Søk i stiler
 

"Livet er tiden det tar å dø"


En kort biografi om Lars Saabye Christensen.
Sjanger:BiografiLastet opp:24.01.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Lars Saabye Christensen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Lars Saabye Christensen ble født 21/09-1953 på Skillebekk i Oslo. Han vokste opp i samme by, og flyttet senere til Sortland i Vesterålen hvor han nå er bosatt.

 

Som ung var han som andre gutter, han spilte fotball og gjorde rampestreker, musikken var også en viktig del av livet hans. Han hadde et nært forhold til sin mor som var hjemmeværende, det viser i diverse romaner og dikt.

 

Saabye Christensen jobbet to år som blomsterbud, men fant allerede som 13-åring ut at det var lyriker han ville bli. Allerede da skrev han sitt første dikt:

 

Når jeg ser to klokker

som viser forskjellig tid

blir jeg redd.

 

Allikevel skulle han vente helt til siste året på gymnaset før han sendte inn diktene sine til forlag. Han fikk da alt i retur.

 

I et intervju forteller han om hvorfor han akkurat ville bli forfatter:

”Det er summen av vilje og en del tilfeldigheter. Jeg var i utgangspunktet interessert i historier, språk og poesi, og kom ganske tidlig inn i et miljø der vi delte disse interessene. Etter hvert bestemte jeg meg for å prøve å bli forfatter.”

 

Han debuterte først i 1976, da som lyriker med diktsamlingen ”Historien om Gly”. Før det hadde han allerede hatt flere dikt på trykk og deltatt i utgivelsen av det litterære undergrunnstidskriftet ”Dikt og datt”, som han selv var redaktør for.

 

I 1974, to år før hans gjennombrudd, ga Saabye Christensen ut ”Grønt lys” på hans eget forlag. Diktsamlingen solgte han for 2,50, og mener selv at ingen diktsamling har solgt så mye som den.

 

Diktsamlingen ble belønnet med Tarjei Vesaas debutantpris. Etter dette skrev han en rekke romaner, ”Billettene”, ”jokeren” og ”Amatøren”. Lars Saabye Christensen mener selv at alle hans bøker kunne ha hatt nettopp denne tittelen.

 

Saabye Christensens gjennombrudd kom allikevel i 1984, da med romanen ”Beatles”. Denne romanen mottok Cappelen-prisen. Mange mener at dette er en selvbiografi, men forfatteren selv slår hardt ned på dette.

 

Lars Saabye Christensen forteller at hans store forbilder er Jan Erik Vold og Knut Hamsun. Han liker skrivemåten deres, og har alltid likt å lese verk fra disse forfatterne.

 

Senere kom diverse romaner og diktsamlinger, som ble belønnet med priser og bra kritkk. Boka ” Herman” ble også filmatisert.

 

"Halvbroren" som kom i 1996 ble en gedigen suksess, den fikk Bokhandlerprisen og Brageprisen samme året. I 2002 fikk "Halvbroren" Den norske leserpris og Nordisks råds litteratur pris. Boka er en ny mursteinroman fra Oslo i etterkrigstida.

 

Selv om man gjerne skulle tro at forfatteren, lyrikeren og manusskribent Lars Saabye Christensen skulle fråtse, er dette feil. Han byttet nemlig ut skrivemaskinen sin med datamaskin for kun to år siden. Aller helst liker han å skrive på servietter og notatblokker.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Marte
08.03.2005 14:12

Bra!
1
anbefalinger
Jeg likte at biografien var kort og saklig, men det var noen av momentene jeg undret meg litt over.
Diktsamlingen som ble belønnet med Tarjei Vesaas debutantpris, var det "Grønt Lys" eller "Historien om Gly"?
Og ble ikke Halvbroren gitt ut i 2001, og ikke 1996, som du skriver?

HAHA
22.02.2006 10:37

Bra!
0
anbefalinger
dette var for dårlig. all for kort og usaklig jeg undret meg ikke over noen av momentene. Det var Grønt lys det vet jo alle. Alle vet jo også at halvbroren ble gitt ut i 1998

Haha 2
22.02.2006 10:38

Bra!
0
anbefalinger
Helt fullstendig enig med "HAHA" Han som har skrevet denne kan ikke være andre enn en usaklig preson

Haha 3
27.02.2006 21:32

Bra!
0
anbefalinger
dette e jo helt tåpelig, eg kan finne bedre sider på google. det skulle stått litt mer syntes eg dåe. informasjonen som står her e helt feil, han skriver at gjennombruddet hans var i 1976, men også i 1984?
Marte har rett, den ble gitt ut i 2001, men det derre med debutant prisen var det litt surr med syntes eg. tror han bør få orden på fakta og ikkje minst rettskriving; " Kritkk " ??

Trine
19.03.2006 18:53

Bra!
0
anbefalinger
Litt for kort detta ass...trenger mer...

mocca
20.03.2006 16:50

Bra!
0
anbefalinger
iiihhaaaa .... ditta er joo maaaax ..  Razz :-P
har funne mye bra her .. og det er mye av dette som kan brukast i ei oppgåve !!

Mimmi *forfatter*
15.05.2006 17:40

Bra!
0
anbefalinger
Hei!

Han 'slo igjennom' uprofesjonelt i 1976, det var da han virkelig debuterte. Han fikk sitt gjennombrudd (som er noe helt annet!) i 1984.

Faktene mine er basert paa et personlig intervju med Saabye Christensen.

Lengden paa biografien indikeres vel egentlig i tittelen?

Takk for saklige tilbakemeldinger folkens. Hehe..

-Mimmi

Lene
30.05.2006 20:09

Bra!
0
anbefalinger
du burde endre det du har skrevet om halvbroren. Den ble gitt ut i 2001. Smile :-\)

kristian
09.06.2006 11:22

Bra!
0
anbefalinger
takk for at du sjekka ut siden, vinn date med meg eller en av de andre på www.kristian.com 173 vinnere.


Toril
27.03.2007 17:23

Bra!
0
anbefalinger
Heei!
Jeg syns den var akkurat passe lengde. Kanskje for kort, men alle kan ikke være like lange. Dessuten, dere "HAHA" ' ene, ikke drit dere ut så ille. Det er ingen regler om hvor lang eller kort en biografi skal være. Heller ikke kritiser han/henne for innholdet selom kanskje noe er feil. Mange kilder, mange svar! Greit dere sier ifra assa, men gjør det på en penere måte neste gang. Folk har følelser akkurat som deg og meg..  Smile :-\)

Ellers veldig bra..  Smile :-\)06.01.2015 19:34

Bra!
0
anbefalinger
Hva er kildene dine?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews