Søk i stiler
 

Det moderne gjennombrudd og Georg Brandes


Det moderne gjennombrudd og Georg Brandes.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:20.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Litteraturhistorie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Med det moderne gjennombrudd mener vi den forandringen av diktningen og nyvurderingen av den oppgaven en dikter har i et samfunnet, som fant sted i 1870 årene. Bakgrunnen for "Det moderne gjennombrudd" var mange: De nye ideene og den nye litteraturen ute i Europa (spesielt brakt til Norge gjennom Georg Brandes). Samfunnsutviklingen og det "nye" språket hjemme i Norge. Samtidig med de personlige mål hos en rekke forfattere i tiden. Noen av disse var blant andre: Bjørnson, Kielland, Lie, Garborg, Skram og spesielt Ibsen. Diktningen i perioden grep direkte inn i politikken. Den både kritiserte, og oppfordret til handling. Den tok opp samfunnsproblem, og var opptatt av kvinnens, de eiendomslse og andre undertrykte gruppers stilling i samfunnet. Georg Brandes var dansk statsborger og en av Nordens strste kritikere.

 

Det var hovedsaklig gjennom G. Brandes at de nye ideene og den nye litteraturen "kom" til Norge. Brandes gikk til angrep på den reaksjonÀ%.Àre romantikken og hyllet i stede en realistisk, hverdagsfyllt diktning. G. Brandes påvirket mange av Norges strste forfattere. Han hadde altså stor innvirkning på samtidens dikterverk. Georg Brandes hevdet sin mening gjennom de forelesningene han holdt i 1871. De gikk under tittelen:"Hovedstrmninger i det nittende århundredes litteratur". Det mest kjente uttrykket til Georg Brandes var: "Det som viser at diktning i våre dager er levende er at den setter problemer under debatt."

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ma10as
09.12.2004 12:56

Bra!
7
anbefalinger
takk for opplysninga


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews