskje en annen gang og da”, la hun til. ”Det gjør vi nok”, sa jeg, men allerede da visste jeg at jeg aldri skulle sitte barnevakt igjen!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

RetroGirl
04.08.2011 12:48

Bra!
0
anbefalinger
Haha, den var morsom... Har småsösken på 5 og 8, så jeg veit åssen de er Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews