Søk i stiler
 

"Fatso" (L. Ramslie)


Inneholder en analyse av boka "Fatso" av Lars Ramslie.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:10.01.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fatso
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg har lest boka Fatso av Lars Ramslie. Boka ble først utgitt 2003, og dette er en ungdomsroman.

 

Hovedpersonen i denne boka er Rino. Hans fedme er relativ og mangelen på venner skyldes kanskje bare mild redsel og overforsiktighet. Rino godtar livet, det å leve, på de betingelser han har pålagt seg selv. Rino handler ikke, han fortrenger mulighetene og oppretteholder en illusjon om at ensomhet kanskje er mindre skremmende enn kontakt. For hva om det fellesskapet vi maser etter i vår endeløst gjennomdesignete og tilrettelagte individualisme faktisk er varmt og verdifullt? Rino bor alene i en leilighet som faren eier, men en dag bestemmer faren at det blir for dyrt å ha ham boende alene i leiligheten, og leier ut rommene til en jente. Dermed blir livet snudd på hodet for Rino. Det som venter ham er overraskelser han sent vil glemme.

 

Historien blir fortalt på en kronologisk måte.

 

Rino er jeg-personen i denne boka og fordelen ved dette er at vi får vite hva han tenker og hva han fantaserer om.

 

Rino er trettifire år og bor i en leilighet faren hans eier, han arbeider ofte hjemme og er tjukk og venneløs. Denne boka inneholder mange personlige konflikter, og dette fører det nærmere hverandre.

 

Når Maria kommer flyttende inn følger et sosialt nettverk som Rino etter hvert tar del i. Samtidig som han opplever å bli akseptert, motiveres han til å forandre seg. Han begynner å jogge, og han bytter ut brillene med kontaktlinser.

 

Historien utspilles i en leilighet i Oslo. Leiligheten blir eid av faren hans som til tider, og utider kommer for å fikse og renovere den.

 

Språket i denne ungdomsromanen er veldig grov. Det er mange dialoger, og disse er lange. Jeg tror Lars ville, i denne boka, nå fram til eldre ungdommer.

 

Det er først når andre trenger inn til Rino, bokstavelig talt gjennom at en ung kvinnelig leieboer flytter inn, at han motvillig lokkes til å utforske sine egne selvpålagte begrensninger og hemninger. Boka Fatso hadde ikke noe store høydepunkter. Historien er aldri likegyldig og kjedelig, men intens og full av appetitt på både det ene og det andre.

 

Temaet i denne boka er om sex og hvordan en mann skal klare seg uten. Budskapet er at dagens samfunn tenker for mye på sex, og det er ingen skam å være jomfru?

 

Denne boken er et praktfullt eksempel på hvordan en bok skal skrives. Den er i en egen kategori av enestående ungdomsromaner.

 

Boken kan til tider overdrive en smule mener jeg dette er bare en egenskap bøker skal ha. Boka var veldig lettlest og dermed fanget min oppmerksomhet og jeg ville jeg bare sitte ned og lese. Dette kaller jeg et prakteksempel av en bok.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Anna
19.05.2017 10:17

Bra!
11
anbefalinger
Den spanske sangen er Darude-Sandstorm

Rino(r)
19.05.2017 10:11

Bra!
10
anbefalinger
Likte Boken, siden hovedpersonen sitt navn ligner på mitt  Smile :-\)

Susanne
27.01.2005 17:53

Bra!
9
anbefalinger
grei, men veldig overfladisk tolkning! budskapet går mye dypere enn sexualmoral. boka tar opp samfunnets krav til personer og hvordan man lever med et ideal som ikke tillater noe annet enn det perfekte. tror hvertfall jeg Smile :-\)

meg
15.05.2006 12:45

Bra!
4
anbefalinger
Greit referat, men dårlig disponert og skrevet. Tydelig at det er klippet og limt fra diverse anmeldelser.

spitzy
12.05.2008 12:25

Bra!
2
anbefalinger
ojda, det du hadde klippen inn var ganske bra. men når du prøver å bygge opp under det med egne meninger og toklinger ødelegger du det. det du sier selv er mistolkninger

Marte
12.06.2008 13:25

Bra!
1
anbefalinger
Litt for mye copy- paste her! Boken er mye dypere enn bare en feit gutt og samboeren hans


20.10.2008 18:09

Bra!
0
anbefalinger
Jeg var på biblioteket en dag og plukket tilfeldigvis opp Fatso. Leste de første sidene og bare: Oj da! Ehem.. Tror ikke jeg skal lese den.. Men etter å ha lest noen av anmeldelsene får jeg kanskje litt lyst til å lese den  Smile :-\) Også visste jeg jo ikke at den skulle bli film!

Stein
20.01.2009 08:16

Bra!
0
anbefalinger
Føler boken også gir veldig mye tanker og tolkninger

Anna
22.06.2009 01:11

Bra!
0
anbefalinger
Er det som vet hva den spanske sangen i Fatso filmen heter? Og hvem som har den?

me
27.02.2011 12:35

Bra!
0
anbefalinger
hva slags miljø er det i denne boken?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews