Karbondioksid

Rapport over forsøk der vi skulle framstille karbondioksid.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.01.31

Hensikt:

I dette forsøket framstilte vi karbondioksidgass, undersøkte egenskapene til gassen og lærte hvordan vi kan påvise karbondioksidgass.

 

Teori:

I luft er det 0,03--0,04 % karbondioksidgass. Karbondioksid har det kjemiske symbolet CO2. Molekylene i gassen CO2 består av ett karbonatom (C) og to oksygenatomer (O2), og er tyngre enn luft (1,5 ganger). CO2 er en farge- og luktfri gass. Den er ikke brennbar og smaker litt surt. Vi framstilte karbondioksidgass ved hjelp av marmor og saltsyre. Marmor er en kjemisk forbindelse som heter kalsiumkarbonat, CaCO3.

Karbondioksidgass kan vi påvise med kalkvann, Ca(OH)2.

 

Utstyr:

  • Marmor (CaCO3)
  • 3 M HCl
  • Kalkvann (Ca(OH)2)
  • 4 reagensglass
  • Glassrør
  • Gummikork med hull
  • Gummislanger
  • Treklype
  • Sugerør
  • Treflis
  • Vernebriller

Figur:

Tegning nr. 1: Marmor og saltsyre blir til karbondioksid:

A

<bilde>
B

 

 

Tegning nr. 2: Påvisning av karbondioksid, fyrstikken slukker.

 

<bilde>
C

 

Forsøksbeskrivelse:

Først satte vi reagensrør A i et reagensglasstativ og fylte ca. 1/3 saltsyre (HCl) i reagensrøret. Så satte vi en kork på, som var festet til et glassrør og slanger slik som tegning 1 viser.  Så la vi 2 marmorbiter i reagensrør A, sammen med saltsyra.

 

Deretter fylte vi reagensrør B halvfullt med kalkvann og førte gassen fra reagensrør A ned til reagensrør B. Så tok vi et nytt reagensrør (C) og satte en papirbit i toppen på det tomme reagensrøret og førte gassen fra A ned i glasset. Karbondioksid (CO2) er tyngre enn oksygen- og nitrogengass, så vi kan samle opp gassen når åpningen på reagensrøret vender opp. Etter omtrent 2 minutter tok vi bort papirbiten og førte en brennende fyrstikk ned i reagensrøret C.

 

Så tok vi et nytt reagensrør med kalkvann og blåste forsiktig gjennom et sugerør ned i løsningen.

 

Resultater:

Når vi puttet de to marmorbitene oppi saltsyra så vi at de begynte de å reagere med hverandre, det begynte å bruse. Det ble dannet karbondioksid (CO2 ). Vi påviste at det var karbondioksid ved hjelp av kalkvann. Når karbondioksid og kalkvann reagerer på hverandre blir vannet blakket, det kunne vi se ved at kalkvannet ble grumsete og fikk en grå farge.

 

Vi kunne også bevise det at reagensrør C var fylt med CO2, ved at vi førte en brennende fyrstikk ned i reagensrøret. Fyrstikken sluknet. CO2 er en gass som ikke inneholder forbrenning og fyrstikken sloknet derfor. Det er også grunnen til at brannslokningsapparater inneholder CO2, fordi karbondioksid er en kvelende gass.

 

Når vi tok et reagensrør fylt med kalkvann og blåste gjennom et sugerør i løsningen, kunne vi se at kalkvannet fikk en grå farge akkurat som da vi laget CO2, det ble blakket. Dette skjedde fordi vi puster ut gassen CO2.

 

Fremstillingsreaksjon for karbondioksidgass:

kalsiumkarbonat + saltsyre -> kalsiumklorid + karbondioksid + vann + Energi

CaCO3                   + 2HCl   -> CaCl2              + CO2                      +H2O  + E

 

Reaksjon med kalkvann (mettet løsning av Ca(OH)2 i vann)

Karbondioksid + Kalsiumhydroksid -> Kalsiumkarbonat + Vann

CO2                   + Ca(OH)2                 -> CaCO3                  + H2O

 

Kalkvannet er blittt blakket.

 

Konklusjon:

Vi lærte at Marmor (kalsiumkarbonat, CaCO3) og saltsyre (HCl) lager karbondioksid (CO2). Det kan vi bevise ved hjelp av kalkvann. Når karbondioksid og kalkvann reagerer på hverandre blir vannet blakket.

 

Når vi blåste ned i et reagensrør med kalkvann ble det også blakket, det beviser at vi puster ut karbondioksid.

 

Vi lærte også at karbondioksid ikke er et brennende stoff. Det viste vi ved at vi å fylte et reagensrør med CO2 og puttet en brennende fyrstikk ned i reagensrøret, og den sloknet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst