Søk i stiler
 

"Eg står her og skal slå opp med ei jente" (R. Belsvik)


Detta er en analyse av Rune Belsviks novelle "Eg står her og skal slå opp med ei jente".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:26.01.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Eg står her og skal slå opp med ei jente
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Rune Belskviks novelle ”Eg står her og skal slå opp med ei jente” er hentet fra hans novellesamling ”Kram Snø”, først utgitt i 1981. I denne novellen tar Belsvik for seg en problemstilling godt kjent blant ungdom: Så vanskelig det er å gjøre det slutt med kjæresten sin!

 

I novellen møter vi Svein, som er sammen med Lise. Men nå føler han at det er nok, nå skal han gjøre det slutt med henne. Siden vi får høre mye om Sveins følelser og tanker er synsvinkelen personal. Dette gjør at vi bare får se Lise gjennom Sveins øyner. På denne måten vil vi kanskje få et negativt bilde av henne og hennes væremåte.

 

I novellen møter vi Svein, som er sammen med Lise. Men nå føler han at det er nok, nå skal han gjøre det slutt med henne. Svein er novellens jeg-person, og novellen fortelles gjennom en førstepersons-synsvinkel. Siden vi får høre mye om Sveins følelser og tanker er synsvinkelen personal. Dette gjør at vi bare får se Lise gjennom Sveins øyner. På denne måten vil vi kanskje få et negativt bilde av henne og hennes væremåte. Novellen har kun to personer, noe som er med på å gjøre den til en novelle. I tillegg foregår handlingen over kort tid,fra han ser henne til hun står ved ham, ca et minutt.

 

Novellen starter brått,( in medias res) og den første setningen fra Svein er bestemt og forteller oss nøyaktig hva som skal skje i novellen. Svein og Lise avtalte dette møtet fordi de senere skal gå på en fest sammen. Svein skal ende forholdet, han greier ikke være sammen med henne lenger. Han føler at hun ikke har noen hemmeligheter lenger. Alt er avslørt ved henne.

 

Men etter hvert som Svein, via leseren, argumenterer for hvorfor han skal slå opp med henne, finner han ut at det kanskje ikke er så lurt å gjøre det likevel. Så plutselig tenker Svein: ” Skal eg virkelig slå opp med henne?” det utsagnet er skrevet i kursiv, antageligvis for å framheve dets viktige budskap.

 

Når Lise nærmer seg og samtalen er i gang, kommer det som et sjokk på både Svein og leseren at Lises ord er: ” Da e slutt. Det går ikkje lenger. Eg har visst det heile tio, Svein. Du har nok skjønt det du også.”

 

Siden det er Sveins tanker vi følger fra begynnelsen av novellen, blir vi godt kjent med ham. Vi får høre om hvor nervøs han var da han traff henne, vi får et innblikk i den noe ubesluttsomme personen Svein er, og ikke minst, vi føler hvor vanskelig Svein har det inni seg da han ser henne komme. Svein er en gutt i tenåringsalderen som opplever valgets kvaler. Det bildet jeg danner meg av Svein er at han er umoden, sjenert og vil gjerne være tøffere enn han virkelig er. Vi får aldri høre om Svein tror Lise føler det på samme måte som han, og ikke før mot slutten får Svein betenkeligheter om å gjøre det slutt. Dette kan vise oss at Svein mest sannsynlig er en svært egosentrisk person, som ikke tenker på andre enn seg selv.

 

Lise møter vi først og fremst gjennom Sveins beskrivelser av henne. Hun virker selvsikker og selvstendig, og det er tydelig at hun er mer voksen enn Svein. Som nevnt tidligere er nok det meste vi får vite om Lise fra Sveins tanker uekte, og vi må på grunn av dette danne oss et bilde av Lise på egenhånd.

 

Belsvik bruker korte, presise ord og setninger for å beskrive ting og situasjoner. Dette gjør at spenningen og dramatikken holdes oppe gjennom hele novellen, i tillegg forstår vi på denne måten at novellen foregår i nåtid, noe tittellen også viser oss.

 

Novellen foregår på to plan:

I preteritumsdelen ser Svein tilbake på hvordan forholdet deres har utviklet seg til nå, mens han i presensdelen forteller om hvor langt unna Lise er.

 

Eksempel på preteritum: ”eg hadde litt problem med å kome saman med henne..” Eksempel på presens: ”Sjå der kjem ho. Med sola rett i ansiktet.”

 

Svein tenker ofte tilbake på hvordan de hadde det, men jeg vet ikke om jeg vil si at kronologien er brutt eller om oppbyggingen er kronologisk med enkelte tilbakeblikk.

 

Belsvik bruker en skrivestil basert på ungdommens muntlige livsstil i denne novellen. For eksempel blir banne ord og ”slang-ord” hyppig brukt. Eksempel: ”kva faen. Eg er jo dritredd.” ”Heilt for jævlig.”

 

På denne måten forstår vi at novellen er rettet mot ungdom. Belsvik putter kanskje stygge ord i munnen på Svein for å vise oss at han gjerne ønsker å være tøffere enn han er.

 

Det er to vendepunkter i novellen:

Det ene vendepunktet er da Svein tenker: ”brått er eg litt trist.” Da begynner han å tvile på avgjørelsen om å gjøre det slutt.

 

Selve høydepunktet i novellen er da Lise sier at det er slutt. Novellen har hele tiden blitt bygd opp til denne delen, men når ordene først kommer, får vi et vendepunkt her også. Det er nemlig ikke Svein som gjør det slutt, likevel, det er Lise. Etter dette forandrer Svein seg fra å være en som tror han kjenner Lise som sin egen bukselomme, til å innrømme at hun kanskje ennå er en hemmelighet. Eksempel: ”Lise er ein stor løyndom eg ikkje skal få gisse på meir.” Mot slutten av novellen beskriver forfatteren mer av Lise. Vi får vite at hun har røde sokker, et sølvkors rundt halsen og at hun har nye øredobber, noe jeg tror symboliserer at hun legger fortiden bak seg når hun gjør det slutt- En ny tid.

 

Temaet i novellen er ungdom og kjærlighet, og hvor vanskelig det kan være å ta avgjørelser i ungdomstida. Det er en morsom novelle, der de fleste ungdommer kjenner seg litt igjen.

 

Min mening om novellen:

Jeg valgte denne novellen pga at denne er intresang undomelig og jeg har lest denne ganske mange ganger før, har laget analyse av denne før på U-skolen også..

 

Denne er kjempe fin denne setter oss ungdom rett i Svein`s bilde, det er så mange som har oplevd akkurat det samme som han. Vi kjenner oss igjen på en måte og da er det morsomere og lettere og lese den og fårstå den. Det er ganske mange her om kring som har opplevd denne selg og da får R. Belsvik oss unge til og vekke oppsikt til denne novellen som mange kanskje virker litt intresang bare med overskrifte.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Laila
13.06.2013 13:08

Bra!
64
anbefalinger
Denne fortellingen var fin! Takk for at jeg fikk lese den. Jeg vil gjerne bruke den i fortellingsboken min. Skal ta meg en kopp te og en liten tallerken med smør imens jeg leser igjennom denne igjen. Utrolig fin fortelling! Du skulle blitt forfatter eller kneber. Lykke til videre i livet.
Viste du at pannekaker gjør tankegangen din bedre? lurt tips når du skal skrive flere fortellinger Wink ;-\)

Theresa
10.04.2005 21:07

Bra!
15
anbefalinger
Det har ikke du skrevet. Du har skrevet av Anne Ma Skorpen sin tolkning av novellen! Det er bare deg selv du lurer, sånn at du vet det...  Sad :-\(

Elias
24.04.2010 02:14

Bra!
11
anbefalinger
Hei, jeg leste gjennom novellen! Jeg leste igjennom hele teksten og var storfornøyd og tilfreds helt til jeg kom frem til siste avsnitt. Fra å være en vakker, velskrivet novelle, med smarte og inntelektuelle kommentarer og skildringer forandret den flotte teksten seg til noen merkelige uten mål og mening. Jeg måtte selvsagt straks finne ut av grunnen til dette. Jeg sjekket Darichat for råd og andres synspunkt... Der fikk jeg høre av min gode venn homo2 at du faktisk hadde kopiert en annens stil og bare lagt til dine meninger på slutten. Eller enklere sagt, du hadde stjelt en stil, eller sagt på daria måten: "Du faka sykt og jævlig!!!"

siri
18.04.2005 00:16

Bra!
7
anbefalinger
ja, det er jeg enig i! huff

Tess
07.11.2005 17:15

Bra!
7
anbefalinger
Enige, det e jo nesten prikk likt Anne sitt! Dårlig...

Bjarne
19.11.2010 11:02

Bra!
6
anbefalinger
Greit å plagiere litt på nynorsk tekster.. Ser ikke poenget i å lære noe så ubrukelig og derfor har jeg ikke tenkt til å legge energi i å prøve å lære det heller. Snakk norsk!

Torfinn
26.04.2010 12:00

Bra!
4
anbefalinger
Kopiering gir ikkje gode karakterar, og du får ikkje eingong skrivetrening. Eg kan berre lure på kva som fekk deg til å leggje ut noko slikt.

Martin
16.11.2010 18:14

Bra!
4
anbefalinger
Skjønner ikke hvordan dere kan si at det er Anne Ma Skorpen som har skrevet dette, når Ola Nymo Trulsen har lagt ut alle hennes synspunkter i år 2000, altså 2 år før henne!

Maggie
06.06.2012 12:10

Bra!
4
anbefalinger
hahaha, jeg må le litt. Er det mulig? Fra å ha ett plettfritt norskspråk går du over til å skrive gramatisk feil. Jeg vil ikke si at feilene var tillfeldige.. Man ser at det er skrevet av en som ikke gidder. Av en som syntes det er lettere å kopiere enn å skrive selv! Du kan umulig ha sluppet unna med dette...

Ahrmed
04.11.2010 09:04

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra

Bjarne is back
19.11.2010 11:04

Bra!
2
anbefalinger
Må bare legge til at oppgaven var å skrive en tolkning av den på nynorsk

Hemmelig
19.04.2012 11:26

Bra!
2
anbefalinger
Den var jo bra da

Meg
19.04.2012 11:27

Bra!
2
anbefalinger
Den var kul og morsom  Smile :-\)  Smile :-\)  Wink ;-\)

minni mus
04.05.2012 10:46

Bra!
2
anbefalinger
hvorti er denne novellen girr ut ? Eg står her og skal slå opp med ei jente


21.05.2018 19:24

Bra!
2
anbefalinger
det er så jævlig dritt at vi må ha tekstanalyse om det jævlig teksten her. 25.05.18

Mariken
19.04.2012 11:30

Bra!
1
anbefalinger
Den var kuul !  Very Happy :-D


03.09.2013 19:31

Bra!
1
anbefalinger
Nesten alle analysene jeg har lest av "Eg står her og skal slå opp med ei jente" er eller kopiert av noen eller så har folk tolket den helt likt. Fordi jeg kunne ikke finne en analyse der folk hadde skrevet noe annet enn det samme som noen andre. Jeg synes det er dumt at folk kopierer, du blir jo ikke smartere av det.  Sad :-\(

Morra di
18.05.2016 17:27

Bra!
1
anbefalinger
Berry er guy


01.03.2019 11:08

Bra!
1
anbefalinger
Gay


04.06.2013 09:50

Bra!
0
anbefalinger
bra.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews