Søk i stiler
 

"Et dukkehjem" (H. Ibsen)


Sammendrag, personskildringer, om Ibsen og litt til.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:20.01.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.1. akt.

Det er jul. Nora og Torvald Helmer bor i et hus sammen med de tre barna sine. Torvald Helmer har akkurat fått jobben som direktør i aksjebanken. Nora er endelig lykkelig for at de kan feire jul uten å tenke på penge forbruket for en gangs skyld.

 

Hver dag får de besøk av Dr. Rank som er en god venn av familien som visstnok har tæring i ryggmargen.

 

Fru Linde, en gammel venninne av Nora, kommer på uventet besøk. Hun har blitt enke og har ingenting igjen, derfor prøver hun å skaffe seg en jobb hos Helmer. Nora betror Fru Linde sin største hemmelighet: For en del år siden lånte Nora 1200 spesier for å ta med Torvald til Italia. Han var dødssyk uten å vite det selv, og uten oppholdet ville han ikke overlevd. Noras far lå også for døden, derfor fortalte hun alle at hun hadde fått pengene av sin rike far. Denne hemmeligheten vil ikke Nora fortelle Torvald før hun har blitt gammel og ikke fullt så deilig. Hun lånte pengene av sakfører Krogstad. Nå kommer han for få Nora til å legge inn et godt ord hos Torvald, for Krogstad vil beholde jobben i aksjebanken. Han skjønner at det er han som får sparken hvis Fru Linde skal få jobb. Nora nekter, og blir truet. Krogstad vil fortelle Torvald hemmeligheten. Det kommer senere frem at Nora har forfalsket farens underskrift på gjeldsbrevet og at datoen er signert 4 dager etter farens død.

 

Nora er avslørt.

 

 

2. akt

I motsetning til 1. akt er nå juletreet pjuskete og med nedbrente lys.

 

Slik jeg ser det er dette et symbol på at det som så ut til å bli en familie fest, nå går mot en familie tragedie.

 

Og ting begynner å skje. Nora er nervøs dagen lang, kommer Krogstad til å fortelle det til Torvald? Nora prøver å legge inn et godt ord for Krogstad hos Helmer, men hun snakker for døve ører. Krogstads oppsigelse i aksjebanken blir sendt av gårde.

 

Nora søker trøst hos sin gode venn Dr. Rank. Kan hun fortelle alt til ham eller kan han hjelpe henne? Før hun kommer så langt forteller Dr. Rank henne at han elsker hun, og er villig til å gjøre det aller meste for hun. Nora oppdager at Krogstad har mottatt oppsigelsen sin, og derfor har sendt svar tilbake til Helmer. I brevet er Noras godt bevarte hemmelighet.

 

Fru Linde blir igjen Noras fortrolige, og Fru Linde forstår at det er Krogstad som har lånt Nora penger. Det som også kommer frem er Fru Lindes tidligere forhold til Krogstad. Kristine Linde lover Nora at hun skal få Krogstad til å spørre om å få brevet ulest tilbake.

 

 

3. akt

Maskeradeballet er godt i gang. Fru Linde sitter inne og venter på Krogstad. Hun vil be om å få brevet, men hun har innsett av Nora må fortelle hemmeligheten til Torvald uansett. De kan ikke fortsette et ekteskap hvis Nora må bære på hemmeligheten resten av livet. Krogstad og Fru Linde får snakket ut om forholdet de hadde for mange år siden, og begge er villige til å prøve igjen.

 

Fru Linde gir beskjed til Nora om at hun må fortelle alt som det er til Torvald. Da Helmer og Nora kommer ned fra ballet forteller Helmer at ballet var vellykket og at hans linne Capripike danset tarantellaen som om det skulle gå på livet løs, noe Nora kan bekrefte.

 

Dr. Rank kommer innom på vei hjem, da sier han at neste maskeradeball vil han være usynlig. Helmer bare ler av dette, men Nora forstår at Ranks død er like om hjørnet. Da Torvald henter posten og finner Ranks visittkort med et sort kors, innser også han at han aldri får se sin beste venn igjen.

 

Krogstad brev lå også i post kassen. Helmer leser det og blir rasende. Han kaller Nora masse stygge ting, og nekter henne å oppdra barna. Nora innser at den hun har elsker og levd med i åtte år, ikke er slik hun trodde.

 

Et bud kommer med gjeldsbrevet og Nora er fri for gjeld, men hun føler at hun ikke lenger kan bo som en dukke i sitt eget dukkehjem. Hun kan ikke leve uten at det vidunderlige skjer. Torvald trygler og ber, men Nora har bestemt seg. Hun forlater mann og barn.

 

Her slutter stykket med at Torvald sitter og lurer på hva dette vidunderlige er, som kan føre hans yndige lille lerke fugl tilbake.

 

 

Jeg mener at hvis dette ekteskapet skal kunne fungere igjen, må det bli et forhold uten rollespill og hemmeligheter mellom to frie og jevnbyrdige partnere. Et dukkehjem er nok et bevis på at kvinnene også kan ta styringen i et forhold og være det sterke kjønn.

 

 

Personskildringer:

 

Nora:

Utad er Nora datidens idealhustru. Dum, deilig og vakker. Hun ser ut til å ha det veldig bra, tynn, pen og alltid pent kledd.

 

Hele livet har hun blitt behandlet som en dukke. Først av faren, så de siste årene av sin mann Torvald. Hun har alltid måtte mene det samme som dem, har hun tenkt noe annet har hun holdt det for seg selv. Nora har nok aldri rukket å bli voksen og finne seg selv.

 

Dette vises tydelig i hvordan hun behandler barna. De er som dukker for henne, hun leker med dem når hun har lyst. Har hun andre ting å gjøre sender hun dem ut med barnepiken.

 

Nora har store forventinger til Torvald og en enorm tillit. Et av hennes høyeste ønsker er det at Torvald skal ta på seg hennes skyld i kjærlighet for henne. Hun forstår at det aldri kommer til å skje. For å renvaske ham vil Nora gjøre det forferdligste til gjengjeld for at han aldri vil gjøre det vidunderlige for henne.

 

Det Nora ikke helt kan innse er at det hun gjorde i kjærlighet, er ulovlig. Hennes tanker om lovene i samfunnet er litt umorderne, men en regel gjelder for alle og slik er det.

 

Hva Nora ser i Helmer er ikke lett å forstå, han er jo ikke akkurat en kjekk romantisk ridder i skinnende rustning. Noras verden raser sammen fordi hun endelig forstår at hun bare har vært en dukke hele livet. Nå er hun trofast mot det beste i seg selv. Hun har funnet seg selv og hun seirer i nederlaget.

 

Nora har nok av selvtillit og det hun gjorde, gå fra mann og barn, var en ”umulig” løsning.

 

Fru Linde:

Fru Linde er enke og hun har ingen igjen å stelle for. Hun har alltid tatt vare på både moren og brødrene, men nå er det ingen som trenger henne lenger.

 

Hun har bare seg selv å stelle for og hennes ønske er å få en familie hun kan elske. Nora og Fru Linde er rake motsetninger. Nora vil svært gjerne være som Fru Linde, fri og i arbeid. Mens Fru Linde vil inn i en ordentlig familie og være husmor på helt tid. Fru Linde og Krogstads forhold er også rake motsetninger til Torvald og Noras.

 

Jeg tror Kristine Linde er et symbol på Nora om noen år, selvstendig, fri og uten noen forpliktelser for noen andre.

 

Torvald Helmer:

Torvald er gift med Nora. Han er sjefen i huset og behandler Nora og barna som om de var dukkene hans. Helmer er en høyt aktet forretnings mann, og er derfor veldig opptatt av å alltid ta seg bra ut og ha et bra rykte. Helmer er egoistisk og tenker først på seg selv, så på seg selv og etter det de andre.

 

Torvald er sammen med Nora bare akkurat når han ønsker det. Han bestemmer alt hva hun skal få lov til og ikke få lov til. Så lenge Nora bare er deilig og vakker, er alt bra nok for han. Torvald jobber mye, ettersom at han nylig har fått jobb som sjef i aksjebanken. Han regner nå med at han skal tjene mye penger og bli rik, så familien eller han selv, kan bli ordentlig lykkelige.

 

Sakfører Krogstad:

Krogstad er en alvorlig mann, som jobber i banken sammen med Helmer. Han er en venn av familien. Krogstad mener at han som regel alltid blir urettferdig behandlet uansett hvem det er av, og at liver går i mot han. Det er sakfører Krogstad, Nora låner penger av for å redde livet til sin egen mann.

 

Dette bruker han mot henne, for at han skal beholde jobben. Vi får også vite at Kristine Linde og Krogstad tidligere har hatt et forhold, men at hun forlot han til fordel for en annen mann som hadde penger og som kunne forsørget en familie. Kona til Krogstad døde, og han har to barn.

 

 

Symbolbruk:

I et dukke hjem er det flere typer symboler. Det er for eksempel juletreet som i 1. akt prøver å vise at dette skal bli en fin og koselig familie jul, men så dør treet bare mer og mer i løpet av stykket. Andre symboler i stykket er dette med forskjellen kostymet og hverdagsklærne til Nora, farger og svart.

 

Det siste symbolet jeg kommer på er visittkortet til Dr. rank, etter som vi venter på hans død gjennom hele stykket. Når kortet kommer vet vi at hans død er rett rundt hjørnet.

 

 

Om Henrik Ibsen og Ibsens drama:

Han ble født i Skien i 1828. Han døde i 1906. Han levde bra helt til faren gikk konkurs da han var 8 år gammel. Han begynte å forsørge seg selv når han var 14 år. Det var ikke mer penger til skole gang, og ble derfor sendt til Grimstad for å gå i lære for å bli apoteker. Han hadde dårlig med penger, og ikke råd til klær.

 

Han skrev dikt og leste om nettene. Etter hvert var det noen av vennene hans som begynte å interessere seg for det han skrev, og han skrev sitt første skuespill som var Catilina da han var 22 år.

 

Han kom senere inn på Heltberg, og gikk der sammen med de andre tre store.

 

Han reiste til Italia i 1864, der bodde han, mens han skrev flere kjente verk. I 1891 flyttet han tilbake til Norge, der han senere døde.

 

Ibsen skapte en ny dramatisk form, denne ble kalt den retrospektive teknikken.

 

De fleste dramaene i denne stilen er slik at en del av historien de forteller, allerede har skjedd før stykket begynner. Det som skjedde i fortiden blir gradvis avdekket i løpet av stykket. Det er som regel løgner og bedrag under den perfekte overflaten.

 

Noen av hans kjente skuespill:

- Kjærlighetens komedie

- Brand

- Peer Gynt

- Et dukkehjem

- Vildanden

- Hedda Gabler

- Byggmester Solness

- Lille Eyolf

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Realismen:

Romantikerne la stor vekt på følelse og fantasi. Forfatterne ønsket at diktningen skulle vise virkeligheten så nøyaktig som mulig.

 

Det er denne perioden vi kaller realismen. Denne reaksjonen kommer ikke bare sånn vips, men kommer litt etter litt. Derfor er det mye romantikk i diktningen, særlig i det som ble skrevet tidlig i perioden. De hadde veldig optimistisk holdning ovenfor sannheten. De viste undertrykkelse og urettferdighet tydelig for at leseren skulle forstå og bli friere og mer selvstendig.

 

Naturalismen:

Naturalismen var en videreføring av realismen. Naturalismens forfattere ville gå inn i menneskets sinn for å finne forklaringen på alle problemene i samfunnet. De ville forske på litteraturen. De ville gå litt lenger enn det realistene hadde gjort.

 

Litteraturen er veldig ofte litt trist, det er mye sykdommer og det hender ofte dødsfall. Det var lenge mellom hver gang det var en hyggelig slutt i et slikt stykke.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


06.06.2006 16:30

Bra!
49
anbefalinger
Heihei.. har eksamen her, og siden er til stor hjelp! Takk takk.. ville bare legge på noen symbolbruk til: Tarantellaen – Italiensk folketro trodde at når man danset kunne man få giften fra et tarantellabitt ut av kroppen. Giften fra edderkoppen ligger i Krogstads avsløring av Nora, og avsløringen ligger i brevet i postkassen. Nora danser all giften ut av seg ved å oppholde Helmer til å lese posten sin, og for å få ut løgnene. Dansen blir villere enn det Helmer vil ha det til, derfor blir det èn løsrivelse fra Torvald. Også må du ikke glemme makronene  Smile :-\)

U-landslaget ft. JEEE
03.02.2015 16:44

Bra!
34
anbefalinger
Eg synes dette er bra, men min tjommi Ahmed trenger at du skriver litt bedre, men ellers bra. Eg tror du roter litt med personbeskrivelsene men ellers bra. MVH U-landlaget ft. JEEE


07.06.2009 21:56

Bra!
24
anbefalinger
jeg syns dette var bra, men litt slurvete og jeg går bare i 9år gammel Crying :'\(

stira
30.04.2005 13:19

Bra!
16
anbefalinger
knallbra!!!!!!! fortsett slik så blir du nok stor som Ibsen en dag!! bare tro på deg selv! du har det i deg, det er åpenbart.. du er stor!! lykke til på ferden.. hilsen en stor fan som gleder seg til å lese DITT første skuespill!

Kim
01.02.2006 21:00

Bra!
13
anbefalinger
Dødsbra! Tusen takk! Nå fikk jeg masse hjelp  Smile :-\)

..
21.03.2006 20:30

Bra!
13
anbefalinger
Takker og bukker  Smile :-\)
jævla genialt  Smile :-\)
det eneste dumme er at resten av klassen bruker samme side :/
så jeg kan ikke bruke alt..  Razz :-P
men takk for tipset =D

Marius
09.12.2007 13:39

Bra!
13
anbefalinger
Leser at flere vil bruke oppgaven på eksamen. Hvis dere tror dere får 6 av denne oppgaven tar dere grundig feil. Alle skrivefeilene til sammen kan trekke det hele ned til en 4. Flere av formuleringene er gode, men det er mye dårlig ortografi og annet ordspill.
Jeg hadde ikke lagt ut en slik oppgave uten å lese gjennom den først!

sunita
08.03.2006 13:24

Bra!
12
anbefalinger
goood Wink ;-\) slapp å gjøre lekser jeg da Wink ;-\) takker;*


14.03.2006 15:27

Bra!
11
anbefalinger
wazz uuuup. det kunne ha stått et sammendrag av hele stykket. det blir en god del å lese (noe som jeg ikke orker). ellers bta, men savnet om dr. rank.


04.10.2006 18:40

Bra!
8
anbefalinger
Dette var utrolig bra! God beskrivelse og varierte setninger. Som mange andre etterlyser jeg også Dr. Rank, men gode personskildringer om de andre  Wink ;-\)
Ser det er litt slurvefeil og orddeling, men det skjer iblant. Men en fyldig og fin oppgave, der du har hjulpet meg og mange andre. La oss understreke at jeg IKKE kopierer dette, for det blir sett på som JUKS!! Så tenk når dere som sier: "Takk takk, nå ble jeg ferdig på 2 sek", skal skrive oppgaver på videregående og universiteter ol. Da kommer dere til å få problemer, og dessuten bli tatt med en gang. Karakter 0! Men vær nå smarte og bruk denne gode oppgaven som en hjelp, og ikke kopier. Som jeg skriver tidligere, skriver du bra og uttrykker deg godt, og dessuten fått med deg en del symboler ol. Bra oppgave og lykke til videre! ;D

Wenche
10.10.2005 17:12

Bra!
7
anbefalinger
hehe.. Dritt bra! duh hjalp meg godt på vei der.. men det va en ting eg savnet.. og det va Doktor Rank, litt synd å glemme han. men ellers dritt bra  Wink ;-\)
det blir noe stort av deg!

hei
15.02.2006 11:43

Bra!
7
anbefalinger
Dr.Rank da? Glemte han.....

Karoline
29.09.2005 18:54

Bra!
6
anbefalinger
Takk takk Very Happy :-D Nå hjalp du meg med leksene mine;D tahah< 33

streber
02.02.2006 21:21

Bra!
6
anbefalinger
Takktakk nå kom jeg langt på vei med leksene mine. dritbra sammendrag det her. nesten for bra

en fyr
22.09.2006 08:37

Bra!
6
anbefalinger
dette var bra men husk dr.rank eg skal skrive om han så dokker må skrie om han sånn at eg bar kan ta det her fra

en kis
27.11.2006 17:12

Bra!
6
anbefalinger
drit bra! det er nesten som jeg skulle ha gjordt det selv

beyonce
05.11.2008 13:14

Bra!
6
anbefalinger
det burde skrives mer om noras forhold med andre personer i stykket

Nora
26.03.2015 10:38

Bra!
6
anbefalinger
Dr. Runk

sandra; )
11.09.2006 19:54

Bra!
5
anbefalinger
kjempebra !  Very Happy :-D fikk meg til å skjønne hele greia ...takker ;¤

anonym
12.10.2006 18:42

Bra!
5
anbefalinger
skikkelig bra jobba ;D

Karoline
04.06.2008 14:50

Bra!
5
anbefalinger
Veldig godt skrevet. Jeg bruker en god del av dette er til eksamen. Godt jobba!

tudelu
12.06.2008 16:47

Bra!
5
anbefalinger
En del språklig feil, som orddeling. Filleting som trekker ned en del. Ellers greit. Går ikke så i dybden av Noras konflikt i forhold til kvinnerollen.

Anonym
30.10.2008 21:05

Bra!
5
anbefalinger
Takk for hjelpen håper ikke læreren min ser at dette er fra nettet

onde Geir
05.02.2007 19:59

Bra!
4
anbefalinger
Takker for all hjelp!!!! har eksamen og dette var til STOOOOOOOR hjelp!!! kan ikkje takke nok!!!

R>
11.12.2007 19:17

Bra!
4
anbefalinger
Bra dette, ga meg en del informajon


07.05.2008 09:56

Bra!
4
anbefalinger
Takk takk, sitter med et prosjekt men er snart ferdig takke være denne stilen(siden).

=)
18.05.2008 20:46

Bra!
4
anbefalinger
Kjempebra innhold!

Heidi
30.05.2008 09:13

Bra!
4
anbefalinger
Det her hjelper veldig, med tanke på at jeg driver med muntlig eksamen for tiden!
Tusen takk. ^_^

Ida
30.05.2008 11:08

Bra!
4
anbefalinger
Dette hjalp meg veldig! Tusen takk  Smile :-\) Er det noen som vet om noen bra sider med mer om symboler?

j^^
09.12.2008 18:49

Bra!
4
anbefalinger
hjalp meg kjempemye til prøve imorgen  Very Happy :-D Jeg syns også du kunne tatt med litt mer om kvinneundertrykkelse og menneskerett osv, men ellers sinnsykt bra!

sykle??
22.01.2009 13:04

Bra!
4
anbefalinger
redder dagen min ass, trodde jeg aldri skulle bli ferdig med denne oppgaven takker kompiss Wink ;-\)

Monika
17.03.2009 18:52

Bra!
4
anbefalinger
Hei! Smile :-\)
Denne siden her var god og den hjalp meg til og finne mye fra filmen Et Dukkehjem.
Tusen Takk for det fine stoffet som stod her! Utroligt bra må eg bare sei!  Smile :-\)
Tusen Takk for den personen som har skrevet dette på denne flotte siden her.  Smile :-\)
Klem fra en elen i 10 klasse.

tor
18.04.2009 15:01

Bra!
4
anbefalinger
veldig bra!
Hva med virkemidler?


07.06.2009 22:04

Bra!
4
anbefalinger
sorry det jeg skrev eller lille søsteren min Razz :-P HUN ER LITT GAL SÅÅ BARE IGNORER DET OK Very Happy :-D


02.12.2009 21:30

Bra!
4
anbefalinger
Kan du hjelpe meg med å finne ibsens norgerlige samtidsdrama og dramatiske viremidler i stykker ?  Very Happy :-D eller veldig bra  Very Happy :-D


14.06.2007 19:23

Bra!
3
anbefalinger
KOmmer til å få 6 er på eksamen i morra (A)

K
28.02.2008 16:31

Bra!
3
anbefalinger
Hei  Smile :-\)
Tusen takk for denne siden. Det hjelper masse med tanke på at jeg har årøve i realismen, henrik ibsen og et dukkehjem i morgen ! veldig bra skrevet. både forståelsesrikt og innholdsrikt !

weyni
02.06.2009 21:22

Bra!
3
anbefalinger
bra tekst bra beskrivelse, men jg kunne mye fra før......dt var bra !!


07.10.2009 19:07

Bra!
2
anbefalinger
DEN DER VA DRIT DRA
ALT DETTA SKA EG KOPIERA HEHEHE

Mr. kuk
27.01.2016 10:50

Bra!
2
anbefalinger
hei, veldig bra, men er fortsatt litt useriøst innlegg


31.08.2016 20:00

Bra!
2
anbefalinger
Heihei alle sammen. sykt bra innleg liksom. Redda oppgaven til i morgen.

anonynmus
11.01.2017 10:33

Bra!
1
anbefalinger
dette var bra  Smile :-\) men det var litt mye skrivefeil og du hadde ikke med doktor rank dom gjorde at det ikke var helt riktig.  Sad :-\(

the devil
14.03.2019 19:37

Bra!
0
anbefalinger
det var bra men hvor er doktor rank!!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews