Søk i stiler
 

Elektrolyse av kopperklorid


Rapport over forsøk der vi skulle påvise om kopperklorid leder strøm ved hjelp av spalting av kjemiske forbindelser.
Sjanger:RapportLastet opp:31.01.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hensikt:

Hensikten med forsøket er å påvise om kopperklorid leder strøm ved hjelp av spalting av kjemiske forbindelser, med elektrisk strøm.

 

Teori:

Elektrolyse er en kjemisk metode der vi bruker likestrøm til å framstille grunnstoffer i fri tilstand fra kjemiske forbindelser. Reaksjonene i elektrolyse er redoksreaksjoner.

 

Noen kjemiske forbindelser danner ioner i en vannløsning, og dette kan være utgangspunktet for en elektrolyse av disse stoffene. Andre kjemiske forbindelser må vi varme opp slik at vi får en smelte før vi kan starte elektrolysen. I dette forsøket gjennomførte vi elektrolyse av kopperklorid løst i vann.

 

Utstyr:

  • Kopperklorid (CuCl2)
  • Lakmuspapir
  • Glasskål
  • Glasstang
  • 2 karbonelektroder
  • 3 ledinger
  • 6 v likestrømskilde
  • Lampeholder med pære
  • Vernebriller

Figur

(figur mangler)

 

Forsøksbeskrivelse:

Først satte vi sammen apparaturen slik figuren viser. Så holdt vi de to karbonelektrodene inntil hverandre. Deretter tok vi litt fast kopperklorid i skåla og holdt karbonelektrodene ned i kopperkloridet uten at elektrodene berørte hverandre. Så helte vi litt vann i glasskåla medd kopperkloridet og rørte om med en glasstav. Så satte vi karbonelektrodene ned i kopperkloridløsningen og lot avstanden mellom elektroden være om lag 2 cm. Så holdt vi et fuktet lakmuspapir bort til den elektroden som var koplet til den positive polen på strømkilden.

 

Resultater:

Først holdt vi de to karbonelektrodene inntil hverandre. Da begynte pæra å lyse. Grunnen til det er at + og – polene kommer i kontakt med hverandre og det blir en strømkrets. Så tok vi litt kopperklorid i skåla og holdt karbonelektrodene ned i kopperkloridet uten at elektrodene berørte hverandre. Kopperkloridet var blått og vi fant ut at fast kopperklorid ikke leder elektrisk strøm, fordi pæra lyste ikke. Så helte vi vann i glasskåla med kopperkloridet. Da løste kopperkloridet seg opp i vannet. Og løsningen inneholdte Cu2+-ioner og Cl- -ioner. Så satte vi elektrodene ned i kopperkloridløsningen. Da lyste pæra, som beviser at kopperklorid med vann leder elektrisk strøm.

 

Vi observerte at det ble dannet en kopperfarge på den negative elektroden, og det viser at det ble dannet fast kopper. På den positive elektroden ble det dannet klorgass. Det kunne vi se fordi det boblet forsiktig ved den positive elektroden, og vi kjente en svak lukt av klor. Grunnen til at det ble dannet kopper på den negative elektroden og klor på den positive elektroden, er at + og – trekkes mot hverandre. Så holdt vi et lakmuspapir ved den positive elektroden hvor det ble dannet klorgass. Men fikk ingen reaksjon. Grunnen til det er at læreren satte ut feil lakmuspapir.

 

Negativ elektrode (reduksjon):

Cu2+ + 2e- -> Cu

 

Posiyiv elektrode (oksidasjon):

2Cl- -> Cl2 + 2e-

 

Samlet reaksjonslikning for denne elektrolysereaksjonen:

Cu2+ + 2Cl- -> Cl + Cu

 

Konklusjon:

Vi fant ut at fast kopperklorid ikke ledet strøm, men når vi helte vann sammen med kopperkloridet lyste pæra. Så det må tilsettes vann for at kopperklorid skal lede elektrisk strøm. Vi fant ut at kopperklorid inneholder kopper og klor, og når det kommer i en løsning med vann og det blir tilsatt strøm, så deles de. Og da skjedde det en reaksjon ved den negative elektroden og den positive elektroden. Cu2+ -ionene trakk mot – polen, og Cl- -ionene trakk mot + polen, fordi + og – trekkes mot hverandre. Så det skjedde altså en reduksjon ved den negative elektroden, og en oksidasjon ved den positive elektroden.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


21.10.2007 17:21

Bra!
20
anbefalinger
hiii Very Happy :-D takk for hjelpen , skikkelig takk o stoor klem  Razz :-P p.g.a hjelpen , egentlig jg vist ikke hva skulle gjøre uten denne hjelpen

Niko
07.05.2013 21:02

Bra!
12
anbefalinger
Hei! Vil bare kommentere at din oksidasjons reaksjonsstykke er skrevet feil.

Du skrev
"Posiyiv elektrode (oksidasjon):
2Cl- -> Cl2 + 2e-"

Det skal være: Cl- MINUS e- --> Cl. Klor ionet har altså ett ekstra elektron når det deles i vannet, og gir fra seg dette ekstra elektronet så det blir stabilisert som vanlig Cl (Klor). Deretter gikk klor atomene sammen og dannet klorgass, Cl + Cl = Cl2.

Ellers en klar og fin rapport. ggwp


13.11.2006 20:44

Bra!
8
anbefalinger
Det må jeg si..veldig godtskrevet Very Happy :-D
Imponert jeg..dette hjalp virkelig til rapporten min!

.....
18.12.2014 19:53

Bra!
5
anbefalinger
Til "king"... Du skriver at hun har skrevet teksten på en uprofesjonell måte, og på et barnslig vis... Det jeg ikke skjønner helt, er at du er utrolig mye værre til å skrive enn det hun er, så du har ingenting å si... Du glemmer stor forbokstav, du setter komma feil, og du skriver flere ord feil... F. eks. mottaelig -> mottagelig , og barne måte -> barnemåte (det er faktisk ingenting som heter barnemåte, så her finner du bar på ord... -> "BARNSLIG MÅTE"

meep
24.11.2005 21:21

Bra!
4
anbefalinger
Danke  Very Happy :-D
Hjalp møye dette.. Forsto ingenting av forsøge men detta hjalp ;D

cece
23.10.2006 14:21

Bra!
4
anbefalinger
takk for hjelpa ass !
hadde ikke klart d uten denne Ö maa gad ! vanskli forsøk !

Me
30.10.2006 15:52

Bra!
4
anbefalinger
denne her var bra(Y);D


13.11.2006 20:41

Bra!
4
anbefalinger
Det må jeg si..veldig godtskrevet Very Happy :-D
Imponert jeg..dette hjalp virkelig til rapporten min!

Tonje
18.04.2007 15:43

Bra!
4
anbefalinger
Thanks;D
dette hjalp meg mAASSe!! Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-DD

K.K.K
04.02.2009 20:51

Bra!
4
anbefalinger
TAKK  Very Happy :-D

meg :)
03.11.2012 21:26

Bra!
4
anbefalinger
Tuuusen takk for hjelpen, jeg forsto heller ikke så mye ut av forsøket og visste da heller ikke hvordan jeg skulle føre dette. Men dette her var en kjempe god hjelp i. Tusen takk!

.
30.01.2014 21:43

Bra!
4
anbefalinger
 Very Happy :-D

sper
21.02.2016 12:21

Bra!
4
anbefalinger
Tusentakk, jeg suger ballestein i naturfag

robert den hellige
17.10.2018 14:41

Bra!
3
anbefalinger
potetkjeller utenfor Trondheim

Noora
24.10.2016 20:41

Bra!
2
anbefalinger
Takk vi hadde prøve om dette på Nissen skole så tusen takk altså lissom...

gangster man
07.11.2019 23:05

Bra!
2
anbefalinger
yo yo yo, fårstår ikkje ain navla drid, men dette hjalp græla møkje, peace

masse-føflekker.net
09.12.2019 10:37

Bra!
0
anbefalinger

halla guttær! Denna rapporten hjalp noko vanvittigg! takk bror, bra du har meg


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews